www.snlp.ro Web analytics

Atac din interior. Ioana Serban incearca sa blocheze din nou majorarea de 75%

Se intampla ceva fara precedent in sistemul nostru. Stati linistiti, nu este haos, nu este anarhie, este doar Ioana Serban, un singur salariat ANP, chiar daca, intamplator, cocotat in varful aparatului de unde (ab)uzeaza de prerogative, ameninta si pune presiuni. Un simplu fost functionar din MJ cules si imputernicit director general adjunct al ANP, care se crede mai presus de lege, de ordin, de propria echipa, de minister, de restul sistemului de aparare nationala; nu mai zicem de proprii colegi, salariati in sistem, beneficiari ai dreptului pe care il vrea suprimat, iata ca a pornit un asalt total pentru blocarea majorarii de 75% cuvenite pentru munca in plus prestata in zile de sambata, duminica si in zilele de sarbatoare legala (SDSL). Singura persoana care poate avea dreptate, in opinia Ioanei Serban, este… Ioana Serban.

Am oprit pentru o perioada sirul nostru de articole dedicate lui Grinch din doua motive. Am lasat directorului general timp si spatiu sa regleze lucrurile in propria echipa, precum si in plan tehnic si apoi am constatat faptul ca Grinch nu prea a asumat lucruri prin semnatura. O eventuala reactie mai complexa a SNLP in plan disciplinar, juridic, penal si profesional era incarcata cu riscul de a atrage multe victime colaterale, colegi cu Grinch in echipa de comanda a ANP sau in cea din sectorul economico-administrativ, iar acest tip de actiuni nu intra in practicile noastre. Asta pana ieri, cand Grinch a asumat prin semnatura un document de o valoare enorma pentru noi.

In sfarsit avem confirmarea scrisă/semnata a pozitiei lui Grinch raportat la dispozitiile actelor normative principale, secundare si tertiare, la actele administrative sau interpretarile cadrului normativ sustinute de specialisti din MJ, ANP precum si din celelalte institutii din structura de aparare nationala. Si nici macar nu am solicitat aceasta pozitie in scris, caci probabil nu am fi primit-o niciodata. Despre aceasta pozitie transmisa ieri pe șest (in duplicat) catre teritoriu, fara un aviz al directorului general in exercitiu care sa fi fost dat pe documentul original, bulversand intregul sistem, precum si despre interpretarile juridice aberante pe care isi pune Grinch semnatura cea verde si plina de ura, vom discuta in articolele urmatoare. Situatia este antologica, suprasaturata de sentiment, de pasiune si merita detaliata!

In acest prim articol din seria a doua si probabil ultima dedicata pitorescului personaj, vom mentiona doar faptul ca, dupa ce DG ANP a corectat modul gresit de acordare a majorarii de 75% prin Adresa 55031/10.09.2018, Ioana Serban a disparut in concediu de odihna asa cum a disparut de tot in 2012 inainte de semnarea Deciziei 569 care a facut istorie dar si scut intre salariati si atacurile furibunde ale Ioanei Serban lansate din confortul scaunului de sef serviciu in MJ (numai la FIFA cred ca nu ne-a reclamat).

Fiind in incapacitate temporara de munca, foarte bolnava probabil, a reusit totusi sa ameteasca tot ministerul justitiei amenintand pe toata lumea si acuzand de ilegalitati pe toti cei care au semnat interpretarea MJ care a stat la baza adresei ANP mentionate. Din acel moment Grinch a preluat lupta in stil Vanghelie, exclusiv pe persoana fizica si a transmis o solicitare catre MJ, motiv pentru care MJ a provocat o intalnire in data de vineri 28 septembrie 2018, intalnire convocata si condusa de secretarul de stat care a semnat, pentru ministrul justitiei, interpretarea.

