Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Salarizare 2016. Din ceață-n fum. MJ/ANP - pe nicaieri!

fly on money

UPGRADE 2 - proiectul a fost aprobat si va fi trimis spre promulgare. In forma finala a legii adoptate de Parlament a fost reintrodus amendamentul respins de comisii. Sectoarele medical si socio din sistemul penitenciar vor primi majorari de 25% iar celelalte sectoare - de 10%.

UPGRADE 1 - varianta finala a amendamentelor care se vor vota azi in plenul Camerei deputatilor.

Dupa jumatate de an de praf in ochi si promisiuni de cresteri salariale prin noua lege unitara de salarizare care urma sa se aplice din 1 decembrie 2015 (efectele noii legi incepand cu salariul din ianuarie 2016), guvernul Ponta si-a luat zborul dupa o tragedie care a trezit Romania din letargie. Si-a luat zborul cu tot cu promisiuni. In urma se spune ca a ramas un context social-politic instabil care nu mai permite adoptarea acestei legi pana la 1 decembrie. Prin urmare s-a deschis din nou sezonul compromisurilor.

Voi evita pe cat posibil sa intru in aspectele politice si mai ales electorale, insa este destul de greu sa descrii contextul fara sa atingi latura politica. Promisiuni s-au facut tuturor. Unele au fost si materializate (sanatate si educatie). Greu de oprit procesul aflat in plin avant, fara riscuri sociale dar si electorale masive. Tot sectorul public asteapta majorarile salariale promise, ca minima reparatie dupa 6 ani de austeritate si diminuari.

Singura modalitate posibila pentru propulsia rapida a unor cresteri salariale care sa devina active inainte de finalizarea bugetului de stat pentru anul 2016 este procesul de alipire a unor prevederi in acest sens la un proiect de lege aflat deja in Parlament intr-un stadiu avansat al procesului legislativ. Nu mai era timp pentru un proces legislativ cap-coada care urma unui proiect nou depus. A fost identificat actul si prin urmare s-a tras la foc automat si fara fundamentari, o rafala de amendamente la respectivul proiect, amendamente care evident ca nu au nicio legatura cu proiectul initial.  

Trebuie inteles exact faptul ca daca nu este creat acum cadrul juridic pentru includerea in buget a sumelor reprezentand cresteri salariale, in baza unui buget deja adoptat eventuale acte normative ulterioare orientate in directia unor cresteri salariale nu sunt sustenabile. Prin urmare miza este mare iar timpul scurt. Instabilitatea politica si sociala creeaza insa situatii ciudate. Presa acuza PSD ca pune pe butuci bugetul Romaniei, liberalii se opun sau se abtin, strada pune presiune, in timp ce 600 mii dintre salariatii bugetari se incapataneaza sa fie inca in viata, traind de 6 ani dintr-un venit lunar situat in jurul salariului minim pe economie. 

Astazi incepand cu ora 10,00 la camera deputatilor a avut loc sedinta Comisiei de munca si protectie sociala in cadrul careia au fost dezbatute si adoptate/respinse amendamentele propuse, urmand bineinteles supunerea la vot in plenul camerei. BNS a desemnat ca participanti la sedinta comisiei un vicepresedinte al confederatiei si pe presedintele PUBLISIND/SNLP care a asistat la intreaga sedinta organizatia noastra avand astfel ocazia de a-si forma o opinie clara si sigura privind demersul.

Lista de amendamente este lunga si o vom publica speram in cursul zilei de maine avand in vedere ca ceea ce detinem la acest moment a fost deja modificat in cursul sedintei de azi. Asteptam ultima varianta a proiectului cu amendamente, care se va supune votului plenului camerei in scurt timp (posibil chiar maine) si o postam ca upgrade la prezentul articol. Vom mentiona doar faptul ca ANP/MJ au incercat timid sa alinieze personalul din sectoarele socio si medical la cresterile de 25% aprobate pentru aceste sectoare publice la nivel national insa, surprinzator, nu au avut reprezentanti la sedinta, care sa sustina amendamentele, in lipsa autorilor amendamentelor acestea au fost respinse din start. De asemenea nu au informat nici SNLP de initiativa astfel incat sa putem avea aport.

