Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Țepe ministeriale. De la "politist de penitenciare" la... sanctiuni mai aspre pentru salariati

dialog

 

Aveti mai jos mesajul sindical transmis astazi catre ANP (faza I) ca urmare a divergentelor care au aparut imediat ulterior publicarii de catre MJ a unui proiect de modificare a statutului nostru special, orientat strict pe latura disciplinara, cu ignorarea tuturor aspectelor negociate si convenite anterior, indelung asteptate de salariati:

 

 Mesaj din data de 08.02.2017

 

Nr. 07/SNLP/08.02.2017

Catre

Directorul general al ANP

Domnul comisar sef de penitenciare Marius VULPE

 

Stimate domnule director general

 

Urmare invitatiei la intalnirile pentru discutarea proiectului de lege elaborat de Ministerul Justitiei in vederea modificarii Legii nr 293/2004, va informam ca SNLP/FSANP au analizat situatia si au convenit asupra urmatoarelor aspecte pe care vi le transmitem in cele ce urmeaza:

 

1. SNLP/FSANP solicita atat ANP cat si MJ retragerea din procesul de transparenta decizionala, a proiectul de modificare a Legii nr. 293/2004 in forma in care acesta este publicat pe pagina MJ din data de 02.02.2017. Totodata solicitam stabilirea unei intalniri intre partenerii sociali din sistemul penitenciar, la sediul MJ, pentru clarificari privind urgenta, oportunitatea, prioritatile de avut in vedere, precum si structura generala a proiectului, aceasta fiind cel putin o cutuma recunoscuta in procesul de dialog social din domeniul nostru dar totodata si o prevedere stabilita prin Acordul privind transparenta decizionala (art 4) si mai ales prin Legea nr. 293/2004 (art 78).

 

2. In cazul in care se apreciaza ca proiectul publicat deja pe pagina MJ nu poate fi retras din etapa de consultare publica, intrucat a fost deja initiata procedura stabilita prin Legea nr. 52/2003, desi aceasta nu este chiar una rigida, SNLP/FSANP solicita modificarea proiectului prin corelare cu ultima forma de proiect (modificarea integrala a Legii nr. 293/2004 si nu doar pe latura disciplinara) convenita anterior intre MJ-ANP-sindicate, in urma dezbaterilor organizate atat in cadrul Comisiei mixte privind sistemul penitenciar cat si in grupurile de lucru din cadrul ANP, cu participarea specialistilor MJ. In acest sens apreciem ca este de asemenea necesara o intalnire in acelasi registru cu cea propusa la pct 1, pentru a clarifica eventualele aspecte care pot fi considerate inca "in discutie" (practic este vorba de cateva puncte care pot fi clarificate cu operativitate, in cadrul unei singure intalniri).

 

3. Daca niciuna dintre variantele propuse mai sus nu este considerata acceptabila de catre initiator, SNLP/FSANP decid sa nu participe la consultarile pe marginea proiectului actual care vizeaza strict procedura disciplinara si introduce competente noi care anuleaza rolul comisiilor de disciplina (aspecte care nu au fost nici propuse si nici dezbatute anterior) urmand sa adopte un plan comun de actiune pe mai multe paliere, fiind luate in calcul: depunerea de amendamente in cadrul procesului legislativ daca acesta va fi initiat cu disfuunctiile susmentionate in planul dialogului social, propunerea unui nou proiect indiferent ca MJ sustine o anumita lista de modificari, actiuni in instanta, proteste, mediatizare.

 

4. In prima faza, SNLP/FSANP se adreseaza strict ANP prin prezentul mesaj, solicitand derularea demersurilor considerate necesare pentru evitarea unor tensiuni intr-o perioada sensibila, tensiuni pe care nu ni le dorim dar nici nu suntem dispusi sa acceptam interventii pe statutul special strict pentru asprirea laturii disciplinare, cu ignorarea tuturor prevederilor negociate indelung in grupuri de lucru, care vizeaza restructurarea Legii 293/2004, dobandirea unei identitati profesionale, precum si multe alte corectii benefice pentru o cariera mai clara in sistemul penitenciar si in general pentru norme lipsite de ambiguitate. Salariatii din penitenciare asteapta in liniste schimbarea denumirii ocupatiei si primesc la schimb doar sanctiuni mai aspre, ceea ce este inadmisibil.

