www.snlp.ro Web analytics

ANP: diminuare de schema de la 15.000 la 13.000 de posturi

images 1Ordonanta de Urgenta a Guvernului care vizeaza desfiintarea posturilor vacante din administratia publica si diminuarea numarului functiilor de conducere a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Cu o saptamana inainte de publicare, urmare a faptului ca presedintele SNLP are calitatea de membru titular al Consiliului Economic si Social din Romania, SNLP a intrat din timp in posesia informatiei si a tras semnalul de alarma iar ANP s-a mobilizat si a reusit sa introduca in proiectul ordonantei cateva modificari, cea mai relevanta fiind exceptarea de la desfiintare a posturilor vacante necesare pentru repartitia absolventilor din scoli. 

De ce colegii din „interne” nu ne-au informat despre continutul proiectului si despre intentiile initiatorului, de ce Directia Avizare din cadrul MJ nu ne-a sesizat cu privire la riscuri, nu stim, insa daca nu se reusea modificarea proiectului in ultima faza, sute de absolventi probabil ca ar fi fost confruntati cu o situatie fara multe solutii.

Suntem destul de surprinsi de pasivitatea initiala a MJ care s-a corectat insa la sesizarea directorului general al ANP si a reusit o interventie rapida prin persoana doamnei secretar de stat Maia Teodoroiu. Proiectul a fost ajustat iar forma finala asigura integrarea rapida a absolventilor pregatiti pentru sistemul nostru, fara alte amanari ale repartitiilor, asa cum se aplica din nou in MAI, similar procedurii din 2012.

Prin OUG 77/2013 sunt desfiintate aproximativ 60.000 de posturi din administratia publica dintre care 2.000 din administratia penitenciara. Sunt exceptate posturile ocupate temporar (inclusiv prin mult blamatele imputerniciri) sau aflate in procedura de ocupare (concurs, schimbare, mutare). Din 3.000 de posturi vacante in sistemul nostru, mai mult de 1.000 nu pot fi „protejate” nici in cele mai fanteziste vise. Este frustrant, avand in vedere sperantele ca vreodata sa ocupam macar jumatate dintre acestea, insa pe teren nu se vor percepe efecte la modul concret. Acest numar de posturi vacante este constant de 8 ani, ca si numarul posturilor ocupate din sistemul penitenciar (aprox 12.500) indiferent de repartitii din scoli si de concursuri. 

Ordonanta mai produce insa si alte efecte mult mai sensibile decat pierderea unor posturi vesnic vacante  si nefinantate, efecte rapide si palpabile avand in vedere faptul ca actul normativ trebuie aplicat in termen de 30 de zile, deci pana la sfarsitul lunii in curs. Este vorba despre diminuarea numarului de posturi de conducere, efect care a generat sedinte lungi in ANP, in incercarea de a justifica si mentine un numar cat mai mare de astfel de functii. Si nu ne referim doar la top management ci si la functii de sef sectie (echivalate cu sef birou) de exemplu, care trebuie incadrate corect in regulile impuse si nu formale (de data asta), iar o functie de sef birou, in conditiile reiterate imperativ de ordonanta, trebuie sa subordoneze minim 5 functii de executie. Daca pentru sefii de sectie exista solutii, sunt insa alte functii de conducere din sistemul penitenciar care nu respecta criteriile minimale si vor fi desfiintate avand in vedere imposibilitatea identificarii unor solutii.

Din motivele expuse mai sus, OUG 77/2013 va genera o reorganizare rapida a ANP chiar daca acest proces nu va cobori in profunzime asa cum se pregatise treaba inca din 2010, avand in vedere timpul scurt si riscurile. In zilele urmatoare se va constitui un grup de lucru cu participare sindicala pentru a se face o trecere in revista a posturilor si situatiilor din intregul sistem in vederea realizarii unui plan de masuri ce se va supune atentiei MJ urmand emiterea unui ordin privind reorganizarea ANP. 

 

29 COMMENTS

 1. Vasi – nu sunt sigur ca am inteles / te referi la conditii (program) special(e) de munca pentru cei cu peste 15 ani de activitate?

 2. Dl.teoroc de ce nu se modificanasasa lg293 cei care au15ani sa fie la 8ore sau pensionati multa stima

 3. pt dl drill. pe fluturasul de salariu ,daca avteti asa ceva, aveti rubrica avans co.multumesc.

 4. Se mai acorda avansul din salariu la plecarea in concediu. De ex la unele unitati se acorda o data pe an. Nu stiu cum face fiecare unitate dar probabil in mod asemanator. Nu este tocmai o chestiune de discutat pe site avand in vedere faptul ca nu este un drept prevazut ci un sprijin acordat. Prima de vacanta a fost suspendata de 3 ani.

 5. Codrin ,
  Ce s-ar mai putea spune despre noua noastra denumire cat timp proiectul de modificare a 293 sta deocamdata in sertarul MJ-ului ? Pana ce acesta nu se pronunta, noi ce putem face ? In plus, s-a mai explicat pe aici ca exista retincente din partea acestora privind noua denumire. Deocamdata numai pe surse.
  Sunt probabil oameni care se gandesc la un eventual impact bugetar si alste aspecte ce s-ar putea sa implice si alte de mersuri de modificari ale altor acte normative. Nu e chiar atat de simplu.

