Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Structura de aparare nu mai este un singur sistem, iar sindicatele din politie au agende de lucru separate

runners 0.jpgDin nou proteste in politie... Sa intelegem putin contextul! Cu certitudinea cresterilor salariale din sanatate si educatie, in asteptarea legii-cadru se simte miros de ajustari pozitive si in structura de aparare. Logic era sa ne punem toti la masa ca in vremurile bune si normale si gandim un nou sistem salarial clar si echitabil, care sa multumeasca toate partile si sa faca din nou atractive meseriile din domeniul nostru, descrise in general ca ocupatii riscante si stresante. 

In structura avem serviciile (SRI, STS, SIE, SPP), penitenciarele dar si doua ministere mari (aparare si interne) care, din pacate, au plecat pe cont propriu, separandu-se chiar si intre ele in demersurile pentru salarii mai bune. Despre intentiile celor de la interne care vizeaza strict politistii, am detaliat deja in articole ample. Am sesizat din timp incercarea de evadare din pluton si am pornit la drum sindicaliceste aducand alaturi de noi si administratia (speram si ministerul) in elaborarea si depunerea unor amendamente care sa asigure tratament egal si pentru personalul din penitenciare, intrucat ne pierdusera pe drum cu talent, dar mai trist - cu intentie.

Despre demersurile MAI nu se stia mai nimic la MApN cu atat mai mult cu cat cresterile vizate pentru politisti ar fi blocate de impactul urias pe care aceste prevederi le-ar avea daca s-ar aplica la intreg personalul militar. De aici si fragmentarea structurii. Fiecare incearca sa traga doar pentru el intrucat extinderea unor prevederi la intreaga familie ocupationala creste impactul bugetar si scade sansele de realizare.

Accentuam faptul ca toata aceasta situatie se intampla pana la noua lege-cadru, act care ar trebui sa elimine orice concurenta institutionala daca este sa credem ca salariile vor creste cu 260% mai ales la baza statului de functii (agenti/subofiteri)!. Deci este vorba despre o perioada scurta si tensionata in care ne luam la intrecere ca sa castigam ceva provizoriu, fara sa ne fie inca foarte clar ce. In orice caz, buget nu exista, negocierile purtandu-se pe procente din deficitul bugetar!

Pe acelasi calapod, ieri la Parlament, sub coordonarea lui Liviu Dragnea a avut loc o intalnire ceruta de MApN, pe marginea unui proiect de OUG (!) privind salarizarea cadrelor medicale din armata, demers despre care cei de la interne nu stiau absolut nimic si intalnire la care ANP nu a primit nici invitatie. Cu putina sansa am sprijinit noi participarea reprezentantilor ANP la intalnire, prin intermediul ministrului pentru consultare publica si dialog social. Din pacate MJ, prin inactiune, ne-a scos complet din aceasta ecuatie in care reuseam candva sa ne pozitionam ca un sistem relevant cu un cuvant de spus. 

Ciudatenia cea mai mare o constituie, poate, chiar protestele organizate concurential si separat de sindicatele din politie, imediat dupa comunicatele pozitive eliberate la comun cu ministerul de resort, care indica rezultate bune ale negocierilor. Cei avizati stim care este contextul integral, precum si motivatia. S-a facut mult tam-tam pe cresterile salariale din politie iar calculele estimative nu indica mai nimic la capitolul castiguri. Asta a inflamat iar poporul care a impins catre actiuni, bulversat de mesaje confuze si contradictorii si satul de anunturi sindicale.

Iata ca nu este suficient ca structura de aparare se sparge in interese ministeriale de grup mic (aici noi iesim de tot din calcul cu un minister fara pozitie activa in acest plan); mai nou, sindicatele organizeaza mitinguri la care nu au voie sa participe alte sindicate si proteste autorizate pe toata durata unei zile de lucru pentru a nu exista suprapuneri nedorite. Nu vrem sa preluam acest model. In sistemul nostru am reusit sa depasim concursul inter-sindical. La greu, mergem impreuna.

Ce trebuie inteles, este ca protestele politistilor nu sunt organizate pentru salarii mai mari in toata structura ci doar in politie, si se produc pe fondul unor conventii stabilite deja in acest plan, deci fara o miza clara iar asta ni se pare cel mai straniu! Dar se produc. Pentru ca odata ce starnesti oamenii, nu mai poti controla un fluviu de frustrare acumulat in ani de lipsuri dai si in multi ani de absenta a unor actiuni sindicale de strada in politie. Și pentru ca odata ce iese un sindicat trebuie sa iasa si celelalte, altfel oamenii acuza inactiunea. 