 

5. In considerarea celor mentionate la pct 4, precizam faptul ca SNLP/FSANP nu participa la intalnirea propusa pentru data de 08.02.2017 si solicita un punct de vedere din partea ANP, cu privire la aspectele susmentionate, in vederea stabilirii pozitiei celor doua organizatii raportat la demersurile pe care ANP/MJ vor decide sa le efectueze.

 

Cu deosebita consideratie

 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

Presedinte Federatia PUBLISIND

 

Mesaje anterioare (corespondenta este ampla si implica mai multe parti, motiv pentru care nu vom cita toate raspunsurile neavand acordul acestora):

 

Pe 2 februarie 2017, 11:43, Secretariat DCEAN - ANP a scris:

Bună ziua,

Vă informăm că, la data de 02.02.2017, pe site-ul Ministerului Justiției, în secţiunea „Informații de interes public > Acte normative > Proiecte în dezbatere”, a fost postat Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind statutul funcționarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, însoțit de expunerea de motive.

Acesta poate fi accesat și prin accesarea link-ului http://www.just.ro/proiectul-de-lege-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-2932004-privind-statutul-functionarilor-publici-cu-statut-special-din-administratia-nationala-a-penitenciarelor/ .

Cu stimă,

DCEAN

 

-------------------------------------------------------------

From: Sindicat SNLP [mailto:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Sent: Thursday, February 02, 2017 6:44 PM
To:
Cc:
Subject: Re: Proiect modificare Lege nr. 293/2004

Buna seara

Cam brutala si hazardata incercarea!

Dupa niste ani de zile de lucrat pe modificarea statutului nostru special, de restructurat intreaga lege, noi iesim cu 17 pagini doar pe cercetari adm-tive si disciplinare...

Mai mult de atat, transformam munca celor din comisii (care e un extra-serviciu) in atributii obligatorii cu risc de sanctiune (probabil ne trebuie si o curte martiala sau un organism coercitiv superior, pentru pedepsit membrii neascultatori ai comisiilor / de vazut cine mai accepta sa faca si munca asta, dupa vreo cateva sanctiuni aplicate).

Asta e prioritatea noastra de sistem, primul si singurul lucru concret cu care iesim pe mandatul dlui Iordache.

Bineinteles in afara de gratiere...

Nu are rost sa mai amintesc cum comisiile se transforma in foruri consultative, directorul avand optiunea de a da oricum orice sanctiune, chiar daca propunerea comisiei ar indica clasarea sesizarii.

Dincolo de partea retorica a mesajului, propunem totusi o intalnire pe problema statutului, nu de alta, dar pe linia asta, ajungem direct in strada si in termen foarte scurt, garantat!

Cu stima

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

 

-------------------------------------------------

Bună ziua,

Vă informez că în data de 08.02.2017  (sala de mese de la et. 7, între orele 9 - 11) se va desfășura o nouă întâlnire a grupului de lucru constituit pentru elaborarea proiectului de modificare și completare a Legii nr. 293/2004, în cadrul căreia va fi continuată  analizarea proiectului de modificare a Legii nr. 293/2004 postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției.

Regăsiți atașat forma rezultată în urma discuțiilor de astăzi.

Cu mulțumiri,

DCEAN

Comentarii  

+2 #32 fpss 25-02-2017 10:03
nici o vorba despre cresterea salariala cu 1000 ron a grefierilor???? nici un lider nu vrea sa spuna nimic,,,,,,,,,, ,,,,
Citat
0 #31 Sindicalist Galați 18-02-2017 17:17
Da prietene Pricop , ai dreptate .Din păcate cred prin toate unitățile penitenciare avem câte o (editat) din asta care nu au aviz pozitiv la psihologic și profită de acest lucru ne făcând nimik .Să le fie rușine putorilor ăstora. Ar trebuii să luam atitudine și să le fie rușine șefilor care îi favorizează.
Citat
-1 #30 Pricop-giurgiu 17-02-2017 06:26
Dragă coleg King îți mulțumesc pentru răspuns dar sunt indignat .Îți spun că sunt mulți care nu au aviz pozitiv si ne cam fentează cu munca .Suntem fff mulți care facem treaba altora .
Citat
+3 #29 troublemaker 16-02-2017 21:44
Citez pe un fost optimist:
Domnule Teoroc, o intrebare in afara temei din articol. Se mai da 50%, suntem in februarie si nu stiu sa fi luat cineva. Multumesc.

