www.snlp.ro Web analytics

Articol concludent din presa straina: „Romania in prag de rascoala”

Nu este nici o exagerare, Romania se afla in pragul unei posibile rascoale. Desi televiziunea publica TVR1, la fel ca-n 1990, ne-a aratat si de data aceasta ca este aservita puterii, totusi pe strazi prezenta la manifestatie a fost zdrobitoare. Am fost printe manifestanti de la ora 10,30 dimineata pana la ora 18,00.

Bulevardele Bucurestiului erau pline de manifestanti. Coloanele nu au pornit numai din Piata Victoriei, ele se intindeau hat departe pana la Arcul de Triumf. Elicoptere survolau Bucurestitul ca sa informeze autoritatile despre amploarea lor. De la Piata Victoriei pana in Piata Constitutiei, tot bulevardul Maghieru, Piata Romana, Piata Universitatii, valuri valuri de manifestanti se scurgeau catre Piata Constitutiei.

Sute si mii de manifestanti scaldau bulevardele Bucurestiului. Cu un prieten, pastorul David, care a facut si un reportaj pentru CNN, am apreciat ca numarul manifestantilor s-a ridicat la circa 150.000 pana la 200.000 de manifestanti. Bucurestiul se afla cam in aceeasi situatie ca-n zilele revolutiei. Era frig! Atat dimineata la ora 10.00, cat si timpul zilei, a plouat marut, caineste.

Zeci si sute de manifestanti stateau la adapost inghesuti, printre copacii de pe strazile adiacente Pietii Constitutiei sau pe scarile de la intrarea in insitutiile centrale de stat. Prezenta din toata tara a fost masiva. Oamenii adunati in Piata Constitutiei urmareau pe marile ecrane ale Televiziunii TVR1 secvente din dezbaterile din Parlament. Insa sonorul era taiat de conducerea televiziunii publice.

La aparitia lui Emil Boc si a Elenei Udrea lumea a fluierat indelung cerand demisia guvenului. Doar un mic fragment al cuvantarii lui Emil Boc s-a putut auzi de catre manifestanti. Sus de pe cladiri cativa camaramani filmau manifestatia. Politistii aflati printre manifestanti le urmareau si ei miscarile cameramanilor cococati pe cladiri. Sute de mii de maini s-au ridicat in Piata Constitutiei, care intre orele 13,00 si 15.00, devenise neincapatoare, cerand insistent demisia guvernului Boc.

La acele ceasuri ploaia a mai stat si temperatura era mai aceptabila iar multimea s-a adunat masiv in Piata Constitutiei. Catre ora 16.00 multimea devenise mai furioasa. Se tot prelungeau in Parlament cuvantarile, pe care si asa multimea nu le putea urmari, caci sonorul era inchis. Cateva cete de manifestanti se ratoiau catre jandarmi. Acestia au inceput sa-si puna castile de protectie.

In spatele jandarmilor erau cativa civili: Le-am strigat in fata: „Bai! Voi ce de la SRI, nu procedati ca in 1990!”. Se auzeau voci din multime care indemnau manifestantii sa sara gardurile, atat ale jandarmilor cat si cele de beton ale Cladirii Parlamentului si sa se patrunda in sala. Liderii sindicali indemnau pe manifestanti sa nu recurga la violente. Multimea a inceput sa ia din mainile jandarmilor gardurile de fier de protectie.

Cativa civili au venit in multime si au arestat cativa dintre insigatori. Liderii sindicatelor au strigat la jandarmi sa-i lase in pace pe manifestanti. Era doar la un pas ca sa izbucneasca violentele daca jandarmii nu-i eliberarau pe cei pe care i-au insfacat. Unul dintre arestati, probabil sugrumat mai puternic a lesinat. A venit salvarea si l-a ridicat. Liderii de sindicat au indemnat multimea sa scandeze: „Jandarmii sunt cu noi !”

Pacat! Dupa auzirea rezultatului ca Motiunea a cazut, la ora 18.00 manifestatia a fost inchisa de liderii sindicali. Tocmai, atunci ieseau din statiile de metrou si zeci de bucureteni care veneau de la lucru si poate multi ar fi putut sa ingroase randurile manifestantilor. Politia de frontiera, politia comunitara si cea din paza penitenciarelor erau prezenti printre manifestanti. Zeci de politisti strigau din Piata catre cei aflati in Cadirea Parlametului: „Locul vostru este in puscarie!”.

S-a tinut un moment de reculegere pentru romanca, infirmiera de profesie, care a fost omorata in Italia intr-o statie de metrou. Ea isi castiga cu amaraciune o bucata de paine printre straini.

Totusi amploarea manifestatiei si hotararea manifestantilor de a o repeta a fost cat se poate de clara. Din sute de mii de piepturi s-a strigat catre sfarsit ca o amenintare directa la adresa guvernantilor acest slogan: „ULTIMA SOLUTIE INCA O REVOLUTIE !”

Victor Negara
(martor ocular independent )

Bucuresti. 27.10.2010.

P.S. Printre Sloganurile vehiculate printre manifestanti au mai fost si acestea: „Hotii, Hotii”, „Maghiarii care distrug Tara”. Era referire ca minoritatile au votat cu puterea contribuind astfel la distrugerea Romaniei. „Sa plece ei, Basescu si Boc, la capsuni in strainatate nu noi”. Era referire la aroganta lui Basescu fata de romani, daca nu-si gasesc locuri de munca in tara sa plece.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)