www.snlp.ro Web analytics

Acum suntem la „realizari”! Daca nu tipam, eram… la discriminari

descarcareOctombrie 2017 este prima luna pentru care salariile noastre sunt majorate cu 10% dar contrar declaratiilor mediatice pompoase, nu este chiar o realizare guvernamentala ci mai degraba o reusita sindicala. A trebuit sa amenintam cu proteste si facem carare pe la televiziuni ca sa indreptam discriminarea produsa prin OUG 57/2017 care crestea doar salariile politistilor. La presiunile noastre a aparut mai de voie mai de nevoie OUG 62/2017.

OUG 62/2017 este dedicata… exact noua, fiind emisa la presiuni sindicale, ceea ce dovedeste ca prima intentie a fost cu totul alta si deloc curata, insa, ce sa vezi, acum suntem trecuti cu litere mari la „succese”, chiar daca pana si in informarile guvernamentale suntem la teza a doua adica in acelasi articol, dar dupa punct:

Sursa: Digi24

100 de zile de guvernare

Creșterea cuantumului brut al salariilor pentru polițiști și pentru angajații din penitenciare, precum și măsurile adoptate în vederea diminuării deficitului de personal sunt câteva dintre realizările executivului potrivit unui document guvernamental.

„Am demarat auditarea posturilor din administrația centrală. Responsabilitatea față de banul public înseamnă și un management eficient al resursei umane din sistemul public. Ne-am propus ca termen al acestei analize sfârșitul acestui an. Cuantumul brut al salariilor polițiștilor a crescut cu 10%, începând din luna octombrie a.c., și cu 15% pentru personalul civil. Au crescut cu 10% salariile angajaților din penitenciare„, reiese din document.

Ar mai fi de facut cateva precizari. Prima vizeaza perspectivele in plan salarial. Indiferent ce urmeaza (si vedem ca nu neaparat de bine), aceasta majorare „e in mana, nu-i minciuna” si cu ea mergem mai departe in noua era, care o fi ea. Si se adauga la cresterea cu 20% (salariul de merit) recent acordata, precum si la cresterile rezultate prin corelarea salariului de functie cu salariul minim brut pe tara.

Nu uitam nici de schimbarea bazei de calcul (SF in loc de baza de calcul 2009) pentru sporul de pericol si majorarea de 75%. Toate acestea au produs efecte mai importante la noi decat la colegii din politie data fiind structura salariilor, si toate or parea realizari guvernamentale (banii de acolo vin), insa noi stim cat am tras sa ne vedem in lege. De anul trecut parca suntem victimele unei campanii de marginalizare. Inceputa de Raluca Pruna cu afirmatiile privind scoaterea din structura de aparare, pe care le-am penalizat public, insa au punctat ceva mai dur continuatorii Ralucai.

A doua precizare este mai degraba o corectura inclusiv fata de ceea ce raporteaza guvernul si preia presa, respectiv ce anume creste cu 10% din 10 noiembrie. Daca ne uitam in OUG 57/2017 de care ne-am legat prin OUG 62/2017 observam ca se majoreaza cuantumul brut al salariului de functie (nu al salariului lunar, integral) si deci implicit si al drepturilor care se calculeaza/raporteaza la aceasta baza.

Raman cateva elemente care nu fac parte din salariul de functie si nici nu se raporteaza la acesta, respectiv anume gradul, gradatia si indemnizatia de conducere. Insa acest lucru nu este deosebit de relevant, per total cresterea fiind destul de semnifiativa. Deci, sa multumim partidului (cum se spunea candva) pentru ca s-a gandit la noi sau mai degraba sa intarim miscarea sindicala caci altfel nu eram nici la teza a adoua in loc sa ne uitam pe fluturasii de salariu si sa afirmam (cum deja se intampla) ca platim cam mult la sindicat, acum, ca avem salarii mai mari.

38 COMMENTS

  1. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Sigur ca are rost sa faci un proces pentru un drept fara perspective concrete de resuscitare pe cale legala. Se pot gasi pe Internet informatii despre procese care se pare ca au fost castigate pe aceasta tema[/quote]
    Multumesc dl. Stefan dar am discutat cu un avocat si mi-a zis ca nu sunt sanse de castig daca ajutorul nu e prevazut in legea 153. Cea ce s-a castigat, s-a castigat pentru ca era prevazut in legea 284. Nu pot cere sa mi se dea ceva ce nu exista legal. Asa ca, pofta in cui pentru toti recent pensionatii. Am mai pierdut un drept.

  2. Sigur ca are rost sa faci un proces pentru un drept fara perspective concrete de resuscitare pe cale legala. Se pot gasi pe Internet informatii despre procese care se pare ca au fost castigate pe aceasta tema

  3. Se pare ca intrebarea mea nu are raspuns. Pe cati intreb, nimeni nu stie sa imi raspunda daca are rost sa fac proces pentru ajutoarele la pensionare si o prevedere pe care sa ma bazez.

