www.snlp.ro Web analytics

Ministrul muncii in vizita la sediul PUBLISIND!!!

Astazi 7 octombrie, la ora 9,25, cu 5 minute inainte de ora la care s-a angajat sa ajunga, ministrul muncii – dl. Ioan Nelu Botis a sosit la sediul PUBLISIND insotit de un consilier, pentru o discutie cu reprezentantii federatiei.

A fost intampinat de o delegatie formata din presedintele federatiei, secretarul general, 2 vicepresedinti (sectoarele de activitate Politie si Asistenta Sociala) si alti 2 presedinti de sindicate (Presedintele Sindicatului DGASPC sector 3 Bucuresti si Presedintele Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian – sindicat important aflat in curs de afiliere la PUBLISIND).

Ministrul muncii s-a angajat sa intreprinda aceasta vizita cu ocazia intalnirii pe care delegatia BNS a avut-o la Guvernul Romaniei ulterior Marsului din 28 septembrie 2010. Intrevederea a fost perfectata prin secretarul general al PUBLISIND Gabriel Chifu care a atacat in mai multe randuri problema salariatilor din DGASPC-uri, ulterior investirii noului ministru, astfel incat acesta a anuntat ca va veni personal sa discute problemele sesizate, la sediul nostru.

Vizita a fost destul de rapida si oarecum inopinata avand in vedere indoielile pe care le-am avut toti cu privire la venirea efectiva a demnitarului, precum si tinand cont ca astfel de vizite nu sunt chiar uzuale. Totusi angajamentul a fost respectat, intalnirea transformandu-se rapid intr-una de lucru, aplicata.

Problemele dezbatute in cadrul intalnirii de astazi, care nu a putut dura mai mult de 30 de minute avand in vedere faptul ca incepand cu ora 10,00 ministrul avea o intalnire importanta, s-au orientat in special pe problemele din DGASPC-uri dar au atins si alte aspecte legate in special de salarizarea personalului bugetar.

Cei doi invitati care au reprezentat MMFPS si-au notat absolut toate problemele ridicate, au respins motivat o singura propunere si s-au angajat sa invite reprezentantii PUBLISIND la intalnirile care vor avea loc in perioada urmatoare pe salarizare precum si pe proiectul noului Cod Social pe care ni-l va trimite in cel mai scurt timp. Atasez materialul sustinut de vicepresedintele PUBLISIND pe asistenta sociala.

Ministrul a surprins cu o intrebare abruta reactionand la multiplele probleme ale celor din domeniul protectiei copilului, parand sa fie foarte in tema cu acestea, inclusiv cu nivelul de salarizare: a intrebat ce salariu minim propunem pentru acesti salariati pentru a putea sa-si noteze o revendicare clara de la care sa plece negocierea. S-a propus un minim de 800 de lei luand in considerare si nivelul salariului minim pe economie care pentru care propunerile sindicale sunt la nivelul de 750 lei. Ministrul a replicat ca mai mult ca sigur aceasta cifra nu va putea sa fie baza minima a salarizarii pentru acest sector de activitate in perioada imediat urmatoare dar a afirmat ca in mod cert salariile din DGASPC vor fi majorate consistent.

Foarte rapid s-a trecut si prin problemele altor sectoare de activitate cu accent pe contractele colective de munca care nu se mai respecta (ministrul a recomandat actiuni in instanta), pe riscul de diminuare a remuneratiei in anumite sectoare in care salarizarea este formata predominant din sporuri (politie/penitenciare – ministrul a spus ca este un domeniu aparte pe care nu il stapaneste dar a lasat sa se inteleaga ca sunt foarte multi vectori de interese care se intersecteaza in zona respectiva), precum si pe problemele generale ale celor din administratia publica, legate de disponibilizari si diminuari salariale.

Apreciem evenimentul ca pozitiv in primul rand prin prisma relatiilor le nivel de federatie-minister si luam in considerare faptul ca nu ne-am facut iluzii ca vizita de azi va fi o modalitate de solutionare a tuturor problemelor salariatilor din administratie ci in primul rand o dovada a deschiderii spre dialog in planul parteneriatului social.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)