Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Sindicatele din penitenciare preiau rolul MJ/ANP si depun amendamente in Parlament

PARLAMENTContinuam seria episoadelor in care am segmentat poate cea mai importanta informare din 2017. Revenind la demersurile sindicale din ultimele zile, pe acelasi fond al mitingului anuntat de noi, am fost apoi contactati de ministrul consultarii publice si dialogului social, Gabriel Petrea cu acelasi deranj deja tipic pentru membrii unui executiv care cel putin declarativ trage pentru salarii mai mari dar primeste proteste chiar de la cei vizati. Am explicat din nou care este supararea si ca nu are neaparat legatura cu legea-cadru desi nici acolo nu suntem edificati cu privire la cresterile mult visate cel putin pentru simplul motiv ca am luat act partial de prevederi doar dupa ce am amenintat cu proteste. 

Dupa ce au fost setati corect parametrii situatiei. dl Petrea a preluat destul de energic problema noastra asumandu-si rolul de mediator si facand exact ceea ce a promis. Mai precis a facilitat si chiar mediat o intalnire care s-a produs marti 14 martie la ora 14,30 cu presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera deputatilor dl Adrian Solomon care ne-a ascultat atent si ne-a preluat (inregistrat) amendamentul depus direct la comisie in formatul sustinut de MAI dar cu o ajustare care include si personalul din penitenciare. Avand in vedere implicarea anterioara a dlui Solomon in adoptarea unor amendamente care au generat majorari salariale in sistemul penitenciar, avem motive sa ne bazam pe sprijinul dansului si in problema actuala. 

Evident ca nu poate fi garantat 100% finalul demersurilor noastre la nivelul Camerei deputatilor, dar avem promisiunea ca vom fi invitati si implicati in procesul legislativ mai ales ca suntem sustinatori ai unui amendament, astfel incat sa fie asigurat un tratament egal pentru toti salariatii aflati in situatii similare. Aceasta a fost practic scopul clar al declansarii actiunilor de protest si pana la materializarea in actul normativ, practic este fair-play din partea noastra sa ne amanam actiunile. Prin urmare, suntem atenti la fiecare detaliu si in mod cert primul si cel mai mic indiciu de nesolutionare ne va mobiliza pe loc.

Intr-o Romanie a anului 2017 marcata de promisiuni social-democrate care indica cresteri salariale in zona bugetara dupa 7 ani de austeritate,  incep sa se puna intrebari de tipul: "cati politisti fac cat un medic?", sau "de ce un liftier din sanatate are salariul cat un ofiter?" si iata ca incepe lupta dintre bresle, inainte de a realiza ca ne poate fi mai bine tuturor. Insa nu este vina noastra. Lucrurile au luat-o razna iar operatiunea "tineti medicii in tara" s-a transformat intr-o chestiune inflamabila care nu stim daca va genera un sistem sanitar mai bun, dar in mod sigur va acutiza ura de breasla.

In acest timp, membrii de sindicat nu mai pot fi atenti la detalii, la amendamente si la alte combinatii matriceale. Ei se uita pe fluturasi si compara. De ceva timp iata ca elementele de comparatie sunt multiple. De unde apaRares tindea sa-si secretizeze salarizarea ca si masura de confidentialitate menita sa conserve privilegii acordate pentru riscurile asumate, in prezent comparatiile nu ne mai  avantajeaza. Salariul de baza minim trebuie aplicat si in sistemul nostru pentru ca asa este corect legal. Insa acest lucru nu va face decat sa starneasca noi nemultumiri pentru ca de fapt comprima baza, cei nou intrati in sistem trezindu-se brusc la nivelul celor cu ceva vechime.

Prin urmare, desi toate negocierile purtate in interiorul MAI si apoi cu alte ministere pareau fructuoase, totusi politstii au decis sa isi spuna of-ul in strada. Era poate si vremea. Daca in sistemul nostru, ultimii doi ani au fost presarati de proteste si actiuni, la fratii nostri de arme demilitarizati, nu a cam fost miscare. Maine, chiar daca penitenciarele au amanat mitingul, protesteaza totusi in strada si politistii afiliati impreuna cu SNLP la federatia PUBLISIND prin intermediul Sindicatului Politistilor Europeni EUROPOL. Ei beneficiaza de toata sustinerea noastra iar urmatoarea actiune masiva pe care o vom declansa o vom organiza impreuna sub deviza:"La munca-n locuri diferite / la greu cu mainile unite". Chiar daca angajatorii nostri intarzie sa ne confere identitate, sindicatele din Politia Penitenciara si Politia Romana, cel putin cele afiliate PUBLISIND pot avea actiuni in solidar scopul fiind comun. 