Precizam faptul ca MAI a avut o trupa de 5-6 specialisti in frunte cu seful directiei financiare (chestor de politie) in timp ce ANP ne-a raspuns la intrebarile puse chiar din sedinta comisiei de munca ca nu au stiut de sedinta si ca nici la MJ nu s-a primit vreo invitatie in acest sens. Putem sa il credem pe directorul general ANP ca nu a fost anuntat insa nu intelegem cum doua institutii de importanta MJ si ANP cu directii juridice largi pline cu experti de clasa pot fi atat de nepasatoare la evolutia singurului act normativ care poate influenta salarizarea noastra in urmatorii ani.

Nu vom insista pe subiect pentru ca este inutil. Parerea noastra referitor la competenta MJ/ANP este formata si exprimata inclusiv in articolul precedent postat putin mai devreme. Probabil ca si seful juridicului din ANP se regaseste pe lista persoanelor care elaboreaza lucrari de exceptie si primeste 50% in plus la salariu. Revenind la amendamente, in afara de informarile deja publicate in mass-media si la care vom face trimitere pentru a nu relua ceva deja existent, mai trebuie amintit faptul ca dezbaterea pe amendamentul care genereaza cresteri salariale de 10% in tot sectorul public a fost aprinsa si de durata.

In cele din urma, cu votul grupului majoritar, a trecut. Insa imediat dupa sedinta au inceput miscarile, parlamentarii exprimand opinii oscilante. Se spune ca a fost o miscare pe genunchi orchestrata de ministrul muncii si de presedintele comisiei de munca din Camera deputatilor si totodata ca presedintele PSD nu sustine amendamentul. Prin urmare este inca greu de estimat care va fi rezultatul votului in plenul camerei.

Informare mass-media

 

Comentarii  

0 #59 Che Gargara 25-11-2015 13:45
Citez pe neamtu:
Daca nu ne dau cei 10% sa iesim toti in strada,daca ne dau sa iesim doar unii si sa strigam in cor JOS Bejan si smecheria din ANP,interventii pt ppl VIP,slugarnicie la maxim,executie la ordin s.a.

Iesim,iesim,dar vad ca nu iesim mai repede,iar ne arunca o ciozvarta si ne potolim.Lasa ,bre,ca merge asa,asta e deviza prin penitenciare.Ca nd au taiat salariile am iesit doar 70-80 de oameni la Jilava,restul au dormit in front!In rest,doamna geniu al finantelor e linistita,incas eaza 50 % pentru merite deosebite.A.N.P = Adunatura nepriceputilor din penitenciare ( 90 %,nu chiar toti)
Citat
0 #58 neamtu 24-11-2015 09:49
Daca nu ne dau cei 10% sa iesim toti in strada,daca ne dau sa iesim doar unii si sa strigam in cor JOS Bejan si smecheria din ANP,interventii pt ppl VIP,slugarnicie la maxim,executie la ordin s.a.
Citat
0 #57 Mosu 18-11-2015 20:06
La Spitalul Rahova este o moda sa trimita cu ppl de la maxima siguranta 1 om, asta este suntem capabili:))))). ..... problema este ca atunci cand iesi din spital nu primesti nici un spor....nici cel de spital 5% dar nici praf desi lucrezi 12 ore tot in spital ca asa decide boss.(Apopo esti in PPD nu apare asa ceva esti trecut pe etajul 3 ,sa nu te ingrasi cu sporul de praf 12 ore)Este normal asa ceva??????????? ???????
Citat
0 #56 agent medical 18-11-2015 17:39
Da, la medical salariul de baza/functie la care se raporteaza calcularea sporurilor e acelasi din celelalte luni ale anului, dar au pus pe fluturas, inainte de calcularea totalului brut, "spor majorare cadre medicale"-o suma care nu stim de unde provine. Confporm legii in vigoare trebuia sa primim o "majorare de 25% din cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de
funcţie/salarii lor de funcţie/indemni zaţiilor de încadrare". Face parte si aceasta din operele de distrugere ale veniturilor cadrelor de catre d-na director DEA?
Citat
0 #55 Mos craciun 18-11-2015 17:10
Citez pe me:
Citez pe g:
La Rahova Spital vreau si eu :-) ....am auzit ca toata lumea obtine sporul TBC chiar daca nu vede detinutul la ochi .......Viata frumoasa

