www.snlp.ro Web analytics

Salariul minim sare de la 1250 spre 1400, speram 1450 lei. Se decide azi!

implications of raise the minimum wageAcum o luna anuntam despre negocierile privind salariul minim si despre pozitia BNS care cere ferm 1450 incepand de la 1 ianuarie 2017. Ieri au avut loc dezbateri la noul MMJS (fost MMFPSPV) adica Ministerul Muncii si Justitiei Sociale iar azi are loc sedinta forului suprem de dialog social din Romania respectiv Comitetul National Tripartit unde sa va incerca stabilirea valorii finale a salariului minim in vederea adoptarii in sedinta de Guvern care va avea loc tot astazi. Cresterea va produce efecte si in sistemul penitenciar! Urmeaza la foc automat aprobarea bugetului pe 2017 si legea-cadru privind salarizarea

 

Raport BNS privind discutiile purtate la Ministerul Muncii pe tema salariului minim

Bucureşti, 05-01-2017

 

Azi, 05.01.2017, la sediul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a avut loc sedinta Comisiei de DIalog Social cu unic punct pe ordinea de zi proiectul de HG privind stabilirea salariului minim brut pe tara, incepand cu 1 februarie 2017.

Sursa: Steluta Enache BNS

 

Din partea Ministerului Muncii au participat dna Lia-Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Insertiei Sociale si dnul Gabriel Petrea Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social.

Din partea partenerilor sociali au participat:

 

– Dumitru Costin, BNS,

-Sorin Stan – CNSLR Fratia,

-Bogdan Hossu – CNS Cartel Alfa,

– Ion Albu- Meridian,

– Simion Hancescu CSDR,

– Eduard Floria – Concordia,

– Ana Bontea – CNIPMMR,

– Stefan Radeanu – UGIR,

– Radu Godeanu ACPR.

 

In general partea patronala a sustinut ca-si mentine pozitia exprimata anterior, respectiv un salariu minim de 1375 insa nu respinge ideea unui salariu de 1450 lei doar considera ca ar trebui  ca aceasta crestere sa fie insotita de un pachet de masuri care sa compenseze pierderea de competitivitate, in special in cazul sectoarelor bazate pe export.

 

Bogdan Hossu a sustinut necesitatea de a introduce o definitie a salariului minim, de asemenea a precizat ca se impune introducerea unor nivele diferite ale salariului minim functie de nivelul de pregatire. Observatiile BNS, transmise si in scris dupa sedinta, au fost urmatoarele:

 

1) Considerăm că propunerea avansată este una rezonabilă și totodată îndreptățită. Având în vedere prevederile programul de guvernare sugerăm ca încă din 2017 să se ia în calcul o reducere a fiscalității salariului minim, respectiv o indexare a deducerilor personale de bază și a deducerilor suplimentare, astfel încât creșterea salariului minim brut să se regăsească mai pregnant în creșterea salariului minim net. În acest moment, creșterea salariului minim brut cu 200 lei se transpune într-o creștere a salariului minim net cu doar 140 lei. Creșterea deducerii personale de bază de la 300 lei la 400 lei ar permite ca din 200 lei brut, să se regăsească în creșterea salariului net 156 lei, acesta urmând să fie un pas intermediar în reducerea fiscalității pe salariile mici.


2) Modificarea art 1din proiectul de HG astfel: ”Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe țară garantat în lei se stabilește la 1.450 lei lunar, sumă stabilită în bani, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore in medie pe lună în anul 2017, reprezentînd 8,735 lei / oră.” Facem această propunere având în vedere practica existentă la nivelul unor angajatori, respectiv aceea de a acorda salariul minim, parțial în bani și parțial sub diverse tipuri de facilități, cum ar fi tichetele de masă.


3) Considerăm că nivelul sancțiunilor acordate pentru nerespectarea prevederilor HG pentru stabilirea salariului minim sunt prea mici iar plaja de aplicare este prea largă. Având în vedere că aceste sancțiuni sunt prevăzute de Codul Muncii, ar trebui ca pe viitor să se aibă în vedere o revizuire a acestor prevederi, această modificare poate fi făcută având în vedere și reglementarea conceptului de prevenție.