Incepand de azi, pentru prima data dupa 2009, a iesit in strada cel mai mare sindicat din politie, iar acest lucru, dincolo de detalii, este un aspect bun chiar daca se pune accent pe exclusivitate. Miscarile sociale nu pot fi de natura decat sa apropie castigurile pentru salariati. SNLP a decis transmiterea unui mesaj de solidaritate cu actiunile politistilor, nu pe principiul "daca voi nu ne vreti, noi va vrem" pentru ca ar reprezenta o minimizare sau chiar o autoflagelare fara sens, ci pentru ca vrem sa ne aratam mai presus de concursul penibil dintre noi, aflat in plina desfasurare. Nu suntem adversari ci avem un scop comun: apararea si siguranta nationala.

Nu ca am avea vreo norma, dar in penitenciare nu am dus lipsa de proteste in ultimii ani iar acestea au avut efecte cuantificabile. La mitingul SNLP din 2015 am cerut (printre altele) 1000 de posturi finantate in plus si le-am primit, chiar daca pensionarile ne-au tinut pe loc ca total efective, iar la mitingurile din 2016 am cerut salariul de merit si l-am primit. Asta vom face si acum dar cu o tinta clara si cu maxima coerenta si determinare. La acest moment ANP a intrat in joc alaturi de noi si sutinem impreuna amendamentele care in sistemul nostru ar produce efectele cel mai relevante din structura. Speram sa intre si MJ la sustinere. La cel mai mic semn de nereusita, suntem pe trotuare pe termen nelimitat si reactivam refuzul muncii suplimentare. Am avut grija ca acest mesaj sa fie receptionat intocmai.

 

Comentarii  

0 #36 Ștefan Teoroc 31-03-2017 19:37
Clarificari azi, in articolul care urmeaza
Citat
0 #35 Dan 31-03-2017 19:00
Buna ziua tuturor.
In sedinta de joi guvernul a adoptat HG 9 / 2017 privind amendamentele benefice noua si nu numai , cu aplicabilitate de la 1 martie 2017 . Fiindca nu ma pricep la calcule financiare ( de acest gen ) va rog domnule Teoroc , pentru ca sunteti cel mai in masura , sa faceti o informare despre plusul care ar trebui sa apara pe fluturasul din aprilie .Cu multumiri .
Citat
+2 #34 Ag 30-03-2017 00:09
Nu zice nimeni nimic aici despre intalnirile de pe 28 martie?
Citat
+6 #33 Niste camarazi 29-03-2017 21:05
Domnule Teoroc, va rugam ca la negocierile ce vor urma, sa solicitati micsorarea diferentelor salariale enorme dintre agenti si ofiteri propuse in grila aparuta pana in prezent prin presa.Nu e corect ca riscurile pe care si le asuma un agent ,dificultatea muncii cu detinutii,bolil e profesionale dobandite,devot amentul acestora prin sutele de ore suplimentare efectuate si nerenumerate, sa fie rasplatite cu jumatate din salariul unui ofiter.Agentul duce sistemul in spate si normal este ca un agent in pragul pensionarii sa aiba un salariu macar cat un subcomisar cu aceeasi vechime.Ati vazut ca aceleasi lucruri au solicitat si agentii din politie in frunte cu liderii lor.Speram sa faceti acelasi lucru si sa nu ne trezim cu o salarizare in bataie de joc.De modul cum ne veti reprezenta la negocieri atat dumneavoastra cat si ceilalti lideri de sindicat din MAI,va depinde salarizarea tuturor celor de duc cu adevarat greul in sistemul de ordine si aparare.Agentii ,subofiterii nu mai sunt dispusi sa accepte salarii de mizerie in comparatie cu cele ale ofiterilor.Treb uie sa existe diferente,insa unele rezonabile si decente,asa cum v-am prezentat in acest comentariu!
Citat
+2 #32 Unu mai batran 29-03-2017 18:31
A intrebat cineva mai jos referitor la zvonurile, care de multe ori se adeveresc, ca se schimba legea pensiilor militare in rau din iunie 2017. Ss stie ceva sau se merge pe sest ??????
Citat
+6 #31 Paznic... 29-03-2017 18:31
D-le Teoroc v-am adresat o intrebare. Nu credeti ca am putea fi discriminati noi cei care mai avem 1-2 ani pana la pensie, fata de colegii care au iesit deja, daca se va schimba criteriul care stabileste acest lucru?
Va multumesc.
Citat
+1 #30 unumicsigras 29-03-2017 15:25
sunt curios cati dintre voi, astia care va incordati pe aici ati fost in strada data trecuta..fac pariu..nici unul.
Citat
+5 #29 Jiji 28-03-2017 23:57
Cred ca e normal ca unul care lucreaza in ture sau pe sectie sa castige mai mult.
Citat
+4 #28 O sugestie 28-03-2017 17:51
Domnule Teoroc,cred ca un aspect foarte important trebuie discutat cu conducerea ANP si anume faptul ca in anul scolar 2017-2017 sa se aprobe triplarea numarului de locuri la SNPAP Tg Ocna si infiintarea a cel putin 250 de locuri daca nu mai mult la Arad si atunci cu siguranta mai astupam ,,gaurile''din sistem. Acelasi lucru trebuia solicitat si la institutiile de invatamant superior ptr. a ne furniza tineri ofiteri pregatiti. Cu tot efortul de a face angajari directe nu reusim sa angajam suficient,proce durile sunt greoaie si nasc o sumedenie de reclamatii si sesizari privind incorectitudine a acestora .Asa era cel mai corect , se elimina orice suspiciune si aveam oameni pregatiti de noi,insa nu s-a vrut.Oare din ce motive?
Citat
0 #27 Realistul 28-03-2017 12:29
www.youtube.com/watch?v=xq0X_ErDcSc

