www.snlp.ro Web analytics

Compensarea muncii in zilele de sarbatoare – aspecte tehnice

2012 01_03_0_2_zile-libere-in-2012_37086Recent, ANP a emis Decizia nr 407/2012 (compensarea muncii efectuate in zile de sarbatoare) cu privire la care s-au transmis precizari ulterioare in vederea unei aplicari corecte. Cu toate acestea am luat act de neclaritatile care persista in teritoriu privind aplicarea acestui act administrativ si venim in completare cu explicatii suplimentare prin intermediul articolului de fata. Articolul este poate prea amplu dar va reprezenta o baza utila de consultare in caz de necesitate. Vom trata deci domeniul compensarii muncii efectuate in zielele de sarbatoare legala si in celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza.

Din start precizam ca sintagma „celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza” nu se refera la repausul saptamanal ci la ziua de 29 iunie, singura zi, alta decat sarbatorile legale, stabilita prin negocieri colective la nivel de grup de unitati ANP ca zi libera platita. Acest aspect a fost mentionat inca din preambulul adresei trimise in unitati, in vederea aplicarii corecte a deciziei. Repausul saptamanal este mentionat in legislatie exact cu aceasta sintagma si face obiectul unor dezbateri separate sindicate/administratie.

Pentru operativitate si totodata spre deblocarea situatiei care risca sa devina divergenta, s-a optat pentru o forma mai sintetica a deciziei si pentru o emitere rapida urmata de trimiterea unor precizari ulterioare care au fost negociate nu fara dificultati. Prin urmare, in decizie se stabileste cadrul legal si modalitatea de compensare a muncii prestate in conditiile susmentionate. De asemenea se mai stabileste formula prin care se determina munca prestata in acele conditii si se face o trimitere la Decizia ANP nr 304/2012 (munca suplimentara) pentru calculul fondului de timp individual.

Analizand formula integrata in decizia 407 putem face o prima constatare si anume aceea ca prin diferenta dintre totalul timpului de munca lucrat si fondul individual de munca se evidentiaza, din momentul emiterii deciziei 407,  doua tipuri distincte de munca, respectiv munca suplimentara si munca in zilele de sarbatoare si in celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza. Regimul muncii efectuate in zilele de sarbatoare si a compensarii acesteia a fost definit in functie de situatiile posibile in practica, detaliile facând obiectul Adresei ANP nr 32121/2012, trimisa in completarea deciziei.

Prin Adresa ANP nr 32121 se evidentiaza faptul ca munca suplimentara si munca in zile de sarbatoare au regimuri diferite, prin urmare evidenta trebuie tinuta distinct in luna in care se face pontarea. Apar astfel doua concepte prescurtate cu indicativele Ts (timp suplimentar de munca) si Tsl (timp de munca in zile de sarbatoare). La finalul lunii in care se efectueaza munca (luand ca exemplu o luna in care avem o zi de sarbatoare), intr-o situatie tipica, pontajul va releva un numar de ore suplimentare (de exemplu 8 ore) si un numar de ore lucrate in ziua de sarbatoare (de exemplu 5 ore). Orele evidentiate ca Tsl nu pot fi evidentiate si ca Ts fiind tipuri distincte de munca.

La final de luna nu vom mai avea un „pachet unic” reprezentand timp suplimentar de munca si nici nu va fi cazul sa scadem din acesta timpul prestat in zile de sarbatoare pentru a afla „cata munca suplimentara ne-a ramas de compensat”. Pur si simplu vom sti exact ce situatie avem doar daca pontam si evidentiem corect in luna prestarii muncii. Pontarea corecta a muncii si implicit a absentelor justificate (in care se includ concedii, invoiri, compensari) rezolva din start toate disfunctionalitatile.

Trebuie precizat ca planificarea atenta a personalului din schimburile operative poate fi de natura a usura munca pontatorilor si a contabililor. Este adevarat ca este mai simplu in unitatile in care schema in sectorul operativ este ocupata in procent mare, spre 100%. In unitati ca Gherla, Tg Jiu si altele cu scheme aproape complete, efectuarea de ore suplimentare reprezinta exceptia.

O ultima mentiune inainte de partea tehnica a articolului priveste aplicabilitatea deciziei incepand cu data de 1 decembrie 2011, aceasta prevedere avand rolul de a oferi o reparatie morala dar si materiala, retroactiva, salariatilor care au lucrat in zile de sarbatoare incepand cu data de 1 decembrie 2011.

 

Explicatie comparativa a celor doua tipuri de munca si compensarilor aferente, cu exemple:

Legenda

  • Ts = timp suplimentar de munca
  • Tsl = timp de munca in sarbatori legale si in celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza

Regim, diferente

Regim Ts

  • Evidentiere distincta de Tsl in luna prestarii muncii
  • Posibilitatea anticiparii cu ocazia planificarii
  • Constatare la sfarsitul lunii in functie de pontaj si de formulele aplicate (Decizia 304/2012)
  • Compensare cu timp liber corespunzator in termen de 60 de zile dupa constatare
  • Daca nu este posibila compensarea cu timp liber se acorda spor de minim 75% (drept suspendat in anul 2012 prin L. 283/2011)
  • Acordarea sporurilor la compensare
  • Indicativ in pontaj: R
  • Orele notate cu R se aduna la totalul orelor din luna in care se acorda compensarea
  • Posibilitatea planificarii judicioase astfel incat la final de luna sa nu se constate Ts (asa-zisele recuperari anticipate care sunt de fapt alternari corespunzatoare ale timpului de munca cu cel de odihna astfel incat nu se constata Ts / observatie: salariatii nu pot fi planificati in serviciu sub limita fondului de timp lunar conform L 293/2004 republicata, art 45, alin. (2): Programul de lucru al personalului din compartimentele a căror activitate impune prezenţa în serviciu mai mult de 8 ore se stabileşte de către directorii unităţilor, în raport cu necesităţile operative, asigurându-se respectarea timpului de lucru legal.)

Regim Tsl

  • Evidentiere distincta de Ts in luna prestarii muncii
  • Posibilitatea anticiparii cu ocazia planificarii
  • Constatare imediat dupa efectuare in functie de pontaj si de formulele aplicate (Decizia 407/2012)
  • Compensare cu timp liber corespunzator imediat dupa efectuare, posibil in cursul aceleiasi luni in care a fost prestat Tsl dar nu mai tarziu de 30 de zile conform legii (se opteaza pentru flexibilizarea termenului prin acord tacit administratie/sindicate, altfel riscam blocarea activitatii)
  • Daca nu este posibila compensarea cu timp liber se acorda spor de minim 100% (drept suspendat in anul 2012 prin L. 283/2011)
  • Compensarea poate fi de 2 feluri si se noteaza cu indicativele: C1 sau C2
  • C1 are regim similar cu R, iar  C2 are regim similar cu invoirea platita (acesta fiind singurul regim posibil pentru compensare cu timp liber, fara plata sporurilor de prezenta, altfel ar fi fost considerata absenta nejustificata)
  • Cele doua tipuri de compensare se pot intercala, in functie de 3 situatii posibile:

Ts mai mare sau egal cu Tsl (cazul tipic)

Ex. 1

  • „In luna ianuarie 2012 un salariat acumuleaza, peste fondul de timp al lunii (Ftl), 13 ore dintre care 5 ore sunt lucrate in ziua de 1 ianuarie care este sarbatoare legala. Tendinta fireasca este de a spune ca salariatul are 13 ore suplimentare dintre care 5 sunt prestate intr-o zi de sarbatoare, dar mai corect ar fi sa spunem ca salariatul a efectuat peste fondul de timp lunar 13 ore dintre care 8 sunt suplimentare si 5 lucrate in zi de sarbatoare. In luna compensarii, Ts se recupereaza si se ponteaza cu 8R (8 ore in plus de recuperat, cu sporuri), iar Tsl se compenseaza si se ponteaza cu 5C1 (5 ore in zi de sarbatoare de compensat, cu sporuri). Din punct de vedere al regimului, am mai spus, C1 este similar R, deci in ambele cazuri se acorda timp liber cu toate sporurile de prezenta, intrucat in luna anterioara salariatul a lucrat peste fondul de timp lunar 13 ore, prin urmare nu a fost platit pentru acestea. Indiferent de indicativul compensarii (R sau C1), salariatul va primi integral drepturile salariale, inclusiv sporurile, fara a se realiza o compensare dubla a orelor prestate in ziua de sarbatoare pe principiul ca „orele prestate in zi de sarbatoare sunt si ore suplimentare”. Tsl si Ts se evidentiaza distinct, se constata in momente diferite si se compenseaza diferit chiar daca ne-am referi doar la termen si spor.” Cu referire la situatia in care Ts=Tsl, daca salariatul ar acumula peste fondul de timp lunar 8 ore, toate lucrate in ziua de 1 ianuarie, in luna compensarii va beneficia de 8 ore timp liber pontat cu 8C1, regimul C1 fiind deja precizat (similar R, cu toate sporurile).”

Ts mai mic decat Tsl (cazuri rare)

Ex. 2

  • „In luna aprilie 2012 un salariat dintr-un schimb operativ intra in serviciu in seara zilei de 16 aprilie si lucreaza astfel 5 ore intr-o zi de sarbatoare (intre ora 19,00 si ora 00,00 a zilei urmatoare). La finalul lunii se constata din pontaj ca salariatul a acumulat doar 3 ore peste fondul de timp al lunii dar a lucrat 5 ore intr-o zi de sarbatoare. Compensarea celor 5 ore se va acorda fractionat astfel: 3 ore cu C1 si 2 ore cu C2. C1 este similar R (cu sporuri) iar C2 este similar invoirii platite (fara sporurile de prezenta). Cele 2 ore compensate cu regim similar invoirii platite si pontate cu 2C2 nu se acorda cu sporuri pentru ca in luna prestarii muncii, peste fondul de timp al lunii au fost prestate doar 3 ore si acestea au fost compensate cu R. Pentru restul de 2 ore nu exista baza platii sporurilor in luna compensarii, intrucat acestea s-ar plati astfel de doua ori.”
  • DE RETINUT: in luna compensarii, cele 2 ore pontate cu C2 (regim de invoire platita) sunt considerate absenta justificata, prin urmare se iau in calcul in fondul de timp al absentelor si se scad corespunzator din fondul de timp lunar in vederea calcularii corecte a fondului de timp individual pentru luna respectiva.

Ts este zero iar Tsl are o valoare (cazuri foarte rare)

Ex. 3

  • „Un salariat dintr-un schimb operativ intra in serviciu in seara zilei 30 aprilie 2012 si lucreaza 7 ore in ziua de 1 mai 2012, zi de sarbatoare (intre orele 00,00 si 07,00), dar la finalul lunii se constata din pontaj ca nu a muncit nicio ora peste fondul de timp lunar. Cele 7 ore se vor compensa cu 7C2 respectiv cu 7 ore de timp liber cu regim de invoire platita (fara sporuri de prezenta), motivatia fiind dedusa cu usurinta din exemplele anterioare.”
  • DE RETINUT: in luna compensarii, cele 7 ore pontate cu C2 (regim de invoire platita) sunt considerate absenta justificata, prin urmare se iau in calcul in fondul de timp al absentelor si se scad corespunzator din fondul de timp lunar in vederea calcularii corecte a fondului de timp individual pentru luna respectiva.

Ca situatie particulara ar mai fi de mentionat cazul in care s-ar intentiona compensarea cu timp liber a muncii prestate intr-o zi de sarbatoare, imediat dupa efectuare, in cursul aceleiasi luni. Personal as opta pentru evitarea acestei practici deoarece interferenta dintre Ts si Tsl precum si dintre R si C1 genereaza o situatie riscanta. Compensarea Tsl in cursul lunii in care se presteaza nu are un regim clar deoarece nu putem sti sigur daca salariatul va lucra sau nu peste fondul de timp al lunii chiar daca avem o planificare si deci o estimare. Este posibil ca planificarea sa nu se respecte din cauze neprevazute (concediu medical, permisii, etc), iar la finalul lunii sa constatam ca nu exista ore in plus, insa compensarea pentru Tsl s-a acordat deja sub forma de C1 (cu sporuri) estimand eronat ca salariatul va face un numar de ore in plus. Ne putem astfel plasa in situatii neclare si greu de remediat.

Documente atasate

151 COMMENTS

  1. Pentru ZZZ:

    Paradoxal, decizia 407 chiar prevede clar ca zilele lucrate in sarbatoare legala se adauga la cele lucrate suplimentar. A venit insa urmatoarea adresa care a bulversat lucrurile si, conform careia nu se castiga in plus decat atunci cand Tsl > Ts si doar diferenta dintre acestea.

    Pe de alta parte, daca s-ar fi mers pe varianta ca zilele lucrate in sarbatoare legala sa fie adaugate la orele suplimentare ce reieseau intr-o luna, s-ar fi pus problema recuperarii acestor zile doar cu timp liber fara sporuri. Si crede-ma ca sunt foarte multi care nu accepta un astfel de „concediu de odihna” pe ideea ca pierd la bani. Cum o dai nu tine. Si ca sa multumesti pe toata lumea e putin cam greu.

    Personal am colegi care ar munci fara CO tot anul pentru bani…..Deci…

  2. pentru Demirel :
    Multumesc pentru explicatii …
    Din punctul meu de vedere , normal ar fi ca orele lucrate in zile de sarbatori legale ( ba chiar s-ar putea discuta si de zilele de week-end) sa fie pontate suplimentar , chiar daca nu am depasit „norma” de ore necesare pe luna respectiva … ceva de genul : 168 ore necesar pe luna x , ore efectiv lucrate 168 , din care 12 ore lucrate in zi de sarbatoare legala , ore pontate 168 + 12 . Dar cred ca astea-s doar vise … apuc pensia si tot n-o sa vad asa ceva …
    multumesc inca odata pentru explicatii … toate cele bune .

  3. Pentru ZZZ:

    Sa nu cream confuzii.

    Ma uit pe o adresa a Buziasului si observ ca tura se ponteaza cu 12 ore. Corect ?

    Lucrand sambata pe duminica, tura de noapte, ai fost pontat cu 12 ore in ziua de sambata, mai exact pe 14 aprilie. Corect ?

    Lucrand sambata pe duminica, ai prins si 8 ore lucrate in zi de sarbatoare legala.

    Din turele efectiv lucrate in luna aprilie cate ore suplimentare ai acumulat ?

    Exemplul 1 : Daca ai lucrat luna intreaga, presupunem ca ai cumulat un numar total de 16 ore suplimentare. In aceasta situatie, Tsl (timpul lucrat in zile de sarbatoare legala : 8 ore) fiind mai mic decat Ts (timpul suplimentar: 16 ore) se considera ca ai cumulat in total 16 ore suplimentare din care 8 Tsl. Nu discutam acum de regimul in care se recupereaza cele 8 ore Tsl . Vorbim strict de pontaj.

    Exemplul 2: Daca in luna aprilie ai cumulat un numar total de 6 ore suplimentare reiesite din munca efectiv prestata in luna aprilie, in aceasta situatie Ts (6 ore ) fiind mai mic decat Tsl (8 ore) se considera ca ai cumulat in total 8 ore suplimentare in luna aprilie impartite in felul urmator: 6 ore Ts si diferenta dintre Tsl si Ts, adica 2 ore. Iarasi nu discutam despre procedura de recuperare a acestor ore.

    Deci, practic, intr-o luna afectata de Tsl, castigi la timp suplimentar numai daca Tsl > Ts, si numai diferenta dintre Tsl si Ts. (vezi exemplul 2).

    Sper sa-ti fi fost de ajutor.

  4. [quote name=”Demirel”]Pentru ZZZ:
    Daca se procedeaza in asa fel cu pontajul inseamna ca se comite o ilegalitate. Orele suplimentare se ponteaza chiar daca sunt lucrate sambata sau duminica. De unde o astfel de interpretare ? Poti veni cu un exemplu in concret ?[/quote]
    Da , am lucrat 12 ore in noaptea de Paste , sambata pe duminica … eu zic ca normal ar fi fost sa fiu pontat suplimentar pentru cele 8 ore lucrate in intervalul orar 24 – 08 .

  5. @Demirel&ZZZ
    Buziasul nu este singura unitate unde se procedeaza asa din pacate…
    Unii dintre cei care fac pontaje nu vreau sa inteleaga ca in zilele de sarbatori legale „turistii” sunt la munca iar altii stau cu…burta in sus!
    Pentru ei nu conteaza altceva decat ca la sfarsit de luna „sa iasa” numarul de ore …
    Iar ‘specialistii’ din A.N.P. trimit adrese dupa adrese care mai tare ii incurca pe ‘superspecialistii’ din unitati…

  6. Tare as fi curios sa stiu cine da cate un „minus” comentariilor aici. Cred ca nici nu se sinchiseste sa citeasca, daramite sa mai si interpreteze in vederea exprimarii unui punct de vedere… E plina gradina lui D-zeu de retardati !

  7. Pentru ZZZ:
    Daca se procedeaza in asa fel cu pontajul inseamna ca se comite o ilegalitate. Orele suplimentare se ponteaza chiar daca sunt lucrate sambata sau duminica. De unde o astfel de interpretare ? Poti veni cu un exemplu in concret ?

  8. Pentru Demirel :

    Multumesc pentru raspuns … asa am inteles si eu problema , numai ca „la fata locului” si aici ma refer la CR Buzias , se interpreteaza intr-o maniera „interesanta” ordinul privind compensarea cu timp liber a orelor lucrate in zilele de sarbatori legale , in sensul ca daca avem ghinionul sa lucram de Paste , Craciun sau alta zi de sarbatoare legala si aceasta sarbatoare sa „pice” sambata sau duminica nu se acorda ore suplimentare.

  9. Tot pentru ZZZ:
    Pe de alta parte, sustii ca, daca muncesti intr-o zi de sambata/duminica iar acea zi este si sarbatoare legala, cum se considera munca prestata, nu ?

    Posibilitatea unei astfel de situatii survine daca prestezi la schimb operativ, timpul de munca fiind structurat in ture. Muncind intr-o sambata de exemplu, si tot acea zi se identifica cu ziua de 1 mai, se considera ca ai muncit in zi sarbatoare legala, munca prestata in repaus saptamanal inca nefiind definita pentru cei care muncesc in ture.

    Se stie prea bine faptul ca a existat o consultare a unitatilor penitenciare privind trecerea la un program de lucru pentru schimburi prin care se putea identifica repausul saptamanal.
    Tot atatea unitati care au fost consultate in care schimburile operative muncesc in sistem 12/24-12/48 au refuzat propunerea de a munci 12/24 x 4 ture urmate de 72 ore liber unde se putea identifica cu usurinta un repaus saptamanal.

    Daca faci referire la modalitatea de pontaj, daca muncesti in acea zi, se considera ca ai muncit in zi de sarbatoare legala si daca la sfarsitul lunii se constata ca ai ore suplimentare, orele muncite in zi de sarbatoare legala vor fi recuperate dupa urmatoarea schema:
    1. Daca ai muncit suplimentar un numar de 20 de ore iar in zi de sarbatoare legala ai muncit 13 ore atunci se considera ca ai in total un numar de 20 de ore suplimentare si vor fi recuperate in regim de R (recuperare normala: cu sporuri sau fara sporuri, functie de situatie)

    2. Daca ai muncit suplimentar un numar de 20 de ore iar in zi de sarbatoare legala 20.5 ore atunci se considera ca ai un numar total de 20.5 ore suplimentare si le vei recuperate in felul urmator:
    – 20 de ore recuperate in regim de R (recuperare normala, cu sporuri sau fara sporuri functie de situatie);
    – 0.5 recuperate in regim de Ip (invoire platita) .

  10. Pentru ZZZ,
    Trebuie facuta distinctie intre zilele de sarbatoare legala si cele in care conform legii nu se lucreaza si repaus saptamanal.

    Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii , zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
    – 1 si 2 ianuarie;
    – prima si a doua zi de Pasti;
    – 1 mai;
    – prima si a doua zi de Rusalii;
    – Adormirea Maicii Domnului;
    – 1 decembrie;
    – prima si a doua zi de Craciun;
    – doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

    Art. 137 din Codul muncii republicat stabileste urmatoarele reguli privitoare la munca in zilele de repaus saptamanal:
    1. Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

    2. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;

    3. Zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

  11. Am o mare nelamurire … Orele lucrate in zilele de sambata si duminica ( gen 1 Mai , 29 iunie , Paste sau Craciun ) se vor compensa cu timp liber ? Adica vor fi considerate zile de sarbatoare legala sau repaus saptamanal ?

  12. continuare
    acum agentii sunt emancipati,mult mai bine pregatiti aceste lucruri se fac inclusiv prin modul de stimulare a personalului sa-si continue studiile,sa se perfectioneze profesional acest lucru fiind stipulat inclusiv de UE,personalul trebuie incurajat sa-si continue studiile sa se perfectioneze profesional,aspectul acesta este prevazut in recomnadarea consiliului de ministrii,ce face MJ/ANP in acest sens stopeaza incurajarea financiara,cred ca-si doresc mai multi „militieni” in sistem,pt. 100 de lei luna acordati ca spor.

  13. [quote name=”Vlasov”]Ti-am citit foarte bine comentariul Tepes !
    Esti constient de faptul ca sporul de studii nu se poate acorda. De ce ? Pentru ca efectiv nu se poate dupa actuala forma sa salarizarii impusa de Guvernul boc.
    Pe de alta parte, conform grilelor de salarizare, agentii cu studii superioare vor avea un avantaj pana la urma fata de cei fara studii superioare. Asta daca se va aplica vreodata aceasta grila a salarizarii. Parerea mea e ca niciodata !

    Personal as fi implementat grile de salrizare pentru fiecare sistem in parte fara a se putea compara cu vreun alt sistem. In felul asta am identifica si pana unde pot merge cu cariera profesionala. In fine, discutia e cu mult mai ampla….[/quote]

    Am un punct de vedere diferit fata de al tau .
    Totusi cu fidelitatea,confidentialitatea s-a putut,mai marii iluminati ai sistemului ar trebui sa inteleaga ca acum au agenti cu studii superioare facute chiar si la ff,id etc care sunt mult mai pregatiti,receptivi si inteligenti fata de ce era in trecut cand nu vreau sa jignesc pe nimeni insa asta a fost realitatea aveam tot felul de ofiteri si agenti fara scoala (of 3 ani scoala de of,iar agenti cu 4 clase) „drojdieri”caprari”,cand prin penitneciarele patriei era la moda drojdeala ca incalzitor inainte de misiune,cand era mult mai putina birocratie si se facea greu pt. ca unii nu prea stiau bine sa scrie,ca se altoia hotul cu aracul de la vie,la PL hotul facea pontajul pt. ca militianul facea pe seful dar in realitate nu prea stia sa faca pontajul,aceste cazuri erau frecvente in trecut,

  14. Alecule, Acordul a fost trimis la timpul potrivit pentru propuneri. Atunci n-ai reactionat. De ce acum ?
    Si, de care ROI vorbesti ?

  15. Stimate d-le Vice,
    Haideti sa vorbim de saptamina de 7 zile,cit are acum.Cind o fi de 8 zile ..mai discutam!Ptr noi ,chestia cu repausul saptaminal si lucrul la sarbatori este un subiect epuizat,epuizat.Haideti sa-l mai lasam pe d-l Presedinte sa mai expuna si alte subiecte!Observ ca va cramponati de lucruri marunte.Ce spuneti de ROI sau Acordul care are unele puncte in dezacord !.Cu respect,finu’ Alecu si Nasul sau .

  16. Stimate domn Jmann,
    Numele te tradeaza.Incearca altceva!Daca nu poti sa-mi spui.Vezi ce bei sau ce maninci!

  17. Ti-am citit foarte bine comentariul Tepes !
    Esti constient de faptul ca sporul de studii nu se poate acorda. De ce ? Pentru ca efectiv nu se poate dupa actuala forma sa salarizarii impusa de Guvernul boc.

    Pe de alta parte, conform grilelor de salarizare, agentii cu studii superioare vor avea un avantaj pana la urma fata de cei fara studii superioare. Asta daca se va aplica vreodata aceasta grila a salarizarii. Parerea mea e ca niciodata !

    Personal as fi implementat grile de salrizare pentru fiecare sistem in parte fara a se putea compara cu vreun alt sistem. In felul asta am identifica si pana unde pot merge cu cariera profesionala. In fine, discutia e cu mult mai ampla….

  18. [quote name=”Vlasov”]De la tine Tepes nu ma asteptam sa nu intelegi ce se intampla cu sporul de studii… Observ ca ar trebui sa moara capra vecinului pentru ca unii sa fie multumiti. Si asta datroiuta faptului ca, capra lor s-a nascut mai tarziu. Nu stiu cat esti de cnstient Tepes ca, daca se intervine pe acest spor de studii, si cei care beneficiaza in prezent (pentru ca asa i-a prins legea lui Boc) il vor pierde.

    E doar o conjunctura nefavorabila pentru cei care au terminat facultatea dupa 2009. De ce sa lovim in oameni ? Nu este cinstit, daca tot suntem intr-un sindicat, macar sa respectam reguli minime de bun simt, ratiune si umanitate. Ca doar de aceea ne-am constituit. Rafuiala asta intre clase sociale in cadrul aceleeasi organizatii nu-si are locul.[/quote]
    Nu ai citit comentariul meu,nu doresc sa nu mai beneficieze cei care au acum din contra,ci sa beneficieze toti care au studii indeiferent de anul in care au terminat.

  19. Pentru Alecu, via Nasu-sau, respecte!

    M-ati intrebat cum se poate acorda rep.sapt. pentru cei din ture,in doua zile consecutive, iar eu v-am raspuns ca o varianta ar fi ciclul acela de opt zile: 4×12/24 urmate de 72 ore libere.In acest program se poate stabili si acorda rep. sapt. in doua zile consecutive- ultimele 2 din cele 8.Aceste zile ar fi, intr-o saptamana Luni si Marti, in urmatoarea, Marti si Miercuri, si tot asa, decalate cu o zi in fiecare saptamana.Sambata si Duminica ar fi zile normale, lucratoare.
    Problema angajatorului ar fi rezolvata: angajatii nu ar lucra decat foarte rar in repausul saptamanal. In schimb, angajatii, adica noi am primi repausul SAPTAMANAL o data la 8 zile, am lucra Sambata si Duminica, fara sa primim ceva in compensare, asta ar deveni ceva legal, ,,normal” si nu e bine.

    Ati spus foarte bine: un spor se acorda pentru a compensa o privare, un efort suplimentar.

    Norma lunara de munca este aceeasi si pentru cei din ture si pentru cei de la 8 ore dar cei din ture lucreaza de Paste.Merita cei din ture un spor?Merita.In acest moment nu se poate acorda acest spor in numerar.Ar fi rau daca l-am primi sub alta forma(timp)?

    Nu am sustinut ca un anumit program este bun iar altul gresit.Postez aici opinii personale, cand contrazic aduc argumente si nu spun ca am intotdeauna dreptate.

    CU COlegialitate, stima si toleranta, D.Rotariu

  20. @ „vicele” -Vezi ca ne putem intelege ? 😀
    @ finu sau nashu – Cu bautorii am incercat un joc de cuvinte (se pare ca nu mi-a reusit 😀 )- ‘bautori’=’potatori’- si am considerat ca si „munca” lor trebuie compensata cumva,ca daca nici alcoolul nu se mai vinde in tara asta……
    P.S. Nu l-am ”mancat” pe ‘n’ din pontatori!!!
    P.P.S. Apreciez munca voastra si recunosc ca nu as vrea sa fiu unul dintre cei care intocmesc pontaje, dar incercati sa-i convingeti pe cei care o fac – pentru ca sunt in unitati anumiti sefi care inca nu fac diferenta intre orele lucrate in zile de sarbatoare si cele de repaus saptamanal,chiar si dupa”’marea desteptare” de la Rotbav…Pentru ei daca la sfarsit de luna ai acumulat numarul de ore corespunzator ,nu mai conteaza ca esti „turist” si ai lucrat de Paste,Craciun,etc.

  21. Stimate d-le Vice,
    Finu Alecu nu inteleasa exprimarea dvs:”(oamenii nu mai lucreaza in repausul saptaminal.)….,dar angajatii ar lucra in week-enduri!!Dvs dati o solutie,ca repausul saptaminal sa fie simbata si duminica ptr toata lumea!!
    Solutia este data demult,conf ISO 8601 saptamina incepe cu ziua de luni,iar Biblia si clerul au stabilit ca duminica =inviere=sarbatoare , sambata=odihna.Iarasi nu facem distinctie intre stabilire(semnificatie) si acordare?
    Mai exact ,ptr ce se acorsda un spor?Ptr a compensa o privare,un efort suplimentar sau in scop de preventie.De ce se acorda sporul de noapte?De ce nu este si „spor de zi?”
    Deci, daca lucrez 12 ore la Pasti si dupa ce mi se compenseaza o data cele 12 ore(atunci cind se stabileste norma lunara legala de munca), mai iau liber 12 ore iar ,ca am lucrat in ziua de Pasti?Adica iau de 2 ori liber ..In mod normal ,cei de la ture beneficiaza de compensarea ptr lucrul in zi sfinta ,dar nu beneficiaza si de compensarea baneasca.Asa ca nu primim bani pina la o noua prevedere a legii
    2)D407 e inutila ,nu rea.Stiu un tip care scria ca ea reprezinta „un moment istoric”(parca ar fi fost Invierea lui ISUS)
    3) Programul pe care-l dezbatem,asta in regim special,12/24,12/48.
    Va saluta cu stima ,finu’ Alecu su Nasul sau

  22. HRISTOS a inviat pentru toata lumea!
    Pentru Alecu si Nasul sau
    1.Rezolvarea problemei cu repausul saptamanal pentru cei din ture este intr-adevar destul de dificila.Varianta cu ciclul de opt zile ar fi un compromis dar, desi eu asa lucrez, nu consider indicata legalizarea ei.Sa va spun si de ce : angajatorul si-ar vedea problema rezolvata(oamenii nu mai lucreaza in repausul saptamanal) dar angajatii ar lucra legal in week-end-uri si nu ar primi pentru asta nici o compensare.Acum, si noi si angajatorul suntem constienti ca nu este o situatie normala.
    Rezolvarea pe care o vad eu :repausul saptamanal sa fie acelasi ptr. toti angajatii (Sambata si Duminica) iar cei care lucreaza in ture sa primeasca o compensare ptr cat lucreaza in aceste zile.Asa spune legea si asa se intampla in alte structuri(sanatate spre exemplu).
    2.Observ cu parere de rau ca am fost inteles gresit.Iarasi.Nu sustin implementarea programului cu 4×12/24 si 72 libere.Fiecare unitate sa-si stabileasca programul prin consultare cu sindicatele.Eu sustineam doar ca LEGEA ne da dreptul la doua zile libere,consecutive, in fiecare saptamana.Sau la o compensare daca acestea nu se pot acorda.
    Referitor la programul amintit(4×12/24 si 72 libere), va pot spune ca lucrez asa de circa 6 ani si nu l-as schimba cu altul.

    3.Care program?

    4.D 407 este buna.Sper ca si aplicarea ei.Nu inteleg la ce bonusuri va referiti.

    5.Atunci v-am contrazis, acum vad ca sunteti in tema.Da, toate la un loc(nerespectarea duratei de lucru,neacordarea rep. sap., necompensarea sarbatorilor) conduc la acumularea de ore suplimentare.

    6.Stiti gramatica si nu ma bucur atunci cand atrag atentia asupra unor greseli(nu dau peste bot).M-as bucura daca nu ar fi sacrificata calitatea in detrimentul calitatii.
    7.Sper ca nu v-ati imaginat vreo clipa ca va compar cu SD.Sa-si vada de ale lui!
    Cu stima, D.Rotariu

  23. Pentru Chiriac

    Exact asta am spus si eu : Stefan a sustinut ca repausul saptamanal trebuie sa fie in doua zile consecutive.
    D.Rotariu

  24. Alooooo domnu’ care o sa ramai permanent „vice” si n-o sa ajungi niciodata „prim”……
    Daca vrei sa-i gasesti greseli lui Alecu sau lui nasha-so ,cauta-i singur, nu profita de „sudoarea” fruntii mele!!! 😀 😀 😀

  25. Stimate d-le Chiriac ,
    Finu’Alecu vru sa te inteleaga,dar nu-l duce „bibilica”Pai, daca turistii lucreaza in regim special ,nu e normal ca si repausul saptaminal sa fie special si sa deroge de la normal?.Ne placu umorul lu’matale.Te saluta obiectiv,fara a mai citi printre cuvinte,finu’Alecu si Nasul

  26. Stimate d-le „vice”,
    Finu’Alecu doreste da va contrazica in ceea ce priveste consecutivitaea calor 2 zile de repaus saptaminal.Mai exacat,normele din art 137 al 1 CM, nu sint imperative,atit inainte cit si dupa virgula aceea.De obicei normele imperative au in structura lor notiunea de „obligatoriu” si in toate cazurile prevad sanctiuni in cazul derogarii.Intrebari:1)Ce sanctiune va suporta angajatorul care acorda repausul saptaminal in 2 zile neconsecutive?2)Cum pot acorda repaus saptaminal in 2 zile consecutive,daca,timpul fizic(saptamina )nu-mi permite aceasta?
    Art 46 din L293republicata,lege speciala,consacra faptul ca ‘modul de organizare a timpului de lucru…se stabilesc prin ROI”,(iar art1al2 CM da prioritate legii speciale)unde este obligatia cu repausul din 2 zile consecutive? Nici repausul numai simbata si duminica nu este obligatoriu.
    Va repet,nu asta e problema oropsitilor de la ture,ca n-au repaus in doua zile consecutive,ci,alta.Ea se identifica ca fiind munca in „regim special” Art 137 al 1 are rol de recomandare…
    Finu’Alecu doreste sa va vada in actiune..
    Va saluta ,fara repaus saptaminal,finu Alecu si Nasul sau.
    PS Oare d-l Xmann mai sta la pinda?

  27. [quote name=”vicele”]Stimati Aleci si Nasi

    Dvs (in comentariul 114 la acest art. dar si in altele) sustineti ca inclusiv consecutivitatea celor 2 zile de repaus saptamanal este facultativa si interpretati astfel deoarece ati citit cuvintele ,,de regula” inainte de ,,in 2 zile consecutive” si …nu este corect.[/quote]

    Cu parere de rau Rotariule dar nu ai dreptate. Amurmarit cu atentie referirile lui Stefan cu privire la consecutivitatea celor doua zile de repaus saptamanal si niciodata nu a sustinut aplicarea facultativa in acest sens.
    Codul Muncii imprima foarte clar ideea consecutivitatii si lasa de negociat zilele. Codul Muncii face referire la faptul ca se pot acorda DE REGULA sambata si duminica lasand astfel posibilitatea sa poata fi identificate si alte zile ca repaus saptamanal. Cateodata cititul printre cuvinte nu imprima o interpretare obiectiva…

  28. Stimate d-le „vice”D Rotariu,
    As vea sa-mi spuneti punctual :1)Cum se poate acorda repausul saptaminal ptr cei din sut, in doua zile consective,avind in vedere ca saptamina pe pamint are 7 zile?
    2)Multimea a acceptat ca programul cu 2 zile libere consecutive este extrem de epuizant(avind si experienta anilor trecuti).Domnia voastra ce va doriti pentru truditori?Epuizarea ,de amorul celor 2 zile consecutive sau grija ptr sanatatea celor priviti de stapini drept necalificati si carne de tun?(nu jignesc,va spun ce e in capul unora,iar de stapini ati auzit..asa cum era pe timpul lui Kunta -Kinte)
    3)Acest program se aplica si altor sectoare de activitate.Oare toti gresesc?
    4)Ce compensari ale timpului liber mai doriti,ca asta cu D407 nu tine?E vina finului Alecu ca ANP-ul retrage niste bonusuri?
    5)Finu greseste rau,de unde provin orele suplimentare,in afara de neacordarea in totalitate a repausului saptaminal,nerespectarea duratei maxime zilnice de lucru si necompensarea totala a sarbatorilor(atunci cind sint)?
    A… voiati un tratat comprimat.
    6)De-asta nu merg lucrurile bine, ca finu nu stie gramatica.. hai sa-l corectam ca altceva nu mai avem de facut,si ce bucurosi sintem ca i-am dat peste bot….
    7)Finu e glumet si respecta pe toata lumea.Va invit sa-l contraziceti pe SD ca veti vedea..Mai au pe una „urzica”..acolo infatuare,as vea sa va vad ,vitejii mei!
    Apropos,nu vrea SD-ul s-mi publice articolele,ca i-ar pune finu’ la punct.
    Va saluta punctual,cu speranta Ca Concurenta loiala aduce progres,Finu Alecu si Nasu.SARBATORI FERICITE! Asteptam sa ne mai dojeniti!

  29. Alecului si Nanasului sau, respecte compensate si multa sanatate!

    Am sa va fac o declaratie : imi sunteti simpatici si am inceput sa va dau replici pentru a va tempera si a va mentine simpatici(nu pot sa-i suport pe cei prea plini de ei).Constat ca intentiile mi-au fost gresit intelese, sunt suspectat ca nu inteleg limba romana, ca dau dovezi temeinice de ,,necunoastere crasa”, de ,,invidie mare”(oribil) si imi cereti sa vin cu observatii pertinente si documentate.
    Referitor la fond, am scris comentariul anterior si va mai pot da exemple :
    -sustineati intr-o perioada ca orele suplimentare ,,vin” doar din neacordarea repausului saptamanal(v-am contrazis si am incercat sa va demonstrez ca poti acumula ore suplimentare si daca ai beneficiat de repausul in discutie);
    -in data de 03.03 scriati ca ,,sutem in post si asteptam nasterea Mantuitorului”(v-am ,,tras discret de maneca” spunand ca ati incurcat sarbatorile dar mi-ati raspuns cu un comentariu acid si intrebandu-ma ,,care cu care”desi facuserati referire la una singura si va puteati da seama singuri daca ati fi admis ca si ceilalti pot avea cateodata dreptate);
    -in comentariul108(care m-a si determinat sa va raspund) afirmati categoric si hotarat ca nu aveti greseli gramaticale ,,nici la scris, nici la oral” si in 109 Xmann va da cu ortodoxia peste nas(aici vreau sa scot in evidenta autosuficienta si cum ati spus chiar Dvs ,,infatuarea” finului – noi, greseli…fugi domle d-acilea!);

    Deocamdata gata cu fondul, in comentariul urmator trecem la forma.Daca va uitati amandoi ,,doar” peste comentariul 108 si intelegeti ca am material si pentru forma astept sa recunoasteti ca am avut dreptate, ca Alecu (sau amandoi) este un pic cam increzut si ma opresc.
    CU COnsideratie si stima, D.Rotariu.

