Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

SNLP: despre concursuri. Avem nevoie de forte noi, dar atentie la detalii! Partea III

27081269 Recruiters checking the candidate during a job interview at office Stock Photo

 continuare

Mergem inainte pe linia explicatiilor privind posturile si ocuparea lor. Astazi incepem partea III (si ultima) cu cateva precizari avand in vedere comentariile postate la primele doua parti. Atragem atentia insa ca SNLP nu se substituie ANP stabilind reguli. Luati aceste date drept informatii prealabile pe care vi le furnizam din timp cu scopul unui nivel de participare consistent dar si competent. Etapele procedurii de concurs vor fi, in principiu, urmatoarele:

 1. anuntul de concurs
 2. inscrierea (depunerea dosarului)
 3. testare psihologica
 4. completarea si depunerea fisei medicale (doar cine trece de etapa 3) 
 5. achitarea taxei (doar cine trece de etapa 3)
 6. selectia dosarelor
 7. interviu
 8. aptitudini sportive
 9. aptitudini calculator
 10. examen scris

Nu credem ca este posibil sa se publice un singur anunt pentru toate cele 1005 posturi. Cel mai probabil acestea se vor scoate la concurs in tranșe. Evident ca la un momentdat se vor derula in paralel concursuri pentru mai multe tranșe de posturi avand in vedere initierea la termene diferite a procedurilor, dar asta nu este nicio problema, in niciun caz pentru candidati.

Am vazut reactii negative la perspectiva unor subiecte din limba romana si istorie insa repetam ce am explicat si in comentarii, nivelul subiectelor nu va fi academic. Mult mai greu ar fi atat pentru candidati cat si pentru comisii dar cel mai important pentru rata promovabilitatii, sa se opteze pentru subiecte din legislatie. Stim ca sunt suficiente notiuni tehnice sau aspecte confuze in zona asta. Ori corectarea unor subiecte tehnice este mult mai rigida. Insa nu s-a stabilit inca bibliografia finala si vrem sa luam in considerare toate obiectiile sau observatiile voastre pe care va incurajam sa le exprimati.

Foarte important este modul in care candidatii se vor descurca la interviu, proba in care comisiile de concurs vor detecta breșele in pregatirea, atitudinea si aptitudinile concurentilor. Recomandam candidatilor sa nu ia in gluma nici testarile psihologice, sa se prezinte odihniti la acestea, sa nu completeze formularele in graba si sa tina cont de faptul ca nesinceritatea este destul de usor de detectat.

Pana la acest moment s-au efectuat mai multi pasi spre declansarea concursurilor. ANP a cerut unitatilor numarul de posturi vacante pentru centralizare la nivelul aparatului central. Unitatile au transmis adrese in acest sens insa au inceput speculatiile privind efectul acestor adrese. Unitatile tind sa considere drept blocate posturile respective si sa nu mai efectueze nicio miscare care sa implice acele posturi (schimbari, mutari).

In realitate, cat timp nu a fost realizata o centralizare definitivata in vederea declansarii procedurilor de concurs se pot efectua schimbari si chiar sunt necesare. ANP s-a angajat ca va incuraja unitatile in clarificarea situatiei posturilor din sectorul operativ ocupate de salariati care desfasoara activitati in alte sectoare prin controversata decizie de zi pe unitate (DZU), act administrativ care produce efecte in toate planurile si este continuat la nesfarsit ignorandu-se caracterul temporar si exceptional al DZU sub pretextul lipsei de resurse.

Salariatii mentionati la paragraful anterior ar trebui sa aiba posibilitatea de a opta rapid pentru pastrarea postului din operativ sau schimbarea pe postul pe care munceste prin DZU, astfel incat sa avem o situatie reala a posturilor vacante pe care vrem sa le ocupam prin concurs.

Cu mutarile este mai complicat deoarece procedura dureaza foarte mult si asa cum am explicat deja, nu avem decat 5 luni pentru declansarea procedurilor. Mutarile se pot realiza si ulterior sau chiar in timpul procedurii de concurs cu grija de a nu influenta posturile scoase la concurs incat sa ne trezim cu situatia ca avem candidati care au fost admisi dar posturile au fost ocupate prin alte proceduri interne. Propunerea facuta in comentarii la articolele anterioare, de a tine pe loc concursurile pana terminam cu mutarile, nu este fezabila, echivaland cu pierderea finantarii celor 1005 posturi numai pentru a realiza o permutare a resurselor existente, care se poate realiza oricand.