Se da!Suntem la faza pe directori.....a djuncti! :lol:
Citat
+10 #28 povstitorul 16-02-2017 21:11
povestitorul
February 16, 2017 at 20:59

Your comment is awaiting moderation.

Se stie ca la Inalta Poarta era o traditie :capul plecat sabia nu-l taie.Se vede ca lipsa comentariului meu dovedeste acest aspect.Concuren ta a fost destul de cerebrala sa publice.Datorit a celor ca ei noi mai credem inca in lupta sindicala.Anaja tii penitenciarului stiu realitatea.Poat e suntem considerati prosti dar suntem multi pentru a ne aminti putin si de Alexandru Lapusneanu.
Multumesc moderatorului SNLP care a publica comentariu meu iar acesta este raspunsul la nepublicarea comentariului pe site-ul sindicatului (editat).VOI ca lideri sindicali ne definiti pe noi ca sindicalisti.
Citat
-4 #27 finul Alecu 16-02-2017 17:35
Draga povestitorule
Parca pe timpul marelui lider IL(nu Caragiale) nu erati voi asa suparati! Acum c-o fi vorba de basme,gen Harap Alb sau Moulin Rouge,nu stim ,dar se pare ca aveti drame!Asa ca puneti-o de-un roman,ca de exemplu "Rascoala"!Pe ei razesii mei!
Citat
-1 #26 King 16-02-2017 16:40
Citez pe Pricop-giurgiu:
Bună ziua !domnilor poate să-mi spună cineva , cam cât poți să reziști in sistemul penitenciar fără aviz pozitiv la examenul psihologic?