  30. Stimati Aleci si Nasi

    Ma acuzati ca fac teoria formei fara fond sau a fondului fara forma – va raspund ca fac teoria fondului gresit inteles, exprimat pe un ton mult prea categoric si intr-o forma care de multe ori lasa de dorit.
    Sa ma explic : Stefan(la alt articol) si Nicusor Cucu (comentariul 110 la acest articol) au postat Art 137 din Codul Muncii :
    ,,1.Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive,(virgula) de regula sambata si duminica.” ; ambii colegi amintiti va ofera si interpretarea care ar trebui sa fie simpla chiar si pentru noi,cei care nu ne-am dat doctoratul : portiunea din fata virgulei este imperativa (e drept ca nu sunt stabilite sanctiuni pentru nerespectare) iar ce urmeaza dupa, se poate negocia(conf. al. 2). Dvs (in comentariul 114 la acest art. dar si in altele) sustineti ca inclusiv consecutivitatea celor 2 zile de repaus saptamanal este facultativa si interpretati astfel deoarece ati citit cuvintele ,,de regula” inainte de ,,in 2 zile consecutive” si …nu este corect.O simpla virgula ,mutata, schimba complet sensul unui enunt si noi mutam cuvinte?
    D.Rotariu

  31. De la tine Tepes nu ma asteptam sa nu intelegi ce se intampla cu sporul de studii… Observ ca ar trebui sa moara capra vecinului pentru ca unii sa fie multumiti. Si asta datroiuta faptului ca, capra lor s-a nascut mai tarziu. Nu stiu cat esti de cnstient Tepes ca, daca se intervine pe acest spor de studii, si cei care beneficiaza in prezent (pentru ca asa i-a prins legea lui Boc) il vor pierde.

    E doar o conjunctura nefavorabila pentru cei care au terminat facultatea dupa 2009. De ce sa lovim in oameni ? Nu este cinstit, daca tot suntem intr-un sindicat, macar sa respectam reguli minime de bun simt, ratiune si umanitate. Ca doar de aceea ne-am constituit. Rafuiala asta intre clase sociale in cadrul aceleeasi organizatii nu-si are locul.

  32. Fidelitatea ati reusit sa o introduceti in carduri FELICITARI,ce facem cu sporul de studii si mult iubitul echipament,eu cred ca multi sunt in asentimentul meu, prefer banii,nu vreau pe aceste vremuri de criza echipament sa mai incaseze altii comsisioane si sa fie la fel de prost ca acesta.Daca am nevoie imi comfectionez,mai cumpar de la pensionari etc.
    PASTE FERICIT!

  33. [quote name=”Neica nimeni”]La Severin in urma unui incident cu un ppl care s-a catarat 2 ore pe acoperis si care a fost dat jos fara incidente directorul imputernicit Mazilu si consgliere de taina Ridichie vor sa taie capetele oamneilor nevinovati si in special celor de la tura,de ce ?era semideschis,la capela si pana la urma este puscarie nu scoala de fete.Pe acoliti nu-i gaseste nici-odata vinovati doar pe fraieri,liderul SNLP lucrurile acestea nu le vede,nu vreau sa-l acuz ca incearca sa faca treaba dar totusi nu se mai poate cu acest gen de atitudine a directorului imputernicit si consilierul de taina,daca nu sunt documente se fabrica ,in privinta lipsei de personal ca 5 din 7 zile pe saptamana stau oamenii fara schimbator nu se gasesc solutii,un supraveghetor pe doua sectii etc,seful de tura nu are cu cine sa-si desfasoare activitatile,dar cand e sa-i gaseasca tapi ispasitori suntem cea mai la indemana carne de tun.Incet ,incet iar o luam la vale cu servicul. 😳 :oops:[/quote]

    Draga colegule e normal sa fii suparat,personal nu este ,probleme si nejunsuri sunt.Multumesc ca totusi apreciezi ce incerc sa fac, ceva,uneori mai si reusesc,vad unele lucruri si eu dar trebuie sa avem un pic de rabdare si sa analizam totul la rece.Pana acum nu s-a luat masuri nici in urma „consilierii” asa cum scri tu,nici in urma antipatiilor sau simpatiilor,nici pt. agenti nici pt ofiteri,nici pt. functiile de conducere nici pt. cele de excutie,nici pt. cei de la tura nici pt. cei de la 8 ore etc. ramane de vazut ,eu oricum urmaresc aceasta problema,evenimentul din pacate a avut loc,este minor,nu normal dar nu este grav,trebuie sa fim mai atenti si mai multi cum spui tu.
    Cu stima,tinem legatura pe e-mail.

  34. Foarte corect spus nashule- compensarea muncii la sarBAUTORI !!! 😀 😀 ( nu e ironie!!)

  35. Finule,las-o mai moale, nu o scoti la capat cu flacaii! ori sunt taticii amalgamului asta de ts-uri si tsl-uri ori sunt dintre cei care au inteles ca mai au ceva de castigat.
    le-am ametit si eu ,le-am imprastiat, le-am lasat deoparte si cand le-am pus in practica, cu mai luminate capete decat al meu,am ,, constatat constatarea,, pe care de altfel ai descris-o si matale nasule(ori finule) in randurile anterioare ,dar si eu, mai alambicat,tot prin acele randuri si anume:
    -unii pierd,altii castiga ,ba la ore , ba la sporuri! nashpa! ce le spui pierdantilor?
    – decizia e varza,adresa o baga in ceatza,iar ce a mai trimis si nea Stefan e ca un capac la o oala kuhta,minune!
    -rodbavul spune ca nu e nicio diferenta fata de ,,trecut,, e doar o distinctie intre zilele lucrate….
    si uite asa oamenii au mai primit o lovitura!dupa salarii diminuate, te mai ranesc si in sperante! am pus-o de oaie (ca la miel nici sa nu ne gandim,pt ca lucram cand altii il papa), pt ca acum toti vocifereaza ca nu vrem sa aplicam si sa isi primeasca drepturile.anp-ul a tacut, nea stefan la fel! :-* 😡 :sigh:

  36. Stimati concetateni,
    Ce vor intelectualii intelectualii din sistem?

    Sondajele de opinie au evidentiat ca programul cu 3 ture de 12/24 urmate de 4 zile libere(nu-mi mai amintesc exact cum a fost propus) nu este dorit de cei vizati deoarece era epuizant. Ce-si doresc intelectualii?Programul care sa prevada 2 zile de repaus saptaminal consecutive….Pai daca saptamina are numai 7 zile,doar nu poti sa intinzi timpul ca pe elasticul de la chiloti,ca sa-ti dea tie, intelectualule,2 zile consecutive de repaus saptaminal.Sau vrei tu,intelectualule,sa primesti repausul cumulat,dupa 14 zile de munca nebuna,nebuna?Pai daca 3 ture ii epuizeaza pe palmasi,14 zile de munca continua il baga in mormint.Asta vrei?Daca angajatorul,mama vitrega ,nu vru prostia asta,o vrei tu ,intelectualule?Adica si randamentul muncii sa fie mic si romanul epuizat,poate s-o duce mai repede la groapa!Asta numai asa de AMORUL REPAUSULUI saptaminal,nu de DRAGUL sanatatii palmasului penitenciarist..Asta vror intelectualii?Nu creeeeeed!
    Ce vor intelectualii?
    Negociaza compensarea muncii la sarbautori ,(care li s-a dat o data ,dar romani fiind mai vror o data) si doresc repaus saptaminal in doua zile consecutive..HA,HA!Le spuse finu’tolomacu ca munca in regim special se calculeaza in norma lunara legala de ore(care trebuie prestate),ei doresc repaus saptaminal de 2 zile consecutive!Haida ,de.!.
    Si uite asa intectualii dezbat subiectul pina la adinci batrinete, ca viata le dadu numai drepturi si se incurca in ele..
    Va saluta fara repaus saptaminal ,finu’Alecu si Nasul lor

  37. Stimate domnule Nicusor Cucu,
    Finu’Alecu va mai explica si dvs punctul sau de vedere.In primul rind Codul muncii nu reglementeaza in detaliu munca in schimburi de 12 ore ,cum o face cu cea de 8 ore.Deci ,este clar ca munca de 12 ore se realizeaza in regim mai putin normal,adica de exceptie.Daca cititi cu atentie art 137 al 1 veti constatat ca normele respective prin care se stabileste repausul saptaminal ca fiind in zile consecutive nu sint imperative,ptr care de altfel nu se stabilesc sanctiuni in caz de nerespectare(cititi si capitolul referitor la ele).Daca coroboram cu al 2 vom constata ca ele sint norme dispozitive,adica repausul se poate acorda si in alte zile(fara a mentiona in mod expres ca trebuie sa fie in zile consecutive),asa cum se stabileste prin regulament intern.Sint unitati care stabilesc prin regulament intern,sau chiar Acordul (care nu e in totalitate acordat cu legislatia muncii) stabilesc programul de munca de 12/24 si 12/48.Daca mai privim si art 46 din L293 vom intelege mult mai bine viata la schimburi(nu la tara ,ca ma bate Tanase Scatiu personajul lui Duiliu Zamfirescu)Deci esnta timpului de lucru nu este neaparat acordarea repausului saptaminal in 2 zile consecutive,ci,respectarea duratei legale de munca(zilnice,saptaminale si lunare si anuale).Va saluta cu respect,finu’alecu si Nasul sau
    PS. Stimate domn,
    Finu doreste sa nu ne impiedicam de lucruri infime si sa sa facem lucruri bune ,sa nu ne acuze urmasii ca am fi si noi CAPUSE

  38. Nicusor, tot cu subiect si predicat i-am explicat si eu Finului legat de repausul saptamanal dar se pare ca logica lasa de dorit.

  39. Stimate domn Xmann,
    Fratioare ai dreptate si recunosc.Asta cu chinejii o stie finu.Da’ ce greseli gasisi frate la oral?Puteai sa spui numai de scris.. Te saluta fara greseli ortografice,finu Alecu si Nasul sau

  40. Stimate domnule Bertoni,
    Va mai explic inca o data(si gata) semantica cuvintelor repaus saptaminal si acordarea repausului saptaminal
    Repausul saptaminal a fost identificat ca fiind zilele de simbata si duminica ale saptaminii .Deci ziua de duminica are aceeasi semnificatie si ptr cel de la 8 ore si ptr cel de la 12 ore .Adica,daca ptr cel de la 8 ore duminica este in 15 si in subconstientul lui acea zi este cea de-a 7-a zi a saptaminii,cind el merge la biserica sa se roage pios, ptr turistul de la 12 ore duminica ‘cade” tot in 15 si subconstientul ii spune ca trebuie sa stea cu roatele in sus sau sa doarma cu nevasta in pat(sau cu altcineva).Semnificatia este aceeasi in cele doua cazuri
    Ce inseamna „acordare”?Celui de la 8 ore pot sa-i dau liber duminica in 15,in schimb turistului nu-i pot da liber ca nu pot lasa pirnaia nepazita sau hotul nesupravegheat si-l chem la munca.Astuia din urma ii dau liber luni sau vineri si-i spun ca poate sa se roage si-n acele zile ,daca este asa de credincios(poate si credul) sau poate sa se odihneasca .Desigur,ca asta e o blasfemie,ca bunul D-zeu facu repausul duminica si subconstientul,eul ala interior nu poate fi prostit.Desigur ca popa nu mai face o slujba luni dimineata ptr turist,ca stii vorba aia:ptr o baba surda preotul nu vorbeste de doua ori in biserica,sau ce-a mincat lupul e bun mincat
    Ba fratilor,finu o sa repete de milioane de ori pina o sa intelegeti limba romana(nu aia din gura):repausul saptaminal nu este obligatoriu sa se acorde in 2 zile consecutive,ci,este obligatoriu sa se acorde, zilele putind fi neconsecutive
    Stimate domn,de miine incepem sa invatam semantica.Te saluta fara omonime,paronime,sinonime si antonime ,cei doi care au speriat pe unii sindicalisti,ca vad ca dusmanii vostri sint cei care va invata de bine

  41. Consecutivitatea celor doua zile libere ce reprezinta repaosul saptamanal este obligatortie, nu-i obligatorie acordarealor sambata si duminica, de aceea s-a folosit sintagma „”de regula””.
    Vezi

    Legea 53/2003
    CODUL MUNCII – TITLUL III
    Timpul de munca si timpul de odihna

    CAPITOLUL I
    ART. 137
    (1) Repausul sãptãmânal se acordã în douã zile consecutive, de regulã sâmbãta şi duminica.
    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãşurarea normalã a activitãţii, repausul sãptãmânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.
    ………………………………………………………….

  42. Pentru finul Alecu sau nasul lui – una „mica”!!
    Pluralul la Ortodox se scrie Ortodocsi- vezi-ti „expunerea” din 10/04 – 11:10- sau iti place mai mult cum suna de exemplu Chineji in loc de Chinezi…de exemplu :).
    Asta asa ca sa nu zici ca n-ai greseli nici la scris ,nici la „oral” !!! 😀

  43. Stimate d-le D Rotariu,
    Nici finului Alecu nu-i este clar daca dvs sinteti „vicele” D Rotariu sau sinteti „vicele” d-lui D Rotariu.
    Finu’ Alecu repeta tuturor celor care inteleg limba romana ca nu este obligatorie acordarea repausului saptaminal in doua zile consecutive,poate doar ptr programul normal de 8 ore.
    In privinta greselilor gramaticale ,va asiguram ca nu avem nici la scris ,nici la oral.Sintem de acord cu cacofoniile,de multe ori voite, cu oarece iz satiric.Nu dorim sa scriem cu i din a din motive personale.Cred ca faceti teoria formei fara fond sau a fondului fara forma.Daca aveti dubii,exprimati-le in mod expres!In matematica 1+1=2 fara echivoc.Ma asteptam sa considerati ca finu e infatuat,dar invidia mare si necunoasterea crasa echivaleaza cu prostia de care vorbeati.Daca aveti observatii pertinente si documentate dorim sa invat de la dvs.
    Va saluta cu acelasi respect,finu’Alecu si Nasul sau

  44. Finu’ lu’ Alecu !

    Repausul saptamanal, cu tot doctoratul tau se rezuma DE REGULA la zilele de sambata si duminica. Acest DE REGULA imi permite si-ti permite sa te gandesti si la un alt repaus saptamanal identificat prin doua zile consecutive, altele decat sambata si duminica. Se pare ca doctoratul tau are de suferit 🙂

    Tocmai plecand de la acest considerent, ANP a propus un tip de program in care sa se poata identifica repausul saptamanal, si anume 12/24 x 4 ture, ulterior 72 de ore liber. In felul asta s-ar fi identificat doua zile consecutive de repaus, ce ar fi putut cu usurinta sa fie considerat „repaus saptamanal”.

    In alta ordine de idei ma distreaza logica ta cand o sustii cu afirmatii de genul ca repausul saptamanal se identifica lunea si vinerea…eu nu am afirmat asa ceva niciodata. Si eu chiar ma folosesc de paragrafe pentru a intelege toti oamenii despre cum impart ideile ce doresc a le expune. Din lungul tau sr d cuvinte, crede-ma ca nu inteleg mai nimic si nici nu stau sa fac vreo analiza pe textul tau pentru a putea intelege ceva. Esti alambicat in expunerea de idei, argumente si supozitii dar mai ales, esti rau intentionat fata de un demers al structurii sindicale pentru oameni. Cand ai sa beneficiezi de incadrari de 100% atunci probabil iti vei schimba optiunea fata de aceasta decizie 407. Pana atunci, ai mintea incetosata de can-can si nu te pot urmari chiar daca ma straduiesc.

  45. Domnule Presedinte,
    Finu Alecu va intreaba daca stiti ce explicatii s-au dat la Rodbav referitoare la faimoasa D407 si daca o decizie mai are nevoie de o alta decizie ptr aplicarea primei decizii?Se pare ca sint oameni ai muncii care nu au inteles explicatia finului si cred ca cauza interpretarii D407 in felul ANP-ului s-ar datora finului Alecu.Va saluta fara D407 ,finu Alecu si Nasul sau.

  46. Stimate d-le Oleg
    Ti-am dovedit adevarul fara tagada.Acest lucru este demonstrat cu ajutorul matematicii elementare,fara teorema reducerii la absurd sau inecuatii, coroborat cu legislatia muncii.Oleg, ti-ai pus un nume de rusnac care duce vodka des in gura .Ba baiatule,invata taica putina gramatica romaneasca ,ca sa cunosti ceva despre sistemul sistemicului cu doua fete.Daca nu ai inteles nimic folosim si-n cazul tau… betisoarele …sau degetele .Te saluta din multimea vida,fara patima betiei alcoolice(cu exuberanta)finu Alecu si Nasul sau

  47. Nu mi-e clar cine si-a dat doctoratul: Alecu sau Nasu-sau ?Sa-si puna titlul inaintea numelui ca sa stim pe cine apostrofam mai tare.Spun ,,mai tare” pentru ca ambii fac greseli dar ,,doctorul” are vina infinit mai mare.Greseli gramaticale si de exprimare, cacofonii, imputabile Nasului si greseli de fond pe care ni le transmite Alecu prin mesager(repausul saptamanal e obligatoriu in doua zile consecutive).
    Te-am rugat candva, Nasule, sa-l temperezi pe Alecu, sa-i spui sa nu mai fie asa increzut ca nu le stie nici el pe toate dar vad ca nu intelege.Sau nu i-ai transmis?…Nu de alta dar numai prostii sunt asa categorici in privinta propriilor opinii .Oamenii inteligenti mai au si indoieli.Eu sunt convins ca nu face parte din respectiva categorie doar ca isi ia elan prea mare.
    Cu toata stima pe care o meritati amandoi.
    D.Rotariu

  48. Stimate d-le Bertoni,
    Finu Alecu crede ca nu vrei sa accepti deloc adevarul si-ti place mai mult minciuna.Daca nu poti sa intelegi matematica trecem la reprezentari grafice cu segmente sau la betisoare.Se pare ca nu intelegi bine nici limba romana si trecem la engleza.Uite iti mai explic o data.Ptr a fi pe aceeasi planeta, citeste taica Codul muncii,legea 293 ..si atit. Limba romana spune ca repausul saptaminal este unul singur;simbata si duminica.El se poate acorda si in alte zile decit acestea.Ptr schimburi se acorda in doua zile neconsecutive ,care pot fi de ex luni si vineri.Ma faci r sa fac iar dreptul muncii.Mi-am dat doctoratul si tu vrei sa-l repet.De ce repaus saptaminal ptr crestini simbata si duminica?Ptr ca la ortodoxi ,D-zeu a lasat a 7-a zi ptr odihna(vezi Biblia)
    Ma acuzi aiurea cind poti sa te acuzi pe tine de necitirea legilor ce tin de munca.Daca crezi ca nu ai loc de a-ti publica stiinta din cauza mea inseamna ca nu poti mai mult si stai frate si ma citeste.
    Te saluta fara a fi patimasi in saptamina patimilor,finu Alecu si Nasul sau.
    Daca vrei incepem teoria generala a dreptului si daca promovezi facem dreptul muncii

  49. cind finu isi revine din betie va spune.[/quote]

    Flacau … tu chiar ar trebui sa te trezesti din betie .. fate matematician .. ce naiba cauti in sistemul asta ?

  50. Finule lu’ Alecu !
    De cebagi duminica ca zi de repaus saptamanal ? Ai cumva definit repausul saptamanal pentru schimburi ? Repausul saptamanal este „de regula sambata si duminica” conform Codului Muncii, deci el poate fi si luni si marti, etc., nu neaparat sambata si duminica.

    Te-ai aventurat in lucruri care tind sa bage in umbra un gest din partea sindicatului vis-a-vis de aceste libere pentru zilele lucrate in sarbatori legale. Subiectul cred ca l-ai incheiat. Personal, m-am cam saturat sa-ti citesc interminabilele comentarii, unele de-a dreptul discretionare. Nici macar acele paragrafe pentru a te intelege omul nu le folosesti asa cum ti-a fost recomandat.

