www.snlp.ro Web analytics

75% spor pentru orele lucrate in zilele de sambata, duminica si de sarbatori legale

18bswatp4j986jpgCeea ce parea imposibil sa se intample in vremuri de criza, iata ca s-a produs astazi, in anul de gratie 2014. Cam in urma cu doua luni au inceput sa apara informatii privind anumite proiecte de acte normative pregatite pentru lansare si care ar aduce cateva corectii in planul drepturilor personalului din structura de aprare nationala. Am asteptat cu interes sedinta de astazi a guvernului deoarece existau informatii cu privire la includerea in agenda a unui astfel de proiect privind modificarea OUG nr. 103/2013 (act tranzitoriu – salarizarea pe 2014).

Asa cum se poate vedea si pe pagina web a executivului (sedinta de azi, pct II.1.6) dar si pe fluxurile de stiri, modificarea OUG nr. 103/2013 a fost aprobata. In afara de plata unui spor de 75% pentru orele prestate sambata, duminica si de sarbatori, se va reactiva si majorararea de pana la 50% a salariului de baza pentru misiuni speciale. Totodata se corecteaza raportarea calculului unor drepturi salarile la anul 2011 in loc de 2013. Urmeaza sa vedem textul modificat si apoi publicat in Monitorul Oficial pentru stabili exact modul in care aceste prevederi devin aplicabile in sistemul nostru

Comunicat – Ministerul Afacerilor Interne

Guvernul a aprobat astăzi Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea art.13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Măsura a fost adoptată la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. 

Potrivit Ordonanței, militarii, polițiștii și ceilalți angajați din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională vor putea fi plătiți, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și de sărbătorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de bază, proporțional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător.

Până în prezent, legislația permitea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare și sărbătorile legale doar prin timp liber. Dat fiind numărul redus al efectivelor acestor instituții raportat la numărul misiunilor, acordarea de timp liber după munca prestată în aceste condiții putea afecta funcționarea normală a sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională. 

În aceste condiții, acolo unde angajatorul nu poate acorda compensarea cu timp liber corespunzător, cei care au muncit în zilele libere vor primi o majorare de 75% din salariul de bază, proporțional cu timpul lucrat în acele zile, prin raportare la durata programului normal de lucru din respectiva lună. 

În cadrul Ministerului Afacerilor Interne această problemă reprezintă una dintre temele constante ale dialogului sindical, polițiștii, jandarmii sau pompierii militari fiind de cele mai multe ori în situația de a acumula foarte multe ore de muncă peste programul normal de lucru. 

De altfel, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională nu pot funcționa în baza unui program de lucru normal, activitatea acestora fiind una cu caracter permanent.

Numai în acest an angajații acestor instituții au avut de gestionat o serie de situații de ordine publică, de urgențe civile sau generate de condițiile meteorologice, care au presupus prezența permanentă în mijlocul comunităților, cum au fost căderile abundente de zăpadă de la începutul anului, inundațiile grave din primăvară, gestionarea ordinii publice în timpul campaniei electorale din luna mai sau a altor numeroase evenimente care ar fi putut afecta ordinea și liniștea publică. 

sursa: comunicare MAI

 

31 COMMENTS

  1. Probleme la Interne / se balbaie / cred ca nu si-au dat seama ce creeaza / ordinul nostru asteapta la semnat la MJ / mai impingem si noi / lista de acte pe care le asteptam de la mj e cam lunga si nu inteleg de ce atata formalism si tergiversare / si azi am discutat cu SG MJ Chereji despre OMJ privind popotele / nu am inteles nimic / reiau / stam pentru o amarata de modificare 1 an jumate, mama lor de popote / asta e / astia suntem

  2. nu se mai aude nimic prin unitate.care mai e stadiul discutiilor d le stefan pe acest subiect?

  3. PAI::::DE CE DOAR 75% ??? Nu suntem bugetari,la fel ca si ceilalti bugetari??? Ori,bugetarii primesc 100% pentru zilele lucrate de sarbatori legale si sambata ori duminica!! Mai suntem noi …speciali??? Nu ne-au pus in rand cu toti ceilalti bugetari??? Atunci,sa ne plateasca la fel,sa ne acorde aceleasi drepturi ca si celorlalti!!