Draga fpss confrom legii 293/2004 daca nu esti apt medical si psihologic pt functia in care esti numit...sistemu l iti va spune la revedere..
Citat
+1 #25 Pricop-giurgiu 16-02-2017 05:57
Bună ziua !domnilor poate să-mi spună cineva , cam cât poți să reziști in sistemul penitenciar fără aviz pozitiv la examenul psihologic?
Citat
+32 #24 povestitorul 15-02-2017 21:40
Pe domeniile din Vaslui a pus stapanire un boier parvenit care dupa ce aplatit tribut la Inalta Poarta a fost uns paharnic la cetate.Dregator ul a inceput sa foloseasca miloace josnice specifice caracterului sau si a ajuns sa fie numit prin interpusul (editat) sef peste targoveti.Fiind un bun orator dar un slugarnic slujbas a fost calcat de acelasi (editat) venit vremelnic in control pentru a parea ca il verifica si pe el cineva de la Inalta Poarta.Ne-am prins ca a fost un atac pe timp de ceata pentru a impresiona prostimea de targoveti.La ultimul turnir organizat in curtea sa a facut tot posibilul ca lacheul sau personal sa fie uns cu o substanta urat mirositoare la contestatie de catre un alt vataf de curte chiar daca pentru acesta a dat un picior intr-o zona dorsala ocupantului locului obtinut pe merit.Pentru corectitudinea bataliei va reveni acelasi pitic atomic (editat) pentru a viziona filmarile.Relua rile filmate cu drona nu vor fi omologate.Raman e cum am stabilit.P.S.A fost o fabulatie iar realitatea est mult mai jenanta.
Citat
-1 #23 un fost optimist 15-02-2017 19:47
Domnule Teoroc, o intrebare in afara temei din articol. Se mai da 50%, suntem in februarie si nu stiu sa fi luat cineva. Multumesc.
Citat
+2 #22 Mircea 15-02-2017 19:04
Am înțeles,in acest caz putem beneficia de asistenta juridică?
Citat
+3 #21 Adi P 15-02-2017 18:28
Iesim in strada dle Presedinte, doar chemati-ne, in loc sa evoluam noi ne intoarcem in trecut !!!! MITING !!!!
Citat
-5 #20 Cristian Tudorache 15-02-2017 11:06
#19 Mircea
Hotararea CSM nr. 89/2014 pentru aprobarea Regulamentului de organizare a activitatii judecatorului de supraveghere a privarii de libertate
Art. 24
In vederea solutionarii sesizarii, judecatorul de supraveghere a privarii de libertate poate proceda la ascultarea oricarei altei persoane condamnate sau a oricarei altei persoane care desfasoara activitati in sistemul penitenciar. In acelasi scop, se pot solicita rapoarte, lamuriri scrise de la lucratori din penitenciar, se pot efectua cercetari la fata locului.
Citat
0 #19 Mircea 14-02-2017 22:48
Dle președinte , judecătorul delegat are dreptul de a interoga angajații??
Citat
+12 #18 Praf in Ochi 14-02-2017 21:34
Avem mai putini oameni decat in 2016 ,situatia noastra o sa fie din ce in ce mai rea si nu avem aceasta problema de 1 an sau de 2 ani este de 27 de ani problema asta si nu cred ca sunt persoane dispuse sa lupte cu adevarat- totul se rezuma la propriile persoane si vorba romanului - Doamne fereste de mai rau -personal sunt fara speranta ca o sa primim conditii si concedii si plata ore suplimentare - doamneeeeee daca incep sa enumar problemele acestui sistem plictisesc cititorii - suntem atat de mici si departe de cei care au painea si cutitul in tarisoara asta ........... Praf in Ochi
Citat
+13 #17 alin 14-02-2017 15:33
ce s-a mai hotarat/discuta t in legatura cu proiectul legii 293?
Citat
+8 #16 ovidiu 14-02-2017 08:12
Sa iesim in strada pentru aceste abuzuri sa ii dam jos
Citat
-10 #15 Cristian Tudorache 13-02-2017 15:50
#14 Asclepios
#18 Ștefan Teoroc 08-02-2017 20:53
Acela nu este brutul SFB. Intereseaza-te te rog la financiar la tine la unitate. Te vor lamuri. Sau pe scurt, ia brutul total de pe fluturas, elimina norma de hrana, echipament, si spor pericol 30% si ai SFB. Urmareste brutul!
Citat
+7 #14 Asclepios 13-02-2017 14:19
Intreb si eu pe fluturasii nostri stufosi care este salarul de baza al nostru? 1.Salariu functie...2.Sal ariu merit...3.Spor mis. permanent...4.s por confidentialita te...5.spor fidelitate...6. SAL.BAZA FUNCTIE 1363 lei sa fie asta?!Pai e mai mic decat 1450 salariul minim pe economie si sunt agent sef principal cu 19 ani vechime in sistem asistent medical principal I ?!Sau cel de pe la poz 13 ( unde la poz 11 am introdus toate sporurile de la cel ANP 30% pana la munitie cu litere mici) SAL. FUNCTIEI DE BAZA (nemaj,maj) care este adevarat ca este de 2544 ?!
Citat
+7 #13 Horatiu 13-02-2017 12:46
Într-adevăr Cum spunea un coleg la mj sau mărit salariile cu
1000 de Ron la grefieri .Bravo noi iarăși am (editat).Cred ca dacă nu am mai luat salar de loc nu sar supără nimeni.Dl președinte de sindicat ce ne puteți spune despre aceasta mărire noi ce maîn așteptăm? De fapt cred ca am înțeles trebuie sa tăcem din gura și sa lucram.
Citat
-1 #12 Cristian Tudorache 13-02-2017 07:13
#11 finul Alecu intervine - dialogul asta cu d'alde "ma lasi cu functiile tale" nu-mi este caracteristic. Dupa cum observi, opinia iti este respectata. Te rog totusi sa renunti la lipsa de cuviinta. Cand esti pornit a extrage din context din dorinta de a da o replica nu iese altceva, crede-ma. In fine...