  51. Stimati concetateni,

    Finu Alecu doreste sa va mai dovedeasca inca o data ca D407 e inutila si un fisco sau o „teapa”.Ptr aceasta finu va folosi matematica.De ce nu istoria,geografia,sportul?Ptr ca este o stiinta exacta si 1+1=2 de cind e omul pe pamint
    Unitatea de masura a timpului(a zilei) este ORA,iar a lunii este ziua.Luna 04 are 30zile ,adica 30ori 24=720 ore
    In luna in curs sint 5 dumini+4 simbete +16/04=10zile compensate cu timp liber,adica nu se lucreaza
    10ori24=240 ore nelucratoare(compensate)
    720-240=480 oreSe stie ca timpul de odihna ptr munca prestata este dublu fata de timpul muncit
    Deci480/3=160 ore lucratoare
    480-160=320 ore odihna dupa munca depusa
    320 (ore odihna)+240(ore nelucratoare)=560 ore”libere”,cind nu sintem la dispozitia angajatorului.
    Ca urmare, 160 ore lucrez si 560 sint „liber Putem transforma in” zile”astfel:160/24=6,7 zile din luna lucrez si560/24=23,3 zile sint liber(10zile repaus+sarbatori si13,3 odihna dupa cele6,7 lucrate
    Daca doriti putem transforma in ture de 12 ore timpul de lucru.
    Inca o data mentionez ca unitatea de masura ptr timp (chiar si de lucru) este ora,care in calcule nu da cu virgula
    Daca tot nu se intelege,putem folosi desenul,adica reprezentarea prin segmente.Daca tot nu se intelege putem folosi „betisoarele.”
    Finu a avut in vedere unitatatile internationale de masura.De ex -ptr distanta galactica avem anul-lumina,ptr distanta paminteana avem KM-ul,ptr lungime -METRUL etc
    Avem 5 concluzii: 1)rationamentul aplicat pina acum in calculul duratei legale de lucru a fost corect,dar mai ales LEGAL
    2)ANP-ul nu trebuie sa recunoasca ceea ce legea consacra(adica consfinteste),ci trebuie doar sa aplice
    3)ANP-ul nu avea ce repara de la momentul legii bocului
    4)ANP-ul avea obligatia sa plateasca sporul de 100/100 pina la momentul bocului si a dat dovada de impolitete
    5) MOMENTUL ISTORIC nu a venit Il mai asteptam!.t

  52. Stimate domnule Presedinte,
    Avind in vedere rationamentul clar si corect prezentat anterior,referitor la calculul duratei(normei)legale lunare de munca,aceasta durata este aceeasi si ptr angajatii care lucreaza la schimburile de 12/24 si 12/48.Deci ,aceasta durata normala si legala lunara de lucru se aplica tuturor.Daca cei din programul normal de 8 ore nu presteaza la sarbatori legale(sau in repausul sapataminal),cei de la program de 12/24 si 12/48,presteaza in conditiile mentionate anterior ,dar au liber in alte zile decit cele de repaus saptaminal sau sarbatori legale.Ideea este ca toti angajatii au aceeasi durata(norma)lunara legala.Problema nerezolvata inca este ca turistii ar fi trebuit sa fie si ei stimulati ptr privarile importante legate de repausul saptaminal sau sarbatorile propriilor religii prin retinerea de la practicarea religiei sau evlaviei.Daca in privinta duratei lunare legale de munca lucrurile par cit de cit echitabile si conforme cu legea,compensarea baneasca nu s-a realizat niciodata.Este gresit sa se creada ca turistii ar mai putea beneficia de ceva clipe libere in plus fata de cei de la „normal”
    Va saluta cu respect,avind in vedere saptamina patimilor(finu o incepu cu patima betiei),finu Alecu si Nasul sau,oameni patimasi si patimiti de sistem.Noi v-am propus subiecte la fel de importante si asteptam sa discutam.Doamne ,ajuta-i pe toti sa ne inteleaga si pe noi sa-i intelegem pe toti!

  53. La Severin in urma unui incident cu un ppl care s-a catarat 2 ore pe acoperis si care a fost dat jos fara incidente directorul imputernicit Mazilu si consgliere de taina Ridichie vor sa taie capetele oamneilor nevinovati si in special celor de la tura,de ce ?era semideschis,la capela si pana la urma este puscarie nu scoala de fete.Pe acoliti nu-i gaseste nici-odata vinovati doar pe fraieri,liderul SNLP lucrurile acestea nu le vede,nu vreau sa-l acuz ca incearca sa faca treaba dar totusi nu se mai poate cu acest gen de atitudine a directorului imputernicit si consilierul de taina,daca nu sunt documente se fabrica ,in privinta lipsei de personal ca 5 din 7 zile pe saptamana stau oamenii fara schimbator nu se gasesc solutii,un supraveghetor pe doua sectii etc,seful de tura nu are cu cine sa-si desfasoare activitatile,dar cand e sa-i gaseasca tapi ispasitori suntem cea mai la indemana carne de tun.Incet ,incet iar o luam la vale cu servicul. 😳 😳

  54. Rotbav a trecut,iar acolo s-a spus ca decizia 407 nu aduce nici-o modificare doar o recunoastere morala fata de cei de pe schimburi,insa paraca intelesesem ca cei care nu au aore suplimentare si au efectuat serviciul intr-o zi de sarbatoare legala vor beneficia de o invoire,totusi acolo s-a sustinut ca nu este asa,cum este pana la urma? 8)

  55. Stimate domnule Presedinte,
    Finu Alecu nu vrea sa „bata” nicaieri.Este un om onest caruia ii place adevarul mai mult decit multor romani.Domnia-voastra folositi notiunea de „timp”.Unitatea de masura a timpului lucrat este ORA cu subdiviziunile sale ,daca doriti neaparat,minutul si secunda.Rationamentul este urmatorul:daca s-ar lucra cele 30 de zile din luna aprilie,in program normal, s-ar obtine 30ori 8=240 ore.Datorita faptului ca oamenii muncii beneficiaza de repaus saptaminal si de sarbatori legale,care nu se lucreaza si cum in aceasta luna sint 5 duminici+4 simbete(ele formind repausul saptaminal din aceasta luna)+data de 16 (a 2a-azi de Pasti)=10 zile nelucratoare.10ori 8 =80 ore nelucratoare din cele 240.Adica 240-80=160 ore , ce reprezinta durata legala lunara de lucru a lunii aprilie 2012.Astfel s-au compensat „zilele”(orele,minutele,secundele)lucrate in repaus saptaminal si la sarbautori legale.Ce compensari legale cu timp liber mai doresc oamenii muncii?
    Veti spune ca ziua de duminica 15 aprilie are o dubla semnificatie:Prima zi de Pasti,adica sarbatoare legala si zi de repaus saptaminal.Poate ca oamenii muncii si-ar dori o compensatie dubla,dar cum se poate ca o zi (sau 8ore normale de lucru)sa fie egala cu doua zile (sau 16ore normale de lucru)?Adica,daca dominia voastra sinteti si Stefan Teoroc si Presedintele SNLP,in realitate este vorba de o singura persoana si nu de doua.Cam asa stau explicatiile cu data de 15/04/2012.Daca doriti sa facem o paralele sau mai multe, intre programul normal(de 8 ore) si cel mai putin normal, dar legal ,de 12 ore ,finu va sta la dispozitie.
    Finu se repeta, dar are respect ptr munca dvs si ptr dvs si nu doreste decit sa aplice legea ,in spiritul si llitera ei,fara a se bucura la cele 2,3,sau 4 ore obtinute,care au un anumit IZ si nu vrea sa se comporte ca alti angajatori.Finu doreste sa mentina relatii cordiale,constructive,corecte cu toti romanii ptr reformarea adevarata a sistemului

  56. Incalcit rationamentul, intr-adevar, mai ales cand aduce discutia si de repaus saptamanal, repaus care a fost explicat fir-a par. Se pare ca sunt multi care inca mai confunda repausul saptamanal cu aceste 12 zile date de statul romanas ca fiind libere.

    Se pare ca lucrurile trebuiesc lamurite la Rodbav pentru toata lumea !

  57. Destul de incalcit ratinamentul. Nu prea inteleg unde bati. Asteptam sa treaca Floriile. Unitatea de masura nu este neaparat „ora”. Sunt unitati care au cartele si turnicheti si ponteaza fractiuni de ore. De aceea in decizie am evitat sa formulam cu ore si am folosit „timp”.

  58. Stimati concetateni,
    Finu Alecu nu e in ‘forma” maxima astazi,ca sint Floriile,dar incearca ceva.Finu a pus problema cu compensarea in toate felurile,ca la matematica cu teoria probabilitatilor sau cu combinatii si permutari. 1) D 407 aplicata asa cum au stabilit sindicatele nu aduce avantaje imense ci,infime..farimituri.Finu nu vrea sa anuleze eforturile depuse,isi cere scuze la modul cel mai serios si solemn ptr aceste afirmatii.Dar ,trebuie sa vedem lucrurile cum sunt si nu deocheat.Deci,s-a obtinut o compensare foarte mica si in unele situatii(cele mai multe) nu se compenseaza nimic si a ramas ca inainte.Finu accepta decizia si se supune ei.2)Asa cum spunea d-nul Presedinte ,sint institutii care nu sint de acord cu punerea D 407 in practica,iar finu v-a explicat de ce.Va mai explica o data si gata ,trecem la alte subiecte interesante.Cind se stabileste norma (durata) lunara legala de munca ptr o anumita luna,de ex ,aprilie,se au in vedere nr de zile lucratoare ori 8ore si vor rezulta 20ori 8= 160 de ore lucratoare.Prin aceast rationament se exclud zilele nelucratoare,adica repausul saptaminal si zilele sfinte(dupa lege prima si a 2-a zi de Pasti)Daca s-ar fi lucrat intreaga luna s-ar fi obtinut 30 ori 8=240ore de lucru in luna aprilie.Dar,240-160=80 ore nelucrate si care reprezinta compensarea ptr ce-am mentionat,adica80/8=10zile compensate cu timp liber,adica 5 duminici+4 simbete +data de 16.Cei care lucreaza in ture au aceeasi norma lunara legala de lucru,adica 160 de ore.Ce este peste 160 nu s-a compensat cu timp liber corespunzator si trebuie acordat. Finu repeta ca unitatea de masura a timpului lucrat este ora de munca si nu „ziua” de munca.Nu conteaza cind si cit lucrezi,important e ce realizezi,adica 160 de ore.
    Temei legal Constutia Romaniei,L293 si Codul muncii(care reglementeaza munca in schimburi)
    Daca ceva nu va e clar,mai scrieti si cind finu isi revine din betie va spune.

  59. Citisem si articolul cu munca in ture! Stiu ca sistemul ala cu 72 ore repaus la final nu este prea agreat,seamana mult cu 12/24 continuu,din anii mai urati ai sistemului. Cica, la CFR, fosta a ll a armata a tarii, se lucreaza ca si pe la noi dar pontarea e altfel. E luata de la inceputul lunii si cand omul isi realizeaza Fti-ul,de ex. in a 27 zi a lunii, se trage bara, restul de zile sunt suplimentare.daca se mai gaseste pe acolo o sambata si kiar o duminica, alea sunt cu 100% spor la salariul de baza( nu stiu cum D-zeu confunda unii acest spor cu sporurile pt conditii de munca si ar vrea sa le adauge si la recuperarile curente din luna pt Tsl,dar fie),ori cu 75% pt celelalte zile!,CFR-ul nu-i bugetar si le platesc parca, altfel le dadeam noi D407 ori aveau ei ceva dupa care sa te orientezi. 😆 😉 😥

  60. P.S. Din trei randuri nu stiu ce ai inteles despre plecarea mea din sindicat pentru a-ti da cu parerea despre aceasta! daca tot te interesa subiectul asta, Stefan stie cine sunt si unde lucrez,cereai informatii si ai fi aflat frustrarile, principiile si rationamentele care au stat la baza acestei decizii (nu 407),pana sa dai un verdict! pe finul alecu cu toti cumetrii lui de neam sau sange,il reprezinta acest pseudonim! interesant ar fi pt mine sa ii stiu si numele, e tare baiatu’! Dar „Clar”….hm! ar mai merge niste dioptrii! Si inca ceva: daca uneori nu poti obtine ceva nici macar prin rugaminti, provocarea iti ofera mai multe rezultate! Se numeste MANIPULARE! numai sa fie intr-un scop benefic!Cu stima!

  61. de data asta stimate ,,clar,, ai citit anapoda! aveam nevoie de lamuririle sindicatului pt D407 si le-am obtinut.chiar transmise de pe e-mail-ul d-nei Serban! aveam nevoie sa inteleg rationamentul lui Stefan ,pentru ca aveam acelasi rezultat dar plecari din start-uri diferite. insa acum dupa ce am aplicat ce mi-a transmis Stefan, am observat ca ,mai alambicat sau cum vrei sa sa-i spui, rationamentul meu si tipul de pontaj folosit de mine(modificat dupa ce i l-am transmis si lui Stefan,la sfaturile acestuia),imi ofera mai mare usurinta in calcularea sporurilor pe prezenta! asadar pe prezenta, ambele au aceiasi finalitate, dar la sporuri intervii mai mult pt ca nu prea ai formule de calcul .pe varianta lor. In rest, a fost munca mea si nu am ironizat o D407 pentru care am lasat multe deoparte. clar?

  62. Alexandru,
    Ma scuzi dar frustrarile tin loc luciditatii cu care ar trebui sa tratezi lucrurile. Eu inteleg ca ai disparut din SNLP din motive mai putin rationale, si inteleg ca ai ramas de partea sindicatului insa ar trebui sa ai mai mare grija de prostata decat de aceasta decizie pe care oricum o intelegi numai cum vrei tu fara a da importanta explicatiilor de aici.
    Munca sindicala implica momente incerte si lipsite de optimism cateodata dar staruinta in aceasta munca reprezinta cheia unui succes in fata caruia unii devin orbi cu rea vointa.
    Este adevarat ca a trebuit sa obtii si lamuriri in privinta acestei decizii dar nu duce totul pe un fagas al irationalului.

    Alecule sau Finule lu’ Alecu, te-am rugat sa postezi folosind macar paragrafe ! La intrebari nu raspunzi dar iti place sa te aventurezi in sarcasm. Cateodata face rau atitudinea asta, ne face rau tuturor sa constatam ca inca mai sunt unii care vor cu ardoare sa nu accepte beneficiul existentei sindicatului in sistem.

    Imi cer scuze ca am punctat la modul general un gen de atitudine din partea unora. Personal consider ca subiectul asta ar trebui inchis pana la momentul Rodbav unde se vor lamuri lucrurile.

    Stefan, obtine te rog o invitatie pentru acest Fin a lu’ Alecu si pentru Alexandru la Rodbav ! Si apoi comentam.

  63. Finule, daca se intampla ceva rau cu D407 cu mine sa iti fie! De 10 nopti mi-a tinut loc de Tatal nostru,de vise,prostata mi-a functionat normal si nu m-a mai scos afara, am facut economie de prostamol, alprazolam si mi-a disparut si atacurile de panica. Preocupat noptile, zilele mi-au fost mai lungi si am avut iar sentimentul ca mai exista lucruri pe lumea asta pentru care merita sa traiesti. Ca pierdem acum si vom castiga mai tarziu,in viitoare vremuri de prosperitate,mai putin importa! pentru ca astfel de evenimente sunt rare si eternitatea parca le desparte. si nimeni de pe aici sa nu vada printre randurile gandurilor mele alambicate,vreo urma de ironie! pe bune!

  64. Pai de ce nu te-as lasa. Sa stii ca liderii nu apar asa dupa ploaie. Ni-i cam alegem. A pleca din sindicat pt o eroare a liderului mi se pare o decizie hazardata sau mai degraba as spune ca asteptai un motiv 🙂 Si eu am fost nemultumit poate uneori de fostul presedinte SNLP dar i-am scris, l-am enervat, mi-am gasit dosarelul la sediu 8) , nici prin cap nu mi-a trecut sa plec pur si simplu din organizatie. Corectam, indreptam, impingem, mergem inainte.

  65. ….no coment finule! de vreo 12 ani din 22,pontez la puscarie!fiecare cu „calculelile” lui! si cand bagam 240 ore continuu, si ti se lua tura libera,una pe luna, pt ca-ti mai cadea barba-n piept si scuipatul pe bocanci in post,ca deh, burta ioc,si acum cand e mai Binisor!Dreptate ai si tu finule,dar si conu Stefan! Grupa sindicala din unitate ,pot sa spun ca eu am adunat-o,dar am parasit turma cand noul liderash l-a notificat pe director ca avea in intentie sa ponteze 13 ore ziua de lucru a schimbului dar mai voia niste confirmari si de la alte parnai ca se poate si asa!si m-a trimis sa-i pup condurii ,sa nu spun altceva, ca i-am tinut parte. venise de la o reuniune sindicala si povestea ce fain si ce banchet fusese dupa !directorul a permis pontarea cu 13 ore, iar eu am plecat cu regret din ceea ce reusisem sa incheg cu Filipenco, D-zeu sa-l odihneasca! pe…curand!mai vorbim! poate nea Stefan o sa ma lase sa mai vb pe aici ,chiar daca nu mai sunt prin snlp! dar nici impotriva lui! e tot al nostru!

  66. Domnilor Alexandru si Clar, ce spuneti despre zicerile finului Alecu?Arata omul si textele de lege pe care se bazeaza si logica dupa care functioneaza..Mai e decizia 407 un moment istoric sau un moment satiric?Ar fi culmea deciziei ca sa se fenteze si specialistii!Marele lider si mai mare VICELiDER nu mai intervine neinvitat sa mai dea si el replici rasuflate sau urit mirositoare..Va asteapta sa comentati finu Alecu si Nasul sau

  67. Stimati concetateni,
    Finu Alecu vrea sa incheie expunerea cu D 407,aia care foloseste tot feluri de simboluri,cam cite sint in tabelul Mendeleev, cit mai clar.Atunci cind se stabileste durata lunara legala de lucru(care este aceeasi ptr toti fpss-ii) ,se au in vedere atit compensarea sarbatorilor legale (Pasti,Craciun ,Sf Maria,Rusaliile si cite or mai fi) cit si compensarea repausului saptaminal(adica a zilelor de simbata si duminica) cu timp liber.Asa ca nu mai ramine nimic de compensat cu timp liber.Multi cetateni,care au citit mai putine carti ,pun problema astfel:fratioare ,lucrai 12 ore in prima zi de Pasti ,tot 12 sa-mi dai libere dupa Pasti!Pai daca calculul normei legale de lucru se face la o durata de 8 ore,matale vrei 12?Ideea e ca sa nu va mai ginditi la D407,ca e data la misto..Voi ginditi-va la probleme mai grele care au mai putine necunoscute sau simboluri ,dar de dificultate mai mare..Asta e o piatra aruncata in apa de cineva,iar altii se chinuie s-o scoata..Va saluta prin decizie proprie,finu Alecu si Nasul sau

  68. Stimati concetateni
    Finu Alecu se intreaba cu uimire de ce pina la anul 2012 nu s-a cistigat in instanta plata sporului de 100/100 ptr orele lucrate in repaus si la sarbatori?sau daca sint succese,la cine?

