www.snlp.ro Web analytics

Informare intalnire MJLC

Asa cum stiti ieri, la sediul MJLC am participat, impreuna cu Mihaela Neacsu la o intalnire cu reprezentantii ministerului si administratiei. Intalnirea a inceput la ora 13,15 si cu toate ca a fost programata pana la ora 14,30, a durat mai mult cu cel putin jumatate de ora. Au mai participat d-nii Predoiu, Ragea, Bala, d-na Serban (director DEA ANP) si reprezentantii FSANP – Sorin Dumitrascu si Marian Raileanu.

Intalnirea a inceput tensionat pe fondul mitingului recent desfasurat si al scandarilor care au deranjat foarte tare. Noi am spus ca scandarile au trecut in doua ore dar postarile pe site-urile MJLC/ANP se mentin si pot afecta in continuare negativ intregul personal. S-au facut reprosuri si de o parte si de cealalta, ministerul privitor la scandarile adresate d-lui Ragea, sindicatele – privitor la comunicatele si declaratiile de presa din ultimile saptamani ale ANP/MJLC.

Este prima intalnire cu ministrul dupa aproape un an si jumatate, problemele acumulate sunt foarte multe si grave, prin urmare asa cum ne-am asteptat, la aceasta prima runda a negocierilor fiecare dintre parti a incercat sa puncteze.

Dl. ministru a explicat ca isi da seama de faptul ca in timpul scurt alocat intalnirii de vineri nu se vor putea parcurge toate revendicarile si ne propune sa incepem cu oricare dintre probleme, mai putin cea a comunicarii si transparentei decizionale, pe care sa o lasam la sfarsit deoarece sunt necesare discutii mai ample. Totodata si-a aratat disponibilitatea de a continua negocierile saptamina viitoare, incepand de luni ora 16, pana la epuizarea problemelor si detensionarea situatiei daca acest lucru este posibil. In caz contrar dansul isi asuma si un eventual conflict; acest lucru nu il sperie si considera ca a demonstrat-o cu grefierii si magistatii. Daca la finalizarea negocierilor nu vom fi multumiti de rezultat, este dreptul nostru conferit de legislatie sa recurgem la greva.

Primul subiect propus si singurul discutat de altfel din lista de revendicari, a fost subfinantarea sistemului. De o parte ministerul incerca demonstrarea unei situatii bune a bugetului, de cealalta sindicatele au prezentat documente din care reiesea ca lucrurile nu stau deloc asa. Discutia nu a fost ordonata ci presarata cu intreruperi, blocaje, devieri, se revenea la postari pe bloguri, scandari, la comunicatele riscante de presa care vorbesc de salarii uriase, discutia revenea cu greu la subiect. Am inmanat d-lui ministru iar la finalul intalnirii s-au pus si la dispozitia presei copii dupa fluturasii de salariu apentru agenti si ofiteri din unitatile penitenciare care dovedesc un alt nivel de salarizare decat cel declarat de ANP. Am intrebat cati ofiteri din sistem au 9000 de lei salariul si cati dintre noi primesc sporuri de 195% aratand ca nu este normal sa expunem o astfel de situatie in presa cand realitatea este mult diferita.

S-a discutat despre deficit si motivele pentru care acesta creste, a aparut in discutie reprofilarea, iar directorul general a incercat sa explice ca aceasta nu are doar un scop pur economic iar cresterile de costuri sunt datorate si cresterii pretului la combustibil. Am explicat teama noastra ca aceste costuri vor continua sa creasca deoarece profilarea trebuie aprofundata si construite spatii sau facilitati impuse de lege, iar la rectificare nu se vor mai primi bani la Bunuri si servicii ori Investitii si modernizari, lucru care ne motiveaza temerile ca se vor opera si alte diminuari de drepturi pentru angajatii din sistem.

Am mai spus ca nu suntem de acord sa fie sistata plata primei de vacanta printr-o adresa a directorului general, in contradictie cu prevederile legale si in pofida faptului ca existau bani la acel capitol bugetar, pentru a achita facturi de utilitati. D-na Serban a negat aceasta situatie dar a acceptat ca la sfarsitul lunii mai 2009 banii ramasi la Cheltuieli de personal s-au realocat pentru Cheltuieli materiale. Prima de vacanta se pare ca va ramane suspendata deoarece a fost emisa recent o Ordonanta de Guv in acest sens, care nu a fost inca publicata dar s-au dat anticipat dispozitii guvernamentale privind suspendarea.

Cu toate ca se incearca o nuantare in roz a situatiei s-a admis totusi ca unitatile ANP au datorii mari. Chiar directorul general a spus ca Poarta Alba are 20 mld iar Iasiul are aproape 9 mld de lei datorie. Am solicitat sa se aiba in vedere modificarea pachetului legislativ care stabileste regimurile de detentie si drepturile detinutilor, urmarindu-se o diminuare in raport cu situatia actuala a bugetului, pentru a nu mai vulnerabiliza personalul, care nu poate respecta prevederi legale din lipsa de fonduri.

Dupa ce a devenit limpede ca parerile sunt diferite si greu de armonizat, ministrul a propus sa se solicite de la MFP o suplimentare a bugetului la capitolul Bunuri si servicii. Pentru ca si in privinta sumei necesare au fost discutii aprinse, ministrul a cerut ca pana miercuri, ANP sa pregateasca o siuatie exacta, pe care o va discuta cu sindicatele urmand ca dupa ce se va conveni pe forma finala, aceasta sa fie trimisa si sustinuta la MFP. Aceasta solutie a fost comunicata si presei invitata la final in sala de sedinta.

Declaratiile au fost facute pe rand de dl Bala, subsemnatul si Sorin Dumitrascu avand in esenta acelasi continut.

Nu putem spune ca ne facem iluzii privind finalizarea cu succes a acestui demers convenit. Chiar reprezentantii MJLC/ANP si-au exprimat scepticismul cu privire la un rezultat pozitiv. Asa cum s-a explicat si presei, sistemul penitenciar este parte din structura de aparare si siguranta nationala si trebuie sa continue sa functioneze aceasta fiind motivatia principala de care ar trebui sa tina cont MFP la analizarea solicitarii.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)