  4. Art. 137
    (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
    (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
    (5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
    IN CODU MUNCI SCRIE CA SE POATE BENEFICIA DE SPOR LA ORELE LUCRATE SIMBATA SI DUMINICA

  5. Mi se zbarleste parul in cap, fac pontajele si simt ca imi creste tensiunea,nu am inteles niciodata aceasta filozofie a dreptului si inginerie financiarta cu „definirea repausului saptamanal” asa ca nu inteleg nici acum ce va fi cu justificarea si cand se vor plati si care ore?!In opinia mea cel mai simplu ar fi ca repausul saptamanal sa fie cel general legiferat in tara asta, zilele de sambata si dumineca.In situatia turantilor sa se acorde timp liber compensatoriu pentru orele suplimentare (Tsl) iar pentru orele efectuate de sambata de la ora 0 pana dumineca la ora 24 sa se plateasca sporul, care da, are dreptate finul Alecu, Codul muncii spune ca este de minim 100%?!Pentru ca turantii care lucreaza in regim 12/24 cu 12/48 (majoritatea unitatilor daca am inteles bine) fac in 28 de zile 48 de „ore festive” in situatia unei luni fara sarbatori suplimentare altele decat sambata si dumineca si ore suplimentare nu pot fi niciodata atat de multe, se pot face maxim 16 ture=192 ore, si in lunile cu 20 ZL sunt doar 32 de ore suplimentare.

  6. Draga Tepes
    Este adevarat ca ca multi cred ca se pricep… 😆 Ei bine ,art 142 din C muncii zice ceva de o justificare si de un spor ce nu poate fi mai mic de 100%.Tocmai acest spor a fost pierdut ,iar D569 l-a inlocuit cu o compensatie,timp liber fara sporuri,ceva ca o invoire.Aceasta Ordonanta spune si ea ca aduce ,printre altele,o majorare legata de lucrul in zile de sarbatoare si in repausul saptaminal,dar sporul e de 75% si se acorda numai daca nu a putut fi compensat cu timp liber. Si cum banul e …public,evident ca trebuie sa ai grija si sa „justifici”ca nu s-a putut acorda timpul liber compensatoriu.Justificarea e un lucru mai greu de inteles ptr unii . Sigur ca si pontajul va suferi unele modificari ptr ca vor fi majorate cu 75% ,printre aletele, si sporurile ptr ziua respectiva de munca.La asta se adauga si reportarea” resturilor” de sporuri din luna anterioara. 😉 Stiu ca-ti place sa conversam!!!!!! 😆

  7. Postam imediat ordonanta si proiectul de ordin care trebuie emis in 5 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei

  8. Revin cu o precizare: se lucreaza pe orice fel de program de tura cu timpul de lucru de noapte desfasurat in formatul 5/7 sau 5/8, unde se ponteaza 13 ore noaptea.

  9. Matematic, (neluand in calcul orele lucrate peste durata normala a timpului de lucru si Tsl) in momentul depasirii Ftl, orele suplimentare rezultate sunt de natura Trs. In practica, pentru ture, lucrurile stau putin diferit. Si aceasta din cauza ca nu se va putea niciodata acorda 2 zile consecutive de repaus saptamanal si/sau pe finalul lunii sa ai tot atatea zile de repaus saptamanal acordate cate sunt in luna. Lucrurile ar fi simple in cazul programului comprimat *12/24-12/24, 12/24- 12/72*, dar nici in acest caz nu poti acorda pentru un serviciu complet tot atatea zile de repaus saptamanal cate are luna.
    si atunci cum sa procedam? daca tot ocolim L53 pt ca suntem „speciali”, o metoda de calcul este sa se lucreze cu calculul pe ore si nu pe zile. se poate calcula volumul de ore lucrate in week-end-uri din care se scad numai orele din zilele libere dintre ture( 8 ore/zi), exclusiv zilele libere care cad in repausurile saptamanale. vor rezulta ore Trs neacordate. Metoda se aplica cand Fti+FtaFtl, pt ca in momentul indeplinirii conditiei Fti+Fta=Ftl, chiar daca s-a lucrat in week-end-uri se considera si chiar se constata ca repausurile au fost acordate. in zile consecutive sau nu. Consider ca este imposibil sa nu ei in calcul faptul ca, in momentul evidentierii orelor suplimentare in cazul serviciulu de tura, o parte din acestea sa nu fie realizate in repausurile saptamanale. Cel putin, nu poti acorda zile consecutive, dar recunosti ca in aceste zile s-a lucrat. e mai mult decat nimic!