Din evaluările realizate de BNS creșterea salariului minim va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat, chiar și în condițiile creșterii deducerilor personale și deducerilor suplimentare. In cazul mediului de afaceri impactul creșterii salariului minim reprezintă mai puțin de 25% din contravaloarea facilităților fiscale primite de mediul de afaceri în 2017, conform Codului Fiscal.


De asemenea considerăm că se impune ca în perioada următoare să se finalizeze mecanismul de stabilire a salariului minim brut, având în vedere și cerințele Comisiei Europene exprimate în Raportul de țară, elaborat în contextul semestrului european.

 

Nici una din observatiile transmise de parteneri in timpul sedintei nu a fost comentata de cei 2 ministri, s-a cerut ca observatiile sa fie transmise in scris. De asemenea s-a comunicat faptul ca foarte repede vor incepe dezbaterile pentru legea salarizarii unitare in sectorul public, prioritatea fiind in acest moment elaborarea bugetului public. Proiectul de HG pentru stabilirea salariului minim va fi supus dezbaterii in sedinta CNTDS din 06.01.2017,urmand sa fie aprobat in sedinta de Guvern din aceeasi data.

 

23 COMMENTS

  1. Allo!! Asta e site-ul oamenilor seriosi! Site-ul de barfe este (editat). Referitor la comentarii parerea mea e ca sunt f putini ofiteri care isi merita banii dar apoi respectul. Vrei respect: stai printre oameni si implica-te, ajuta-i cand au o problema nu stai si tirezi si cand te suna subordonatii cauti motive sa te eschivezi sa nu vi sa-i ajuti ca esti prea terorizat de hoti sau de sefi. Nu pot sa remarc totusi ca exista si ofiteri(de regula doar ST) carora le pasa de subordonati dar acestia sunt pe cale de disparitie. Orice s-ar spune cine n-a stat 12 ore cu hotii nas in nas nu stie ce inseamna greul: sa faci pe educatorul. psihologul, comandantul de sectie( ca astia se regasesc doar pe state ca pe interior nu-i vede nimeni), sa faci si insotire si putina evidenta ca deh toate problemele detinutilor sunt si ale tale. Dar asta e mortii cu mortii vii cu vii.

  2. [quote name=”Nu conteaza”]Observ ca toti vorbiti in contradicoriu fie agenti fie ofiteri … Domnule agent ca sa iti explic in ce consta salariu asta de puscarie si fraza cu „sa ii mirosi basinile” si ofiterii si agentii lucreaza cu detinuti,deci termina ca nu esti vreun erou si ca sa iti raspund la aceasta frustrare pe care o ai,un ofiter poate raspunde inclusiv penal pentru oamenii pe care ii are in subordine … nu ai vrea sa ai salariu dublu decat al lui?[/quote]
    da un exemplu cu raspunderea penala pt.faptele subordonatului.era un principiu de drept ,,cu raspunderea personala”…sau ai terminat la spiru si acum esti sef?

  3. [quote name=”Nu conteaza”]Observ ca toti vorbiti in contradicoriu fie agenti fie ofiteri … Domnule agent ca sa iti explic in ce consta salariu asta de puscarie si fraza cu „sa ii mirosi basinile” si ofiterii si agentii lucreaza cu detinuti,deci termina ca nu esti vreun erou si ca sa iti raspund la aceasta frustrare pe care o ai,un ofiter poate raspunde inclusiv penal pentru oamenii pe care ii are in subordine … nu ai vrea sa ai salariu dublu decat al lui?[/quote]
    Nu am cerut decât ca și munca agenților sa fie apreciata … nimic mai mult . Dumneata vehicule procente . Sj da agenții sunt cei care duc greul puscariklor nu cei care pot „sa răspundă penal ” din satele ușilor închise … ofițerii de penitenciare sunt singurii care doresc sa fie mai cu moț … restul e cancan

  4. Observ ca toti vorbiti in contradicoriu fie agenti fie ofiteri … Domnule agent ca sa iti explic in ce consta salariu asta de puscarie si fraza cu „sa ii mirosi basinile” si ofiterii si agentii lucreaza cu detinuti,deci termina ca nu esti vreun erou si ca sa iti raspund la aceasta frustrare pe care o ai,un ofiter poate raspunde inclusiv penal pentru oamenii pe care ii are in subordine … nu ai vrea sa ai salariu dublu decat al lui?