:) Daca vei obtine tu, atunci vom obtine si noi... te asteptam ;-)

Stimate coleg....nu prea ești în tema cu ce se întâmplă la PSBR
Citat
0 #54 me 18-11-2015 13:06
Citez pe g:
La Rahova Spital vreau si eu :-) ....am auzit ca toata lumea obtine sporul TBC chiar daca nu vede detinutul la ochi .......Viata frumoasa

:) Daca vei obtine tu, atunci vom obtine si noi... te asteptam ;-)
Citat
0 #53 g 17-11-2015 17:09
La Rahova Spital vreau si eu :-) ....am auzit ca toata lumea obtine sporul TBC chiar daca nu vede detinutul la ochi .......Viata frumoasa
Citat
0 #52 anp 17-11-2015 12:03
Noua ministra de justitie nu stie ca are in subordine si puscariile :)) se alege praful...
Citat
0 #51 jilava 16-11-2015 15:58
Daca nu se aproba marirea asta
Nu ar trebui sa esim si noi bugetari in strada ,sa facem ceva,cum au esit aceii nimeni care ziceau ca reprezinta tara noi nu ar trebui sa esim sa ne organizam prin sindicat si sa nu stam asa ,sa faca ce vor ei
Citat
0 #50 jilava 16-11-2015 15:50
Citez pe dorin:
Citat:
castigam intre 2500 si 3000 de lei pe luna..avem 1800 lei pe an bani de haine.chiria platita...trasportul platit in concediu..45 zile de concediu pe an pe langa sarbatori legale...toate acestea cu studii medii.. si ne plangem, vrem sa iesim in strada...mergeti la lucru dati tot ce e mai bun din voi ..zambiti si cel mai important FACETI LINISTE NU ZGOMOT ..noapte buna

Sigur nu lucrezi in sistem, iar daca da ?!..., esti un mare (editat).
Mai dragule te referi aici ca ai 45 de zile de concediu ,dar tu stii sa socotesti ca in aceste zile intra si simbetele si duminicile
Citat
0 #49 Amalia 16-11-2015 15:01
Domnule Stefan este adevarat ca s-a aprobat marirea de salariu pentru personalul de la reintegrare la fel ca la personalul medical ? Va multumesc !
Citat
0 #48 din lac in putzu gandirii 16-11-2015 08:42
Guseth Crisina este „tehnocrata” propusă pentru postul de ministru al justiției în guvernul format de Cioloș!...
„Este mana dreapta a Monicăi Macovei. Este cea care l-a adus pe Morar la cârma DNA. Este cea care a susținut, alături de Monica Macovei ca referendum-ul pentru demiterea domnului Băsescu a fost fraudat. Este cea care a luat apărarea doamnei Stanciu în scandalul Rarinca. Nici măcar studii juridice nu are!
A absolvit în 1983 Facultatea de Electronica și Telecomunicații a Universității Politehnica București. După Revoluție a absolvit cursuri de comunicare la Emerson College.
Piața, mulțumită?! :P
Citat
0 #47 Che Gargara 15-11-2015 12:52
Vedeți cum putem fi manipulați? Vine un prost din ăsta gen Green, arunca o frază, un cuvânt și gata polemica. Voi ,cei care știți cu adevărat ce înseamnă munca în penitenciar, nu ar trebui sa băgați în seamă asemenea specimene. Nu merită. Dezbină și cucerește (conduce ).Singurul răspuns pertinent ar fi :"U.E.,Green! "M.-ul ți -l dam la pachet, psihopatule, pardon,psiholog ule la zi!
Citat
0 #46 Agent.. 15-11-2015 10:31
Citez pe VICTORIE IN INSTANTA SPOR DE STUDII SUPERIOARE:
Domnule Teoroc va rugam respectuos sa deschideti si pentru noi in instant un proces la nivel national cu privire la plata sporului de studii superioare .Colegii de la politie au castigat in instanta plata sporului de studii superioare,actualizată cu indicele de inflaţie, de la data scadenţei şi până la efectuarea plăţii, precum şi plata lunară a acesteia, în condiţiile legii. Mai multe detalii privin dosarul le puteti gasi la urmatorul link () instanta-a-admis-actiunea-prolex-pentru-sporul-de-25-cuvent-agentilor-de-politie-cu-studii-superioare/. Asteptam ajutorul dumneavoastra !!!!Nu mai trebuie lasati nici o clipa.Trebuiesc facute demersuri urgent!!!!