  Sa asteptam varianta ce va veni de la MJ si apoi ne vom axa pe subiect. Pana atunci e inoportun sa ne tocim neuronii.

 6. despre denumirea noastra nu puteti sa ne mai spuneti nimic, domnule Teoroc? tacere totala si cand toata lumea era de acord…sau nu?

 7. Raul,
  Inclusiv pe functiile de ofiter se vor face incadrari. Nu cred ca exista un motiv sa nu se faca asta.

  Nicolita,
  Nu te poate schimba nimeni din functie conform OMJ 2398 daca nu ai solicitat in scris acest lucru, daca cererea ta nu a fost aprobta in consiliul de conducere si analizata ulterior de o comisie daca ar fi vorba de mai multe cereri de schimbare pentru o singura functie.

  In schimb, poti fi numit prin DZU pe o anumita functie. Insa si aici le va trebui acordul tau dupa 6 luni. Cu termenul asta de 6 luni nu sunt prea sigur dar cu siguranta este vorba de acordul tau.

  Daca esti membru de sindicat si ai fost numit prin DZU intr-o anumita functie cu care nu esti de acord, ia in considerare urmatoarele aspecte:
  – numirea trebuia discutata cu reprezentantul sindicatului in cadrul CC;
  – relocarea ta intr-un alt sector de activitate va avea in vedere o argumentatie solida din partea conducerii din care sa reiasa ca sectorul de activitate din care esti „smuls” nu este prejudiciat intr-un fel. Nu poti destabiliza un sector de activitate prin plecarea ta, altfel ar fi o iresponsabilitate din partea conducerii fata de care va trebui sa gaseasca argumente solide.
  – ocupi o pozitie in statul de organizare dar poti fi mutat in cazul unei reorganizari. Ia in calcul si acest aspect.

 8. KO,
  Asa este cum spui tu. Banii de echipament pentru celelalte structuri au fost dati in mare parte. Desi ne-am invatat sa ne raportam la acestia, ar fi bine sa nu o mai facem si sa ne uitam in curtea proprie, la propriile acte normative care ne reglementeaza activitatea.
  Repet, noi ca sistem penitenciar suntem guvernati de o HG care ne arunca dupa 30 iunie cu plata. Pentru celelalte structuri nu este asa. Se lucreaa la treaba asta si am exemplificat chiar cu citat dintr-un articol postat de Stefan.

  Sincer, parerea mea ar fi sa eliminam orice fel de comparatii cu alte structuri. Presupun ca nu ne-am dori un statut la fel ca al politistilor, al jandarmilor, etc… Inca mai putem spune ca stam bine in comparatie cu acestia, daca tot e sa facem o comparatie. Sa lasam echipamentul pentru care oricum vom primi bani si sa privim lucrurile mult mai in ansamblul lor daca facem comparatii… Avem totusi alte prerogative in sistemul de aparare…

 9. domnule Teoroc, gata a cazut treaba cu politia penitenciara? cu respect!

 10. Domnule Teoroc,
  Toata stima pentru munca pe care o faceti si pentru problemele semnalate la timp distinselor fete din ANP.
  Am inteles,si sunt pe deplin de acord, cu faptul ca sectorul operativ se confrunta cu o adevarata criza de personal, ceea ce implica foarte multe riscuri…riscuri intelese doar de cei care lucreaza direct cu detinutii. Dar s-a gandit cineva la criza reala de personal medical?
  Stimatele doamne de la ANP stau foarte linistite in scaunele calduroase fara a face nimic pentru cei care-si sparg zi de zi capul cu detinutii. Au ridicat oare problema lipsei de personal medical? A facut cineva asta?
  Din Tg.Ocna nu vin sa se incadreze absolventi ca asistenti sau medici.Ma insel,oare? Daca posturile se vor desfinta, cum vom lucra? Vom fi obligati sa ne mutam in puscarie pentru asigurarea continua a asistentei medicale, sau ne vor clona?
  Va rog sa-mi raspundeti, daca se poate.
  Multumesc.

 11. Să reducă ,nu mai acceptăm ,tragem pe la punctele de lucru să vină bani ,și luăm cele mai mici salarii.

 12. exista posibilitatea schimbari din functie fara acordul tau? multumesc

 13. Buna ziua,
  Sunt o persoana din afara sistemului si doresc sa stiu daca se mai preconizeaza a se scoate posturi la concurs, cu recrutare din sursa externa,avand in vedere noua O.U.G.,dar si subdimensionarea resurselor umane din sistemul penitenciar(ex: unitati in care exista doar 2-3 psihologi, 2 educatori la un numar de peste 1000 ppl.).In cazul in care se pot face astfel de angajari, estimati o perioada anume? Cu stima,

 14. [quote name=”Stefan Teoroc”]Pentru „anonim 11:55”: da, incadrarea se va face la timp; nu exista niciun motiv pentru a ne astepta la amanari[/quote]
  si a celor din Academie de Politie?Dupa cum stiti este un oug ce a amanat promotia 2013

 15. O sa avem rabdare pentru ca nu avem incotro,insa nu stiu cum se face ca la politie,armata,jandarmerie,pompieri intotdeauna se dau banii mult inaintea noastra.Din cate stiu eu la institutiile mentionate sau dat de la inceputul anului.Oare la ei nu este aceeasi lege cu privire la echipament?

