24 ianuarie – cal sau magar?
Raspunsul este in fotografia atasata articolului. Vom aborda pe scurt acest subiect inaintea altora mult mai fierbinti avand in vedere iminenta situatiei in care multi nu vor sti ce sa faca.
In primul rand, cerem scuze pentru disparitia temporara si pentru intarzierea moderarii unor comentarii, toate cauzate de necesitatea implicarii in organizarea (o data la 4 ani) Adunarii generale SNLP recent incheiata, eveniment la care au participat MJ, ANP si BNS prin reprezentanti de varf, adunare care a reconfirmat prin vot componenta Biroului executiv SNLP si unde au fost dezbatute probleme de maxima importanta in aceasta perioada, pentru personalul din sistem.
Revenind la ziua de 24 ianuarie cu privire la care toti ne intrebam daca este sau nu sarbatoare legala sau zi libera, in acceptiunea prevederilor Codului muncii, ei bine, se pare ca este altceva, ceva nou, mai precis sarbatoare nationala, eveniment care nu este enumerat de Codul muncii in seria de sarbatori legale si care nu este indicat in cuprinsul Legii nr 171/2014 ca fiind zi libera. Pentru a avea un punct de vedere cat mai clar in aceasta speta, am contactat mai multi experti in drept inclusiv de la nivelul Blocului National Sindical.
Preluam o opinie avizata in acest sens:
24 ianuarie, zi libera pentru salariati sau nu?
Jumatati de informatie, stiri prinse din zbor, date trunchiate si uite asa ajungem sa fim convinsi ca anumite idei vehiculate in spatiul public sunt si adevarate.
Scriu asta pornind de la multele polemici pe care le-am avut de la inceputul acestui an referitor la ziua de 24 ianuarie si daca ea a fost declarata sau nu zi libera. Chiar daca anul acesta 24 ianuarie este intr-o zi de sambata, merita sa lamurim, de principiu, subiectul.
In momentul de fata, 24 ianuarie NU este zi libera legala. Singurele zile nelucratoare pentru salariatii romani sunt cele prevazute de Codul muncii, la art. 139. Potrivit acestui articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun.
Adeptii cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, mai beneficiaza in plus fata de zilele libere mentionate de inca 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de respectivele culte.
Asadar, conform Codului Muncii, in prezent, 24 ianuarie nu este zi libera, deci se lucreaza normal.
Confuzia a aparut, probabil, dupa ce, la finalul anului trecut a intrat in vigoare Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane ca zi de sarbatoare nationala.
Acest act normativ statueaza ca ziua de 24 ianuarie este zi de sarbatoare nationala. Atentie, insa! Legea nr. 171/2014 nu modifica si Codul muncii, deci 24 ianuarie este zi de sarbatoare nationala, insa nu una in care salariatii au liber.
Legea nr. 171/2014 precizeaza doar ca, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, autoritatile centrale si locale pot organiza sau sprijini manifestari culturale sau artistice pentru a celebra Unirea Principatelor Romane.
sursa:www.avocatnet.ro
5 COMMENTS
Comments are closed.
Unpunct de vedere de pe legislatiamuncii.ro:
Buna ziua!
In ziua de 24 ianuarie 2015, zi libera legala, o parte dintre angajati au lucrat 8 ore, insumand 48 de ore pe saptamana (de luni pana sambata).
Este corect ca pentru aceste 8 ore suplimentare sa se aplica un spor de 100% la salariul de baza pentru ca nu s-a acordat zi libera plus sporul de weekend prevazut in CCM sau trebuie cumulat si sporul de 75% pentru orele suplimentare? Adica se platesc cu 200% sau cu 275%?
Va multumesc!
Expert Ioana Popa a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2015
Ziua de 24 ianuarie nu este zi libera legala. Este sarbatoare legala, dar nu a fost inclusa in Codul muncii republicat, deci nu face parte din lista liberelor legale.
In cazul de fata, se compenseaza munca in weekend cu sporul de weekend stabilit la nivelul unitatii, iar alte doua zile libere consecutive din saptamana trebuiau acordate ca repasus saptamanal.
In situatia in care ziua de sarbatoare libera legala se suprapune cu o zi de weekend iar salariatul lucreaza in timpul ei se compenseaza in regimul muncii derulate in cursul repausului saptamanal.
Sa lamurim niste lucruri pentru a nus e mai folosi anumiti termeni in mod eronat:
Tsl = timp lucat in sarbatoare legala si in zilele in care conform legii nu se lucreaza. Aceste zile sunt in numar de 13 anul acesta.
Ca atare, Tsl nu se acorda ci Tsl se ponteaza de drept. Compensarea timpului lucrat in sarbatoare legala (Tsl) se identifica cu sintagma „CSL”. Deci, cand vorbim de acordare, vom face referire la „CSL”.
Exemplu: „s-a acordat CSL pentru TSL efectuat in data de ….”
La fel si pentru TS care reprezinta timpul suplimentar reiesit din prezenta efectiva la serviciu si pentru care se acorda CS.
Deci, cand vorbim de compensarea Ts folosim termenul de CS iar cand vorbim de compensarea Tsl folosim termenul de CSL.
Pentru cei care vor sa aprofundeze problemaica planificarii si a pontarii:
TTML = total timp de munca reiesit din prezenta zilnica;
FTL = fond total lunar (numarul de ore lucratoare in luna)
FTA = fond de timp al absentelor (absente motivate: compensari ale TS si TSL, concedii, etc.);
FTI = Fond de timp individual (ore de prezenta obligatorie la serviciu in cursul lunii. Se calculeaza pe formula FTI = FTL – FTA
TS = timp suplimentar reiesit in urma aplicarii formulei : TS = TTML – FTI.
TSL = timp lucrat in sarbatoare legala. Pe langa timpul suplimentar reisit din prezenta zilnica (TTML – FTI), daca s-a muncit in sarbatoare legala, separat, se identifica orele lucrate sub incidenta acestor zile.
Am apelat la respectiva explicatie pe consoderentul ca m-am confruntat cu o situatie in care un pontator considera ca sambetele si duminicile sunt identificate ca TSL.
Toate problemele legate de acordarea compensarii TSL (CSL) sau eventuale nelamuriri privind regimul compensarii acestuia in conditiile actuale, le astept pe mailul: rgrapes2013@gmail.com.
Bine ca s-a dat peste tot TSL!
Dupa parerea mea,sarbatoarea nationala nu oresupune si zi libera legala.Atat sarbatoarea nationala cat si cea legala sunt publice ,dar prima nu beneficiaza de odihna.ci.de manifestari specifice,omagiale.Vorba asta este hit, 24 ian a venit fara pofta de muncit!Un fel de 1 DEC, fara liber.Ar fi culmea sa ai 3 zile 😀 intr-o luna nemuncite!Deci, 24 ian este zi de munca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!