  10. Cam asta ai gresit,cu respect : alta problema ar fi modificarea pontajului,intocmirea de hirtiii ptr plata…etc,cine se complica? Trebuie justificari ca nu s-a putut acorda liberul ptr sarbautori..ha,ha,ha!!3)D 569 era buna ca daca legea lui Poc iti lua ceva,iti dadea D569 sub …
    Din ce am observat pana acum pareai un om inteligent si informat,dar cred ca acum nu ai vrut sa vezi greseala,ai scris la repezeala. 😆

  11. Domnul Teoroc ce se mai intampla cu procesul pentru sporul TBC? Va rog sa ne dati nr. de dosar!
    Va multumesc!

  12. Draga Tepes
    Ce sa inteleg din exprimarea ta?…”nu trebuie sa justifice nimeni…planificarea este justificarea clara…”.Pai,tocmai planificarea este o forma de justificare,adica utilizarea eficienta a resurselor umane…este evidentiata de ea.Tu ce-ai crezut,ca e vorba de proba cu martori?Nu, e vorba de proba cu inscrisuri!!! 😆 Si care e abordarea gresita?Sa nu mai gresesc si alta data!!! 😀

  13. Sa avem in vedere ca TSL-ul se compenseaza cu timp liber in 30 zile de la data efectuarii lui. Deci,trebuie sa treaca 30 zile in care se dovedeste ca nu se poate compensa el si apoi se trece la plata lui. Ptr sistemul nostru nu recuperarea TSL-ului e problema acuta,ci,compensarea orelor suplimentare!!!In consecinta,plata orelor suplimentare trebuie rezolvata.Conform datelor prezentate se SNLP ptr 2013,in universul penitenciar se regaseau 1 mil de ore suplimentare si nu 1 mil de ore TSL,adica ore lucrate la sarbatori!! Sa vedem ce spune actul normativ si pe urma mai studiem cazuistica! 😆 S-auzim numai de bani,pardon ,de bine!! 😆

  14. Din ce stiu eu doar cei de la tura lucreaza in sarbatori legale, pentru repausul saptamanal e o problema ca nu este stabilit prin regulamentul de ordine interioara al penitenciarului care este acesta din zilele libere de dupa serviciu, dar dupa parerea mea acest lucru se poate rezolva.
    Haideti sa nu fim pesimisti cum am fost si cu decizia 569 cand foarte multi spuneau ca nu se poate nici aproba si nici pune in practica o asemenea propunere a sindicatului si cu o exceptie in tot sistemul aceasta decizie functioneaza.
    Sa avem rabdare si lucrurile vor functiona.

  15. Interesul trebuie constea in respectarea legii si asigurarea binelui general.Nu fac nicio speculatie,dar,poate sint chior si nu vad in acest moment de ce ar fi mai buna OUG ca L53!!!Altcineva are un INTERES!!!!Stiti vorba aia: ITI DAU,dar….N-AM!!!!! 😆

  16. [quote name=”finul Alecu”]Dragi cititori,
    Deoarece am fost printre criticii D569,ma simt obligat sa recunosc ca la timpul respectiv am gresit…dar nu fundamental….Eu cred ca unele lucruri le abordezi gresit,nu trebuie sa justifice nimeni ca nu a acordat liber de sarbatori la subaltern,cum poti sa dai la tot schimbul liber de sarbatori,planificarea este justificarea clara,tu trebuie sa ai oameni in posturile respective conform planului de paza si regulamentului,dupa care cum este lipsa de personal in toate unitatile vei da 1-2 recuperari de persoana dupa care ramai cu orele printre care si cele din sarbatoare legala.cate ore s are sistemul acum, de ordinul 100.000 ,crezi ca nu este justificare aceasta?!