  5. stimati domni,urmare a lipsei acute de personal,nu ar fi momentul ideal de a ne recistiga niste drepturi pierdute acum 6 ani,gen al 13 lea salar,banii de vacanta…sa ne organizam ca si in luna octombrie,refuzam iarasi munca suplimentara si practic schimburile intra in colaps si paralizeaza pur si simplu…poate o sa vina cei din anp sa ne inlocuiasca….

  6. Pt rasputin:am in cap vreo cinspe mii de motive pt a aduce un contraargument celor spuse de Dvs. Dle ofițer, dar nu o fac! Nu e vina mea ca sunt agent si strig din tot sufletul, si nici a dta ca ești ofițer si stai ca pietroiul pe varza si nu zici nimic. D aia l am omorât pe Ceaușescu !! Ai cv pe suflet, te simți nedreptățit, striga tare!! Dar daca nimeni nu zice nimic, înseamnă ca ori va e bn ori nu știți sa strigați!!vreau sa văd si eu postări de Șt care sa critice sau sa si exprime păreri. Sau dasdrp , dea, etc. Văd numai postări de agenți supraveghetori, escorta, paza…pălmașii cum va place Dvs sa spuneti… Cu respect…. Bizaaar

  7. Citi din marii ofițeri care au dat examen și au ajuns să fie ofițeri au luat acest examen pe bune sau au avut o susținere buna din partea cui trebuia.Ofiteri adevărați sunt cei care au făcut Academia de Politie ceilalți la apelul bocancilor.Halal.

  8. [quote name=”Rasputin”][quote name=”minerul”]Se începe negocierea pe legea salarizării unitare… ofițerii vor lua, din nou, felia cea mare din ,, plăcintă „, agenții iar o să fie salarizați la nivelul unui brancardier de spital. Domnule Președinte, vă rog să luptați pentru reducerea diferențelor salariale dintre ofițeri și agenți. Cu respect![/quote]
    Nu cumva doresti ca agentii sa aiba salarii chiar mai mari decat ofiterii? Mi s-ar parea normal, de bun simt, justificat, recomandat chiar. Mama lor… ce, i-am pus eu sa-si faca scolile (la timp), sa candideze la concursuri cu bibliografii de peste 1000 de pagini nu formate din 3-4 legi? Domnule Presedinte, acest sindicat mai reprezinta si interesele ofiterilor, sau doar pe ale agentilor? De foarte mult timp nimeni nu ia atitudine atunci cand in sectiunea de comentarii, ofiterii sunt prezentati ca un fel de plaga a sistemului care nu-i lasa pe agenti sa-si indeplineasca visele si sa primeasca ceea ce merita. Stiu ca sunt mai multi decat ofiterii, iar pentru un sindicat numarul membrilor conteaza, insa eu cred ca sunt anumite aspecte mai importante. Spre exemplu, cred ca rolul sindicatului este si acela de a aduce spre echilibru punctele de vedere extreme, de a-i ajuta pe tinerii intrati de curand in sistem sa nu preia aceste stereotopii legate de antagonismul ofiteri/agenti. Daca nu luati pozitie asupra acestor comentarii in care ofiterii sunt pusi tot timpul la colt, asta nu poate conduce in viitor decat catre insubordonare. Iar asta nu este chiar caracteristica unei institutii din sistemul de aparare nationala, din care ne dorim cu ardoare sa facem inca parte, nu-i asa?[/quote]
    Stimate domn ofițer, nu mi-am dorit prin comentariul meu să produc vreo scindare intre cele doua categorii profesionale, dar, aplicarea majorărilor prin puncte procentuale, a creat de-a lungul anilor, o discrepanta majoră intre salariile agenților și cele ale ofițerilor. Respect activitatea ofițerilor dedicați meseriei, e nevoie de ei, dar, mi s-ar părea corect ca, odată cu noua lege a salarizării, salariile agenților sa fie regândite și reașezare intr-o logică fireasca. Cu riscul de a va supara, stimate domn ofițer, nu mi se pare normal ca salariul dvs sa fie dublul salariului meu! Cu respect!