ne puteti spune ce veti face in continuare in legatura cu sporul de studii? Trece anu si nici un rezultat...au trecut deja 5 ani...cat mai trebuie sa mai asteptam inca 5?
Citat
0 #45 fpss 15-11-2015 10:09
Este discriminare salariala!
Citat
0 #44 Un agent 15-11-2015 00:27
Multumim pe aceasta cale pentru informarea promta. Totusi, nu ma pot abtine sa nu va intreb, aceasta lege va fi promulgata de catre presedintele tarii ? Gurile rele spun ca nu......
Citat
0 #43 Alltime 14-11-2015 20:17
Citez pe dorin:
Citat:
castigam intre 2500 si 3000 de lei pe luna..avem 1800 lei pe an bani de haine.chiria platita...trasportul platit in concediu..45 zile de concediu pe an pe langa sarbatori legale...toate acestea cu studii medii.. si ne plangem, vrem sa iesim in strada...mergeti la lucru dati tot ce e mai bun din voi ..zambiti si cel mai important FACETI LINISTE NU ZGOMOT ..noapte buna

Sigur nu lucrezi in sistem, iar daca da ?!..., esti un mare (editat).
Sigur lucreaza dar este sef si are si alte ,,beneficii"
Citat
0 #42 Daniel 14-11-2015 18:34
Am o întrebare: daca va fi promulgata legea vor beneficia de marirea salariului de baza cu 25% si cei încadrați in 2015 la Serviciul de Educație și Asistență Psihosociala?
Citat
0 #41 Emilian 14-11-2015 14:33
Gata Green am inteles. Tu esti la educativ si cand vii pe sectie sa scoti detinutii la activitati dai tabelul la un hot sa umble el pe sectie nu tu. Esti tare.
Citat
0 #40 dorin 14-11-2015 08:33
Citat:
castigam intre 2500 si 3000 de lei pe luna..avem 1800 lei pe an bani de haine.chiria platita...trasportul platit in concediu..45 zile de concediu pe an pe langa sarbatori legale...toate acestea cu studii medii.. si ne plangem, vrem sa iesim in strada...mergeti la lucru dati tot ce e mai bun din voi ..zambiti si cel mai important FACETI LINISTE NU ZGOMOT ..noapte buna
Sigur nu lucrezi in sistem, iar daca da ?!..., esti un mare (editat).
Citat
0 #39 green 13-11-2015 23:00
Citez pe Ocnasu:
Green...fratelo....cand vorbesti dintr-un birou ca al tau cu termopane,calorifer,radiator,aer conditionat,radio-fm,calculator,imprimanta si muti un dosar de pe un birou,pe alt birou....iar la ora 11 mergi la masa si pe drum te mai intalnesti cu un prieten si mai stai de vorba o ora....ajungand inapoi la birou la ora 13....pentru ca la orele 15 sa rupi poarta....poti sa afirmi ca este un salariu corespunzator!Dar eu te-as lua sa lucrezi o luna pe sectie,in 2 oameni pe tura de zi,iar noaptea singur,la 350 de hoti si sa vedem daca ai mai scrie tot asa si dupa aia....Si sa nu-mi spui ca tu deja lucrezi pe sectie,in ture, ca nu te cred....apropo...sarbatorile legale se fac la munca...numai daca lucrezi la un birou,ca cel pe care l-am prezentat mai sus..atunci nu muncesti de sarbatori intr-adevar!Daca ai incerca sa te gandesti si la altii,nu doar la persoana ta...lumea ar fi un pic mai buna!!!
sarbatori legale la munca, salariu necorespunzator , stres maxim ..concediu neplatit...merg i la patron atunci !!! fara suparare...ce ar trebui sa se intample ca sa fie bine ???? salariu 100 de milioane...3 luni conecediu pe an..?..atatea nemultumiri domne :zzz
Citat
0 #38 green 13-11-2015 22:54
Citez pe Alex:
Prietene green poate pt tine e bn cat ai salariu( probabil ai vreun loc caldut in unitatea in care lucrezi sau regimurile de detinere sunt mai bune).sincer pt cei care lucreaza la tura in unitatile de rms(gsr) gen giurgiu unde nu mai exista autoritate,etc etc iti zic sincer salariu asta e o mizerie pe langa stresul care il suportam.chiar sunt curios in ce unitate lucrezi si pe ce post daca nu te deranjeaza.
Referitor la studii poate tu ai studii medii sau vreun curs de 45 zile...eu unu cel putin am facut o scoaala militara (snpap daca stii ce inseamna).