Aici o aveti pe doamna ministru cum explica maririle pe dealungul a 4 ani, probabil ca si noi o sa fim cuprinsi in asta, o sa vedem pana atunci conditiile raman aceleasi, o mare branza...
Citat
+3 #26 troublemaker 27-03-2017 21:24
Vad ca tot comparam aici merele cu pere si prunele!! cu varza..creata!
Nu cred ca se poate compara(daca cineva ma contrazice,rog sa spuna si care este unitatea de masura :lol: )munca celor din penitenciare cu a celor din invatamant sau sanatate.Si in general nu se pot compara,sectoar ele bugetare intre ele cel putin in ceea ce priveste riscul sau responsabilitat ile din fiecare sector.
La noi nu poti compara agentul cu ofiterul,educat orul cu contabilul,sau doctorul cu SSAR-ul sau seful de tura!!In concluzie,legea salarizarii unitare e o prosteala care invrajbeste si incaiera bugetarii intre ei.
Parerea mea.....
Citat
-1 #25 Busu 27-03-2017 21:13
Citez pe ocnasu:
LIKE :lol:

Este adevarat,ce se aude in legatura cu majorarea varstei?Raspund eti concret dle Teoroc .
Citat
0 #24 Gigi 27-03-2017 20:14
D-le Stefan Teoroc nu i-ati raspuns colegului A.V.cu privire la zvonurile despre proiectul de modificare a legii pensiilor. Stie, sau nu stie cineva de " minunea asta " ? Vreti sa fim luati prin surprindere si sa murim de inima rea ? O tinerete in puscarie , fara nici o vina, nu pare destul pentru putin respect ? Sarim din barca sau ramanem sa murim eroi ? Va rog sa ne lamuriti pentru ca sunt convins ca stiti exact ce ni se pregateste.
Citat
+3 #23 ocnasu 27-03-2017 18:33
Domnule Teoroc,ce ne puteti spune despre aceasta lege a pensionarii? Daca este adevarat va fi o catastrofa pt. toata lumea!

Doar la 55 de ani!