  9. [quote name=”Rasputin”][quote name=”minerul”]Se începe negocierea pe legea salarizării unitare… ofițerii vor lua, din nou, felia cea mare din ,, plăcintă „, agenții iar o să fie salarizați la nivelul unui brancardier de spital. Domnule Președinte, vă rog să luptați pentru reducerea diferențelor salariale dintre ofițeri și agenți. Cu respect![/quote]
    Nu cumva doresti ca agentii sa aiba salarii chiar mai mari decat ofiterii? Mi s-ar parea normal, de bun simt, justificat, recomandat chiar. Mama lor… ce, i-am pus eu sa-si faca scolile (la timp), sa candideze la concursuri cu bibliografii de peste 1000 de pagini nu formate din 3-4 legi? Domnule Presedinte, acest sindicat mai reprezinta si interesele ofiterilor, sau doar pe ale agentilor? De foarte mult timp nimeni nu ia atitudine atunci cand in sectiunea de comentarii, ofiterii sunt prezentati ca un fel de plaga a sistemului care nu-i lasa pe agenti sa-si indeplineasca visele si sa primeasca ceea ce merita. Stiu ca sunt mai multi decat ofiterii, iar pentru un sindicat numarul membrilor conteaza, insa eu cred ca sunt anumite aspecte mai importante. Spre exemplu, cred ca rolul sindicatului este si acela de a aduce spre echilibru punctele de vedere extreme, de a-i ajuta pe tinerii intrati de curand in sistem sa nu preia aceste stereotopii legate de antagonismul ofiteri/agenti. Daca nu luati pozitie asupra acestor comentarii in care ofiterii sunt pusi tot timpul la colt, asta nu poate conduce in viitor decat catre insubordonare. Iar asta nu este chiar caracteristica unei institutii din sistemul de aparare nationala, din care ne dorim cu ardoare sa facem inca parte, nu-i asa?[/quote]
    Atunci ar fi cazul sa I punem în valoare pe cei cu studii și bibliografii de peste 1000 de pagini ….. sa lasă scaunele din birouri și sa vina sa miroase basina hoțului la propriu și la figurat ….

  10. Daca te simti pus la colt este problema ta.Castiga-ti autoritatea si prestanta prin munca si atitudinea de zi cu zi si nu o sa suferi de ,,insubordonare”.Agentii isi doresc sefi profesionisti,verticali,sa-si asume responsabilitatea, oameni de echipa,sa fie condusi,sa fie sprijiniti dace este cazul…daca te incadrezi da-i inainte…nu visa doar stele si onoruri.La puscarie este greu.Dar din pacate sunt multe situatii cand constelatiile emana doar vrajala si dispar.Daca toti ne-am face treaba bine …s-ar bucura si vizetele rupte cu bancuta…AM ONOAREA

