www.snlp.ro Web analytics

Puscaria nu este hotel

article-2450777-189FBF7500000578-470 634x423Sursa Agerpres

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat joi ca nu reprezinta o noutate faptul ca inchisoarea nu este hotel, dar a subliniat ca pentru a construi noi penitenciare si a le moderniza pe cele existente la standarde europene Romania ar avea nevoie de cel putin un miliard de euro. Declaratia vine in contextul in care Monica Iacob Ridzi, sotul si avocatii s-au plans de conditiile din penitenciar, acuzatii care au fost preluate pe larg, fara dovezi, de o parte a presei.

„Din pacate, foarte multi oameni care astazi se afla intr-o situatie dificila au avut ocazia ca, foarte multi ani, sa faca ceva pentru sistem si, din pacate, nu au facut. Constatam astazi ca inchisoarea nu este hotel. Asa este. Inchisoarea nu este hotel. Inchisoarea din Romania in ziua de astazi de foarte multe ori este la limita demnitatii umane. Asa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se intampla in mare masura dupa ’89. In 2005 am fost la conducerea penitenciarelor si cred ca am vazut aproape toate penitenciarele din Romania, stiu cum arata. Din pacate, din 2005 pana in prezent nu s-a schimbat aproape nimic”, a declarat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, intrebat daca va urma sfatul Monicai Iacob Ridzi de a vizita penitenciarele din tara in care detinutii traiesc in conditii inumane, informeaza Agerpres.

El a adaugat ca Romania nu isi permite efortul financiar „imens” necesar pentru modernizarea penitenciarelor, indiferent cata vointa ar avea clasa politica.

„10.000 de locuri deficit nu le putem acoperi peste noapte, chiar daca am avea toate resursele financiare maine. Sa scoatem penitenciarele aflate in centrul orasului in afara orasului in conditii decente nu este posibil peste noapte si Romania nu are aceasta resursa financiara, de aceea singura formula pe care noi am identificat-o pentru a face ceva de fond si nu doar de forma este o finantare europeana. Administratia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevarat nu foarte mult, dar pe solutii punctuale”, a precizat ministrul Justitiei.

Intrebat daca detinutii pot finanta modernizarea celulelor din banii proprii, Cazanciuc a spus ca regimul de detentie are niste reguli foarte clare in functie de modul in care se executa pedeapsa.

„E foarte complicat (…) sa spunem cine sa stea in conditii mai bune sau nu. Fiecare sta in conditiile in care trebuie sa stea, potrivit regimului de detentie. Noi o sa incercam, in perioada urmatoare, sa suplimentam bugetul administratiei pentru a face conditiile de detentie mai aproape de limita demnitatii umane. Discutam de penitenciare construite in urma cu 100 de ani, in care indiferent cat am investi noi nu avem ce sa facem. Un penitenciar construit acum 100 de ani in centrul orasului ar trebui sa-l daramam si sa construim altul. Pentru a construi penitenciare care sa acopere deficitul potrivit standardelor europene si pentru a renova ceea ce avem acolo unde se poate acest lucru este nevoie de cel putin un miliard de euro”, a precizat Cazanciuc.

El a aratat ca, in ultimii trei ani, numarul de detinuti nu a crescut, sunt in jur de 30.000 de detinuti si nu se estimeaza in perioada urmatoare o crestere a acestui numar chiar daca in dezbaterea publica pare ca va fi o avalansa de noi detinuti.

4 COMMENTS

  1. Cand domnii parlametari,deputati si ministrisi se aflau la guvernare si razand au hotarat sa ne taie salariile si toate drepturile nu le-au mai fost mila de noi…acum vor feoane prin camere.Au furat aceasta tara si ne-au batjocorit.

  2. Toate bune și reale în ceea ce privește deținuții. Am curiozitatea sa aflu dacă mass-media și domnul Cazanciuc au habar despre condițiile în care ne desfășurăm noi activitatea. Văd ca pentru onor ppl se cumpără în draci autovehicule de transport, dotate inclusiv cu ac. În timp ce angajații ajung la serviciu cu aceleași autobuze în care e și rece, e și cald, numai ca e rece iarna și cald vara! Unii strâng bani pentru aspiratoare, unitățile nu pot să cumpere, nu sunt bani, evident! Angajări nu se fac, dar la pensie se tot iese. Salariile ajung, încet- incet , la un nivel de toată rușinea! Ne interesează și ei, dar de noi se interesează cineva?

  3. https://www.facebook.com/ – snlp.penitenciare

    Snlp Penitenciare Detinutii nu sunt inamicul. Nu alunecati pe panta comparatiei intre detinuti si personal! Conditii mai bune de detentie inseamna conditii mai bune de munca. O stare buna de spirit in randul detinutilor inseamna o munca mai usoara, mai putine incidente. La fel cum o buna dotare a unitatilor ar insemna mai putin stres fizic si psihic pentru salariati. Urmeaza si acestea dar in timp. Speram sa avem cat mai repede un sistem pentru blocarea (nu bruierea) semnalului GSM. Atunci am elimina macar acest subiect al telefoanelor. In plus ar intrerupe si semnalul dronelor.

    Snlp Penitenciare Nu avem niciun interes sa urmam modelul inchisorilor supermax din USA sau al inlantuirii detinutilor. Nu vrem sa formam bestii care se intorc in societate si ne mitraliaza familiile si nici ultra recidivisti ca si asa avem gradul de recidiva la 50%. Scopul este cu totul altul

    Snlp Penitenciare Ca sindicat, ne intereseaza conditii europene de lucru, implicit de cazare a detinutilor. In camerele de detinere multi dintre noi intra si ies mai des decat in propria sufragerie. Calculati pentru un supraveghetor dintr-o unitate grea! Una este sa faci perchezitie intr-o camera cu 4 detinuti, recent renovata si mentinuta curata, alta este sa intri in conditiile de la noi din prezent.

  4. Daca li se asigura conditii bune in penitenciare unor infractori (pentru ca asta sunt) se incurajeaza savarsirea de infractiuni in societate. Cu ce a gresit o familie formata din 4 sau 5 persoane si traiesc cu doar 750 lei plus alocatiile copiilor si care nu au o locuinta? Cu ce au gresit batranii din azilele de batrani? Cu ce au gresit copiii din orfelinate? Pentru ca acestia nu pot avea nicodata conditiile actuale din penitenciare. Le este frica guvernantilor ca vor junge si ei dupa gratii? Sa fie oameni integri si corecti fata de societate si atunci nu au de ce sa se teama.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)