www.snlp.ro Web analytics

29 iunie 2018 – cat pe aci sa avem statut si norme salariale. Detalii despre orele suplimentare

Un reper important (singurul) pentru personalul din penitenciare, ziua de 29 iunie, ar fi fost bine sa marcheze, pe langa depunerea in Parlament a unui nou statut special fara hibe, si publicarea normelor salariale conform legii-cadru, precum si semnarea ordinului de ministru privind munca suplimentara. Dar vedem ca statutul a ajuns in Parlament cu prevederi care trebuie corectate iar cele doua seturi de norme se lasa inca asteptate. Un 29 iunie incomplet…

Ordinul care cuprinde normele de aplicare a legii de salarizare este la publicare de suspect de mult timp, astfel incat astazi am facut o verificare si am aflat ca cei de la Monitorul Oficial al Romaniei au avut cateva obiectii privind forma proiectului si nicidecum fondul. In speta a fost nevoie de retrimiterea unor imagini cu o rezolutie mai buna – respectiv cele cu Titlul de Specialist de clasa. Imaginile au fost retrimise catre MJ astazi dimineata, astfel incat ordinul urmeaza a fi publicat dintr-un moment in altul. Poate totusi se va publica pana nu trece acest 29 iunie. Mai este timp. De la monitor se incarca acte fara limita de program.

Referitor la ordinul de ministru privind orele suplimentare, acesta trebuie sa fie mentinut in etapa de dezbatere publica 30 de zile lucratoare incepand cu 25 mai 2018 (Legea nr. 52/2003). La inceputul saptamanii viitoare termenul se implineste si ordinul este bun de semnat. Sesizam totusi existenta riscului de semnare a ordinului la un moment in care salariile vor fi calculate si gata de virat, astfel incat sumele respective se vor achita poate cu o usoara intarziere, fara sa fie afectat dreptul in niciun fel. Alta norma care ar fi trebuit sa fie semnata demult, desi nu deranja nici daca s-ar fi rezolvat in aceasta zi de referinta pentru personal.

Referitor la plata muncii suplimentare prestate din aprile 2018, am semnalat deja existenta unor ineptii de genul compensarii cu timp liber, cu prioritate, a orelor suplimentare prestate incepand cu aprile tocmai pentru a inactiva noul drept salarial si a pastra neatins volumul de munca suplimentara acumulat deja. Stim ca instructiuni pe linia asta au fost date la Oradea si Galati (daca exista si alte cazuri rugam sa fim sesizati) si am transmis acest aspect directorului general ANP care printre alte sarcini noi trasate directorilor de unitati a transmis si necesitatea compensarii cu celeritate a orelor suplimentare prestate pana in aprilie 2018. Realizarea acestei sarcini va sta la baza evaluarii activitatii manageriale, acordarii majorarii de 50% si in general a evolutiei carierei directorilor. Ineptiile nu pot fi combatute decat cu ciomagul.

7 COMMENTS

 1. Imi puteti comunica,cum s-a stabilit plata orelor suplimentare pentru cei iesiti la pensie inclusiv decembrie 2017?Angajatorul nu s-a lichidat de fostul angajat.

  • Plata orelor suplimentare acumulate in 2017 si nerecuperate cu timp liber nu se platesc. Aveti insa o sansa buna in instanta.

    • gresit.dle Tudorache! potrivit legii salarizarii exista obligatia compensarii doar cu timp liber corespunzator ! iar instantele,isi bat joc de drepturile functionarilor, am vazut destule cazuri…

     • Merita incercat axandu-va strict pe prevderile legii-mama: Codul Muncii. S-au mai intalnit cazuri in care instantele au avut opinii diferite si poate crea un precedent favorabil si celor care vor urma aceasta cale.

 2. Si la Focșani la fel se pune problema .după trecerea celor 60 de zile doar șefii de tura și schimb mai rămân cu ore de plătit la ceilalți de la plutoane dacă este cazul ni se dau libere în cursul lunii pentru orele care ați fi peste norma de lucru

  • Printr-o planificare judicioasa poate fi gestionat in acest mod numarul de ore suplimentare inluna curenta INSA principala conditie este aceea de a beneficia de reusrsa umana PE NEVOIA REALA de personal. Niciun director nu poate justifica neplanificarea in serviciu (statul acasa fara bani) in conditiile in care exista ore suplimentare restante si nerecuperate pana la 31.03.2018.
   Ceea ce este cu adevarat foarte grav si am stabilit ca vom raspudne in consecinta, o reprezinta situatia in care celor care au ore restante nerecuperate cu timp liber pana la 31.03 li se acorda recuperari cu timpo liber pentru orele prestate incepand cu luna aprilie, ignorandu-le pe cele restante, dupa cum am spus, la 31.03.
   VA RUGAM sa ne transmiteti, PE ORICE CALE, daca in penitenciarul udne activati exista astfel de situatii. Promitem ca abordarea asta absolut lipsita de responsabilitate o vom face cunoscuta, cu nume si prenume daca este cazul.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)