 

Comentarii  

+1 #13 maryusd 18-03-2017 14:08
In sfarsit ai pus piciorul in prag, felicitari, Stefan...
Citat
+15 #12 Ștefan Teoroc 18-03-2017 10:21
Haidem sa iesim din subiectul asta pe concurenta dintre noi insine. Cu ce-o fi mai prejos de un ofiter, Serban Oprica de la Giurgiu care e agent dar tine loc de sef serviciu resurse umane de maine poimaine un deceniu. Coordoneaza concursuri si angajari, raspunde pentru tot felul dar ia salariu de agent. Si ca el mai sunt sute, sefi de tura etc. Nu vorbesc ca si cei care nu tin loc de functii de conducere fara sa ia un ban, cum ar fi agenti de executie din economic, muncesc cot la cot cu ofiterii si nimeni nu poate face nicio diferenta efectiva la o analiza a activitatii intre unul si altul. Nu suntem dosmani, suntem o echipa si trebuie sa ne sustinem reciproc sa ne fie bine tuturor
Citat
+2 #11 nIK 18-03-2017 09:47
Felicitari SNLP sunteti singurii care intelegeti tot hatisul asta legislativ si rectionati in favoarea angajatilor, bine ca i-ati luat (editat) si inteleg ca impreuna suntem o forta, felicitari ambelor .
Citat
+3 #10 nIK 18-03-2017 09:45
Citez pe Nu conteaza:
Poi trebuie modificate diferentele dintre of si ag pt ca acum...multi agenti castiga mai mult ca un ofiter...nu e posibil asa ceva...in ce tara traim???