Desi in incapacitate de munca fiind, Ioana Serban a dat fuga la MJ si si-a facut fara succes numarul. Lucrurile au ramas exact asa cum au fost stabilite anterior iar la solicitarea scrisa nu s-a raspuns. Un raspuns ar fi redundant. MJ deja s-a exprimat clar. Salariatii care muncesc in zile de SDSL trebuie sa fie platiti cu majorare de 75% pentru toate acele zile, chiar daca acestea imbraca si regimul muncii suplimentare. Ioana Serban nu poate inghiti galusca asta juridica nicicum. Probleme de esofag probabil. Revenita ulterior din grava boala, a reluat de la pupitrul din ANP lupta de gherila dusa in spatele liniei frontului, impingand specialisti de la financiar-contabilitate sa refuze acordarea vizei CFP pe plata salariilor sau sa se opuna prin orice mijloace interpretarilor asumate de MJ si DG ANP.

1. O interpretare corecta pana la capat a legislatiei ar permite ca pentru 12 ore muncite suplimentar intr-o zi de sambata sa primesti majorarea de 75% in luna imediat urmatoare, conform OMJ 821/2015, apoi inca 175% peste doua luni, daca in acel interval de doua luni nu ai primit compensare cu timp liber, conform OMJ 2721/2018. Doar compensarea cu timp liber in acel interval ar anula majorarea de 75% pentru munca suplimentara, in timp ce majorarea de 75% pentru munca sambata/duminica nu poate fi anulata de nimic. Dreptul se acorda si in 2018 intrucat temeiul juridic ultraactiveaza prin efectul legii.

2. Interpretarea de mijloc a MJ/ANP dar si a tuturor intitutiilor din structura de aparare nationala este ca pentru aceste 12 ore suplimentare (ca exemplu) muncite in zile de sambata/duminica trebuie sa primesti majorare de 75% dar evident si salariul aferent fie sub forma de compensare cu timp liber (platita) fie sub forma de bani daca nu se reuseste compensarea cu timp. Daca nu s-ar acorda salariul, ar fi munca fortata! Institutiile din structura de apărare nu accepta suprapunerea celor doua majorari de 75% dar nici nu permit pierderea ambelor majorari in cazul recuperarii cu timp, asa cum se zbate sa obtina Ioana Serban! Pentru a limita posibilitatea suprapunerii celor doua majorari de 75%, MJ a inclus in OMJ 2127/2018 celebrul art 13, alin 2, insa in realitate, chiar daca acest articol nu ar fi fost inserat sau ar fi anulat, ANP nu ar plati suprapus (ambele majorari de 75%) ci, daca ar fi dupa Ioana Serban ar face chiar mai rău, cum (re)explicam mai jos, la pct 3.

3. Interpretarea abuziv-obsesiva a Ioanei Serban este ca pentru acele 12 ore pe care le muncesti suplimentar sambata/duminica, in luna urmatoare nu trebuie sa primesti nimic, atat OMJ 821/2015 cat si normele ulterioare privind cumularea regimurilor pentru munca suplimentara si munca in SDSL fiind… ilegale. Stai doua luni si incerci compensarea cu timp. Daca primesti liber platit, nu mai primesti nicio majorare.

Nu conteaza ca ai muncit suplimentar sambata si duminica, Ioana Serban te trateaza exact ca pe cel care a muncit suplimentar de luni pana vineri. Nu este nicio diferenta. Normele sunt proaste, chiar daca sunt in vigoare, munca suplimentara e una singura, cu un singur regim, nu conteaza in ce zile se presteaza. Cum ar veni, legea care a generat plata muncii suplimentare de fapt produce un prejudiciu, un minus salarial, anuland majorarea de 75%. Inainte de aceasta lege plateam toate sambetele si duminicile cu 75% si acordam si timp liber. Acum daca acordam timp liber – pa, majorare! Asta a vrut legiuitorul!?

In conceptia Ioanei Serban, OMJ 821/2015 care a produs corect efecte aproape 4 ani si continua sa produca ultraactivand, este… ilegal. Ce mai poate fi de comentat!? Si este vorba despre acel functionar care coordoneaza structura economica din ANP. Cu aceasta conceptie adanc inradacinata in cerebel, a si revenit pe pozitie de top in ANP, fara sa lase de banuit ce asalt avea de gand sa dea la momentul oportun. Asaltul a inceput in aprilie 2018 in aparatul central cand a blocat plata majorarii de 75% pentru prima data. La presiunea SNLP (amenintari cu proteste) a fost nevoita sa deblocheze dupa o luna pentru turele operative, dar pentru restul salariatilor din ANP in continuare compensarea cu timp/bani se face gresit si nici nu avem inca confirmarea remedierii situatiei desi in adresa semnata de DG ANP, mentionata mai sus, se impune plata corecta si de la momentul nasterii dreptului. Multi salariati din ANP care au optat (!) pentru majorare au fost deci platiti cu aprox 50% din venitul datorat (deci munca fortata!), ceilalti au optat pentru timp liber si au pierdut majorarea!