  17. Nu incepeti cu speculatiile / aveti putina rabdare! Florin si finul, stiu care este interesul pe care acest domeniu il starneste pentru voi, dar asteptati putin sa discutam pe norme.

  18. Subscriu la cele scrise de Finu, cu unele mici adaugiri. Invocam D569, dar nu si pt cei de la tura. si nici macar pentru cei din programul normal. pt ca din pontaj a fost scos Trs-ul! si asta pentru ca onor cei luminati, nici la aceasta ora nu stiu cum sa stabileasca un repaus saptamanal pentru ture. era simplu pt cei din programul normal, dar nici lor nu li se mai aplica in practica (in pontaj) normarea pe Trs.
    Daca un lucrator din schimbul de paza realieaza 192 ore de munca pentru un FTL de 168 de ore, in care zile din luna le-a realizat: in zile normale de lucru sau in repausuri saptamanale?
    24 ore suplimentare realizate de un lucrator in programul normal de lucru pot fi realizate fie peste programul normal de lucru fie in repausuri saptamanale. orele suplimentare relizate peste orele de program normal de lucru nu vor fi platite , doar recuperate.
    si daca s-ar plati Tsl nerecuperat cu 75% nu mai buna era compensarea dubla pt ca primeam 200% din salariul de baza si stateam şi acasa? unde sunt bubele, in D569 sau in pomana electorala a lui Pontilica?

  19. Daca ar fi sa comparam cuantumul sporului acordat de OUG,de 75%,cu ala acordat de C Muncii,de 100%, ptr timpul lucrat la sarbatori,se obderva ca OUG nu e asa de generoasa,adica e putin mai zgircita!Poate ceva bunatate si compensatie era daca s-ar fi acordat obligatoriu spor de 75% ptr timpul lucrat la sarbatori si nu s-ar fi acordat timp liber decit ptr orele suplimentare!(adica sa nu mai fie treaba cu liberul fara sporuri)Ar mai fi o sansa,prin Acord!!!Ei,ce ziceti?Si ca sa inchei cu retorica,ce e mai buna ,Dec 569 sau OUG asta?Sau sint la fel ptr noi? Voi decideti,nu va bucurati?!!

  20. Imi amintesc ca acum ceva vreme se discuta pe acest site ca prin aprobarea acestei decizii am facut un mare pas spre acest gen de plata. Uite ca se mai intampla si astfel de lucruri.
    Felicitari SNLP si DG de la acea vreme care a avut curajul sa semneze aceasta decizie!

  21. Sa nu grabim nici cu entuziasmul si nici cu plasarea in derizoriu a unui lucru bun.

  22. Dragi cititori,
    Deoarece am fost printre criticii D569,ma simt obligat sa recunosc ca la timpul respectiv am gresit…dar nu fundamental.Dupa cum vedeti si voi,aceasta ordonanta vrea sa repare un prejudiciu…dar nu o face in totalitae!Hai sa le luam pe rind:1)Ptr schimburi,repausul saptaminal stabilit de D569…nu mai este obligatoriu simbata si duminica…ci in oricare doua zile ale saptaminii,coincidenta fiind mica,adica,la un interval de timp,ar putea fi simbata si duminica,adica la vreo 4 spatamini!In consecinta,cum sa plateasca angajatorul cu spor de 75%,daca schimburile n-au repausul saptaminal simbata si duminica?Cine te-ar chema la munca in repaus?Hai sa zic ca te cheama ,dar iti da liber si nu te mai plateste cu 75%!!!La fel si la sarbatorile legale,iti da liber si nu te mai plateste cu spor,ca asa zice Ordonanta ibn ceea ce priveste prioritatile! Nefiind lovele in buget ptr astfel de majorari,singura si unica solutie este sa dea liber! Unde e noutatea!!!???2) O alta problema ar fi modificarea pontajului,intocmirea de hirtiii ptr plata…etc,cine se complica? Trebuie justificari ca nu s-a putut acorda liberul ptr sarbautori..ha,ha,ha!!3)D 569 era buna ca daca legea lui Poc iti lua ceva,iti dadea D569 sub alta forma!!! Iti da ,nu-ti lua!!!In concluzie ,D 569 iti da timp liber si-ti ia lovele!!!Ordonanta, in schimb,nu da nimic!!!4) Nefiind lovele in buget ptr acest spor,presiunea va fi la fel de mare pe acordarea compensarii TSL-ului.
    Om trai si om vedea!S-auzim numai de spor!Eu sint acelasi,nu m-am schimbat deloc!