O alta grija o reprezinta si reorganizarile care se vor relua in perioada urmatoare in paralel cu concursurile. Evident ca nu poti scoate la concurs un post care se pierde dintr-un stat de functii redimensionat. Prin urmare, inainte de a se decide numarul de posturi care se scot la concurs, in special in sectorul operativ, se va face o aplicare sumara a standardelor (ca un fel de reorganizare anticipata, provizorie) si se va utiliza proiectia obtinuta, pentru a decide numarul corect de posturi pe unitati si sectoare, adica posturi vacante de scos la concurs, fara riscul ca acele posturi sa dispara din schema in timpul concursului sau sa fie ocupate prin concurs si sa blocheze optiunile de reorganizare ulterior.

Totodata se au in vedere promotiile 2016 de elevi si studenti din institutiile de invatamant specifice sistemului. Va fi pastrat un numar de posturi la dispoztiia acestora, posturi care vor fi completate de cele vacantate pana la absolvire prin pensionare sau alte modalitati de incetare a raporturilor de serviciu. In prezent mai avem in sistem 680 de posturi de agent operativ dintre care se vor scoate la concurs aproximativ 580.

Exista insa cateva elemente de flexibilitate care vor permite o anumita dinamica cel putin referitor la posturile din operativ care sunt cel mai numeroare (sectorul operativ reprezentand aproape 70% din totalul salariatilor din sistem). Unul dintre acestea este faptul ca posturile din operativ nu vor fi individualizate exact in anuntul de concurs. Candidatii vor concura pentru ocuparea unui post de agent operativ, urmand ca dupa admitere sa se decida incadrarea exacta.

Prin urmare daca o unitate a transmis ANP ca are 10 posturi vacante de agent operativ iar aceste 10 posturi vor fi mentionate in anuntul de concurs (in lipsa altor modificari anuntate din timp), unitatea ar putea proceda la anumite miscari interne cu conditia de a garanta numarul de 10 posturi vacante de agent operativ pentru concurentii admisi la concurs, fara sa conteze plasarea exacta a acestora in statul de functii (supraveghere, paza, etc).

Un aspect pe care il mai evidentiem in finalul acestei serii de articole (ne oprim totusi la partea III) ar fi acela ca dinamica resurselor umane este mare in sistem si chiar se va accelera in 2016 si in anii urmatori prin pensionari si ca rezultat al concursurilor. Plaja mare de posturi scoase la concurs va genera implicit vacantarea altor posturi in urma miscarilor interne (sursa interna avand acces la aceste posturi, asa cum am explicat).

Totodata, concursurile externe deblocheaza si etapele urmatoare de ocupare a unor posturi, prevazute de statut, cum ar fi transferurile din alte institutii. Pentru a limita turismul intern, ANP va documenta posibilitatea includerii unei clauze obligatorii pentru candidati, de a ramane in unitatea pentru care au optat minim 5 ani, astfel incat sa se realizeze o stabilizare cat mai mare a resurselor umane disponibile. Chiar daca am incheiat trilogia concursurilor, suntem convinsi ca in lunile urmatoare vom relua multe dintre subiectele tratate acum, dar in functie de modul in care lucrurile vor evolua.

sfarsit

 

Comentarii  

0 #93 YKA 13-03-2016 01:04
Este adevarat ca-n doua săptămâni se demareaza procedura de incepere a concursului din sursa externă? Care va fi pana la urma bibliografia? Multumesc!
Citat
0 #92 vasile 12-03-2016 13:50
Domnu Teoroc,ne puteti spune daca cele 1005 posturi scoase la concurs vor fi atat pentru fete cat si pentru baieti,sau de exemplu 900 baieti si 100 fete?Multumesc frumos.
Citat
-1 #91 Andrei 10-03-2016 21:05
Pentru ofiteri sunt posturi din sursa externa din cele 1005.
Citat
-2 #90 Ștefan Teoroc 10-03-2016 09:54
Inca nu s-a stabilit, asa cum am transmis. S-ar opta pentru romana istorie dar pentru membrii comisiilor de examinare este obliatoriu sa aiba studii de specialitate in aceste materii iar ofiterii din DSDRP care trebuie sa intre in comisii nu au aceste studii. Si atunci iata ca ne indreptam spre ceea ce isi dorea majoritatea probabil - subiecte de specialitate. Vedem ce iese. Inca nu s-a tras linie
Citat
0 #89 Georgiana 10-03-2016 09:39
Domnu Teoroc, am citit anunțul postat pe (editat) și acolo se precizează ca se va da legislație specifică și nu grilă din istorie și gramatică. Se poate să ne anunțați ce o să fie până la urmă? Mulțumesc!
Citat
0 #88 Loft 09-03-2016 21:52
Citez pe raza de soare:
Citez pe Loft:
Citez pe raza de sore:
Citez pe Anca:
Citez pe nu conteaza:
Ar fi culmea sa se scoata locuri din sursa externa la Craiova...cand sunt o gramada care sunt plecati de 3-4 ani si altii in scoali si academii...

