www.snlp.ro Web analytics

Legea dialogului social revolta penitenciarele

Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare pregătește acțiuni de protest față de modul rușinos prin care guvernul i-a suprimat dreptul la grevă.

În varianta legii dialogului social – asumată de Executivul PDL pe 17 aprilie – a fost introdusă în ultimul moment, premeditat și ținută secret – interdicția de a declanșa grevă pentru personalul cu statut special din penitenciare, pe lângă polițiști și alte categorii

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), afiliat Blocului Național Sindical, va stabili acțiuni în următoarea perioadă, în semn de protest față de „modul rușinos” în care Guvernul României – prin Legea dialogului social (art. 202) – asumată pe data de 17 aprilie – a suprimat dreptul la grevă al personalului din penitenciare cu statut special. Un comunicat de presă remis redacției arată: „Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare ia act cu stupoare de modul rușinos în care, evitând dialogul social care rămâne doar un concept, guvernul elimină prin Legea dialogului social (art. 202) un drept consacrat printr-o lege organică încă din anul 2006 și anume dreptul la grevă al personalului cu statut special din penitenciare.

În plus, față de ultima variantă a proiectului de lege privind dialogul social impus înainte spre avizare Consiliului Economic și Social (nr. 932/31.03.2011), în varianta asumată de guvern, a fost introdusă interdicția de a declanșa greva pentru personalul cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor, pe lângă polițiști, și alte categorii cărora le era interzis și prin vechea legislație acest drept. În mod evident, această prevedere, care nu a existat în proiectul ce urma să primească avizul CES, este o livrare secretă de ultim moment, gest atent premeditat de conducerea Ministerului Justiției Administrației Naționale a Penitenciarelor, deranjat de acțiunile specifice organizate de sindicatele din penitenciare pentru revendicarea unor drepturi neacordate sau pentru condiții de muncă decente”, se preciza în comunicat.

Guvernului Boc i-a reușit „performanța”
de a pune în conflict o lege organică și una neorganică

„Acum, Guvernul României a reușit să pună în conflict o lege organică (293/2004) cu una neorganică (Legea dialogului social) și va fi obligat să descrie în fața Curții Constituționale situația care a generat restricționarea unui drept (în conformitate cu art. 53 din Constituție)”, mai menționa comunicatul.

SNLP va sesiza Organizația Internațională a Muncii (OIM) și CEDO cu privire la restrângerea libertății sindicale, garantată prin convenții internaționale ratificate de România, precum și prin Constituția țării și, în același timp, BNS a formulat și înaintat prin procedură legală către Curtea Constituțională a României sesizarea privind neconstituționalitatea Legii dialogului social, sesizare care include și precizări privind eliminarea dreptului la grevă pentru personalul cu statut special din Administrația Penitenciarelor.

Jurnalul de Dambovita

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)