www.snlp.ro Web analytics

Ce urmeaza in plan salarial. Sa navigam prin ceata

fog shipNoua lege-cadru privind salarizarea bugetarilor este cam gata dar nu va fi scoasa public decat pe 15 martie. Intre timp circula niste anexe cu valori partiale care se incearca a fi completata prin colectare de date, cu exceptia anexei referitoare la structura de aparare care indica niste valori interesante mentinute insa in limite de mare discretie. 

 Dupa 15 martie incepe nebunia totala. Va fi o perioada marcata de surpize placute cand vor fi vizualizate valorile livrate cu generozitate dintr-o anvelopa totala de 32 mld lei disponibila pentru 3 ani de aplicare a noului sistem. Dar si o perioada marcata de iritari si enervare cand familiile ocupationale se vor compara intre ele si cand vom observa salarii mai mari prin alte curti, acest aspect fiind de natura sa estompeze in importanta chiar si propriile cresteri.

Daca in luna iunie legea-cadru nu se va depune la Parlament, guvernul actual sau cel putin ministrul muncii au o problema si se va lasa cu masuri autoimpuse (nu intram inca in detalii). Deci inclinam sa credem ca va fi depusa. Principalul obstacol in calea fericirii bugetarilor ar fi intentia social-democrata de a separa, cu doua valori distincte, salariul minim intre sectoarele public-privat. Aceasta va deveni divergenta anului, meciul 1450-1750 (lei) care va arunca in aer confederatiile, sau mai degraba va genera implozie.

Am inceput deja sa ne devoram intre noi. Noi, bugetarii, sustinem ca pierderile de venituri din ultimii ani dar si imposibilitatea de a negocia salarii sau alte drepturi salariale sunt de natura sa justifice o astfel de diferentiere. Colegii sindicalisti din privat spun ca vor ramane fara salariati (care vor da fuga in public) si ca nu va mai avea cine sa furnizeze bani la buget si ca nu este corect ca intr-un stat sa existe doua salarii minime, unul mai mic si unul mai mare. Teorii, nervi, variante… Toti avem dreptate, insa cumva trebuie sa avansam. Pe loc nu putem ramane.

Incepand de la jumatatea lunii martie vom dezbate si vom suci problema pe toate partile, prin urmare nu suprasaturam acum cu detalii desi incepem sa colectam din ce in ce mai multe, participand la intalniri si beneficiind de o pozitie federativa (prin Federatia PUBLISIND) foarte relevanta. Una dintre variante ar fi ca legea-cadru sa intre in vigoare la 1 ian 2018 insa ramane de vazut reactiile.

Si acest guvern ca si altele este foarte sensibil si atent la reactii. Dupa ultimele modificari salariale de la finalul anului trecut era vorba ca pana la legea-cadru nu se mai produc altele. Insa educatia a reusit sa mai aduca niste corecturi evitand ministerul muncii si mergand direct la premier, acesta fiind un semnal foarte prost daca guvernul isi dorea liniste pana la legea-cadru.

Dovada de slabiciune guvernamentala sau de forta sindicala, daca educatia a putut corecta, normal ca vor incerca toti sa obtina cate ceva in plus pana la schimbarea sistemului in integralitate. Cu cat un secotr este mai puternic dezvoltat sindical (implicit cu efect in plan electoral) cu atat mai multe mutatii poate genera in aceasta perioada. Sintagma „pana la legea-cadru” va deveni la moda si o vom tot repeta.

Guvernul vrea sa termine cat mai repede cu aceasta perioada de haos insa nu e simplu daca pe primul plan sunt bugetarii. In confederatii este greu de gasit un echilibru daca se merge astfel. Insa fiecare structura sustine interesele propriilor membrii. Nu prea exista alta cale naturala. Deci, „pana la legea-cadru” este inca loc de miscare, asta pe scurt.

Politistii scutura putin din cap pe tema salariului minim, o tema care in realitatea nu va produce rezultate traumatizante dar ar putea fi de natura sa micsoreze putin diferentele intre executie si comanda intrucat cresterile ar fi in special in baza. Studiem problema prin comparatie cu celelalte institutii din structura si fiti siguri ca ne vom pozitiona corect, asa cum ne-am obisnuit membrii. Avem cel mai bun nivel salarial din structura dar asta nu justifica eventuale pierderi in viitor.

La Politie, componenta salariului este putin ciudata incluzand in salariul de functie sporuri pentru conditii de munca. Se incearca o setare a corespondentei dintre salariul de baza cu salariul de functie, si nu cu salariul functiei de baza. Daca acest lucru s-a aplica si la noi, efectele ar fi destul de diferite fata de politie, avand in vedere structura diferita a SF si SFB. Dar avem un plan si va vom mentine informati. Tineti aproape si fiti pregatiti! Daca se discuta din nou ca penitenciarele trebuie pierdute pe drum prin tactici obscure, vom produce dezamagire. Nu suntem veriga slaba a structurii de aparare nationala desi multi incearca sa ne trateze astfel!