  69. Domnule Presedinte
    Aveti putintica rabdare ca finalul lui finu e aproape.Deci ,conf CM sint 2 tipuri de compensari prevazute de art 119 si art137.Unitatea de masura a timpului lucrat este ORA si nu ziua(lumina).Nicio lege romaneasca ‘188.293, 53, nu prevede ca in cazul muncii in regim anormal de 12/24 trebuie sa lucrezi intr-o luna mai putine ore ca cei de la regim normal de 8/16.Deci norma lunara legala de ore este aceeasi:160,168,176,184 ore indiferent de program Pai cum sa aiba turistii mai putine ore lucrate ca cei de la program normal de 8 ore ,daca atunci cind se calculeaza norme lunara legala de ore se au in vedere compensarea sarbatorilor legale si a repausului saptaminal?Adica doriti 2 compensari in una ..Hai ca s-au prins toti..Daca art 119 din cod si art 45 din L293 sint clare,nu va e clar art137 din Cod?Asta se refera tot la programul de 8 ore din spitale,alimentare ,etc.Mai mult si turistii beneficiaza de cele 2 compensari(conf logicii de mai sus).
    D-le presedinte ,oamenii muncii se intreaba atunci cine face diferenta dintre 12/24 si 8/16?Nimen si nimic.Toti au statut special..si asta rezolva totul.Poate daca s-ar fi dat sporul de100/100c onf art 45 din 293…,poate,poate.Sfatul prietenesc al lui finu e s-o lasati balta ca veti pierde toate procesele cu D407.Luarati teapa ,e tare d-nul doctor!
    Dom Presedinte finu vrea sa faca o paralela intre Fpss si ortaci.Daca acolo cei care intra in subteran au anumite sporuri babane si se numesc or-taci(ori mori)sau mineri,un program de 6 ore pe zi,TESA are sporuri mai mici si un program de 8 ore/zi.La noi Tesa e capusa care ia tot ce iau si turistii…si toti sint fpss(TESA e fps mai s).Se pot face comparatii sau paralele cu fpss din Spania la care norma de lucru e de 6 ore/zi.
    Finu vrea sa mearga sa bata covoarele lu’soacra-sa ,da’revine el cu noi date despre programul normal de 8 ore si tot ala „normal ” de 12ore.
    Va saluta cu simpatie, finu Alecu si Nasul sau

  70. Stimate domnule Presedinte,
    Asa cum s-a mentionat mai sus nimeni nu vrea sa va plictiseasca cu rea-credinta.Problema e veche si cam fara rezolvare.Daca va uitati in Analele sistemului,macar din ’90 incoace ,se vede cu ochiul liber ca niciodata personalul nu a fost suficient la pirnai.De ce oare?S-au amestecat cei cu statut special ,cu cei cu statut si mai special si a rezultat un hibrid prost.Nu mai spun ca legea asta speciala,care este 293 ,a fost facuta de oameni care n-au inteles ca cei de la schimburi au si ei o limita de lucru.Numai art 45 ,atit de bun, ce reglementeaza el?Numai munca in regim de 8 ore si aia numai ptr program 8/16,Ce a omis?2/3 din personal care lucreaza la suturi.Cind s-a „refacut” legea,ce s-a omis?Aceleasi 2/3.Cine are calitatea de ‘specialist’?..1/3 neomisa.Ce reprezinta cele 2/3 omise?..personal necalificat sau putin calificat.Hai sa va vad..A reparat moral cineva asta?NU,ptr ce?Domnia voastra cereti acelorasi oropsiti sa mai aiba rabdare..ca nu au fost suficienti vreo22.
    Cine reglementeaza munca in schimburi?Codul muncii.Nici el nu ofera prea multe informatii despre munca de 12 ore la schimburi si este calibrat tot pe cea de 8 ore.Pai daca 12 nu e multiplu de 8,nu e clar ca citul da cu virgula?Adica ziua de munca are si subunitati-ORa.Dar cine sa vada?Pai s-a gindit cineva sa mai puna vreun acord intre C Muncii si L293.?Asa ca art 45 din L 293 reglementeaza numai serviciul in regim special de 8/16.Pai daca domnia voastra aveti procese pe rol de vreo 7 ani ,ce inseamna asta? Ori legea e strimba,ori probele nu sint drepte..Finu zice ca nu s-ar obtine mare lucru decit la Craciun si Anul Nou.Da’ sa traiasca finu pina atunci si nu uita el acest subiect.Daca vreti va face un calcul anticipat si va spune ce cistiga cei mentionati
    Subiectul e foarte amplu,cum spuserati dvs,ca un tratat.C.Muncii consacra 2 tipuri de compensari cu timp liber:1 ptr munca suplimentara;2)ptr munca in zile sfinte.Revin ca se terminara caracterele

  71. Stimati concetateni,
    Finu Alecu spune ca orice act juridic trebuie sa respecte niste principii de drept,adica sa fie in acord cu spiritul si litera legii.Principiul respectarii duratei legale de lucru cu care ar fi trebuit sa inceapa (dez)Acordul trebuia mentionat in mod clar .Stiti din trecutul recent ca niciodata angajatorul nu a platit sporul de 100/100 pentru orele lucrate la sarbatori sau in zilele de repaus saptaminal,lucru prevazut si in art 45 al 4 lit b L293 si nu a recunoscut aceasta>Finu este sceptic ca D407 se va finaliza mai bine Ce doreste finu cu principiul respectarii timpuli legal de lucru?(tot art 45 al2 L 293)Evitarea discriminarii si a muncii fortate(art 4 C muncii).De ce discriminare?Daca un actor de la administrativ sau escorte ar tebui sa stea mai mult de 8 ore la serviciu sau sa vina simbata la instanta ,LPR-ul trebuie sa aiba acordul expres al personajului.(avem 2 situatii neinteresante;escortarea se va face cu personal de la schimbul in serviciu sau va cauta pe cineva intelegator).Ptr turisti,LPR-ul nu mai solicita acordul ca omul sa stea mai mult de 12 ore sau sa presteze mai mult de timpul legal de lucru(numit voalat Fti)Mai mult ,dez(Acordul)il obliga pe oropsit prin art23 al6 sa munceasca ca robul,fara voia lui.Adica, cu unii muma cu altii ciuma.Dar oare munca asta suplimentara nu are consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca?.N-are .
    O alta clauza uitata de (dez)Acord este sa stabileasca durata maxima legala zilnica,desi are un capitol cu referinte la durata de munca.Hai fratioare ,ca nu avem de-a face cu robi(nu ai lui D-zeu)
    Un alt caz este legat de conflictul dintre art 45al 4 lit b L293 si art 25 al 3-8 din Acord.Probabil ca s-a vrut o suma de drepturi ptr fpss si s-a imprumutat art137 al 1 din C Muncii..
    Finu nu vru sa va plictiseasca si sa va spuie ce inseamna durata normala a programului de lucru si durata maxima zilnica de lucru sau durata legala de lucru(zilnica,saptaminala si lunara.

  72. [b]Da-l incolo de moment. [/b]Pana si Geoana si-a declarat dragostea in public considerandu-se presedinte. Nu retorica este importanta.

    [b]Am inceput toate informarile pe acest subiect explicand ca nu are rost sa visam[/b] la supracompensari sau compensari duble. Este important pentru ture sa se intre in legalitate cu cadrul care stabileste planificarea/pontarea/compensarea/plata. Si asta este un proces deloc simplu.

    [b]Am pornit de la compensarea orelor suplimentare [/b](„recuperarile”) si am explicat zadarnic unor zeci de specialisti, ca acestea trebuie sa fie acordate cu toate sporurile de prezenta, chiar daca omul sta acasa. „Cum domle sa-i dam spor daca el e la pescuit”. „Pai da, raspundeam, dar cand era in serviciu i-ati dat zero lei pe munca in plus”. A durat vreo 2 ani cred pana s-a obtinut o practica unitara. ANP nu avea niciun interes sa uniformizeze in interesul salariatilor si in dezinteresul bugetului. Un director raspunde pentru cum interpreteaza legea. Ce treaba are ANP. Atmosfera de acum nu s-a regasit in fiecare an. S-a cam luptat pentru asta, pas cu pas, 7 ani. Cine sa mai contabilizeze.

    [b]Referindu-ne strict la subiectul asta[/b], sunt procese pe rol si zeci de sedinte si divergente. Nu ne-a ajutat nici legea speciala (munca de sarbatori si repausul sunt incluse gresit la articolul cu orele suplimentare si se considera ca cele doua nu pot fi acordate decat daca sunt totodata si ore suplimentare. Ce este mai trist e ca nici raspunsurile de la MMFPS sau MJ nu ne-au ajutat. Asa cum nu ne-au ajutat prea mult prevederile nici pentru confidentialitate sau fidelitate sau pentru alte aspecte legate de drepturi sau restante.

    [b]Bucatica cu bucatica toate par lipsite de importanta[/b] dar impreuna alcatuiesc un intreg de munca si lupte cu un singur scop pe care se pare ca prea putini il remarca. Asa cum pare de penibil, sistemul penitenciar sta bine, mult mai bine decat tot ce este prin jur.

    [b]Inainte de a se emite decizia 407,[/b] nelasandu-ne intimidati de raspunsurile MMFPS si MJ (contencios) – poate ar fi cazul sa le publicam dar ne cam dam singuri cu stangul in dreptul – am sunat la MAI si am discutat cu cei responsabili de pontaje, factori de decizie. Nu ne-am inteles. Nu erau de acord cu noi. Cum sa dai liber daca nu ai facut ore suplimentare. Am vrut mai mult si am rezolvat-o si pe asta, asa cum s-a rezolvat si cu ziua de 29 iunie libera si platita sau cu altele si ma opresc aici ca ma enervez.

    [b]Ia suna Alecule la Gherla, Tg Jiu sau Tg Mures[/b] si intreaba-i pe cei din ture daca sunt multumiti sa ia niste invoiri platite pentru zilele lucrate pe 1, 25 si 26 dec, apoi pe 1 si 2 ian. Pentru ca ei nu au facut ore suplimentare desi au lucrat de sarbatori. Ia vezi daca finului ii va placea sa ia spor de minim 100% pentru orele lucrate in sarbatoare, necompensate cu timp liber, cand se va debloca plata sporului. Dar e mai simplu sa vedem partea goala a paharului, nu?

  73. Stimati concetateni,
    Finu Alecu doreste sa revina in actualitate si sa aduca in dezbatere publica multe probleme ignorate.Ca un corolar al tuturor opiniilor exprimate, finu Alecu spune ca aceasta compensare a timpului lucrat in zile de sarbatoare este infima .Finu va da exemplu luna aprilie 2012 .1) Daca finu lucreaza de pe 03/04,va avea un surplus de ore,aproximativ 15(la sfirsit de luna).Finu presteaza pe 15 de zi si pe 16 de noapte,deci 17 ore in zile sfinte.Ce cistiga finu fata de ce era pina acum? 17-15=2 ore libere ptr care el nu primeste sporuri.Deci fata de formula traditionala el are cu 2 ore libere mai mult.Este o realizare mare sau mica?Un mare lider spunea cindva ca este un „moment istoric”(vax)Cazul 2 Daca finu presteaza de pe 01/04 va cumula 31 ore suplimentare(dupa formula traditionala ar fi avut 40)din care 8 in noaptea de 14/15.A cistigat ceva finu?Nu.La o prima vedere parca a pierdut 9 ore libere in luna aprilie.Ce s-a obtinut?Momentul istoric al cuiva si ingreunarea pontarii.Practic ,mai nimic.O persoana care spune ca a avut mari realizari ca DGA,doreste sa aiba si mai multe ca Presedinte si Vice.Nu dau vina pe nimeni, ci pe voi toti si mai putin pe finu.Finu Alecu nu stie daca cele doua studii de caz sint relevante,dar timpul ne va arata cine nu greseste.

  74. Nu renunta, Stefan!
    Eu am inteles ca toate aceste contraziceri nu pornesc din reavointa ci din faptul ca nu avem toti aceeasi baza de plecare : un mod de lucru si de pontaj clar, acelasi ptr toata lumea.
    La asta se adauga faptul ca nu toti ne exprimam la fel de clar in scris, folosirea (sau nu) punctuatiei si… am putea continua.
    De fapt cred ca nu iti spun nimic nou numai ca te saturi si tu cateodata.

  75. Cred ca renunt Alexandre. esti liber sa postezi dar am obosit sa ma repet, sincer.

  76. ”…cand ii arati sefului doar o explicatie sindicala…” 🙁
    Vai steaua noastra. Niste epigoni…

  77. Ttml=Ftl+Ts+Tsl > Ttml-Ftl= Tsl+Ts Din adresa domnule Stefan!
    Mai sus de formula asta ,contestata de dumneavoastra, ca mai vine omul cu ,,orele in buzunar de acasa,, ,domnule Stefan, este punctul 4 care arunca in aer toata pledoaria de aici si vine in concordanta cu Decizia. Baga Tsl in Fta, ,,fara osebire de nationalitate,, si omul compenseaza tot ce lucreaza in zilele Domnului ,chiar in luna efectuarii!Si e posibil sa mai i-a si niste suplimentare,pana la urma! Sa nu uitam ca vin 4 luni cu Tsl si nu va fi usor si cu pontatul si sa convingi omul ca e asa si nu cum crede el. Ori, il planific sa nu isi mai scoata suplimentare si pleaca acasa si el cu C2, in luna urmatoare ,egal cu Tsl lucrat (ex3). Si ma si pupa de bucurie.! Pentru ca la noi se mai poate sa faci si asa, dar pe parnaiele mari,poate peste 2-3 ani cand va veni sange proaspat…..E clar,nu va contest ajutorul,dar poate ca trebuia ca altcineva sa faca asta.Oare de ce ANP-ul nu s-a obosit sa faca o adresa concisa cu explicatiile necesare si v-a retrimis adresa dumneavoastra in teritoriu? Nu va intrebati asta? Cine cunoaste mai bine pulsul in teritoriu, ei sau sindicatul? Nemultumirile, cat sunt ele, nu or sa se abata asupra lor si ….eu sunt mic sa le explic,chiar si la o mana de oameni, cati suntem, PRINCIPIILE (ale cui si …care principii?) care au stat la baza a ce li se va intampla! ! Cu stima!

  78. Pace,e ok,si facem cum e mai bine ptr noi toti! nu am contestat ,ideea e ca nu am inteles si nici acum nu prea. Ti-o fi clar matale nene ,,clar,, , dar cand adresa iti pune in punctul 4 ca tot Tsl intra in Fta, cand in legenda spune de C1 si C2 ,doar ce reprezinta, cand ii arati sefului doar o explicatie sindicala ,stiind ca mai sunt si sefii care se ,,gadila,, la combinatia de litere care formeaza cuvantul ,,sindicat,, cand oamenii afla ca nu fac ore suplimentare si baga o ,,absenta justificata,, egala cu ce au lucrat de Paste, iar altii recupereaza doar o ,,bucatica,, in plus fata de orele suplimentare si nu un asa zis Tsl intreg, eu ce sa spun? Imi bagati fractii de Tsl si de Ts, care mai de care calculeaza ORELE SUPLIMENTARE in functie de ce vrea el, vad o mie de feluri de pontaje, ,,zilierii rup poarta cu bilete de voie si ,,turistii,, cand le arde matzul nu pot sa isi rezolve trebusoarele, cum vi se pare?

  79. Pentru unii care nu vor sa inteleaga doar pentru ca asa sunt plamaditi, nu se merita ca noi, toti ceilalti, sa ne cramponam de asa ceva in sustinerea a ceea ce este bine pentru membrii de sindicat.

    Alexandru, stam si citim comentarii alambicate din care reies o ingramadeala de idei, metode de calcul, permutari de notiuni simple…toate menite sa incerce imposibilitatea aplicarii D407.
    Daca Stefan ti-a tot explicat si ti-a facut trimitere continua la acest articol, dealtfel care acopera in proportie foarte mare explicatiile cu privire la punerea in practica acestei decizii, noi ceilalti iti spunem ca haosul criteriilor pe care te bazezi in actul de intelegere iti provoaca o dorinta acida de a fi doar „contra”.

    Finu’ lu’ Alecu !
    Claritatea cu care apelezi la acel „atac in contencios a acestei decizii” ma determina sa cred ca ai avea habar despre ce vorbesti insa, totusi am o indoiala tinand cont de faptul ca nu-mi raspunzi in legatura cu legea pe care o excede decizia. Daca doresti sa ajuti amice, pune-te in locul celui care ar ataca in contencios aceasta decizie si formuleaza o nota de fundamentare cu privire la acest lucru. Sa fii CLAR !

  80. Mama lui de pontaj, greu mai e sa scrii intr-o coloana denumita „Total ore peste Fti” 22 si in continuare sa ai 2 coloane Ts si Tsl. In Tsl preiei orele din ziua de sarbatoare si restul sunt Ts. Mare scofala. Unora va si place sa va plangeti de mila. Chiar refuzati sa intelegeti ca in scurt timp cu 500 de absolventi pe an se completeaza schemele si dispar orele suplimentare desi pare ireal. In prezent sunt unitati in care nu se fac ore suplimentare in operativ, chiar daca sunt zile de sarbatoare! Verificati! Cu toate astea, cei care vor lucra de sarbatori vor avea dreptul la o invoire. Nu va place, asta e. Renuntam la decizie si ne culcam la loc. Scuzati deranjul!

  81. in explicatiile pt tsl si tl nu pare a se vedea o atentionare notabila sa nu planifici si sa compensenzi in aceiasi luna.. Si daca pana la D407, ORELE SUPLIMENTARE ERAU RECUPERATE TOATE CU SPORURILE LOR, ACUM TREBUIE SA I LE REPARTIZEZ PE TSL SI TS.CARE E AVANTAJUL? Mai pierde omul si mai castiga cateva ore si cateva sporuri,in viziunea lui,pt ca nu-i iese stamba la cot ce si cat are de luat. Doar are de unde si pentru ce! Numai de dragul de a vedea si el ca i se recunoaste ca a muncit o zi de sarbatoare! de parca nu ar sti asta!acum trebuie sa fac si logica matematica, sa suprapun doua decizii sa imi iasa o adresa buna care si ea o sa ma (ne) faca sa o luam pe dealuri sa tin conferinta la,, turisti,, de ce unii sunt mai cu motz decat altii! noroc ca nu am decat vreo 20 in pontaj,las restul treburilor mele si am sa pazesc planificarea sa nu imi apara cumva Isus pe cer intr-o luna fara sarbatoare si sa mai trag un tsl in pontaj.

  82. Eu sunt aici ca sa va ajut si incerc sa am cata rabdare pot. Insa daca ne dorim cu tot dinadinsul sa NU intelegem principiile, sigur ca vom reusi.

    Nu ar fi mai simplu sa evitam retorica si sa propunem exemple simple din practica pentru a vedea modul de solutionare?

    Ori sa inteleg ca mai putin conteaza solutionarea decat placerea pe care ti-o confera o rafuiala pe-nserat?

  83. Alexandre le incaleci de le ia gaia. Sari din una-n alta. Asa nu o sa ajungem nicaieri. Chiar si cazul asta e mentionat in articol cu recomandare de evitare, facuta de mine.
    [quote]Ca situatie particulara ar mai fi de mentionat cazul in care s-ar intentiona compensarea cu timp liber a muncii prestate intr-o zi de sarbatoare, imediat dupa efectuare, in cursul aceleiasi luni. Personal as opta pentru evitarea acestei practici deoarece interferenta dintre Ts si Tsl precum si dintre R si C1 genereaza o situatie riscanta. Compensarea Tsl in cursul lunii in care se presteaza nu are un regim clar deoarece nu putem sti sigur daca salariatul va lucra sau nu peste fondul de timp al lunii chiar daca avem o planificare si deci o estimare. Este posibil ca planificarea sa nu se respecte din cauze neprevazute (concediu medical, permisii, etc), iar la finalul lunii sa constatam ca nu exista ore in plus, insa compensarea pentru Tsl s-a acordat deja sub forma de C1 (cu sporuri) estimand eronat ca salariatul va face un numar de ore in plus. Ne putem astfel plasa in situatii neclare si greu de remediat. Documente atasate[/quote]

  84. uitati-va la formulele de calcul din decizie si din adresa pentru ttml si ve-ti vedea cat de serioase sunt! pe bune! Care e corecta, ca de , doamne fereste cine a spus de diferenta de ttml si ftl si cine sa mai inteleaga acum cand apar astfel de nazbatii prin acte normative si in explicatiile lor? chiar daca am atribuit paternitatea gresit, se vede ca e o treaba foarte serioasa vis-a-vis de punerea lor in practica.Ca scazi ftml cu ftl e o prostie, ati spus-o dv-stra, dar ca scad ftlm din pontaj cu fti nu e la fel? cand ftml e mai mic ca fti? cand fti are in el si recuperari anterioare.! si asta inseamna ca mai chemi omul la munca? sau poate ca si face ore suplimentare,nu credeti? se pare ca sunteti mai multi in eroare, nu numai eu! Mare dreptate mai are AMF! NU DV-STRA D-LE STEFAN!