  4. [quote name=”Cristian Tudorache”]#32 Gicu 25-10-2017 20:39 – Intra aici http://www.snlp.ro/salarizare/legea-salarizarii.html si studiaza art. 38 pentru a constata ce se excepteaza de la 1 iulie 2017.[/quote]
    ma scuzati dar am si eu legea, problema e ca nu inteleg mare lucru. toata lumea pe care intreb ma directioneaza spre lege, dar nimeni nu explica nimic. Nu am pregatire nici pe domeniul financiar nici pe cel juridic. Suntem mai multi in aceasta situatie. Stiu ca cine s-a pensionat cu ceva ani in urma au proces pe rol pentru soldele acordate la pensionare. Am auzit si ca s-ar fi castigat prin tara. Dar nicaieri nu am gasit ceva concret, o lamurire de genu da domle fa proces ca o sa castigi sau nu fa fiindca o sa pierzi pentru ca …… Stiu ca aveti multe pe cap, dar un articolas cu cateva lamuriri pe intelesul omului de rand, ma gandesc ca nu sunt singurul interesat. Va doresc multa putere de munca si sa nu aveti nevoie de ajutorul colegilor mai tineri cand ajungeti la retragere, pentru ca in afara de a fi ironizat si ignorat, nu cred ca o sa primiti altceva.

  5. Citez pe E 4.
    Indiferent cum ne vom numi in acte in media ne vom auzi numiti in continuare gardieni. De ce?Pentru ca tutele analfabete absolvente de 6 luni de „scoala media” nu se informeaza.Pun pariu cu cine vrea.
    Citat
    Posibil sa ai dreptate stimate coleg dar asta doar pt o perioada de timp.
    In al doilea rand asta s-ar intampla in principal din cauza lipsei de reactie a conducerii ANP(cu care ne-am obisnuit).
    Si chiar daca ar fi sa fie asa eu spun ca important este sa se acorde aceasta titulatura,restul va venii in timp.
    Oricum se pare ca nu trebuie sa ne facem astfel de probleme pentru ca nu se mai aude nimic de Politia Penitenciara
    Prioritar este eliberarea infractorilor
    Va saluta cu respect un coleg de arme sindicalist.

  6. [quote name=”Gicu”][quote name=”Cristian Tudorache”]Dle Tudorache spuneti-mi va rog, daca legea salarizarii 153 nu se aplica decat din 2018, inseamna ca cei care ne-am pensionat in ultimele luni, am putea solicita prin instanta, acordarea ajutoarelor la pensionare in baza legii 284? Va intreb pentru ca nu mai vazusem aceasta prevedere in noua lege 153 si nefiind baza legala pentru solicitare, degeaba faci proces.[/quote]
    un raspuns, ceva? odata ce ne-am pensionat, nu ne mai ajuta nimeni nici macar cu un raspuns?

  7. [quote name=”No name”]Felicitari sindicatelor pt realizarile din ultima perioada.
    Din cate observ nu se mai discuta deloc despre acordarea unei titulaturi la nivel institutional si anume Politia Penitenciara.
    Ramanem aceeasi gardieni ai sistemului domnilor presedinti???
    Va saluta cu respect un coleg de arme sindicalist[/quote]
    Indiferent cum ne vom numi in acte in media ne vom auzi numiti in continuare gardieni. De ce?Pentru ca tutele analfabete absolvente de 6 luni de „scoala media” nu se informeaza.Pun pariu cu cine vrea.

  8. Dnule Teoroc, daca atunci cand va retrageti nu lasati la „carma” acestui sindicat un om care sa fie cel putin ca dvs., atunci eu o sa ma retrag. Gurile care spun ca acum sindicatul incaseaza mai mult, probabil cu vreo 3 lei, din cotizatiile ar trebuie sa deruleze timpul inapoi si sa vada care a fost createrea salariala in ultimii ani datorita interventiei sindicatelor. Probabil in medie de 300-400 lei de angajat. Succes in continuare

  9. [quote name=”Cristian Tudorache”]In conformitate cu L153/2017 – legea salarizarii, pana la 31 decembrie 2017 nu se intampla nimic. Daca legea va fi aplicabila cu 1 ian 2018, practic se schimba intreaga filosofie in privinta salarizarii. Asta daca se va aplica. Daca nu, se va continua cel mai probabil pe aceeasi schema de salarizare ca in prezent. [/quote]
    Dle Tudorache spuneti-mi va rog, daca legea salarizarii 153 nu se aplica decat din 2018, inseamna ca cei care ne-am pensionat in ultimele luni, am putea solicita prin instanta, acordarea ajutoarelor la pensionare in baza legii 284? Va intreb pentru ca nu mai vazusem aceasta prevedere in noua lege 153 si nefiind baza legala pentru solicitare, degeaba faci proces.

  10. MAI are alta viziune / interpretarea noastra nu a fost accepata / ramane calea procesuala

  11. Felicitari sindicatelor pt realizarile din ultima perioada.
    Din cate observ nu se mai discuta deloc despre acordarea unei titulaturi la nivel institutional si anume Politia Penitenciara.
    Ramanem aceeasi gardieni ai sistemului domnilor presedinti???
    Va saluta cu respect un coleg de arme sindicalist

  12. [quote name=”bizaar”]nu i rau ce gandesti dreptate pt toti.si nici nu e cv unicat.s au mai declarat zone in tara unde s a redus varsta de pensionare datorita poluarii.nu vad conditiile inumane in care inca ne desfasuram activitatea nu ar fi incluse …[/quote]
    E doar propunere momentan asta cu reducerea varstei de pensionare în zonele cu poluare.