 

9 COMMENTS

  1. Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza dreptul, in bani, pentru concediul neefectuat la data iesirii la pensie!

  2. [quote name=”Agent simplu”]E adevarat sunt anumite care vor fi frustrante dar asta se intampla si acum. De exemplu acum 3 ani mi s a propus trecerea la o alta institutie pe un post de personal contractual, dar am zis nu, ca pierd statutul special. Salariu era putin mai mic decat la noi. Stiti cat castiga persoana care a ocupat postul? 5500 net. O venerabila persoana de 60 ani si pensionara. PERSONAL CONTRACTUAL[/quote]
    Esti foarte destept dar statutul nostru special pe langa banutii aia multi sau putini, iti favorizeaa iesirea la pensie mai rpd cu vreo 18 ani decat personlul contractual fiindca beneficiezi de conditii speciale de munca, iti deconteaza chirie, transport et etc…dar esti liber sa pleci cand vrei tu..

  3. Pentru „Agent simplu” . Bine ca ai ramas in sistem , ca eu unul nu am inteles ce ai scris in comentariu. Te rog , reformuleaza textul!

  4. Bună ziua!

    Urmăresc de multă vreme, cu maxim interes și apreciere, informațiile și luările de poziție de pe situl sindicatului Dv.! Am tot respectul pentru actualitatea, eficiența și calitatea materialelor postate! Le-am dat, pe unele, ca linkuri spre subiecte tratate exemplar, la nivel de sindicat, pe forumul… edu.ro!

    🙂

    Da, eu fac parte, de 25 de ani, din sistemul de educație (profesor de liceu, apoi auxiliar universitar, studii superioare, doctorat, lucrare postată imediat pe internet). Am fost membru de sindicat prin anii ’90, greve serioase, manifestări asemenea, ore tăiate în condica de prezență, rezultate pe bune, atunci. Am renunțat de mult, sindicatele noastre actuale sunt acaparate de niște „capi” eterni, inerți, vedete TV (vezi Hadăr de la Almamater, de exemplu), doritori de ascensiune în politică (vezi L.M. Pop) ș.a.

    Sistemul de educație e varză, salarizarea la fel.
    OK, am intervenit, ca outsider, chiar referitor la părerea cum că „…educatia a reusit sa mai aduca niste corecturi…”
    Vă asigur că, de fapt, doar mult mai lustruite politic – aparențele înșală și acum!
    Ultimele „reparații”, triumfalist prezentate de către sindicatele din învățământ și guvern – au generat un nou val de inechități în sistemul de salarizare din ramura educație.
    Îmi permit să vă ofer un link lămuritor, pagina 13 din topicul de mai jos:

    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=229325&st=300

    Întreaga salarizare din sistemul bugetar e (tot mai) grețoasă.
    În 2008 am deschis un topic, pe forumul edu.ro, tocmai pe acest subiect, de interes național. Pentru cine are timp, cred că ar fi trist-amuzant de urmărit evoluția în timp…

    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=98990&st=0

    P.S.
    1. În prezent, după 25 de ani vechime în sistem, în ciuda tuturor studiilor și sporurilor – „beneficiez” de un salariu brut mai mic decât cel mediu pe economie.
    2. Nici în august 2016, nici în ianuarie 2017 – nu am beneficiat de vreun leu în plus. Pare paradoxal – dar explicația a fost că până atunci… primeam prea mult! Aveam o sumă legal acordată, din partea angajatorului, pentru activități suplimentare. Am rămas cu acestea în fișa postului, evident – dar… cum era o creștere în salariul din grilă, imediat angajatorul tăia aceeași sumă din venitul suplimentar…
    🙂

    Încă o dată,
    cu multă stimă!

    Fleetwood

  5. 1. Cresterea de 20% ni se aplica si noua? Magistratii si grefierii primesc deja…
    2. Despre sprijin pt locuinte se mai aude ceva?

  6. Funcția SPL. ce credeți se poate face ceva si pentru aceia care aduc venituri in sistem , au cele mai mici salarii din sistem. vorbim de același coeficent.

  7. Cand. Vine. Marirea. De salariu. De. Baza. Mai. Mare si. In. Ce. Luna.

  8. E adevarat sunt anumite care vor fi frustrante dar asta se intampla si acum. De exemplu acum 3 ani mi s a propus trecerea la o alta institutie pe un post de personal contractual, dar am zis nu, ca pierd statutul special. Salariu era putin mai mic decat la noi. Stiti cat castiga persoana care a ocupat postul? 5500 net. O venerabila persoana de 60 ani si pensionara. PERSONAL CONTRACTUAL

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)