Pe vechile norme (OMJ 821/2018), in absenta prevederilor mai noi privind plata muncii suplimentare, derapajele grave in interpretarile Ioanei Serban, ar fi creat situatii imposibile in operativ iar disputa aceasta dateaza din 2012. Reluand exemplul de mai sus, daca munceai 12 ore in zile de sambata si duminica si erai trecut la plata cu o majorare de 75%, acele ore nu ar fi trebuit sa se contabilizeze si ca munca suplimentara, adica ar fi trebuit sterse din pontaj. Practic muncesti 12 ore, apoi esti platit cu mai putin de jumatate din salariu (cam atat reprezinta 75% din salariul de functie) si pierzi din pontaj acele ore, motiv pentru care nu mai ai cum sa completezi numarul de ore lucratoare din acea luna si va trebui sa vii la serviciu din timpul liber ca sa-ti faci norma.

Daca luna are 168 de ore lucratoare iar un salariat care lucreaza in ture presteaza 50 de ore sambata/duminica, acele ore se platesc cu 75% dar Ioana Serban pretinde ca nu trebuie sa se mai adune la pontaj, imbracand si regimul muncii suplimentare! Si daca in luna respectiva ai fi totalizat intamplator, ca exemplu, 168 de ore de munca (cazul fericit in care nu depasesti norma de timp din luna respectiva), pontajul ipotetic al Ioanei Serban ar indica ca ai de primit salariu de fapt doar pentru 118 ore caci pentru 50 din acestea ai primit majorare ca fiind munca sâmbătă/duminica iar regimurile muncii nu se suprapun. Deci pentru 5o de ore, cele mai dificile, prestate in weekend, angajatorul in loc sa dea un bonus, taie jumătate din salariu!

Draga Grinch, speram din suflet sa nu te strofoci prea tare sa faci capturi de pe aceste articole pentru ca nu vom sterge nimic! Si mai avem de scris. Supararea ta pe noi ne face mandri. Asteptam cu interes procesul cu care ne ameninti si a carui sentinta probabil te va convinge in sfarsit, fiind chiar procesul tau. Desi…

8 COMMENTS

 1. Avand in vedere ca statul nu prea are bani- pentru angajati- si se tot vehiculeaza ca se incearca inghetarea salariilor nu ne mai miram de ce vrea madama sa taie de peste tot de unde poate.Ea o sa ia prima de performanta si de gasirea unor metode de scaderea si limitarea cheltuielilor iar noi vom primi o gaura in buzunar+recuperarea orelor la sfantu’ asteapta pentru ca nu sunt oameni.

 2. Madam Grinch, ce imagine ai tu de spui ca ti s-au adus grave prejudicii? Ce reputatie ai tu? Vezi ca acel reprezentant sindical este presedintele celui mai mare sindicat din sistemul pe care tu nu-l reprezinti cu onoare. Esti o nulitate absoluta si pot aduce dovezi, cea mai clara e bugetul construit de tine care in luna august 2018 nu a reusit sa sustina plata unor drepturi salariale. De unde ai tu reputatie de mare specialista? Mergi si baga capul in nisip precum strutul sa nu te mai vedem.

 3. Stima, domnule Stefan, frustrata doamna i. s. ar trebui strivita ca un gandacel ce este….
  In loc sa ne axam pe alte aspecte mai importante privind drepturile angajatilor ne razboim cu neica nimeni …Succes in continuare in tot ceea ce intreprindeti…zi buna

  • Buna observatie! Nu doar cea cu gandecelu 🙂 Mai ales partea cu lucrurile importante

 4. Tot de la Grinch a pornit totul. Urgent trebuie organizat un protest pentru ca aceasta doamna sa fie destituita. Un simplu funcționar din mj avansat comisar șef fără scrupule !

