www.snlp.ro Web analytics

Codul etic european al personalului din penitenciare

Consiliul Europei, prin Comitetul pentru probleme de criminalitate elaborează Codul de etică al personalului de penitenciare. Documentul va fi similar şi va avea aceeaşi importanţă precum Regulile Europene pentru penitenciare.

O primă propunere a acestui document a fost realizată de Andrew Coyle profesor de studii penitenciare la Universitatea din Londra (Cod etic)

Federaţia Europeană a Sindicatelor din Administraţia Publică, la care este afiliată şi FSAP PUBLISIND a solicitat Consiliului Europei posibilitatea de a aduce contribuţii la prevederile documentului, având în vedere faptul că, în cadrul federaţiei sunt afiliate mai multe structuri sindicale ale lucrătorilor de penitenciare, printre care si SNLP.

În acest context, in luna septembrie 2011, la sediul EPSU un grup de lucru la care SNLP a fost reprezentat de Ştefan Teoroc – preşedinte şi Adrian Neagoe – vicepreşedinte a dezbătut forma prezentată a documentului şi formulat propuneri de modificare ale draftului Codului de etică european al personalului de penitenciare.

Propunerile susţinute de reprezentanţii SNLP se referă la:

  • asigurarea protecţiei datelor personale ale lucrătorilor de penitenciare
  • asigurarea obiectivităţii măsurilor disciplinare aplicabile personalului (nicio măsură disciplinară nu poate fi aplicată pe baza unei cercetari efectuate de o singură persoană)
  • asigurarea protecţiei personalului care depune sesizări împotriva superiorilor sau cu referire la actul managerial (avertizori)
  • clarificări asupra rolului factorilor de conducere şi mai ales asupra accentuării responsabilităţilor pe care aceştia le au
  • obligativitatea ca managementul institutiei să se consulte şi să implice sindicatul în luarea şi implementarea deciziilor privitoare la organizare şi condiţii de muncă.
  • obligativitatea asigurării formării profesionale continue a personalului de penitenciare.

Propunerile au fost fi recirculate în cadrul organizaţiilor sindicale afiliate EPSU, si înaintate Comitetului pentru probleme de criminalitate.

Link-uri utile:

3 COMMENTS

  1. Stefan ce tot va laudati voi cu asemenea lucruri, vedeti ce face Boc-Poc?Astea realizari, reduceri de salarii, taieri de subventii, taieri de pensii, genocid intr-un cuvant.
    El nu se lauda ci face direct si in sfidarea legii.
    Acum vorbind serios tu te asteptai ca cineva din Romania, mai ales din cei care vremelnic sunt la guvernare sa aiba habar de acest Cod Etic European?
    Cum sa fie ei deacord cu asa ceva?
    Stim foarte bine ca Boc nu respecta nicio lege, nicio directiva europeana, nici chiar cele de la Cedo. Felicitari pentru implicarea SNLP in acest demers, iar pentru cei care viseaza cai verzi pe pereti, o mare RUSINICA, poate acum isi dau seama de valoarea si mai ales de necesitatea acestui hulit SNLP pe care dupa umila mea perceptie unii trag tare sa-l distruga.
    O fi cumva o solicitare guvernamentala?
    Tineti-o tot asa, doar noi mai putem shimba ceva in aceasta tara prin aceste iesiri internationale, unde ne putem sustine si promova ideile, solutiile, necazurile, din partea clasei politice oricare ar fi ea eu unul nu mai astept nimic, sunt o apa si un pamant. Inca o data felicitari dar imi permit sa va solicit sa urmariti si sa contactati in continuare Consiliul European pentru a vedea stadiul acestui Cod Etic.
    La buna vedere.

  2. Lucrati sus voi SNLP-ul ,felicitari Boc-Poc nu stie decat de ordine de la FMI,BM sau UE,asa ca ati mers drept la tinta,BRAVO Felicitari,insistati acum. 😆 😆 😆 😆 😆

  3. Desi noua acest Cod ni se pare un lucru deosebit de important pentru personal (avand in vedere ca obliga la armonizarea legislatiei din toate statele membre), cu ocazia intalnirii mentionate in articol am intrebat care este persoana sau institutia autorizata, din Romania, pe subiectul Codului etic. Raspunsul a fost ca nivelul de relationare este guvernamental. Prin urmare, avand in vedere faptul ca pe plan national nu observasem niciun demers in materie am contactat Directia elaborare din cadrul MJ si am intrebat daca exista aport ministerial.

    Raspunsul a fost surprinzator relevand ca nimeni nu stia nimic (?!). Nu are rost sa adaug ca nici ANP nu demarase vreo initiativa cat timp la nivel guvernamental/ministerial nu am constatat-o. Prin urmare am ales sa preluam problema si sa incercam o interventie pe cont propriu. Propunerile noastre se regasesc in draftul inaintat de EPSU si speram ca vor fi materializate in forma finala a Codului.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)