 16. KO,
  Uite, fac un efort si iti atasez o parte dintr-un articol de pe acest site care-ti explica incercarea de modificare a datei de care vorbeam. Eu am spus 1 ianuarie insa se pare ca este vorba chiar de ultima zi a anului, 31 decembrie. :
  „In procesul de modificare a HG 1997/2004 si OMJ 94/2009 se mai are in vedere si modificarea termenului pentru transformarea restantelor la echipament in restante in bani din 30 iunie anul urmator in 31 decembrie anul in curs, astfel incat contravaloarea echipamentului neacordat anul anterior sa poate fi achitata personalului imdeiat dupa inceputul anului in curs.”

 17. KO,
  De nu stiu cate ori s-a explicat aici cum stam la capitolul bani pe echipament. Ti s-a spus de mai multe ori ca banii celei de-a doua transe sunt prevazuti pentru al treilea trimestru. Asta inseamna 1 iulie – 30 septembrie 2013. Bineinteles ca solicitarea acestora va fi cat mai rapida insa totul depinde de cat de repede se vor misca guvernantii cu resctificarea de buegt.
  Probabil stii ce inseamna rectificare de buget, nu ?
  Pasii sunt urmatorii:
  – guvernul va face rectificarea de buget;
  – noi vom constata ce va fi in plus sau in minus la toate capitolele;-
  – indiferent de ce e in plus in sau minus, imediat dupa rectificare se va face solicitare pentru cea de-a doua transa de bani;

  Termenul sa stii ca nu a expirat la 30 iunie !!! Dupa aceasta data intra in plata echipamentul. Prima transa a fost acordata inainte de acest termen. Suntem sub incidentaunei HG care ne arunca atat de departe cu obtinerea banilor pentru echipament.
  Exista insa un demers inceput pentru modificarea acestei HG ce are in vederea stabilirea unui alt termen si anume 1 ianuarie. Nu stiu deocamdata in ce stadiu se afla. Stiu doar ca se lucreaza si nu este scapat din atentie acest aspect. Putina rabdare. Nu se poate pune presiune mai mult decat este necesar in actualele conditii.

 18. Pentru „anonim 11:55”: da, incadrarea se va face la timp; nu exista niciun motiv pentru a ne astepta la amanari

 19. E vorba doar de absolventii din SNAP Tg Ocna sau si de cei din Academia de Politie?

 20. Trebuie sa faca guvernul ordine ca Anpul numai sa-si maximizeze avantajele stie, in detrimentul interesului institutiei si al statului.

 21. Alo !!! Cei care tipati ca sindicatul e degeaba !!! Citi articolul asta ! Cititi-l cu atentie !!!
  Felicitari Stefan pentru tot efortul. Voi avea grija ca sutelor de elevi ce vor fi incadrati sa le detaliez munca depusa de tine si alti oameni cu adevarat „de sistem” cu ajutorul carora ati reusit sa convingeti ca sistemul are nevoie de sprijin.
  Respect directorului general pentru rapiditatea cu care a priceput ce se intampla si a ascultat membrul CES ce ne reprezinta inteligent.
  Respect Doamnei Maia Teodoroiu cu sprijinul caruia lucrurile s-au facut intelese si aplicate in favoarea sistemului.
  In fapt, nu este un favor. E un lucru firesc dar tinand cont de conjunctura economica si sociala, chiar poate fi considerat un castig.

 22. NU mai inteleg ce se intampla , eu vroiam sa dau examen la TG. OCna anul acesta , dar tot citesc , ba nu se stie ca ce os a se intample cu elevi scoli dupa absolvire , ba mai citeac ca se lucreaza multe ore suplimentare . Ira examenul de la Tg Ocna se da cu usile inchise , adica daca vrei sa epui o simpla contstatie , nu te cheama fata in fata sa iti arate ce ai gresit , nici macar nu iti vezi lucrarea , apar asa din senin rezultatele dupa contestai pe siteul scoli. Asta nu se numeste examen pentru un post public de functionar al statului Roman , examenul trebuie sa aiba o transparenta desavarsita dar…Adica colinzi toata tara si nici macar nu tit vazi si tu o amarata de lucrare …Cu stima

 23. Domnule Teoroc ,
  Sa speram ca nu ne va afecta prea tare,aceste masuri ale guvernului.Ce se mai aude de banii de ehipament?Avem vreo sansa sa ii primim luna asta?Se pare ca termenul legal a expirat.Sindicatul a facut recent un demers ca sa ne putem primii si noi drepturile pe anul trecut?Nu stiu de ce an de an noi ramanem ultimii in acordarea drepturilor ,chiar dupa termenul legal .

 24. Adica incadrarea absolventilor pregatiti pentru nevoile sistemului penitenciar se va face la timp anul acesta?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)