De acord! Asta chiar ar fi o aroganta din partea lor! Celor care vor sa se mute in localitatile de domiciliu, spre exemplu in Craiova, li se spune ca nu sunt locuri... Chiria nu este un castig, deoarece mai ales in orasele mari, contravaloarea contractelor de chirie depaseste cu mult banii decontati pt aceasta. Si atunci de ce sa se piarda bani pt chirii, cand se poate sa se asigure angajatului de penitenciare loc acasa, in cazul unitatilor cu deficit de personal?! Sa se scoata locuri acolo unde nu solicita nimeni din sursa interna. Totusi, noi am intrat in sistem in urma absolvirii unor scoli, care nu au fost tocmai usoare. Ar trebui sa avem prioritate! Asa ar fi corect!

Am sentimentul ca cei din Craiova au invadat sistemul penitenciar ca niste termite.Sunteti cam multi si aveti cam multe doleante.Mai lasatine-ne.Daca nu va place mai alegeti si alte domenii de activiate.

Cum poti sa-i numesti termite? Pune-te si tu in situatia lor, sa stai 2-3 ani departe de casa. E usor sa vorbesti, sa persiflezi cand esti la tine acasa. Cat sarcasm aveti in voi....mi-e sila :-x

sunt departe de casa,am stiut de la inceput asta si mi-am construit o viata si am invatat sa nu ma mai plang.stiu de asemenea ca posibilitatea de a ma muta e aproape imposibila pt ca mi-am facut un rost deja.poate cuvantul termite a fost dur,dar ma deranjeaza eternele doleante ale Craiovenilor.De ce oare nu sunt si din alte zone???Coincidenta.

Dehh, nu toti ne construim o viata departe de casa! Poate ca pe unii ii leaga mai multe de casa, pe unii mai putin...Posibil itatea de a te muta e posibila, nu imposibila asa cum spui tu, dar cred ca iti este mai bine acum si de aceea nu iti doresti acest lucru. De ce au atatea doleante craiovenii si altii nu au ? Probabil sunt mai excentrici...su nt prea multi prin tara....''mama natura'' a fost mai darnica in oltenia....:)
Citat
+1 #87 raza de soare 08-03-2016 22:15
Citez pe Loft:
Citez pe raza de sore:
Citez pe Anca:
Citez pe nu conteaza:
Ar fi culmea sa se scoata locuri din sursa externa la Craiova...cand sunt o gramada care sunt plecati de 3-4 ani si altii in scoali si academii...

De acord! Asta chiar ar fi o aroganta din partea lor! Celor care vor sa se mute in localitatile de domiciliu, spre exemplu in Craiova, li se spune ca nu sunt locuri... Chiria nu este un castig, deoarece mai ales in orasele mari, contravaloarea contractelor de chirie depaseste cu mult banii decontati pt aceasta. Si atunci de ce sa se piarda bani pt chirii, cand se poate sa se asigure angajatului de penitenciare loc acasa, in cazul unitatilor cu deficit de personal?! Sa se scoata locuri acolo unde nu solicita nimeni din sursa interna. Totusi, noi am intrat in sistem in urma absolvirii unor scoli, care nu au fost tocmai usoare. Ar trebui sa avem prioritate! Asa ar fi corect!

Am sentimentul ca cei din Craiova au invadat sistemul penitenciar ca niste termite.Sunteti cam multi si aveti cam multe doleante.Mai lasatine-ne.Daca nu va place mai alegeti si alte domenii de activiate.

Cum poti sa-i numesti termite? Pune-te si tu in situatia lor, sa stai 2-3 ani departe de casa. E usor sa vorbesti, sa persiflezi cand esti la tine acasa. Cat sarcasm aveti in voi....mi-e sila :-x