  85. Scuze dom’ Stefan,eram dupa nu stiu cate zile de cand incerc sa inteleg cum ala de nu face ore suplimentare tot prinde un C2( cui pe cui cu ce a lucrat in sfanta zi de Pasti sau Craciun) in luna urmatoare,in comparatie cu ala de ii mai deduci Tsl din pachetul lui de suplimentare pe care il recupera inainte de D407 ,integral cu sporuri in luna urmatoare.?iar daca nu suntem fatalisti, si nu se gripeaza saracutu’ poteras,ar putea lua un C1 cu sporuri in luna care baga un Tsl (vezi explicatia din cazul particular)!Asta cu C1 +sporuri in luna in care si realizeaza Tsl, e tare! Nu se diminueaza oare Ttlm cu valoarea lui C1 (nu Fta) si apare un excedent de sporuri cu aceiasi cantitate la finalul lunii?Alea le-ar primi ca plata in ,,ortul,, de la sfarsitul pensiei, daca are norocul asta si sa nu sara cumva peste pensie,Doamne fereste! C1 nu exista pentru compensarile Tsl din aceiasi luna, puteti sa spuneti ce vreti,fie el si caz particular.Sau poate ca da! sa ma ia naiba,ca nu mai inteleg!

  86. Ia-o finule si tu mai in ordine, ca arunci cate 3-4 deodata si nu stiu pe care sa o atac. Ia de vezi art 139 din L 62/2011 si o sa vezi o trimitere lejera, cam diferita de ce s-a intentionat in proiectul legii (si care cam semana cu HG 833, expres). Trimiterea aceea noi o interpretam ca fiind spre L 293 si iaca negociaram Acord. Acum L 62 pomeneste acordul ca instrument de dialog sau negociere in mai multe parti. Ia pt inceput art 1, lit b,g,j,o,p,u dar ia si art 12, 20, 30 / sau mai bine da un ctrl+f pe lege 🙂

  87. Domnule Presedinte
    Finu Alecu nici acum nu afla dupa ce criterii ati conceput Acordul.Cica nici nu trebuia sa-l incheiati ca nu e obligatoriu.Acum daca tot o facurati ,dupa legea 293, se pare ca ati reusit s-o depasiti.Asta e un lucru bun si arata ca stiti sa negociati.Finu vazu asta si din faptul ca desi L293 nu spune nimic despre munca in schimburi de 12 ore si nici de compensarea cu timp liber a orelor lucrate in zile sfinte,Acordul da mai mult decit L293,e mult mai generos.Finu ar fi cerut si mai mult de atit sa vada cine il limiteaza.Cica ar fi adunat toate drepturile din L293 cu cele din Cod si facea el un Acord…Dom Presedinte,intreaba finu,dar cu principiul respectarii dreptului la durata legala de munca cind o sa prevedeti in Acord?Cica finu vrea sa mai revina cu alte subiecte ,daca sinteti si dvs de Acord.Va saluta din Cord ,finu Alecu si Nasul in Dezacord cu unele probleme.Mai luaram o pauza sa cadem si noi de Acord

  88. AMF, ai inteles foarte bine, si am explicat atat in articol cat si in comentarii de ce nu se poate compensa dublu.

    Trebuie sa stiti ca proiectul de decizie includea inclusiv textul din adresa dar s-a conveniit pe desprindere pentru o emiter mai urgenta a deciziei, dar si asta am explicat deja.

  89. Alexandru, pai cine a zis asta: Ttml-Ftl? Pai daca am face prostia asta, am ignora absentele justificate. Sa zicem ca un agent are concediu 30 zile in luna decembrie si lucreaza doar pe 31 decembrie un numar de 12 ore.

    Pai Ftl este 160 (sa zicem) iar Fti este 8. Ttml-Fti=12-8=4 ore suplimentare.

    De unde scosesi nazbatia? Daca am calcula Ttml-Ftl am deduce ca omul trebuie sa lucreze pe 31 decembrie, 12-160 = minus 148 (cu care trebuie… sa vina de acasa)!!! 😀

    Doamne fereste!

  90. Doru, este exemplul 1 din articol. Ts mai mare sau egal cu Tsl. Va beneficia de 12C1 (similar R). Am si explicat ca aparent nu sunt deosebiri dar daca se va da liber la sporuri, sporul care se va lua daca nu se acorda C1 este mai mare decat pentru R.

  91. Stimate d-le Clar
    Spuse finu Alecu ca lui ii este neclar de ce domniei voastre nu ii este clar ce lege excede Acordul, mai putin clar cu compensarea orelor lucrate la Pasti.Si finu crede ca decizia este legala pina va fi atacata in contencios si anumite articole vor fi declarate neclare.
    Intrebari:conform carei legi clare si stari normale seful de tura trebuie sa intocmeasca pontajul ptr intregul pluton?Musai seful de tura?De ce cei care intocmesc pontaje nu au calitatea de a merge la Rodbav,poate le-or fi si lor clar cu C2?Va saluta in mod clar finu Alecu si Nasul sau

  92. Din pacate lucrul bun facut prin emiterea Deciziei 407 a fost distrus de adresa 32121/2012, care a definit termeni care nu exista nici in decizia 304 referitoare la orele suplimentare, nici in decizia 407. Adresa nu face nimic altceva decat sa suprapuna orele suplimentare cu orele lucrate in zilele de sarbatori legale si in caz de sunt diferente intre ele, sa le acorde sub una din cele doua forme, cu toate ca in decizia 407 este prevazut „se acorda in compensare in acelasi numar de ore cu cele prestate efectiv in zilele de sarbatori legale”, adica orele suplimentare rpin CTL si orele lucrate de sarbatori prin C. Exemplu: In luna aprilie 2012 un lucrator de la ture va lucra 175 de ore din care pe data de 15 tura de zi si 16 tura de noapte. Cf. deciziei 304 efectueaza 15 ore suplimentare (FTL=160), iar cf deciziei 407 efectueaza 17 ore TSL(12 ore pe 15 si 5 ore pe 16). Conform celor doua decizii persoana trebuie sa beneficieze de 15 ore compensare timp liber(cu sporuri) in urmatoarele 60 de zile si de 17 ore TSL in 30 de zile de la efectuare. Adresa minune INSA TRADUCE cele doua decizii IN: 15 ore CTL(cu sporuri) si 2(doua) ore zile C (un fel de invoire la numar de ore). CORECTA INTERPRETARE NU?

  93. doar o vorba sa-ti mai spun!
    Dom’ Stefan,
    Adresa a venit azi si prin DEA! Faza e ca pleci gresit tare de la ideea ca orele suplimentare le calculezi prin diferenta dintre Ttml si FTL! E adevarata,doar la inceputul lunii! Poate ca era mai nimerit Ttml -Fti,pentru sfarsitul lunii, ,cea din D407! Dar nici asa nu e corect! Poate ca in matematica si in practica, era mai corect Ttml Minus Orele cat mai trebuie sa vina la munca, adica Ttml Minus FTI Minus Orele de Recuperare efectuate! Si auditul dintr-o anumita unitate spune tot asa. Daca altii au calculat atfel decat asa, cu formula generica din D407 sau dupa cum calculati dumneavoastra,ori i-au”vaduvit ” pe oameni de drepturi,ori i-au improprietarit cu drepturi necuvenite. Acestia din urma nu vor tzipa asa de tare!Si de asta se gasea in pontajul meu ,,ore necesare de lucru,,!
    Cu stima!

  94. Daca intr-o luna Ts=12 si omul lucreaza intr-o sarbatoare legala in aceeasi luna12 ore ce se intampla cu compensarea? Pana acuma i se acordau 12 ore recuperare in lunnile urmatoare! Acuma ce i se acorda?

  95. Aoleo finule, nu o dezgropa si pe asta ca e deja fosilizata. Las-o acolo. Era sa ne prinda ca si alte HG-uri destepte dar am evadat din pluton. Avem prevederi privind acordul intr-o lege organica L 293, las-o acolo ca scriu un tratat despre subiectul asta dar e fara rost. Sau nu cumva crezi ca acum aflam de ea? 🙂

  96. Imi place ca Finu lu Alecu sau Nasu’ astuia expune puncte de vedere cu iz de pamflet cateodata.

    Finule ! Cateodata este interesant ce scrii dar am o rugaminte la tine. Scrie, te rog, folosindu-te si de paragrafe pentru a intelege omul ceva. Parca scrii totul intr-o singura propozitie. Si…pacat de continut, ai idei frumusele.

    Eu sunt de acord cu ce spune H833/2007, in speta art. 25 dar care lege sa nu o exceada Acordul privind raporturile de serviciu ? Oare in aceasta „lege” nu gasim si recuperarea cu timp liber a zilelor lucrate in sarbatori legale ?

    Decizia este legala, modalitatea de punere in aplicare se rezuma la o raportare corecta a orelor prestate ca munca suplimentara si C2.

    Am uitat sa precizez faptul ca Finul a propus ca si cei care alcatuiesc pontaje sa fie prezenti la Rodbav. Ar fi corect dar nu au calitatea.
    Intrebare: cine ar trebui in mod normal si conform legii sa intocmeasca pontajul pentru un pluton spre exemplu ? Cumva seful de tura ?

  97. Stimati concetateni
    Finu Alecu va doreste tot binele din lume.Ca urmare el doreste sa aveti drepturi fara obligatii si viata fara de moarte.Cu toate acestea el recomanda cuiva sa aiba in vedere art 25 di H833/2007 care spune ca,clauzele acordurilor colective nu pot exceda sau stabili drepturi suplimentare fata de cele reglementate prin lege in derularea raporturilor de serviciu.Finu e otira sceptic cu compensarea a ceea ce nu este suplimentar si recomanda precautie.De asemenea Decizia 407 este ulterioara datei de 01/102011 .Va saluta cu dreptul finu Alecu si Nasul sau

  98. ptr vicele….
    daca ati fi studiat si D 304 si adresa de calculare a orelor suplimentare si toate cate au fost pana la decizia asta sugubeata, ati fi vazut ca toate fondurile sunt zile lucratoare x 8 ore. Pt intelegerea dumneavoastra deplina am sa va mai spun si eu o gogorita ,nu numai D407.Numai neplanificarea in serviciu de tura se face ca o recuperare fara sporuri de ora la ora, adica 12. orele suplimentare de la tura care se vor recupera in luna urmatoare , vor fi de cate 8 ore la zi sau tura ,cum vreti sa o priviti, diferenta de 4 ore va fi papata din orele suplimentare preconizate a se face in luna recuperarii. Daca nu credeti cititi cu atentie, adresa in care se calculeaza orele suplimentare,din 2009, in vederea compensarii si pe urma a platii ,pentru cei la tura. face cineva asa in sistem? De asta si pt multe altele,termenii de calcul sunt in zile lucratoare x 8 ore. Iar pontajul e bine sa il defalci la pontarea de noapte, in 4 si 8 ore. cine nu va da voie sa mai faceti inca un artificiu?

  99. Finu va mai adreseaza si alte intrebari decente: Cine ar trebui sa intocmeasca pontajele?Oare in noile conditii ,de ce numai cei de la contabilitate sint convocati si cei de la operativ care intocmesc pontajele,nu? Va saluta din principiu finu Alecu si Nasul sau.Finu va asteapta sa scrieti (chiar si prostii)ca sa putem trece la alte puncte,adica :cind da nastere la drepturi actul de aplicare:de la data intrarii in vigoare a legii aplicate sau de la data aducerii la cunostinta celor interesati ?Se pot compensa orele lucrate la Craciun sau nu,acum dupa 3 luni?Daca este obligatorie aplicarea Acordului,de ce pina acum nu s-au platit cu spor de 100la100 orele lucrate la Pasti ,Craciun..etc?De ce s-ar compensa acum?Acordul asta incalca el vreo lege si stabileste drepturi mai mari ca cele prevazute in lege?Daca angajatul isi exprima in mod expres refuzul de a nu mai presta ore suplimentare ,ce se intimpla?Hai sa va vedem!

  100. Stimati concetateni,problema timpului de munca este mult mai complexa si trebuia avuta in vedere din timpuri imemoriabile.2 Daca s-ar fi avut in vedere repectarea duratei legale de lucru,s-ar fi observat din antichitate ca angajatii de la operativ si in mod special cei de la „suturi”(un concept cu conotatii profunde) au prestat milioane de ore ,cel putin de la intrarea in vigoare a primei Costitutii post-, suplimentare ,atit la schimb cit si prin participarea la instante.Daca avem in vedere orele prestate suplimentar de turisti dupa oct 2004 se evidentiaza clar ca tot ei sint campioni absoluti.Problema este daca s-a facut un studiu asupra impactului pe care il au ele asupra sanatatii si de ce toti au statut special, daca indatoririle sint diferite,mai exact de ce numai cei de la operativ presteaza ore suplimentare.Iarasi apare un caz real, ca personalul din operativ,cu precadere cel de la schimburi este subdimensionat.Deci lipsa de personal din sistemul cu doua fete ,nu este a intregului sistem ci numai a celui oropsit,de la suturi.Care ar fi consecintele juridice ale nerespectarii principiului respectarii duratei legale de lucru(sa zicem lunare)?Va saluta cu respectarea principiului omeniei ,finu Alecu si Nasul sau.Va asteptam sa epuizam punctul 2 si sa trecem la punctul 3 si sa ajungem la final sa vedem cit de istoric este momentul compensarii compensarii

  101. Acum as vrea sa-i vad ca isi calculeaza salariul pe toti cei care ii considera(aproape) inutili pe contabili sau pe cei care intocmesc pontajele….
    😉

  102. Finule, in sfarsit o observatie foarte pertinenta si care arata ca stii despre ce vorbim dar uneori iti place sa tachinezi 🙂

    Intr-adevar pontajele in sistem, la trecerea dintre luni se fac cum spui: intra in ultima zi din luna in servciu la ora 19 si iese in prima zi din luna urmatoare la ora 7 / prin urmare lucreaza 5 ore intr-o luna si 7 in alta / insa este pontat 12 ore in ultima zi a lunii / aceasta este practica acum si trebuie sa incercam un fine tunning inclusiv pe modul de alcatuire al pontajelor

    Muti se tem ca o pontare reala fractionata pe zile consecutive din luni distincte ar afecta sporul de noapte care se acorda daca lucrezi minim 3 ore in intervalul orar 22-06 / insa nu cred ca este asa si mai cred ca putem corecta cu destul de multa usurinta / intr-adevar nu se va lua spor de noapte pentru ultima zi din luna (dintre cele 5 ore lucrate, doar 2 au fost lucrate „de noapte”) / dar se va acorda spor de noapte pentru fractiunea de 7 ore lucrata in prima zi a lunii urmatoare.

  103. Speram sa fie luata in considerare recomandarea si sa se ajunga si la un punct de vedere comun in vederea aplicarii deciziei in mod unitar.

  104. Stimati concetateni
    Finu Alecu doreste sa vina cu precizari ,dar in ordine inversa.1 Sint multe locuri unde pontajul se face astfel:daca lucrez simbata noaptea spre duminica se considera ca am lucrat simbata ;daca lucrez in noaptea de 30(31) spre 1 se considera ca am lucrat pe 30(31).Toate acestea arata ca trebuie refacuta tehnica de pontare si de calculare a duratei lunare legale de munca(pe care „ei ” o considera Fti)Trebuie avut in vedere si conceptul de „durata lunara legala” de lucru,mai exact efectele juridice.Daca nu le stiti F bine, Finu e dispus sa vi le spuna;deci ,se au in vedere situatiile din C Muncii(adica depasirea se face cu acordul angajatului + cazurile de exceptie).Finu spune ca in toate intilnirile formale si informale cu angajatorul sau atunci cind s-au elaborat diferite acte normative,inclusiv Acordul, trebuia sa se plece da la principiul respectarii duratei legale de munca (macar cea lunare)Daca acest principiu s-ar respecta ,durata legala zilnica de munca nu ar putea fi mai mare de 12 ore.Sa nu uitam ca nu degeaba muncitorii din intrega lume au luptat ca durata zilnica de lucru sa nu mai fie de 16 ore,ci, de 12.Prin urmare s-a incheiat Conventia de la Chicago.Finu mai ia o pauza ,ca obosi si doreste sa mai revina si cu alte observatii interesante,inclusiv faptul ca „momentul istoric” este de fapt o infima clipa istorica.Va saluta prin compensare infima finu Alecu si Nasul sau

  105. In scurt timp are loc la Rodbav o intalnire pe economic / am recomandat dezbateri privind aplicarea deciziei 407

  106. Din unctul meu de vedere, parca ne straduim sa intelegem de ce 2 +3 = 5. Unii vor sa calculeze 3 + 2 = 5 , la fel de corect ca si primul calcul insa vor sa argumenteze de ce unul s-a folosit de „2” ca prim numar in expunerea adunarii si altul de „3” in aceasta ordine.
    Prieteni, rezultatul este „5” si este perfect valabil !

    Oricat s-ar stradui unii sa afunde aceasta decizie 407 intr-un crater al interpretarilor juridice, ea isi face efectul in mod legal si corect fata de salariati. Este o decizie „muncita” de catre sindicat si este un castig major pentru noi toti !

    Este adevarat ca trebuiesc aduse si explicatii vis-a-vis de modul de punere in aplicare dar se intampla asta datorita necesitatii de a exista o aplicare unitara la nivel de sistem fara a lasa loc de interpretari pentru unii. Dar se pare ca ar fi nevoie de o intalnire organizata cu pontatorii, o intalnire in care sa se expuna spete in urma carora sa rezulte o interpretare uniforma din partea tuturor.

  107. Nicio problema cu mailurile. Primesc – raspund.

    Pt Vicele:

    Cand Tsl are regim C1 echivalent cu R – nu pontezi absent !!!

    Regimul de recuperare este altceva. Pontezi ca si cum ar fi in serviciu cu ABSLOUT TOATE DREPTURILE.

    Pontezi ca absent justificat, cu C2, doar cand dai invoire

  108. Domnule Stefan,
    Pentru faptul ca ati avut mai multa ingaduita cu mine decat dl Dumitrascu, din a carui federatie se afla si sindicatul din care fac parte,imi permiteti sa va trimit un e-mail cu cele ce as fi vrut sa va transmit aici pe forum si sa imi aratati unde gresesc? Pt ca mi se pare ca tare e o gogorita strecurata in toata aceasta chestie! Cu stima!

  109. Pentru pontator
    Tocmai aici este problema: daca nu se introduce compensarea Tsl in Fta, da, se micsoreaza Fti si oamenii nu castiga nimic fata de recuperarea Ts de pana acum.Dar asa cum am spus intr-un comentariu anterior, adresa 32121 spune ca Tsl se introduce in Fta si atunci se schimba datele problemei: Fti ramane acelasi.
    D.Rotariu

  110. Pentru Stefan
    Ti-am trimis un mail si am scris in comentariul cu nr.31.
    Citat din adresa 32121, pct.4
    ,,4.PERIOADA DE TIMP REPREZENTAND COMPENSARE CU TIMP LIBER CORESPUNZATOR A TSL, SE INCLUDE IN FONDUL DE TIMP AL ABSENTELOR (FTA), FIIND CONSIDERATA ABSENTA JUSTIFICATA.”
    iar mai jos, la Termeni:
    Ttml=
    Ftl=
    Fti=
    FTA=FOND DE TIMP AL ABSENTELOR (CONCEDII+INVOIRI+COMPENSARI ALE TIMPULUI DE LUCRU IN ZILE DE SARBATOARE LEGALA)

    Te rog sa-mi explici de ce tu ne spui ca Tsl se introduce in Fta NUMAI IN ANUMITE SITUATII (C2).

