www.snlp.ro Web analytics

ANP nu poate evalua decat activitatea institutiei nu si a angajatilor

Celebrele bilanturi au ramas singurul mod de a evalua ceva in sistemul penitenciar. Ne imbracam frumos si ne adunam ca sa citim sau sa ascultam cifre. In loc sa trimitem tuturor, inclusiv presei, o informare prin email privind activitatea pe anul anterior, iar eventuala intalnire sa fie interactiva nu cu efect de somnifer. Inertie cazona implacabila care vine la pachet cu teama de dialog deschis.

Asa cum stim, prin Decizia CCR nr. 109/2018, art 23 din Legea 293/2004 a fost eliminat fiiind gasit neconstitutional. Pe cale de consecinta, in luna mai 2018, a decedat si actul subsecvent in cauza, respectiv OMJ 1792/C/2012.

Legea 293/2004, Art. 23 (inainte de abrogare): „Evaluarea activităţii profesionale a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se face anual, pe baza criteriilor de evaluare elaborate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.”

Conform ordinului neabrogat expres dar totusi decedat, evaluarile se faceau pana la 15 martie, acestea influentand dramatic cariera si drepturile personalului. De la data publicarii deciziei susmentionate ar fi trebuit ca statutul nostru special sa se modifice in termen de maxim 45 de zile incluzand prevederile reglementate anterior prin ordin. Dar iata ca trece termenul pana la care trebuie facute evaluarile si nu avem inca un statut nou. Acesta mai trebuie analizat de o singura comisie din Camera deputatilor (nu este stabilita data) apoi intra la vot. Vom reveni pe aceasta tema, deosebit de complexa, complicata si mai mult prin decizia CCR care, dupa publicare, va bloca concursurile, inclusiv procedurile in derulare!

Astfel, in absenta normei statutare de trimitere catre un ordin de ministru, respectivul ordin nu mai poate fi aplicat desi in mod paradoxal el apare ca fiind in vigoare. Neavand metodologie pentru evaluarea activitatii profesionale, nu vom avea nici evaluari si nici calificative. Procedura de evaluare va fi initiata imediat dupa publicarea noului statut al politistului de penitenciare, atunci cand acesta va trece de votul final din parlament. Pana atunci nu exista nicio optiune de acordare a calificativelor pentru 2018, prin aceeasi situatie trecand anterior si colegii politisti.

6 COMMENTS

 1. Cu cei care trebuie să fie avansați în gradul profesional următor și au nevoie de evaluare ce se întâmplă?
  Mulțumesc

 2. Se va tine cont de ultima evaluare anuala facuta conform legislatiei in vigoare anterioara deciziei CCR
  Deci nu disperati, aceasta e solutia, iar unii vor fi chiar fericiti pentru ca au scapat de orice evaluare…inclusiv umana.

 3. Intelegem ca totusi se vor face evaluari anul acesta pt 2018?;sau daca se depaseste termenul prevazut, evaluarile pt 2018 ies din schema.
  Ca orice altfel de modificare o astfel de situatie,pe unii îi avantajeaza iar pe altii nu.
  Este bine sa se stie clar.
  Multumim

  • mai clar decat am explicat in articol… / nu mai exista metodologie / nu se pot face evaluari / le facem din burta, scriem ce ne vine? ce valoare ar avea?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)