sunt departe de casa,am stiut de la inceput asta si mi-am construit o viata si am invatat sa nu ma mai plang.stiu de asemenea ca posibilitatea de a ma muta e aproape imposibila pt ca mi-am facut un rost deja.poate cuvantul termite a fost dur,dar ma deranjeaza eternele doleante ale Craiovenilor.De ce oare nu sunt si din alte zone???Coincide nta.
Citat
+3 #86 Lucică 08-03-2016 20:49
#66 I.C.N. - fara suparare, dar visezi frumos!
La A.N.P. nu se poate face ceea ce ai descris anterior: vrei sa ramana I. (editat) fara PITA si CUTIT?
Pai unde se vor angaja amantele si nepoatele? La RER? La o multinationala? Acolo e de munca si se mai cere cultura generala, inteligenta etc. :-)
Citat
-1 #85 Ștefan Teoroc 08-03-2016 20:19
dintr-o unitate in alta / nu s-a stabilit urmatoarea serie de mutari inca
Citat
0 #84 aby 08-03-2016 19:20
Din sistemul nostru,dintr-o garnizoana in alta.
Citat
0 #83 Ștefan Teoroc 08-03-2016 19:15
vrei sa spui mutare dintr-o unitate in alta?
transferul e din/in sistem
Citat
0 #82 aby 08-03-2016 19:05
Cei care vor sa se transfere cand pot sa depuna cererea de transfer,luna asta sau cealalta,dl.Ste fan?
Citat
0 #81 Popescu 08-03-2016 14:04
La ce 57 posturi din sursa externa.
Citat
+1 #80 Anaid 08-03-2016 12:34
Va multumesc d.le Teoroc pentru raspunsul prompt. Nu vreau neaparat ca examenul sa fie grila, dar la fel ca si ceilalti colegi ai mei, nu as vrea sa fie sinteza pentru ca eu nu consider ca"reproducerea unor texte " reflecta adevarata pregatire, ci doar capacitatea de memorare. Inca o data va multumim pentru faptul ca ne ascultati si ne sprijiniti. Mult respect
Citat
0 #79 Ștefan Teoroc 08-03-2016 10:34
anaid - nu s-a stabilit inca data si nici modalitatea de examinare insa in mod normal nu se practica grilele
popescu - la care concursuri te referi? cele de care intreaba anaid?
Citat
0 #78 Popescu 08-03-2016 08:54
Aveti un raspuns vizavi de cum se vor desfasura concursurile?
Citat
+3 #77 Ștefan Teoroc 05-03-2016 15:23
Am transmis o intrebare
Citat
+3 #76 Anaid 05-03-2016 12:31
D.le Teoroc, nu ne lamuriti si pe noi cum va fi examenul scris pentru cele 57 de locuri scoase deja la concurs? Ar trebui sa se stie, cum celelalte institutii anunta acest "mic detaliu", la fel ma asteptam sa faca si "ai nostrii". La MAI nici macar nu au anuntat concursul, dar viitorii candidati stiu deja cum va fi examenul, iar noi avem anuntate niste posturi din 27 noiembrie 2015 si nu doar ca nu stim cum va fi examenul scris, dar nici nu stim cand se vor mai sustine urmatoarele probe. Va multumesc anticipat!
Citat
0 #75 Albert 04-03-2016 11:05
Miha, pentru ca se doreste instaurarea unei stari: a starii de obedienta suprema. Cum poti manipula oameni care si-au castigat pe buna dreptate pozitiile ? Nu poti. Se intampla ca inca sunt agenti care exercta functii de conducere pentru ca respecta aceasta munca si-si respecta calitatea de om. Altfel si-ar lua-o rau de tot anp cu promovarea lor injusta, nerealista si ineficienta. Asa inteleg ei lucrurile: ca poti fi sef sectie sau sef tura vennd din randul celor care nu s-au confruntat vreodata cu o speta de parnaie, cu detinutii in general. Se pare ca se doreste altceva...intre aba anp ce vor..
Citat
0 #74 Popescu 04-03-2016 09:35
In inrebarea mea referotoare la concurs am mentionat anuntul publicat in data de 27.11.2015 din sursa externa unde sunt 57 posturi.Astept un raspuns vizavi de cum se sustin examenele .
Va multumesc anticipat!
Citat
+1 #73 Anaid 04-03-2016 07:15
Va rugam sa ne anuntati si pe noi de indata ce aflati! Va multumesc
Citat
0 #72 Ștefan Teoroc 03-03-2016 22:20
:)
inca nu s-a stabilit
Citat
0 #71 Alin 03-03-2016 21:52
570 a vrut sa zica dar nu i-a mai mers tasta 0
Citat
0 #70 Alexander 03-03-2016 17:44
57 din sursa externa?:)
Citat
0 #69 Popescu 03-03-2016 13:44
Buna ziua!
O singura curiozitate am referitor la cele 57 posturi din sursa externa:cum se tine examenul final sinteza sau test grila?
Va multumesc anticipat!
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • simona 22.10.2017 07:00
  staţi la rând, că nici din instanţe nu a dat nimeni în judecată statul ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 21.10.2017 23:17
  MAI are alta viziune / interpretarea noastra nu a fost accepata / ramane ...

  Read more...

   
 • bogdan 21.10.2017 14:05
  (editat)tudorel e cu (editat),oare noi acesti lucratori pe plantatia ...

  Read more...

   
 • Aida Ciobanu 21.10.2017 12:04
  Pentru IT Nu ai inteles ca nu informaticienil or le reprosez ceva. Modul ...

  Read more...

   
 • vasea 21.10.2017 11:29
  De indexarea de 5.25 la pensie ce se mai aude ptr.Dl Teoroc Va rog ...

  Read more...

Google AdS