Cea mai importanta modificare care este prevazuta in proiectul de lege la care se lucreaza intens este ca nimeni sa nu se mai poata pensiona „la termen” inaintea implinirii varstei de 55 de ani, indiferent de anii de contributie si vechimea lucrata. Si chiar daca „hatisul” legislativ actual ar trebui pus in „rezonanta” cu diverse alte legi speciale si cea a militarilor, strategii noii politici de pensionare sunt ferm decisi sa faca tot ce este posibil pentru ca, de acum inainte, sa nu se mai poata iesi la pensie, indiferent de structura in care lucrezi, decat atunci cand faci 55 de ani! Numai ca, masura cu siguranta va fi hulita de miile de cadre care deja si-au calculat „proiectiile”, bazandu-se pe faptul ca au intrat de la varste fragede in sistem si au deja si cate 25 de ani vechime. Insa, in acelasi timp, sunt si tot mai multe pareri ale unor specialisti care sustin ca este imposibil ca sistemul sa mai poata sa faca fata ritmului din ultima vreme, in care ofiteri aflati la plina maturitate profesionala au iesit la pensie la varste de pana in 50 de ani.Pentru ca, in ciuda faptului ca se lucreaza „noaptea, ca hotii”, la noul proiect, am reusit sa aflam principalele schimbari care vor fi operate. Trebuie precizat insa ca, totusi, secretomania in care se fac noile calcule este intr-un fel de inteles, pentru ca modificarile sunt atat de radicale incat s-ar face cozi instant in fata birourilor de resurse umane din cadrul structurilor apartinand MAI daca s-ar sti ca „dupa iunie, vine potopul”… Mai ales intr-o conjunctura in care mii de politisti protesteaza deja in strada, nemultumiti de discrepantele financiare uriase dintr-un sistem in care sunt si cele mai mari pensii speciale, dar si cele mai multe salarii minime pe economie din intreaga Romanie!Iar situatia cea mai pregnanta este in Ministerul de Interne, unde deja aproximativ 12.000 de persoane au preferat sa se retraga in civilie. Iar un numar urias dintre „tinerii pensionari” il reprezinta chiar conducatorii de structuri si alti sefi, ceea ce ridica deja serioase semne de intrebare privind managerierea situatiei operative de dupa „marea pensionare”. Si culmea este ca urmeaza inca un val de pensionari „pe repede inainte”, care se adauga deja „tsunamiului” din ultimul an. Si asta pentru ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, este aproape gata proiectul legislativ care aduce modificari de-a dreptul socante in ceea ce priveste noile conditii obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca de acum inainte cadrele care vor sa se retraga la pensie.
Sursa:Cotidianu l National
Citat
-3 #22 cristilaza68 27-03-2017 18:18
Citez pe un alt paznic lenes:
domnule paznic lenes credeti dumneavoastra ca va veni ziua in care noi gardienii sa fim atat de uniti incat sa refuzam sa muncim suplimentar ? EU NU CRED
Sau o alta problema delicata e ca pe sectii unde cartea spune sa fii ziua 2 supraveghetori esti dat doar unul si mai esti si urmarit de catre cei care pot urmari camerele de supraveghere , desi esti 1 nu 2 cum ar trebui daca gresesti din cauza ca te grabesti sa faci ca sa fie bine esti pedepsit ..e normal ?

Sindicatele din fiecare penitenciar daca ne-ar oferi sprijin in a refuza munca suplimentara si a ne ajuta sa refuzam sa mai mergem 1 pe sectie care necesita sa fim 2 cred ca ar avea un impact destul de MARE