snpap am facut si eu ..si pe langa asta si facultatea de psihologie la zi ;) eu incercam sa atrag putin atentia asupra faptului ca sunt altii care stau mai rau din alte domenii..in orice compartiment ai lucra nu prea avem motive sa ne plangem...nu ne tine nimeni fortat in sistem..poti pleca..dar ma tem ca multi dintre noi nu stim sa facem nimic altceva...asa ca ma repet..zambiti viata e frumoasa ..
Citat
0 #37 Batman 13-11-2015 16:38
Mărirea cu 25% a salariilor si pentru socio va crea noi frustrări in rândul angajaților din sistem. Conform motivației amendamentului propus, este vorba de lucrătorii din serviciile sociale care au venitul net sub venitul minim brut pe tara....nu e cazul colegilor de la socio. Legea asta continua seria inechităților socio-profesion ale din sistem, create cu mărirea salariilor la medical. Este trist ca se întâmpla așa ceva, deși suntem toți funcționari publici cu statut special.
Citat
0 #36 Justițiarul 13-11-2015 11:48
Muncă efectiv de puşcărie va deveni cel mai slab plătită...
Citat
0 #35 VICTORIE IN INSTANTA SPOR DE STUDII SUPERIOARE 13-11-2015 11:16
Domnule Teoroc va rugam respectuos sa deschideti si pentru noi in instant un proces la nivel national cu privire la plata sporului de studii superioare .Colegii de la politie au castigat in instanta plata sporului de studii superioare,actu alizată cu indicele de inflaţie, de la data scadenţei şi până la efectuarea plăţii, precum şi plata lunară a acesteia, în condiţiile legii. Mai multe detalii privin dosarul le puteti gasi la urmatorul link () instanta-a-admi s-actiunea-prol ex-pentru-sporu l-de-25-cuvent- agentilor-de-po litie-cu-studii -superioare/. Asteptam ajutorul dumneavoastra !!!!Nu mai trebuie lasati nici o clipa.Trebuiesc facute demersuri urgent!!!!
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • simona 22.10.2017 07:00
  staţi la rând, că nici din instanţe nu a dat nimeni în judecată statul ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 21.10.2017 23:17
  MAI are alta viziune / interpretarea noastra nu a fost accepata / ramane ...

  Read more...

   
 • bogdan 21.10.2017 14:05
  (editat)tudorel e cu (editat),oare noi acesti lucratori pe plantatia ...

  Read more...

   
 • Aida Ciobanu 21.10.2017 12:04
  Pentru IT Nu ai inteles ca nu informaticienil or le reprosez ceva. Modul ...

  Read more...

   
 • vasea 21.10.2017 11:29
  De indexarea de 5.25 la pensie ce se mai aude ptr.Dl Teoroc Va rog ...

  Read more...

Google AdS