www.snlp.ro Web analytics

Social sau democrat, liberal? Diferente?

usl pdlPe 29 iunie 2013 Guvernul Ponta a decis, prin OUG 77/2013, sa taie posturile vacante din administratia publica arancand putin praf in ochi, ca anestezic, prin introducerea unei reguli noi de ocupare a posturilor vacante respectiv regula ”unu la unu”. Adica la vacantarea unui post ocupat, se poate ocupa un post. Abia rasuflam usurati pentru eliminarea celebrei reguli ”unu la sapte” a Guvernului Boc, dar la nici jumatate de an dupa emiterea OUG 77/2013, Guvernul Ponta iese la rampa cu proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea din sectorul public in anul 2014 prin care blocheaza total posturile vacante.

Ce este cu adevarat interesant, e ca initiatorul proiectului de salarizare pe 2014, respectiv MFP, a ”bagat ceata” mai mult ca niciodata inaintand duminica 10 noiembrie, forurilor de dialog social din Romania un prim proiect in varianta mai ”dulce”, varianta care nu era de natura sa starneasca panica, pentru a se asigura linistea necesara adoptarii variantei reale de salarizare. In urmatoarele doua zile, desi varianta oficiala supusa consultarii cu partenerii soiali inclusiv in Consiliul Economic si Social a ramas cea de duminica, MFP a transmis catre MJ, pentru avizare, alte variante succesive de salarizare pentru 2014 a caror forma se pare ca este intr-o dinamica permanenta probabil pana in minutul adoptarii in sedinta de Guvern de maine.

Daca in articolul anterior vorbeam despre o varianta mai recenta a salarizarii prin care se limita absorbtia prin incadrare a absolventilor, la distanta de doar cateva ore, am primit de la MJ un proiect inaintat de MFP spre avizare, in care celebrul deja art 20 este modificat total, noua forma blocand posturile vacante in acest moment:

Proiect OUG salarizare 2014 (varianta 13.11.2013, ora 15,00) 

Art. 20 –  (1) În anul 2014 numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice, pentru instituţiile şi autorităţile publice indiferent de modul de finanţare şi subordonare, este numărul de posturi ocupate la data de 15 noiembrie 2013, inclusiv posturile ocupate temporar la această dată.

         (2) Suplimentar faţă de numărul de posturi prevăzut la alin. (1) pot fi finanţate următoarele posturi:

      a) posturile a căror ocupare a fost aprobată  de Guvern prin Memorandum/Nota până la data de 15 noiembrie 2013, în temeiul OUG nr. 77/2013 şi care nu au fost încă ocupate până la această dată;

      b) numărul suplimentar de posturi aprobat prin acte normative în anul 2013, după data intrării în vigoare a OUG nr. 77/2013;

      c) 350 posturi la Ministerul Justiţiei petru pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri;

      d) posturile pentru care au fost deja demarate procedurile de ocupare  până la data de 15 noiembrie 2013. 

(2) Ordonatorii principali de credite stabilesc numărul maxim de posturi care se finanţează în anul 2014, în condiţiile alin.(1) şi (2), pentru aparatul propriu şi instituţiile şi autorităţile publice din subordine, coordonare, sub autoritate sau finanţate prin bugetul acestora şi pot efectua şi redistribuiri de posturi între acestea, cu incadrare în numărul total de posturi pe fiecare sursa de finanţare, respectiv: cu  finanţare integrală de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, cu finanţare din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale  sau cu finanţare integrală din venituri proprii, după caz. 

 

Imediat dupa primirea proiectului, SNLP a reactionat solicitand MJ o interventie pentru corectarea acestuia avand in vedere faptul ca in anul 2014, sistemul penitenciar ar trebui sa incadreze nu mai putin de 331 de absolventi:

Buna ziua
Deja vedem modificări relevante în aceasta ultima varianta.
Din art 20 reiese acum ca nu se mai pot ocupa posturi deloc.
Neapărat trebuie creata o excepție și pt ANP
La art 20 al 2 lit c) trebuie majorat numărul de 350 de posturi pt MJ cu minim 250 de posturi în care ANP sa reușească sa se încadreze cu absolvenții 2014 și alte urgente. Trebuie reținut faptul ca ANP are 331 de absolventi în 2014 care nu vor putea fi repartizati. Va rugam sa ne sprijiniti in modificarea corespunzătoare a proiectului și susținerea la nivelul Guvernului. Colegii din ANP vor transmite o fundamentare completa a propunerii. 
Cu stima
Stefan Teoroc
Presedinte SNLP
Presedinte FSAPAS PUBLISIND

In calitate de membru al Consiliului Economic si Social, presedintele SNLP a solicitat explicatii in cadrul sedintei Plenului CES din data de 12 nov 2013, profitand de prezenta reprezentantilor MFP si ai Guvernului Romaniei. Intrebarea concreta a fost daca proiectul transmis CES si supus avizarii este cel final, care se va aproba in sedinta de Guvern, sau este doar un draft intermediar nerelevant, fiind vorba despre o situatie nepermisa la nivelul celui mai inalt for de dialog social din tara. Raspunsul a oferit confirmarea faptului ca deja sunt operate modificari esentiale fata de care insa, nu se pot face observatii deoarece nu au fost primite oficial. Presedintele SNLP a propus Plenului CES avizarea nefavorabila a proiectului, propunere acceptata de toata partea sindicala reprezentata in CES.

Toate acestea nu prezinta garantia unei finalitati practice in ce priveste corectarea proiectului, dar sunt demersuri pe care putem si trebuie sa le facem. Ce ne ramane de facut este sa speram ca MJ va reusi sa impuna modificarea proiectului sau in ultima instanta, sa intervenim in procesul legislativ de aprobare a OUG prin lege, in Parlamentul Romaniei, argumentand modificarile propuse in cadrul comisiilor de specialitate din forul legislativ, demers deja initiat prin Blocul National Sindical.

3 COMMENTS

  1. Daca la oradea se intimpla asa ceva si aveti probe va rog sesizati dna va multumesc

  2. Si la Oradea ar fi util un control pentru decontarea medicamentelor pentru hoti, pentru ca e in top. Cam bolnavi hotisorii in Bihor. S-au stie altceva domnu ILEA? Se va repeta situatia de la Giurgiu. Ca doar sunt bolnave rudele cam multora din TOP MANAGEMENT

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)