www.snlp.ro Web analytics

Avem Ordin! Primii bani pe orele suplimentare

Incepand cu luna aprilie, orele acumulate si necompensate cu timp liber vor avea baza legala de a fi platite. Dupa implinirea termenului de 30 de zile in care Ordinul a fost in dezbatere publica, acesta a fost publicat in Monitorul Oficial – partea I sub numarul 611. Modalitatea prin care am ajuns la acest Ordin  de ministru pentru plata orelor suplimentare a fost detaliata de catre presedintele SNLP intr-o serie de 3 articole (partea I, II, III), cu titlu de teza pe aceasta linie. Evident ca de la aparitia proiectului de Ordin, au inceput simularile, abordarea detaliilor care ar putea crea probleme la plata si alte aspecte de noaptea mintii in care s-au avantat unii directori de unitati, in detrimentul salariatilor.

Ordin ore suplimentare (click pe imagine):

Un detaliu extrem de important, il reprezinta acel 3% constituit ca fond de plata a orelor suplimentare, respectiv din suma salariilor de functie, grad, gradatii si indemnizatii de comanda. Trecand la calcule rapide, SNLP a identificat posibile riscuri in neacoperairea sumelor necesare platii orelor suplimentare tocmai prin acest procent. Alta teza in doua articole (Partea I, II). S-a trecut la constituirea unor intalniri cu DG ANP si factorii responsabili pe aceasta liniei din ANP, intalniri in urma carora s-au detaliat calcule si interpretari. Desi ANP a avansat ideea posibilitatii acoperirii integrale a sumelor necesare, SNLP a mentinut ideea de risc propunand centralizarea datelor din teritoriu si estimarea sumelor suprapuse pe suma elementelor constitutive a procentului de 3%.

Desi nu reprezinta interpretarea finala, am fost surprinsi de modul in care juridicul din ANP a pus accent pe procentul de 3%, in sensul incadrarii in acest porocent doar a majorarii de 75% si nu a 175% ca plata integrala a orelor suplimentare. Un amanunt care ar scoate din sfera riscului de neacoperire integrala a platii orelor suplimentare. Si daca accentuam pe acest aspect, nimic nu ar parea sa clatine interpretarea juridicului din ANP. Un merit atribuit fara rezerve intr-un articol anterior al SNLP. Ramane doar sa se convina intre toti factorii cu raspundere pe aceasta linie, in opinia noastra prezumand ca nu vor fi probleme.

Pe cand ne zbateam pentru o incadrare fara probleme in procentul de 3%, in unitatile suborodnate ANP au inceput sa se dezmorteasca unii directori din letargia atribuita pana acum orelor suplimentare si a modului in care acestea erau recuperate doar cu timp liber. Probabil multi dintre acestia abia acum realizeaza situatia dezastruoasa a cuantumului orelor suplimentare per salariat, acumulate si nerecuperate. Acum cand incep sa insemne bani in buzunarele salariatilor, in acelasi timp provocand si un criteriu de masurare a actului managerial. Spre disperare, unii au apelat la tertipuri de diminuare a orelor ce urmeaza a fi platite care mai de care mai ingenioase si mai nelegale, ca sa nu le spunem chiar absurde si nesimtite. Intru corectarea acestor absurditati, s-a detaliat anterior.

In concluzie, avem Ordin care permite plata orelor suplimentare acumulate si necompensate in 60 de zile, incepand cu luna aprilie a acestui an. O prevedere la care am tinut sa fie mentionata in acest Ordin a fost aceea de a obliga ordonatorii de credite sa acorde recuperari cu timp liber, cu celeritate, pentru toate orele restante la data de 01.04.2018. Un demers pe care DG ANP l-a acceptat ca fiind esential pentru diminuarea plafonului imens de ore suplimentare. Evident ca si in aceasta conjunctura a acestei prevederi, vor exista manageri de unitati care vor incerca sa atribuie alte conotatii termenului „cu celeritate”, unii avand impresia ca nu sunt monitorizati. Am fost si vom fi mereu cu ochii pe ei in incercarile lor de a suprima din drepturile membrilor, chiar si a celor care nu fac parte din sindicat.

 

8 COMMENTS

 1. Multumesc frumos domnul Tudorache ….tare sunt curios daca o sa fie asa eu am peste 400 am colegi cu 500-600 si deja sefii ne spun ca nu avem ore suplimentare in aprilie deci nu luam nimic.

  • Despre ce penitenciar este vorba ? (lasa e-mail la snlp.tichilesti@gmail.com). S-a amintit in articol anterior ca vom face publice aceste combinatii menite sa rostogoleasca restantele pentru care se acorda exclusiv doar timp liber. Este aproape imposibil sa vorbim de lipsa orelor suplimentare in aprilie cat timp exista aceasta mare de ore restante. Calculul poate fi simplu: spune-mi doar cate raspandiri (oameni aflati in libere pe timpul unei ture de serviciu) aveti si cati oameni sunteti pe o tura.

 2. Se platesc orele suplimentare din luna aprilie s-au toate orele suplimentare acumulate.

  • Acumulate si necopensate in urmatoarele 60 de zile din luna aprilie

 3. Acest Ordin, anulează plata orelor de weekend, dc se suprapune cu orele suplimentare peste SRL! Este ceva ilegal si ilogic pt ca in cazul in care orele suplimentare se recuperează funcționarul pierde orele de weekend întrucât au fost anulate de orele suplimentare! Ordinul e f bizar !

  • Plata majorarii de 75% pentru lucru in SDSL nu va fi afectata.

 4. Multumim SNLP pentru eforturi si pentru faptul ca detaliaza demersurile ,sa fie intelese de toata lumea.Cu stima.

 5. Păcat ca unii directori nu înțeleg nimic din acest lucru.ne sunt băgate liberele pe gât in detrimentul concediilor. Nici cele pe 2017 nu ne sunt acordate , in schimb orele suplimentare sunt la zi.chiar a fost lăsat câte un agent pe secție, cu 220 ppl la RI.multumim!!!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)