    Ptr.Alexandru
    Singurul fond care se calculeaza cum spui tu (nr. de zile lucratoare x 8 ore) este Ftl (fondul de timp al lunii);celelalte (Fti,Fta) pot avea orice valoare.
    D.Rotariu

  111. Pt Tepes:

    Fuziunea intre doua structuri sindicale se poate face in 2 feluri (nu vorbim aici despre aliante sau uniuni):

    1. ambele structuri isi pierd personalitatea juridica si formeaza o noua entitate (este si cazul fuziunii dintre BNS si Cartel ALFA, cand se va produce / un astfel de proces incepusera anterior PUBLISIND si FNSA, ramane de vazut cum va continua)

    2. una dintre structuri isi pierde personalitatea juridica fiind absorbita de cealalta care isi pastreaza nemodificata personalitatea.

    Mai exista si mici modalitati de fuga cum ar fi: membrii structurii mai mici se retrag din structura si se afiliaza in cea mare (definitia absorbtiei), dar cea mica nu se dizolva conform legii ci pastreaza formal numarul minim de membri pentru a evita dizolvarea si „se conserva” (minim 15 membri pt un sindicat sau minim 2 sindicate pt o federatie).

    Este clar ca o federatie nu se poate afilia la alta federatie si este si mai clar ca presedintele unei federatii nu poate avea o functie in organul de conducere al alteia decat onorifica, in urma afilierii sau a absorbtiei. 🙂

    Absorbtia FSANP este deja votata in organul de conducere decizional al federatiei din 18 nov, deci nu se poate spune ca liderii nu stiu. Ce stiu membri, nu prea este treaba mea.

    Pe vremea cand SNLP infiinta PUBLISIND (si au trecut 5 ani de atunci) impreuna cu alte 9 sindicate din administratia publica, multi au comentat: „ce treaba avem noi cu salariatii din primarii”, etc. Structura de sindicat national i-a permis SNLP sa isi pastreze integritatea juridica si functionala fara sa fie nevoit sa se desfiinteze pentru se afilia la o federatie. Cei avizati stiu exact despre ce este vorba aici.

    Am ales sa nu speculam momente si sa nu dramatizam desi stim ca daca SNLP semna o absorbtie, eram in topul stirilor. 🙂

  112. Alexandru, ramai blocat in cateva formule. Fondul de timp al absentelor, Fta era format, pana la decizia 407 din concedii si invoiri, toate acestea fiind conform legislatiei, zile calendaristice. O zi in acceptiunea legislatiei muncii inseamna 8 ore, in lipsa altor precizari.

    Decizia 407 a adus un element de noutate, in sensul ca C2 respectiv compensarea muncii in zile de sarbatoare, prestata in lunile in care salariatul nu acumuleaza timp de munca peste fondul lui de timp individual, se acorda proportional cu munca prestata deci fara limitare la 8 ore.

    C2 se include ca absenta justificata in Fta, altfel ar fi fost absenta nejustificata, nu? Dar am scris deja asta in articol.

    Prin includerea C2 in Fta, Fondul individual de timp al salariatului in luna in care se acorda C2 este mai mic pentru ca:

    Fti=Ftl-Fta

    Adica

    Ex 1:
    Fti=168-16 (2 zile concediu)=152
    Ex 2
    Fti=168-21 (2 zile concediu+5 ore C2)=147

    Deci, in luna compensarii, Fti scade proportional cu orele pe care salariatul „le sta acasa” ca C2.

    C2 este diferit de recuperare pentru ca nu se acorda cu sporuri (sporurile nu se pot da de 2 ori pentru acelasi timp lucrat / in cazul muncii suplimentare, acestea se pot acorda la compensare pentru ca nu au fost platite in luna prestarii) dar si de invoire pentru ca se cuantifica exact, proportional cu timpul lucrat (5 ore, 7 ore, 12 ore, etc)

  113. Pana la urma FSANP se va desfiinta,pacat de cei care au crezut in unele manipulari cu reprezentativitatea etc.O explicatie a dlui presedinte FSANP pe blog m-a bagat total in ceata precum ca FSANP nu se desfiinteaza ci ca functioneaza in cadrul FNSA,federatie in cadrul altei federatii conform legii nu se poate,decat in cadrul unei confederatii,fuziunea dintre cele doua este mai curand absortia FSANP de catre FNSA care din cate vad are de 20 de ori mai multi membri decat FSANP,deci nu va fi de acord cu fuziunea ci cu absortia,dar nu este asta problema ,problema este ca in continuare se incearca o manipulare,culmea lideri/membri FSANP din teritoriu nici nu stiau acest aspect privind fuziunea sau absortia ,in concluzie decizia de desfintare a FSANP a fost luata la nivel de varf iar acum ei(lideri din teritoriu) vor vota ce deja s-a hotarat de catre dl presedinte FSANP si vorbim de transparenta….In viitor creez scenarii pt. ca nu ma prea pricep asa bine a fost creat in cadrul FNSA un post de vice pt. segmentul penitenciare,insa la urmatoarele alegeri (congres etc) in cadrul FNSA daca se va supune la vot desfiintarea acestui post pt. ca ar reprezenta 4,5% din numarul de membri ai FNSA,un procent mic avand in vedere ca poate deveni mai mic prin tendinat de unificare sindicala iar FNSA ar mai atrage alte sindicate,federatii cine o sa mai reprezinte fostii membri FSANP?un vice ales de la asistenta sociala ,segment care vad ca are pondere mare de mebri in FNSA,dupa cum am scris este un scenariu posibil dar nu o realitate,ramane de vazut. 8)

  114. Prin aceasta decizie macar este recunoscut dreptul dupa atitia ani al celor care lucreaza pe schimburi in zilelele de sarbatoare legala si pe 29 iunie la un spor de 100% ,ceea ce inseamna ca in anii urmatori daca se vor mai plati orele suplimentare ei vor beneficia de acest spor consistent.In al doi-lea rand procesul la nivel national al SNLP in care sunt introduse toate filialalele are mari sanse de castig,pt. ca este pe o perioada in care se plateau orele suplimentare,va fi amanat,tergiversat dar pana la urma va fi finalizat,eu unul am rabdarea necesara atunci cand stiu ca am sanse mari de castig. 8) 8) 8)

  115. Mai Puscatorie parca tu esti din modogran….daca nu toti abereaza ca tine nu-ti sunt pe plac

  116. singurul lucru concret al acestei decizii va fi acela ca cei care lucreaza in schimburi vor primi mai putini bani in luna in care vor „beneficia” de acordarea Tsl, deoarece li se va reduce Fti. Guvernul Romaniei va multumeste.

  117. Cum sa il bagi in FTA, D-le vice cand alta decizie stabileste FTA,FTL si FTI ca fiind nr de zile lucratoare x opt ore? Mai bine il deduci din FTI separat ,ca si recuperarile , sa vezi cat mai trebuie sa vina omul la munca! Cat o sa mai vina la munca, nu importa daca e divizibil cu 8. Asta pt Tsl cu sporuri. Acel Tsl care se recupereaza in luna curenta se deduce din timpul lucrat, daca face suplimentare,iar cel care se va recupera ca invoire platita in luna urmatoare….aici e buba, ca poate avea valori diferite de 8 si nu poti sa-l adaugi in FTA. DAR LA NOI TOTUL E POSIBIL! Cam asta e ! Era mai bine daca se obtinea chestia asta cand se plateau aceste ore, acum nu e mare scofala! i-a fost calculat IMPACTUL FINANCIAR de i-a dat drumul pe piata!

  118. Buna precizare! Exact asa am gandit si noi cu decizia 407, fara sa citim adnotarile noului cod.

  119. Finule,
    pana pe 01.10 2011 normele de interpretare a legii (de aplicare) erau singurele dispozitii legale care se aplicau retroactiv. Prin noul cod civil s-a instituit principiul neretroactiviti normelor interpretative.
    ATENTIE! Cu toate acestea acest principiu se va interpreta astfel:
    autoritatile vor tinde a aplica prima norma de interpretare a legii chiar de la data intrarii in vigoare a legii, chiar daca norma interpretativa va fi data ulterior,si vor da eficienta principiului neretroactivitatii doar normelor noi interpretative care modifica norme interpretative vechi.

    Vezi Codul civil adnotat. Autor(i): Florin Ciutacu, Editura:Regia Autonoma Monitorul Oficial.

  120. Am citit adresa 32121 de vreo 10 ori si nu imi dau seama de ce voi o intelegeti altfel.
    La punctul 4 se spune clar :,,Perioada de timp reprezentand compensare cu timp liber corespunzator a Tsl, se include in fondul de timp al absentelor(Fta), fiind considerata absenta justificata”.
    Mai jos, la ,,Termeni”, se explica:
    Fta=fond de timp al absentelor (concedii + invoiri+compensari ale timpului de lucru in zile de sarbatoare legala).PUNCT….Orice compensare a Tsl, nu spune ca doar daca nu acumulezi Ts, sau doar in anumite situatii.
    D.Rotariu

  121. Dom Puscarie,bre fratele meu,spuse finu Alecu,la ce vrei matale sa se faca trimitere,decit la lege?Legea este o regula de conduita,generala ,impersonala si obligatorie..asa pe intelesul lu’ matale.Poate vrei ca acele „documente” sa fie legalizate la notar.Hai bre,incearca inca o data cu prima intrebare si spuse finu ca el va cauta sa-ti mai dea cite un raspuns,atit cit se pricepe si el saracu.Acuma asta cu teoria conspiratiei e veche de cind lumea…Este adevarat ca treburile nu merg bine in Romania…dar asta e veche de 2000 de ani .Nu vazusi matale ca pe alde Burebista,Decebal ,Vlad Tepes,Mihai,Sandu Scuza..etc cine i-a tradat?Fratioare istoria se repeta…Te saluta din timpuri imemoriabile ,finu Alecu, Nasul sau si Nemuriciu.Incearca si varianta cu SD Presedintele tuturor gardienilor

  122. multe din comentariile de aici parca sunt realizate in modrogan.
    oare vreti ca aceasta tara sa evolueze sau ramanem doar la stadiul de lingai? nu vedeti ca suntem masa de manevra, am cerut cateva explicatii concrete ,documentate si tot se fac trimiteri la diferite articole.

    nu s-a rezolvat nimic in acest sistem sau daca a fost ceva parerea mea ca si a moltor colegi este ca totul se face intr-o intelegere tacita.

  123. Dom Puscarie ,spuse finu Alecu ca ar trebui sa pui si matale intrebarile pe rind,ca ne sufocasi cu ele.Dupa ce primesti raspunsuri satisfacatoare la prima intrebare,pune-o pe a 2-a …si tot asa.Daca crezi ca nu ai primit raspunsurile asteptate,finu spune sa i le pui si tipului nebarbierit.Acolo ai 2 variante ori te trimite tot aici daca nu-ti convine sau te declara persoana non-grata.Sfatul lui finu e sa nu-l superi ca se aprinde rau si explodeaza.Te saluta fara alte intrebari finu Alecu si Nasul sau.

  124. Pentru toate neamurile,fini ,cumetri,lideri si ce-or mai fi pe aicea!
    Pana la urma, adica pana la plata marelor sporuri de 100% pt astfel de zile, ne-am tras-o singuri si cu stangul si cu dreptul si intre noi!
    Una ,ca nu se va aplica in veci si pururi retroactiv.
    Doua, ca nu se va ponta la fel in nicio unitate! asta am vazut-o din ce am vb cu cei responsabili din alte unitati,doar daca vor baga in RMS asta!
    Trei, nimeni nu va intelege de ce apar diferente in drepturile ce li se cu vin, chiar si cei cu studii juridice SH;
    Patru, finule,la studiile matale juridice, zi-mi si mie ce pana mea risc daca nu mai platesc bancile,ca m-am saturat de r..h..l asta de viata? imi iau astia copii ca atat am pe numele meu? Si alte datorii pe statul de plata!
    Aseara nu mai erai la masa, dar daca te voi intalni vreodata, zau dau de baut ca tare esti placut la cate debitezi!
    Un repaus saptamanal placut, altii vegheaza ,si pt voi! 😳 8) 😡

  125. Ptr Cumatru(lup) si (varu)Sandel
    Ba baieti,intreaba finu Alecu ,Decizia 407,ce lege aplica?El inteleasa ca ANP-ul are dreptul are dreptul de a emite acte normative,dar ce legi aplica?Ca legea speciala ,adica L293 nu are nevoie de decizii de aplicare.Cica decizia asta ,ptr a fi inteleasa poate fi comparata cu contractul de credit:daca rata este de 500lei pe luna si eu platesc 750 ,in luna urmatoare eu platesc 250,ca am platit in avans 250.Degeaba ma duc eu sa platesc la Pasti cei 500 ca bancherul in luna mai tot 500 cere,adica nu compenseaza cu nimic,nu da un bonus.Hai, ziceti ceva!Va saluta cu ratele sale,finu Alecu si Nasul sau.

  126. Stimate domnule Nicusor Cucu,spuse finu Alecu ca nu va cunoaste decit putin, din postarile domniei voastre si ele putine.Poate ca finu inca mai este sub influenta alcoolului dar sa nu creem confuzii,astfel :Un act administrativ trebuie sa fie conform cu spiritul si litera legii,a Codurilor,etc.El aplica legea si nu o interpreteaza.Acesta da nastere la drepturi si obligatii din momentul aparitiei lui si nu a legii.De asemenea Acordul nu poate prevede drepturi care sa le exceada pe cele prevazute in legi,mai ales in cele speciale.Va saluta si cu Acordul dvs,finu Alecu si Nasul sau

  127. Ma nea Sandule, spuse finu ca matale esti un geniu pustiu si nici beat nu te poate intelege! Nu ti-e clar ca si decizia asta e o forma voalata de prosteala?Adica,eu angajatorul va dau la toti la fel..in conditiile in care avem situatii diferite.Matale avusesi dreptate cu cele 2 cazuri.Corect ar fi ca ziua sfinta sa fie compensata si ca zi suplimentara si ca zi sfinta .Dar legea,care si ea e sfinta, nu prevede asa.Ideea e ca s-a incercat ceva,dar nu are o finalitate legala.Cum spuse D-nul Presedinte:din tot sistemul de sig,aparare ,etc numai aici e cel mai bine,adica numai aici s-a creeat un artificiu.Daca ei se fac ca dau ceva noi de ce sa nu ne facem ca luam? Cica finu se duce si la biserica ptr matale,numai sa fie luminat,dar din cele 2 Coduri se facu unul nou,un hibrid prost,care avu ca rezultat neplata unui spor ptr orele lucrate in zi sfinta ,ca o compensatie morala si pecuniara infima.Piticul se bucura si el la citiva banuti,parca mare risipa se facea cu citiva bugetari amariti si oropsiti.Asa ca degeaba o cotim cu „dubla compensatie”ca cele doua Coduri nu prevad decit compensatia a ceea ce s-a lucrat suplimentar.,iar hibridul nu prevede plata sporului ptr munca in zile sfinte.Adica legea ia tot de la oropsiti.si mai sint multe nedreptati.Acu’ finu betivu se intreaba de ce nu luptara sindicalistii sa primeasca sporul cind el se da ,pina in 2010?Sa-l prevada clar in Acord si in L293 si cistigau toate procesele,inclusiv cind SD-ul era DGA…Vezi ca si omuletul numai la sporul oropsitilor nu se gindea..Acu’ are timp de meditatii.Nu spusa finu..numai Iancu Jianu din zapciu se facu haiduc…altul e ca lupul..Te saluta cu o compensatie dubla la Pasti,Craciun si Anul Nou ,finu Alecu si Nasul sau(ba frate da’ rimeaza otira)

  128. Munca in schimburi este optionala, nu ai fost condamnat la munca fortata in schimburi. Poti opta pentru un program de zi. O poti face, solicitand mutarea pe un post vacant sau inscriidu-te la concurs in momentul cand vor fi scoase asemenea posturi la concurs.
    Fiecate post implica riscuri, responsabilitati si nu garanteaza satisfactie.Exista tendinta de crede ca unii muncesc mai putin ca noi. In realitate, nu totdeauna este adevarat.

  129. Pana la urma, se pare ca nici asa nu este bine. Cand ne se acordau aceste zile, nu era bine, cand se acorda este nelegal…
    Putina ordine in atitudine si gandire, zau, ca nu ar strica.
    Decizia, urmata de cele doua adrese au fost lamuritoare. Trebuie analizate cu multa rabdare si atentie.
    Decizia, ca norma de aplicare a unei legi excepteaza de la regula neretroactivitatii legii civile, ea produce efecte de la intrarea in vigoare a legii explicate. Cat despre nelegalitatea deciziei, ea este , pana la urma, rodul negocierii dintre parti si, conform legii, partile pot negocia si alte drepturi in afara celor prevazute de Codul Muncii.

  130. de ce nu puneti problema asa> daca la sfarsitul lunii, salariatul are Ts=0 dar a lucrat 12 ore intr-o zi de aia sfanta, deci TSL=12, serveste in luna urmatoare 12 ore de ,,absenta motivata de la serviciu,, drept e fara sporuri……..sau puneti-o asa:
    -daca la sfarsitul lunii, salariatul a lucrat cu 12 ore mai mult ca ala de mai sus, deci 12 ore suplimentare, a lucrat in aceiasi zi sfanta 7 ore sau 5 ore, dupa caz, el in luna viitoare sta de fapt tot 12 ore ca si cel de mai sus. doar cu sporuri. fie ca 7 sunt TSL SI 5 TS sau 5 tsl si 7 ts. de ce nu ar sta 12 ore recuperare cu sporuri si 7 sau 5 fara sporuri TSL. Cu ce e mai tare ala de mai sus si asta nu?
    – Sau, salariatul caruia i-ar iesi 12 ore suplimentare isi ia in luna respectiva o tura libera, sta si el luna urmatoare 5 ori 7 tsl? apare discrepanta, chiar in cadrul aceluiasi schimb, cand unul isi ia o tura libera si celalat ramane sa recupereze in luna urmatoare? unul ia 7 tsl ,celallt 12 cu totul, dar primul a mai stat o tura acasa in luna anterioara? cum e?

  131. ptr. finu!
    Daca ai fi citit adresele astea in biserica si nu in crasma ,dadea Domnu si m-ai fi inteles si pe mine. Dar am sa iti urmez sfatul, vin si eu in crasma, ca daca nu o fac, o iau la vale cu Tsl-ul lor cu tot! ia-mi si mie o halba si cand ajung ,dau doua! pofta mare!

  132. Imi cer scuze,pentru ,,avantul,, luat,dar am cateva nopti bune de cand Tsl-ul si Ts-ul imi anuleaza pana si efectul alprazolamului! sincer imi pare rau si imi cer scuze! dupa cum spuneam, e o chestie care nu da ,,bine la public,, cand constati ca cei care nu fac ore suplimentare au sansa sa isi ,,traga,, un Tsl ,chiar si de 12 ore in luna urmatoare, fie el si fara sporuri, iar cei ce fac 12 ore suplimentare, ca de, se mai intampla prin unele penitenciare, mai au si un Tsl de 5 ore, minim, sa isi vada cele 12 ore pe care oricum le recuperau ,,impartite in tsl 5 si ts7! ca deh, am lucrat si eu ca si ailalti, e drept 5 ore tsl, mai am si 12 suplimentare, si ce am ales? tot 12! cum vi se pare? si fiecare stau cate 12 ore!