  11. [quote name=”minerul”]Se începe negocierea pe legea salarizării unitare… ofițerii vor lua, din nou, felia cea mare din ,, plăcintă „, agenții iar o să fie salarizați la nivelul unui brancardier de spital. Domnule Președinte, vă rog să luptați pentru reducerea diferențelor salariale dintre ofițeri și agenți. Cu respect![/quote]
    Nu cumva doresti ca agentii sa aiba salarii chiar mai mari decat ofiterii? Mi s-ar parea normal, de bun simt, justificat, recomandat chiar. Mama lor… ce, i-am pus eu sa-si faca scolile (la timp), sa candideze la concursuri cu bibliografii de peste 1000 de pagini nu formate din 3-4 legi? Domnule Presedinte, acest sindicat mai reprezinta si interesele ofiterilor, sau doar pe ale agentilor? De foarte mult timp nimeni nu ia atitudine atunci cand in sectiunea de comentarii, ofiterii sunt prezentati ca un fel de plaga a sistemului care nu-i lasa pe agenti sa-si indeplineasca visele si sa primeasca ceea ce merita. Stiu ca sunt mai multi decat ofiterii, iar pentru un sindicat numarul membrilor conteaza, insa eu cred ca sunt anumite aspecte mai importante. Spre exemplu, cred ca rolul sindicatului este si acela de a aduce spre echilibru punctele de vedere extreme, de a-i ajuta pe tinerii intrati de curand in sistem sa nu preia aceste stereotopii legate de antagonismul ofiteri/agenti. Daca nu luati pozitie asupra acestor comentarii in care ofiterii sunt pusi tot timpul la colt, asta nu poate conduce in viitor decat catre insubordonare. Iar asta nu este chiar caracteristica unei institutii din sistemul de aparare nationala, din care ne dorim cu ardoare sa facem inca parte, nu-i asa?

  12. Domnule Ștefan, era vorba în 2016 ca se echipează și sectorul administrativ NU s-a realizat, iar celor din operativ a fost „bagata” uniforma cu japca pe 2 ani, ma rog.. ca la ANP la nimeni, după cum bine se vede cresc salariile la medici, profesori (a nuștiu cata oara în decurs de 1 an) dar la MJ, MAI și MAPN nici vorba , chiar pana și la actori cresc salariile, noi dormim? Sau așteptăm ca poate le da la MAI și primim și noi ?! Sau așteptăm să ne zică „Nu mai sunt bani”? (Oricum nu sunt) , salariul minim e PENTRU TOȚI ANGAJAȚII fie ei bugetari fie privați! Plus ca în Anp ajung debutanți sa ia cat unul cu 20 ani vechime (ceea ce nu e problema) dar trebuie sa crească la toți salariul. Deci.. dormim??? Sau cerem și noi o mărire?! Aaa, și legea salarizării e TOT PENTRU toți angajații din sistemul bugetar! Deci degeaba așteptăm acea lege , care dealtfel nu ne garantează o mărire! Hai sa ne mobilizam pentru ca și structurile de siguranță sunt angajați ai statului, nu doar medicii, profesorii, actorii, și administrația publica. Mulțumesc!

  13. Si asa incetisor un agent nou angajat va avea salariul ca unul cu ani buni de vechime!!!!!!

  14. Este adevarat ca vor creste doar salariul celor tineri. Daca aveti vechime in sistem asteptati sa creasca salariul minim pana la 2000 de lei ca sa aveti si voi o marire. Poate se sesizeaza cineva…!

  15. Se începe negocierea pe legea salarizării unitare… ofițerii vor lua, din nou, felia cea mare din ,, plăcintă „, agenții iar o să fie salarizați la nivelul unui brancardier de spital. Domnule Președinte, vă rog să luptați pentru reducerea diferențelor salariale dintre ofițeri și agenți. Cu respect!

  16. Referitor la valoare ar trebui să primim în jur de 167 lei lunar in loc de 99 cit primeam pînă acum .Aici mă refer la cei care au fost echipați cu noua ținută.Asa să fie.

  17. Oricum, ca şi lucrător de penitenciar sà’ţi plece salariul de la minimul garantat e dureros.

  18. Da desigur…cresterea salariului minim brut va produce efecte si in sistemul penitenciar.Dar doar la salariatii care au salariul de baza(adica unde scrie pe fluturas Salariu Lunar)sub 1450!Capisci?

  19. [b]#3 Geo – [/b]Repet o fraza din articol: „Cresterea va produce efecte si in sistemul penitenciar!”

  20. Da, in salariu / verificam valoarea – dar se scade valoarea articolelor primite

  21. Dle Stefan cu banii de haine cum ramane ii mai primim la salariu ca pina in decembrie.Si inca un lucru care este valoarea lunara pt.cei care au fost echipati cu tinuta noua.Astept raspuns.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)