o FI SI ASA .. ag are 20 de ani vechime si tine 300 de hoti in mana iar ofiterul e debutant novice si invata meserie de la ag...nici-odata elevul nu e mai bine platit ca profesorul..dar in timp se schimba lucrurile in favoarea ofiterului.
Citat
-13 #9 Nu conteaza 17-03-2017 23:56
Poi trebuie modificate diferentele dintre of si ag pt ca acum...multi agenti castiga mai mult ca un ofiter...nu e posibil asa ceva...in ce tara traim???
Citat
+3 #8 IOSIF 17-03-2017 22:48
Despre pensile militare nu se mai scrie nimic din august 2016?
Citat
+3 #7 Ion 17-03-2017 11:14
Poliția salariu de merit din luna Aprilie.
Citat
+5 #6 un lucrator 17-03-2017 08:28
Probleme de ridicat la un viitor miting:reducere a diferentelor salariale intre ofiteri si agenti,crestere a salariilor,anga jarea personalului adecvat in unitati,crester ea sumei de bani pentru conditii de munca in unitatile penitenciare,sp oruri mai mari pentru cei care lucreaza efectiv cu detinutul,progr ame de vaccinare gratuita impotriva unor boli infectioase,sch imbarea denumirii actuale in una mai putin umilitoare,prot ectie mai mare a angajatilor impotriva detinutilor,ocu parea posturilor din cadrul penitenciarelor numai prin concurs,o reorganizare corecta a penitenciarelor ,reducerea perioadei de munca in penitenciare la 20 ani max,programe de control "corecte" cu privire la medicina muncii.Revenire a beneficiilor salariale de dinaintea taierilor guvernului BOC,prime pentru toata lumea ,nu mistocareala aia de 50%,prima de vacanta sau tichete ,al 13 lea salariu,Nu trebuie sa asteptam ca para sa ne cada in gura,pentru toate acestea trebuie unitate,atat in cadrul angajatilor nostril,cat si cu alte structuri,rugam a se porni niste actiuni de protest macar formale de avertisment.p.s Sa se inteleaga ,aici toata lumea vine pentru bani,sa lasam mofturile deoparte,majori tatea dintre noi nu alearga gagicute prin birouri ci hoti pe sectii sau prin curti,noi nu venim sa vedem zilnic cu ce a mai venit imbracata noua colega sau ce crème foloseste ,sau la ce saloane de infrumusetare se mai duc colegele ,cum am auzit discutii pe la birou zilele astea,noi nu stam cu orele la telefoane sa treaca timpul la servici,noi nu avem lachei sa ne faca treburile,noi suntem amaratii,daca nu-I stiti aia care veneau umiliti pe la comisiile de disciplina,eu am 38 zile concediu de luat de pe anul trecut si 80 ore recuperare,conc ediu neluat de 8 luni si atunci am luat 8 zile.
Citat
+1 #5 Doru 16-03-2017 21:21
Dlor de pare că la Politie de va devansa termenul de acordare a salariului de merit din luna august în luna aprilie.Cel puțin așa a declarat astăzi Ministrul de Interne după întocmirea cu sindicatele.De asemenea sa ajuns la o înțelegere că plata sporurilor sa să facă raportat la salariul minim de acum.La noi ce de aude despre aceste lucruri vom beneficia de aceste majorări sau nu.Stie cineva.
Citat
0 #4 Adi 16-03-2017 19:54
Haideti sa citim atent si sa intelegem ca sunt promisiuni si angajamente ferme de la anumiti ministrii ca vom primi anumite drepturi, ca vom fi in grila de salarizare sus acolo unde ne e locul avand in vedere riscurile, greutatile meseriei noastre.
Citat
+1 #3 Mihai 16-03-2017 19:23
Politistii si-au cerut astazi dreprurile in strada!Noi cand?
Au avut puterea sa refuze firimiturile oferite de ministrul de interne 100-300 lei de la 1 aprilie anul acesta!Au cerut salarii decente si au avut curaj sa-i solicite eliminarea diferentei salariale intre agenti si ofiteri si salarii decente si aplicarea cat mai curand a SF de la min 1450 ptr debutanti si aceasta sa creasca in fct. De vechime.Bravo lor!Sper ca si noi sa solicitam aceste lucruri.
Citat
+14 #2 Andrei 16-03-2017 08:20
Ce sa intelegm din articolele.aste a?se va aplica legea,se vor organiza proteste?ce urmeaza?politia iese in strada azi!
Citat
+9 #1 Praf in ochi 16-03-2017 07:11
Pe scurt momentan fara rezolvare -asteptam sa treaca 2017 si mai vedem ce este de facut,salarizar ea ramane confuza ,angajarile stationeaza ,diferentele dintre salarii nerezolvate,con cediile restante la anu pentru cei care rezista .
Chiar este greu sa pricepem ca astia nu acorda nimic fara amenintari-dupa mintea mea au un singur scop PSD - prostirea prin orice mijloace pana la prezidentiale si dupa aceea dupa noi potopul ne injumatatesc astia si bruma castigata . Astia concret in viitorul apropiat nu ofera mare lucru in afara de manipulare iar maririle astea pe nu stiu cati ani sunt o amanare si o amagire a bugetarilor - inca o lege de salarizare neaplicabila .Sunt ani multi de cand se chinuie tara asta sa scrie o lege unitara de salarizare dar sunt prea multi smecheri platiti pe alte legi din bugetul statului care nu pot fi multumiti.
Ne vom certa intre noi pe salarii si cu alte institutii ani de zile de acum inainte la cum este conceputa in forma actuala .
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 23.10.2017 19:10
  Lucrezi la puscarie nu la o firma de it in primul rand si in al doilea ...

  Read more...

   
 • E4 23.10.2017 19:08
  Indiferent cum ne vom numi in acte in media ne vom auzi numiti in ...

  Read more...

   
 • Vlad 23.10.2017 17:07
  Dnule Teoroc, daca atunci cand va retrageti nu lasati la "carma" acestui ...

  Read more...

   
 • Gicu 23.10.2017 11:06
  Dle Tudorache spuneti-mi va rog, daca legea salarizarii 153 nu se ...

  Read more...

   
 • simona 23.10.2017 05:30
  Cum se aplica Legea 169 pentru detențiunea pe viața? Adica perioada ...

  Read more...

Google AdS