Dupa cum am afirmat, Nicu se poate adresa instantei. Si am opinat ce ar insemna un astfel de demers, in care tu vrei sa muncesti pe functia pe care esti incadrat (total de acord !) iar angajatorul o baga p'aia cu situatia operativa sau misiunile ce trebuiesc acoperite pentru a nu genera "tulburari in statul de drept pentru detinuti". Sper ca observi ghilimelele... Si, chiar ne-ar fi de folos o hotarare judecatoreasca pe speta asta. Asa cum ne-a fost de folos decizia procurorului cu privire la refuzul muncii suplimentare (speta la Braila).
Citat
+4 #11 finul Alecu intervine 13-02-2017 05:50
Draga CT
Poate ar fi mai bine sa nu descurajezi omul cu dreptatea in mana.Orice unitate are,sau ar trebui sa aiba un stat de functii.In caz contrar suntem in aer,adica muncim la negru.E vina lui Nicu ca strategii nu au stabilit necesarul de functii pe fiecare structura a SDRP?La ce mai facem noi Regulamente ,in care scrie negru pe alb ca fiecare structura a sdrp are personal specializat?Ori tu crezi ca eu cred ca la operativ se poate lucra pe orice functie,asa dupa bunul plac?Ori tu crezi ca sunt necesare regulamente de aplicare a Regulamentului, ori macar "neste"procedur i? Ma lasi puti cu functiil tale standard? Al cui "standard draga CT? Cumva al UE,ca de-aia am armonizat legislatia in tratatele de preaderare.?Ori trebuie sa astepta Directive ale UE?Cum se afla Nicu in stadiul acceptarii tacite,cand omul nostru doreste sa treaca in stadiul neacceptarii tacite?Spune-i tu,ca jurist pe dreptul munci sa se adreseze conducerii ca doreste sa lucreze pe functia lui si nu-si da acordul sa lucreze pe alta functie.i mai spune-i ca-l sustii sa promoveze si o actiune in instanta,ca nu are el nicio vina ca de 30 ani nu este personal suficient la operativ.Adica ,nu e vina lui ca toate guvernele,toti M sau DG nu au putut mai mult.Sper sa-i fii de autor!
Citat
+20 #10 Un indignat 12-02-2017 22:41
Domnilor sindicalisti si dragi colegi va aduc la cunostinta faptul ca salariile celorlalti angajati ai ministerului justitiei au fost marite.Grefieri i au primit suma de 1000 de lei in plus la salariu...Ma face sa ma simt extraordinar si cu statut special ideea ca dupa cativa ani buni de munca si scoala,ore suplimentare,sa mbete,duminici si sarbatori lucrate departe de familie fata in fata cu tot ceea ce societatea incearca sa tina mai departe, nu ma pot ridica la nivelul salarial al unui proaspat grefier.Nu vreau sa spun ca acestia nu merita acest bonus,ba dimpotriva,chia r si mai mult ar trebui remunerati dar de noi parca prea isi bat joc toti si se fac ca nu ne vad.O doleanta majora dintr-un sistem mic de care nimanui nu pare sa ii pese.Va multumesc.
Citat
-5 #9 Cristian Tudorache 12-02-2017 21:36
#8 pensionar de la JILAVA - unitatea trebuie sa va achite sumele restante aferente concediului de odihna neefectuat pana la data la care v-au incetat raporturile de serviciu prin pensionare.

In situatia in care nu ati beneficiat de aceasta plata, depuneti la secretariatul unitatii o solicitare (cu nr de inregistrare, evident) invocand temeiul legal, ulterior, functie de raspuns va puteti actiona in consecinta.

#7 Nicu - situatia ta a devenit cutuma in multe penitenciare. Tu ceri ca, efectiv, sa se respecte disciplina de stat. Ori, in stadiul in care suntem acum, in care doar o unitate a beneficiat de noul stat de functii pe standard, corelat si cu lipsa acuta de personal, ma tem ca te afli in spectrul acceptarii tacite a unei astfel de cutume.
Este adevarat ca pe calea instantei ai putea lamuri chestiunea asta dar este un demers (din punctul meu de vedere) de uzura, in care nu stiu daca vei avea indeajuns de multa rabdare.
Citat
+2 #8 pensionar de la JILAVA 12-02-2017 11:41
Domnule presedinte am fost membru de cind sa infiintat sindicatu,am platit o cotizatie,si va rog sa faceti demersuri sa ne luam si noi bani pe concediu neefectuat,nust iu care o fi cauza .
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 23.10.2017 19:10
  Lucrezi la puscarie nu la o firma de it in primul rand si in al doilea ...

  Read more...

   
 • E4 23.10.2017 19:08
  Indiferent cum ne vom numi in acte in media ne vom auzi numiti in ...

  Read more...

   
 • Vlad 23.10.2017 17:07
  Dnule Teoroc, daca atunci cand va retrageti nu lasati la "carma" acestui ...

  Read more...

   
 • Gicu 23.10.2017 11:06
  Dle Tudorache spuneti-mi va rog, daca legea salarizarii 153 nu se ...

  Read more...

   
 • simona 23.10.2017 05:30
  Cum se aplica Legea 169 pentru detențiunea pe viața? Adica perioada ...

  Read more...

Google AdS