  13. #14 Marian 19-10-2017 19:46 – indemnizatia de comanda pentru o categorie de agenti se va acorda odata cu aplicarea legii salarizarii insotita de normele de aplicare, in cazul nostru prin ordin de ministru. Ordinul de ministru este inca in proiect. De indemnizatie e comanda vor beneficia, in principiu, agentii care au in subordine cel putin alti trei agenti.

  14. [quote name=”Diana”]Ce înseamnă SDSL? Eu sincer nu stiu[/quote]
    Sâmbete Duminici Sărbători Legale

  15. [quote name=”Diana”]Ce înseamnă SDSL? Eu sincer nu stiu[/quote]
    Sambata Duminica Sarbatori Legale

  16. nu i rau ce gandesti dreptate pt toti.si nici nu e cv unicat.s au mai declarat zone in tara unde s a redus varsta de pensionare datorita poluarii.nu vad conditiile inumane in care inca ne desfasuram activitatea nu ar fi incluse …

  17. [quote name=”Diana”]Ce înseamnă SDSL? Eu sincer nu stiu[/quote]
    sambata duminica,sarbatori legale….

  18. Domnule Stefan aveți idee de când se acorda indemnizația de conducere și la agenți?

  19. [quote name=”Diana”]Ce înseamnă SDSL? Eu sincer nu stiu[/quote]
    Sambata , duminica ,sarbatori legale.

  20. De ce nu se aplica legea minunata a lui T.Toader,169/2017,care vad ca are mare grija de hoti sa le dea drumul din puscarii….asadar de ce nu se aplica legea asta si pentru salariatii care au muncit,si-au desfasurat activitatea in aceleasi conditii „inumane” ca si hotii.De ce nu as beneficia si eu mergand pe acelasi principui care se aplica la hoti,de ani mai putini pana ies la pensie!!!!In loc sa trebuiasca sa muncim 25-26 de ani in sistem,cei care au muncit in conditii inumane sa beneficieze de un spor de vechime si sa poata iesi cu 3-5 ani mai devreme la pensie!De ce la ei se poate si la noi nu!!!!! Noi nu suntem tot oameni?Ce ziceti domnilor sindicalisti,nu e cazul sa ne cerem drepturile? Sau vi se pare ca avem prea multe?

  21. In conformitate cu L153/2017 – legea salarizarii, pana la 31 decembrie 2017 nu se intampla nimic. Daca legea va fi aplicabila cu 1 ian 2018, practic se schimba intreaga filosofie in privinta salarizarii. Asta daca se va aplica. Daca nu, se va continua cel mai probabil pe aceeasi schema de salarizare ca in prezent. De asemenea, nepunerea in aplicare poate veni cu noutati. Nu avem de unde sti momentan ce e in mintea guvernantilor. Asteptam si vom reactiona la timp.

  22. Aceste acțiuni trebuiau demarate în momentul în care se prevedea limitarea la 30%a sporurilor și pe deasupra și pierderea plății pentru Sdsl. Plata pentru sdsl nu este un spor este plata pentru munca prestata în zilele în care alții stau acasă și asta pentru ca deși ne-ar plăcea sa stam toți cu familia și prietenii acest lucru nu este posibil. Cineva trebuie sa lucreze și la tura iar aceasta munca trebuie plătită. Și repet nu este un spor.

  23. Sanitasul a iesit in strada sa protesteze si impotriva plafonarii sporurilor la 30% de la 1 ianuarie 2018, pe langa trecerea contributiilor la angajat. Noi ne acceptam in tacere soarta?

  24. Liniste totala. Spuneti adevarul! Ce se intampla cu majorarea de 75% pt SDSL din 1 ianuarie 2018?

  25. Se aude ca de la 1 ianuarie sporul de 75%pt SDSL nu s-ar mai acorda? Care e adevarul? Nu ar trebui conform legii salarizarii sa fie de 100% ?

  26. Felicitari pentru articol.
    Era mai bine cu salariul mic si evident cotizatia mica?
    E o intrebare retorica.
    Eu sunt deacord sa dau la sindicat nu (editat) sau (editat) de lei ca agent, vreau sa dau (editat), ce bine ar fi.

  27. Ca si in cazul salariului de merit, vom cuantifica niste calcule de referinte si vi le vom inainta ca cifre orientative. Totodata vom marja si pe intocmirea unui fluturas unic (ca format) la nivelul tuturor unitatilor.

  28. Estimativ cam cat reprezintă aceasta creștere în cuantum net pt.un agent cu toate elementele salariale la maxim care lucrează in ture precum și în SDSL .Întreb pt. că la politie se spune că vor crește cu sume între 200 și 600 lei net.Asa sa fie oare și la noi?.Știe cineva.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)