  133. Draga Alexandru, formularea unui numar mare de intrebari nu denota in mod necesar un grad ridicat de profesionalism sau experienta. Nu pot decat sa ma bucur de interesul pe care-l manifesti si sa te asigur ca avem totala disponibilitate la a ajuta si nu la a incurca, daca reusesti sa ne creditezi cu un minim de buna-credinta sau pricepere, emanata sau nu si sa te exprimi civilizat.

    Codul muncii prevede pentru munca peste normal o prima compensare cu timp liber [b]corespunzator[/b]. Unei perioade de 12 ore ii corespunde o alta tot de 12 ore. Pentru inceput, asta inseamna [b]corespunzator[/b]. Nu poti compensa o perioada de 12 ore cu 12+12. Compensatiile duble sunt clar specificate de Codul muncii.

    Daca am lamurit asta si am stabilit ca nu se poate compensa o zi cu doua, avem exact 3 situatii care au fost descrise in exemplele de mai sus.

    In ex 1 avem o fractiune de munca efectuata de sarbatori si o fractiune de munca in plus, respectiv Tsl si Ts, ca sa nu scriem fraze lungi de prea multe ori. Ambele au regim identic cat timp sunt peste durata normala (lunara) de lucru denumita Fti (acesta este alt subiect vast, tratat atipic in sistemul penitenciar). Este drept ca salariatul nu castiga inca nimic dar nici nu pierde. Va castiga cand se va putea plati sporul (suspendat prin lege tranzitorie) care este mai mare pentru compensarea Tsl (min 100%).

    Mai pe romaneste, daca la finalul lunii salariatul are 12 ore suplimentare, cum spui tu, dar 5 dintre acestea le-a lucrat intr-o zi de sarbatoare, pachetul final se disociaza, intr-adevar, in 7 Ts + 5 Tsl, insa exprimarea este improprie deoarece el nu a lucrat 12 ore suplimentare ci, pe formula noua, a lucrat 7 ore suplimentare si 5 ore in zi de sarbatoare, deci nu avem de disociat ci de adunat, iar din adunarea acestora si raportarea la Fti aflu ca a lucrat 12 ore in plus fata de Fti. Acesta este cazul cel mai enervant si stim asta, deoarece senzatia este ca nu s-a obtinut nimic, dar speram ca acest caz va disparea treptat din sistem, pe masura ce schemele din operativ se completeaza; multe unitati nu mai acumuleaza demult ore suplimentare pe ture nici macar in lunile cu zile de sarbatoare (de Gherla si Tg Jiu stiu sigur, iar ieri mi-a confirmat acest lucru si Tg Mures – poti verifica, si probabil ca sunt si altele).

    Compensarea cu invoire incepe sa apara din exemplul 2 dar inainte de a trece la ea as vrea sa ma asigur ca ne intelegem pe primul exemplu.

  134. Ma cumatre,parca ai fi urs!Nu inteleasa finu nimic din ce vrusesi sa spui!Daca vrei sa-l intelegi pe finu vino si tu la bodega sa ne intelegem.Toata legislatia muncii consacra faptul ca numai orele suplimentare se compenseaza cu timp liber corespunzator.Pai daca matale nu facusi ore suplimentare ,ce sa compensezi?Orele lucrate la sarbatori legale,inclusiv duminica se platesc cu un spor prevazut in Contract.Deoarece prin lege nu se mai platesc aceste ore ,bietii gardieni de la suturi ramasera cu nimic.Matale ce vrei sa spui, ca Decizia 407 e de acelasi rang cu o lege organica sau ordinara?Nu.Ea seveste la aplicarea lor ,dar trebuie sa respecte principiul legalitatii.Ce sa mai facem drept comparat,ideea e ca Decizia asta e un mare FAAAAS.Te saluta de la birt,finu Alecu si Nasul sau ,care mai rezista la bautura.

  135. Oare cat de greu este sa pastram un dialog civilizat?
    Probabil ca era mai bine sa lasam ANP sa gestioneze unidirectional problema lansand un ordin si lasand pe fiecare sa aplice cum poate. Fiecare unitate are personalitate si jurist, fiecare raspunde pentru faptele sale, ce treaba avea ANP.

    Iata ca incercam sa venim in sprijinul celor care se ocupa cu pontaje si al celor care lucreaza in ture, ne asumam riscuri si ne facem ca nu vedem adresele restrictive de la MMFPS, introducem o compensare suplimentara care nu exista nicaieri in structura de aparare nationala si… suntem numiti emanati sindicali.

    Uneori ma intreb daca merita. Trist

    Problema in sistemul nostru este ca fiecare are senzatia ca el stie totul si incearca doar sa-l incuie pe celalalt sperand ca acesta nu va mai avea niciun raspuns. Aceasta este o imagine distorsionata despre dialog sau negociere, acestea fiind procese care presupun ascultare reciproca si capacitatea de a accepta un argument daca este clar si plauzibil.

    Pot intelege intrebarile, pot intelege nemultumirile, pot accepta divergentele si acestea genereaza evolutie, dar nu inteleg de ce jignim fara avertisment, de ce ne place sa ne simtim importanti fara un suport real, de ce nu avem rabdare sa vedem o replica inainte de a ne enerva? Sa fie o problema de sistem, sa fie o consecinta a lucrului in spatii mult prea inchise? Habar n-am dar nu ne recomanda.

  136. Continuare
    3. Conform celor aratate , zilele de sarbatoare legala care coincid cu zilele de reapus saptamanal nu sunt luate in calcul. Cum naiba e corect pana la urma? Daca duminica e prima zi de Paste, asta nu se pune la Tsl?,Probabil ca e duminica! Ce mai echitate ati reusit sa produceti prin mintile voastre de emanati sindicali si mai spuneti ca pe viitor veti avea in vedere si zilele de repaus saptamanal lucrate de schimburi!
    4. O nelamurire si mai mare pe care o am ,dat fiind ca sunt pontator, este faptul ca la ora actuala in sistem nu se foloseste un sistem de pontaj unitar, iar celor carora le-am cerut ajutorul,mi-au dat tot atatea raspunsuri. De exemplu, orele suplimentare care se vor recupera la schimburi in luna urmatoare, sunt in nr de 8 ore/ tura sau de 12/ tura? Daca toti termenii de calcul al orelor de lucru (FTA,FTL,FTI) sunt exprimate in zile lucratoare x 8 ore cum Doamne iarta-ma sa lucrez cu Tsl mai mici sau mai mari de 8, cu tot regimul special al acestuia ?
    Am scris cam mult, dar sper sa am un raspuns!
    O zi buna!
    Va continua!

  137. Domnule, Teoroc,
    Chestiile alea de le spune D d.g.ANP 407/2012,adresa DEA de aplicare si acordul cel tare ale sindicatelor cu ANP-ul sunt un mare FASSSSS,in ceea ce priveste compensarea timpului lucrat in zilele de sarbatoare si in celelalte….bla,bla,bla! De ce este asa? Lamuriti va rog aspectele din actele aratate mai sus ,daca aveti cunostinta , precum si de interpretarea din postarea dv.stradespre recupearea Tsl si Ts, care ne baga si mai tare in ceata. Postarea respectiva da si exemple, dar cel care le-a redactat,probabil nu a avut nici macar interesul sa le puna in aplicare pe o foaie de pontaj, sunt varza.Asadar,
    1. Daca un schimb de lucru, lucreaza 168 ore intr-o luna de 168 ore si 21 zile lucratoare, fara a efectua ore suplimentare Ts si prinde un nr de ore lucrate Tsl intr-o zi de sarbatoare legala, fiecare angajat va beneficia, daca a lucrat, in luna urmatoare de o asa zisa invoire platita ,fara sporuri,egala cu Tsl lucrat.
    2. Un alt schimb, in aceiasi luna lucreaza 180 de ore, realizeaza 12 ore suplimentare si lucreaza si el un nr de ore in aceiasi zi de sarbatoare legala, acestuia, in loc sa beneficieze in luna urmatoare de cele 12 ore recuperare + nr de ore lucrate in ziua de sarbatoare, i se va disocia, cele 12 ore in Tsl cat a lucrat in data respectiva si restul raman suplimentare Ts. Cum e posibil asa ceva? Dar daca angajati din respectivul schimb ( chiar toti de-a lungul lunii lucrate) isi vor lua orele suplimentare ca si libere, vor ajunge sa fie in situatia schimbului de la pct 1 si vor beneficia si ei de o invoire platita in luna urmatoare,egala cu Tsl lucrat. Nu vi se pare ca ceva e putred si este o discriminare intre cele doua schimburi? Unul nu face ore suplimentare si va lua invoirea, celalalt de fapt isi va lua numai suplimentarele.
    va continua

  138. vad ca nu se incumeta nimeni sa raspunda punctual la intrebarile mele, dar cu documente sau fapte, ca de vorbe ne-a saturat.

  139. Continuare:

    4. Decontarea ordinelor de serviciu se realizeaza functie de cash-ul avut la dispozitie in acsieria unitatii. Nu exista intr-adevar un termen scadent in care trebuiec decontate de la depunere si nici nu cred ca ar trebui apelat la asa ceva. Daca ai necazuri, perioada de la depunere depasind multe zile nejustificat, apeleaza la presedintele de filiala sa faca demersuri pentru solutionarea problemei.
    Pe de alta parte, daca ai stiinta ca sunt bani in casierie si din rea vointa nu ti sedeconteaza, ar trebui sa vii cu speta concreta, argumentata si consider ca lucrurile se vor rezolva.

    5. Ce consideri aberatii la decontul retetelor ? Daca le identifici, adu-ne si noua la cunostinta ! Propui ceva in acest sens ? Ai ceva in maneca pentru solutionarea acestor aberatii ? In ultimul timp. SNLP chiar s-aaxat pe chestiunea asta in mod serios iar lucrurile s-au miscat mai bine decat ne asteptam. Dinnou, rasfoieste acest site, doar un pic !

    6. Referitor la obiecte interzise nu ma asteptam sa fii atat neserios si sa nu constati ca s-au facut demersuri serioase pentru trecerea in penal a celor care introduc obiecte interzise in penitenciar.

    Infinal, daca vrei punctualitate, trateaza puncual problemele. Nu poti generaliza aruncand doar cu vorbe.

  140. Punctual, asa cum ceri stimate Puscarie:

    1. Desi repet, iti aduc iarasi lacunostinta faptul ca sambata si duminica ar trebui considerate repaus saptamanal, lucru neidentificabil deocamdata pentru cei care lucreaza la schimburi. Ca sa dai un liber ar trebui sa stii pentru ce-l dai, nu ?

    2. Lucrez pe schimb si suntde acord ca trebuie sa fiu platit pentru ce prestez dar nu ma pot gandi ca ar trebui sa taiem din drepturile unora doar sale fie bine altora. Nu acesta este rolul sindicatului, prietene ! Fii mai constuctiv in privinta asta, de daramat putemdarama usor.

    3. Dacaai rasfoi cel putin acest site vei identifica toate demersurile pecare le-a intrepris SNLP in vederea ocuparii posturilor vacante si activitatile conexe care au generat eficientizarea activitatii. Regulamentele intr-adevar trebuiesc respectate si consideram ca aceste regulamente sunt tratate cu seriozitate de sindicat. Iti recomand inca o data sa rasfoiesti un pic acest site.

  141. poti sa ma lamuresti doar atunci cand tu vei convinge anp-ul sa ne dea aceste libere de care suntem privati de ani de zile.
    poti sa ma convingi doar atunci cand diferenta la salariu pentru schimburi va fi semnificativa si stii destul de bine la ce ma refer, asta daca ai lucrat vreodata pe schimb.
    poti sa lamuresti schimburile din sistem doar atunci cand se va lucra conform regulamentelor si nu cu deficit de personal
    poti sa ma lamuresti doar atunci cand se va rezolva decontarea ordinelor de serviciu in cel mai scurt timp
    poti sa ma lamuresti si doar atunci cand ve-ti termina cu aberatiile referitoare la retetele medicale
    poti sa ma lamuresti doar atunci cand va ve-ti duce sa bateti cu pumnul in masa la anp si mj sa schmbe odata legea asta cu obiectele interzise, sa fie sanctionate penal si detinerea nu numai introducerea

    daca mai doresti sa lamuresti si alte probleme sa imi zici. sper sa primim niste raspunsuri punctuale dar s ceva rezolvari sau cate din cele enmerate mai sus au fost rezolvate de sindicate.

  142. Puscarie,
    Ti-am vazut face-ul si pe celalalt site si se pare ca nu te dezici de micime in gandire. Repausul saptamanl, prietene, a fost luat in discutie de catre sindicate odata cu propunerea ANP a unui alt tip de program de munca, program cu care majoritatea oamenilor nu au fost deacord. Acel tip deprogram a fost propustocmai in ideea de a fi identificat repausul saptamanal. Ca, daca nu-l identifici, de unde repaus ?

    Zilele de sambata si duminica sunt inevitabil muncite de catre schimburi, tocmai pe motiv ca se lucreaza in ture si continuitate activitatii trebuie asigurata chiar si in aceste zile. Faptul ca nu se dau niste libere pentru treaba asta, nu e vinanimanui si nicinu exista premisa vreunei vinovatii din partea cuiva cat timp Codul Muncii nu face referire la acest aspect.
    Codul Muncii reglementeaza repausul saptamanal in doua zile conscutive, de regula sambata si duminica. Deci, nu este obligatoriu carepausul saptamanal sa se regaseasca in cele doua zile. Lucrul asta a tot fost comentat si s-a convenit asupra unor clarificari din acest punct de vedere dar se pare ca unii chiar nu vor s inteleaga. Eu o pun pe seama lipsei de informare obiectiva.

    Puscarie, daca iti mai pot sta la dispozitie cu vreo lamurire din acest punct de vedere, astept feedback, adica o reactie din partea ta.

  143. Nea” nasul lui finul Alecu
    Te-am vazut baiat destept, dar nu trebuia emisa o Decizie 407 pentru a putea fi compensate orele lucrate in zilele de sarbatoare legala, Legea 293 este din 2004 si din octombrie a celui indepartat an (2004) trebuiu acordate compensarile. Ai vazut pe undeva in L293 ca pentru aplicarea art. 43 si ulterior 45 sa fie nevoie de emiterea unei decizii? Cred ca ai trecut cu finul pe la birt .

  144. faceti ce faceti si tot nu lamuriti problema zilelor de sambata si duminica. o tot aburiti de ani de zile…. chematii frate pe ei ,cei de la birouri sa lucreze sambata si dminica sa vedeti cum va darama usile pentru libere.. bine prostimea de la schimburi nu are acest drept.
    ei lucreaza ca robotii , nu au familii sa fie liberi de sarbatori si i fiecare saptamana de vineri de la orele 15 pana luni la orele 07/

    batai de joc

  145. In sistemul penitenciar nu se ponteaza corect timpul in care angajatul se afla la dispozitia angajatorului,astfel sunt discrepante mari,nu se stie exact cine trebuie sa ponteze un schimb de exemplu,seful de tura sau seful de serviciu sau alta persoana desemnata etc. nu exista pontatori nu iar care fac pontajele le fac dupa ureche,stiu ca SNLP formase o comisie privind programul,pontajul etc.Va rog sa aveti in vedere si aspectul cu pontatorii. 😥

  146. Domnule Presedinte,spuse finu Alecu ca si actele administrative nu pot produce efecte retro(active).Cica asa a auzit el la birt,ca in „Biblie” spune -cu exceptia legii penale si contraventionale mai favorabile.Ideea lui este ca Decizia 407 nu se poate aplica din 1 Decembrie 2012,ca ea nu fusese emisa ,adica nu se nascuse.Ce spuneti? 2Finu mai spune ca Decizia vine ,in anumite cazuri in conflict cu L293 si cu C Muncii adica creeaza otira avantaj.Adica orele care nu sint suplimentare (atunci cind Tsl>Ts,adica nu exista Ts)se compenseaza ceva ce nu s-a lucrat suplimentar,lucru care nu e prevazut nici in L293,nici in C.Muncii,asa numai ca e lucrat in zi de sarbatoare.Paice ,e mai tare Acordul ca Codul?Adica compensarea asta reprezinta un bonus(un act unilateral de bunatate) ptr faptul ca munci finu la Pasti si duminicile?Da’ce angajator simpatic, nu mai da prime de vacanta ,dar da ore libere ptr munca prestata la Pasti,Craciun si duminica!Mai bine fac duminica in familie cu Mihaela Radulescu(la tv).Va saluta cu orele (compensate la Pasti),finu Alecu si Nasul sau

  147. Cand ajunge adminul la butoane va activa si functia „comentati” la ultimul articol. Apoi va transfera comentariile de aici, acolo. Scuzati disfunctionalitatea.

  148. Of finule, ce de observatii…
    Pai neretroactivitatea este a legii, dar si angajatorul avea obligatia sa o respecte. 407 este un amarat de act administrativ care ofera ceva norme, la care legea nu obliga.Tocmai ce am spus ca flexibilizam termenul de 30 de zile pentru a reusi compensarea.
    Apoi ar fi bine sa citesti mai atent, ti-a scapat ceva. C1 se acorda si inainte si se acorda si acum. IN PLUS fata de asta, daca nu ai ore suplimentare si deci nu poti beneficia de C1, stai totusi acasa in luna urmatoare celei in care ai lucrat de sarbatoare, dar absenta se scade din fondul de timp individual, deci orele normale sau suplimentare nu sunt afectate de absenta.
    Citeste atent te rog chiar daca ti se pare brambureala. este destul de multa munca in spate.
    Inca ceva, decizia are efect [i]erga omnes[/i] sa zicem, nu doar pentru ture. 🙂

  149. Dom Presedinte ,mai spune finu Alecu ca a auzit pe la circiuma pe unde mai bea el ,de „neretroactivitatea” legii civile si ca orele lucrate pe 25,26 dec,respectiv1 si 2 ian nu mai pot fi compensate ca Tsl.Cica el are un principiu:ce-a mincat lupul e bun mincat.Adica daca decizia asta a intrat in vigoare dupa 2 ian ,sa le fie de bine la gardienii de la suturi.Iar „precizarile” astea reprezinta un fel de lege de interpretare?Care o mai fi momentul intrarii in vigoare a Deciziei 407?Spun gardienii mai saraci(la avere,nu cu duhul) ca dupa ce mai lucreaza la sarbatori ,sa aiba si leafa mai mica?Cam nu prea le convine si ar dori sa renunte la C2 lu’matale si sa le dea numai C1,se poate?Adica cum era si pina acum.Va saluta din sistemul gardienilor derutati de Decizia 407 ,finu Alecu si Nasul sau.

  150. Domnule Presedinte ,treaba cu Tsl si cu Ts este o mare brambureala si chiar o mare plictiseala la lecturare.Finu Alecu spune ca se incalca mai multe acte normative,astfel:Legea Fundamentala consacra faptul ca durata muncii prestate este de cel putin 40 de ore/saptamina .Daca mie mi se compenseaza TSl,eu lucrez cu un nr de ore mai putin(atunci cind Ts este mai mai mare sau egal cu Tsl).Si C muncii stabileste ca durata tot 40 de ore sau 48 saptaminal.Invoirile platite nu se acorda decit exceptional si nu ptr ca gardianul de la „sut” lucreaza la Pasti si Craciun si vezi Doamne ,trebuie sa se odihneascamai mult.Deci,stabilim niste drepturi mai mari decit cele ale Legiuitorului.E clar ca se incalca „BIBLIa”si alte legi ordinare.Noi facem din treaba cu invoirile o regula.Pe de alta parte,gardianul sarman nu-si va dori sa piarda la sporuri di nu-si doreste invoirea platita.De asemenea, gardianul de la escorte presteaza un nr mai mare de ore ca cel din sut si se simte discriminat.Finu spune ca ar fi bine va mai ginditi,pina cind nu vor fi atacate in contencios”momentele istorice”Va saluta din sistemul cu doua fete,Finu Alecu si Nasul sau

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)