  23. Atentie vbim doar de anumite ore care se pot plati cu spor daca nu se compenseaza cu timp. Dar este prematur sa explicam ceea ce urmeaza sa se decida prin metodologii.

  24. Dl Presedinte ,daca eu am 200h suplimentare lucrate pina la momentul de 1 iulie ce se intimpla cu aceste ore se vor platii sau ramin cu acestea acumulate? Cu respect Dl Stefan

  25. La aparitia deciziei 569,multi o consideram un tramvai numit dorinta.
    Uite ca dupa ceva timp,aceasta va produce efecte in rindul lucratorilor.
    Sa nu uitam ca artizanul aparitiei deciziei 569 este domnul Stancovici,care la acel moment a avut inspiratia de a o arunca pe piata.
    Oricum ea producea efecte care se concretizau in tsl-uri,care nu puteau fi acordate in totalitate,datorita lipsei de personal.

  26. Asa DA.In sfarsit se creaza prin aceasta OUG o diferentiere clara in privinta salarizarii intre personalul administrativ si cel operativ.Cei care muncesc mai mult vor fi remunerati mai mult, pe principiul ,,pentru munca egala, plata egala”.In sfarsit se respecata Codul Muncii.P.S.:Sa speram ca nu se abroga din lipsa de fonduri dupa alegerile prezidentiale.Felicitari oricum tuturor initiatorilor si protagonistilor acestui proiect, care iata, devine astazi realitate.Felicitari SNLP pentru informatia corecta si transmiterea ei promta.

  27. Se va aplica desigur,nu trebuie sa ne asumam riscuri mari in continuare,sa vedem si procesele care sunt pe rol ce rezultat or sa aiba,eu chiar sunt curios.Felicitari pt informatiile prompte si foarte importante,iar pana la urma cei care blamau decizia 569,acum vor realiza ca a fost foarte utila. 😆

  28. Fantastic! Nu credeam sa se intample minunea si in sistemul nostru greu incercat in ultimii ani! In momentul dezbaterilor pe tema deciziei 569 dadeam ca si exemplu salarizarea cfr-istilor care lucreaza in ture, ceva asemanator cu ceea ce se doreste acum. Felicitari SNLP, tineti-o tot asa!

  29. Ne ramane sa asteptam si sa vedem cum o sa se aplice in sistemul nostru

  30. Din moment ce au bagat posibilitatea de plata a unui spor intr-un act normativ care vieaza salarizarea, bugetele vor trebui rectificate in consecinta.

    Abia acum vom intelege utilitatea celebrei Decizii 569 prin care s-a reusit recunoasterea dreptului la compensarea acestor ore. Am tot spus: chiar daca nu se mai acorda sporuri, dreptul trebuie mentinut in legislatie, acorduri si decizii, pentru momentul in care se va decide deblocarea platii sporurilor.

    http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/628-decizia-569-un-dosar-permanent-in-lucru-compensarea-muncii.html

  31. Buna seara..o masura foarte buna..oare se aplica si la noi??pt cei care lucreaza la tura ??sau o sa se intample ca pana acum timp liber..pt ca nu sunt bani..multumesc

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)