  Portal > Tribunalul ARAD > Informaţii dosar
  Nr. unic (nr. format vechi) :
  6494/108/2017 (11588/2017 )
  SECTIA a III-a CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL LITIGII DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE Parti:
  ASOCIAŢIA PENSIONARILOR DIN ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR – FILIALA ARAD
  Reclamant
  PENITENCIARUL ARAD
  Pârât

  Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată şi precizată de reprezentantul Asociaţia Penisonarilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor-Filiala Arad pentru reclamanţii Banişor Toma, Bochiş Silvestru, Bucur Marin, Bun Petru, Dobra Daniel Marian, Fit Ioan, Galdea Valentin, Gavrilă Ioan, Grosu Vasile Nicu, Lepădatu Cătălin, Lingurar Ioan, Luca Constantin, Luca Ştefan, Lungulete Vasile, Mal Dorin, Moţ Viorel, Moza Florian, Panga Octavian, Popescu Constantin Viorel, Sirghi Gica, Stir Simion, Tarcea Ioan, Teodorescu Ovidiu, Timar Iosif, Tuinea Ion, Ulmeanu Dumitru în contradictoriu cu pârâta Penitenciarul Arad. Obligă pârâtul să restituie reclamanţilor valoarea impozitului pe venit reţinut nelegal de pârâtă din contravaloarea medicamentelor plătită începând cu data de 01.01.2016, reclamanţilor Banişor Toma, Bucur Marin, Gavrilă Ioan, Grosu Vasile Nicu, Luca Constantin, Mal Dorin, Moza Florian, Sirghi Gica, Timar Iosif, Ulmeanu Dumitru. Respinge acţiunea formulată în numele reclamanţilor Bochiş Silvestru, Bun Petru, Dobra Daniel Marian, Fit Ioan, Galdea Valentin, Lepădatu Cătălin, Lingurar Ioan, Luca Ştefan, Lungulete Vasile, Moţ Viorel, Panga Octavian, Popescu Constantin Viorel, Stir Simion, Tarcea Ioan, Teodorescu Ovidiu, Tuinea Ion pentru obligarea pârâtei la restituirea valorii impozitului pe venit nelegal reţinut din contravaloarea medicamentelor plătită începând cu data de 01.01.2016. Obligă pârâta la achitarea diferenţei privind contravaloarea medicamentelor fără aplicarea impozitului pe venit în temeiul art.114 alin. 2 lit. c din Legea 227/2015, reclamanţilor. Respinge pentru lipsa calităţii de reprezentant, acţiunea formulată de Asociaţia Penisonarilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor-Filiala Arad, pentru domnii Draga Florin, Perghe Alexandru şi Şirian Nicolae, în contradictoriu cu pârâtul Penitenciarul Arad, având ca obiect pretenţii-contravaloarea impozit reţinut nelegal din contravaloarea medicamentelor începând cu anul 2016 şi obligarea pârâtei pe viitor la achitarea contravalorii medicamentelor fără aplicarea impozitului prevăzut de art. 114 alin. 2 lit. c din Legea 227/2015, reclamanţilor. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Tribunalul Arad. Pronunţată în şedinţa publică din data de 04.10.2018.
  Document: Hotarâre 735/2018 04.10.2018

  • Ar trebui sa ceara si daune morale.Sume de sa nu aiba de unde le plati.(editat) sefe in sistemul asta.Ne mai miram de ce nu merge treaba.

 5. Nu pot gândi decât ca este bolnava, fătuca, are frustrări și lipsuri mari . (editat) a tăcut mâlc și o susține pe grinch după ce in primul mandat au bălăcărit-o la greu . Se pare ca piloasa de la Olt a început sa răspundă “solicitărilor (editat)”.
  Dacă Grinch va continua, avem o singura soluție, după ce am făcut ftl refuzam sa mai efectuam ore suplimentare.Sa vina piloasa de la Olt sa păzească pușcăriile .

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)