Ma câți paznici leneși sunteți sa ma lămuresc și eu ?
Citat
-1 #21 Doru 27-03-2017 17:35
Dle Ștefan de va modifica Legea pensiilor militare.Se va ieși la pensie la 55 de ani.Va întreb deoarece sunt tot felul de postări că se face pe ascuns o noua lege care ar intra in vigoare la 1 mai.Astept răspuns.
Citat
-1 #20 Cas 27-03-2017 17:25
Dl teoroc ptr ca ați revenit ce probleme sint la sporul de50,75% se dau sau .....
Citat
+27 #19 Ștefan Teoroc 27-03-2017 17:06
Faptul ca nu sunam din zurgalai pe site nu trebuie sa va faca sa credeti ca dormim. Nu poti pune pe site orica gand venit, mail trimis, vizita facuta sau telefon dat. In ce ne priveste situatia este simpla. Nu vom accepta nicio discriminare in raport cu politia. Sunt insa cateva particularitati ale sistemelor de salarizare de la noi fata de cel din politie care ne diferentiaza in oarecare masura. Daca ceea ce propunem noi se va aproba, efectele vor fi mai bune la noi decat la politie si exact asta credem ca deranjeaza. Daca vom avea indicii ca nu se adopta amendamentele noastre sustinute si de ANP, punem presiune asa cum stim mai bine si pana cand situatia se va corecta. Insa cat timp, asigurarile sunt de atentie si sprijin, este contra naturii sa starnim turbulente inutile si sa pierdem din start sprijinul castigat cu greu. Mai terminati cu ghioceii astia ca nu avem in fata cui sa aplecam capul. Intelegem agitatia starnita de protestele din politie insa am explicat exact ce s-a intamplat acolo. Lucrurile erau deja convenite (comunicatele sunt vizibile pe site MAI si nu numai)!!! Protestele au inceput intr-un punct si au fost extinse din lipsa de coeziune sindicala. Multi dintre politsti nu vor simti nicio majorare salariala sau acestea vor fi foarte mici. Cresterea salariului de functie la 1450 neutralizeaza (absoarbe) cresterea cu 10% a salariului de merit (acesta facand parte din salariul de functie. ca efect al cresterii SF la 1450, nou incadratii care lucreaza in ture pot avea salarii mai mari decat cei cu 10 ani vechime iar asta va starni iritare. Sa ne stapanim putin entuziasmul si sa vedem lucrurile atent! Pentru ca nu sunt deloc cum apar la prima vedere.
Citat
+6 #18 A.V. 27-03-2017 16:30
Domnule Stefan este adevarat ce a aparut in presa?Din nou vor sa ne-o coaca noaptea?Ce ne puteti spune?Cred ca cel mai bine ar fi sa lamuriti dumneavostra aceste zvonuri din presa pentru ca e agitatie mare in unitati si nu numai.
www.stiripesurse.ro/.../
Daca ii lasam sa faca aceasta prostie ne meritam soarta!Cu salarii mai mici ca un liftier,sofer de ambulanta etc. Si sa mai iesi la pensie la 55 de ani, nu o sa se mai angajeze la puscariec nimeni cu atatea restrictii!
Citat
+1 #17 Florin 27-03-2017 12:09
Sunt probleme cu plata zilelor de sarbatori legale,sambete si duminici.aveti cunostiinta,dom nule Presedinte?
Citat
+4 #16 Marius 26-03-2017 15:31
Polițiști încearcă să ridice sporul de dispozitiv la40% si 100 % sporul de repaus săptămânal.Mini strul de interne a declarat pe pagina de Facebook ca luni va discuta
împreună cu ministrul dialogului social si cu sindicatele din politie cu
privire la depunerea unor amendamente in acest sens. Domnule Teoroc noi despre ce beneficii discutam ?
Citat
+5 #15 Praf in ochi 26-03-2017 15:01
Helloo ne organizam si noi firar a draq de viata, ca suntem la limita rabdarii sau ramanem tot in pozitia ghiocelului la lins clante-spuneti odata sunteti cu noi sau impotriva noastra sa gasim o cale sa scapam draq odata de indiferenta asta - acum trebuie sa avem rabdare sa treaca pastele sa vina vacanta parlamentara si vedem la toamna daca putem face ceva -
Hai draq in strada sa refuzam munca suplimentara sa nu mai asteptam sa vedem ce fac ceilalti din aparare , noi suntem fara viziune nu putem avea revendicarile noastre ?Asteptam sa vedem ce primesc politistii si copiem si noi -suntem xerox mereu nu putem fi originalul niciodata ?
In nici o postare nu am jignit pe nimeni- a dreaq cenzura nici pe forumul unui sindicat unde platesc cotizatie nu am voie sa imi spun parerea - o sa pun fluturasul aici sa vada cine trebuie ca platesc cotizatie lunar-sunt postari anterioare care nu stiu din ce motiv le strangeti - chiar prosteala asta o sa tina la nesfarsit ?
Citat
+4 #14 Cas 26-03-2017 12:57
Mai postați si voi ceva mai spuneți ceva
Citat
+5 #13 Cas 26-03-2017 10:07
Dl teoroc sporul de 50 , respectiv 75% se mai da ca am auzit că sint probleme așteptăm răspuns multumesc
Citat
+1 #12 Doru 26-03-2017 06:15
Politia de pare că va reuși să obțină ce și-au propus referitor la salarizare Noi ce facem stăm și așteptăm .
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 23.10.2017 19:10
  Lucrezi la puscarie nu la o firma de it in primul rand si in al doilea ...

  Read more...

   
 • E4 23.10.2017 19:08
  Indiferent cum ne vom numi in acte in media ne vom auzi numiti in ...

  Read more...

   
 • Vlad 23.10.2017 17:07
  Dnule Teoroc, daca atunci cand va retrageti nu lasati la "carma" acestui ...

  Read more...

   
 • Gicu 23.10.2017 11:06
  Dle Tudorache spuneti-mi va rog, daca legea salarizarii 153 nu se ...

  Read more...

   
 • simona 23.10.2017 05:30
  Cum se aplica Legea 169 pentru detențiunea pe viața? Adica perioada ...

  Read more...

Google AdS