www.snlp.ro Web analytics

Dialog social impus

Guvernul Romaniei isi asuma astazi Legea dialogului social.

Dupa fiecare asumare guvernamentala, poporul roman incearca tendinta omeneasca de a-si spune ca poate macar de acum incolo intram in normalitate si revenim la dialog si la procedurile constitutionale normale. Sperante false… Motiunile s-au votat si au picat, actiunile sindicale au avut mai mult sau mai putin impact, la mitinguri au fost mai multi sau mai putini participanti, scenariul se repeta, dar deznodamantul pare sa fie unul singur.

Pentru o secunda ne-am inchipuit ca puterea politica va intelege ca macar dialogul social insusi trebuie sa fie reglementat prin legi dezbatute cu partenerii sociali, rezultate in urma unui… dialog. Dar acesta nu mai este de mult decat un concept. „Dialogam, dar dupa regulile noastre!”, par sa spuna cei care se incapataneaza sa ne conduca.

In perioada imediat urmatoarea intrarii in vigoare a Legii dialogului social vom asista la o reconfigurare a scenei sociale din Romania din punct de vedere al pozitionarii organizatiilor sindicale ca parteneri sociali, avand in vedere noile conditii impuse. In Franta, sindicatele nu sunt tinute de anumite procente pentru a fi considerate reprezentative. In Romania va fi obligatoriu sa ai peste 50% din salariati pentru a exista ca sindicat. Asta in contextul in care nivelul de sindicalizare din tara noastra a scazut de mult sub 50%. In mari state europene acesta se situeaza sub 20%. Existenta unui sindicat cu 49% din salariati ca membri nu va impresiona pe nimeni. In lipsa unui sindicat cu peste 50%, exista de acum optiunea alegerii unui reprezentant al salariatilor care nu este tinut de nicio conditionare.

Contractul colectiv la nivel national a disparut, la fel si ramurile de activitate, asteptam hotararea prin care guvernantii vor stabilii sectoarele de activitate pentru a vedea cate sindicate reprezentative mai raman si daca noua emanatie legislativa va fi intr-adevar de natura a dezintegra si bruma de miscare sindicala care ne-a mai ramas sau va reusi sa trezeasca in al 12-lea ceas marile structuri sindicale si sa le convinga ca unitatea ramane singura speranta. Blocul National Sindical s-a trezit. S-a autoevaluat intr-un mod real si a hotarat ca nu exista decat o singura cale: unificarea miscarii sindicale, sens in care a adoptat o hotarare si a avansat o propunere tuturor confederatiilor sindicale din Romania. Ramane de vazut ce reactii vor fi la aceasta initiativa.

Din pacate, noua lege, pe langa elemente generatoare de unitate sindicala ca necesitate, include suficiente instrumente care sa ne faca sa ne gandim ca nu unitatea sindicala este scopul noii legi ci mai degraba destructurarea. Criteriile pentru formarea si reprezentativitatea confederatiilor au fost simplificate, federatiile nu vor putea negocia la nivel de grup de unitati daca au sindicate mari (peste 50% din salariati) in componenta, participarea la sedintele consiliilor de administratie/conducere devine o vocatie pentru sindicate si nu o obligatie pentru angajatori, s.a.

Pe langa anumite resorturi introduse deliberat in lege, multe dintre prevederi sunt in mod evident elaborate pe genunghi si vor crea (in cazul asumarii in forma existenta) degringolada, cum ar fi eliminarea limitei minime de 15 membri la constituirea unui sindicat. In ultima varianta de proiect 2 oameni pot forma un sindicat, ba chiar mai multe sindicate la angajatori diferiti. Pai daca acum este greu sa aflam cate sindicate si sindicalisti exista in Romania, sa vedeti in viitor!

Un act care se vrea un Cod al dialogului social si include sindicate, patronate, negocieri, conflicte, dar care nu este in realitate decat in instrument de reprimare a ultimelor zvacniri de democratie din Romania. Vocea sindicatelor trebuie sa deranjeze din ce in ce mai putin. Mai departe… depinde inca de noi!

Update: BNS – Propuneri de amendare a Proiectului de modificare a LEGEA DIALOGULUI SOCIAL

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)