www.snlp.ro Web analytics

Despre multa munca cu putini oameni. Ce trebuia, ce avem si ce urmeaza? Partea I

wpid-three-wise-monkeys.jpgInca de la inceputul anului 2016, odata cu implementarea noii aplicatii de pontare (pontaje online) am sesizat ANP faptul ca la nivelul sistemului penitenciar nu exista o situatie centralizata, completa si reala a muncii prestate si mai ales a orelor suplimentare efectuate. Noua aplicatie nu a putut prelua si reporta orele din ultima zi a anului 2015 si in plus sterge din evidente orele suplimentare compensate cu timp liber.

In luna octombrie 2016, „luna marelui conflict” cand sistemul penitenciar a fost la un pas de blocare ca urmare a protestelor sindicale organizate in batalia pentru salariul de merit, sindicatele si-au exprimat in scris, conform legii, dezacordul pentru prestarea muncii suplimentare peste plafonul de 180 de ore pe an (si aici se socotesc toate orele efectuate in plus fata de programul normal si nu doar cele necompensate!).

In paralel cu demersurile sindicale dar in stransa legatura cu acestea, salariatii au notificat angajatorii, tot conform legii, cu privire la refuzul de a fi planificati in munca suplimentara pentru luna octombrie 2016. In mod surprinzator, actiunile noastre au avut si rezultate pozitive, cumva angajatorii gasind solutii pentru o planificare mai judicioasa in serviciu, limitand anumite activitati astfel incat numarul de ore suplimentare a fost tinut sub control mai bine ca niciodata.

Suntem de acord insa ca pe alocuri acest lucru s-a realizat fortand sau vulnerabilizand personalul. Dar a fost o experienta utila si in primul rand necesara pentru protestul in desfasurare. Cu toate demersurile noastre, nu am reusit sa obtinem de la angajatori situatii complete cu munca prestata in 2016 precum si cu cea suplimentara necompensata in 2015. Am deranjat tare cand am declarat presei 1,5 milioane de ore in plus insa am luat in calcul 1 milion de ore pe an in medie si 500 mii ramase necompensate in 2015, fara sa exageram cu nimic.

In continuare, dupa proteste si dupa castigarea dreptului pentru care am luptat, am semnat cu ANP o conventie (minuta) prin care ANP s-a angajat sa ne dea totusi o situatie clara astfel incat sa putem gandi solutii pentru viitor. Desi am cerut cu consecventa aceasta situatie, inclusiv in cadrul comisiei mixte din MJ, pana… ieri nu am primit nimic. Cu doar o saptamana inainte de sarbatorile care vor marca sfarsitul de an, DG ANP ne-a livrat o situatie pe care inca o studiem si care va sta la baza unor noi demersuri SNLP deja pregatite.

Am finalizat procesul de standardizare si am constatat ca avem nevoie in realitate de 20.000 de oameni ca sa functionam legal in sistemul penitenciar (continuarea demersului a fost inabusita din teama de a nu deranja MJ cu aceste cifre). Avem doar 15.000 de posturi prevazute dintre care cu putin peste 12.000 ocupate; adaugam pensionarile care continua sa curga precum si contratimpul in care sistemul reuseste cu greu sa tina ritmul cu ocuparea unor posturi prin concurs; trecem un ochi prin milionul de ore suplimentare realizate intr-un an dar si prin restantele la concedii, iar in final putem avea o perspectiva cat de cat realista asupra anului 2017.

va urma 

26 COMMENTS

  1. [quote name=”cristi68″]#12 cristi68 – va forteaza sa luati concediu de sarbatori ? Si asta e un lucru rau ?
    De ce sa luam CO in perioada sarbatorilor cand sunt sute de ore de recuperat tot in aceeași perioada)[/quote]
    Si uite asa am intrat in CO la mijlocul saptamani cu sute de ore de recuperat.

  2. Vad ca cei care lucreaza la evidenta ppl nu au nici un comentariu de facut, Vrea cineva la „biroul EVIDENTA ” ? Raspuns in unanimitate NU. E greu,e groaznic de multa munca si daca gresesti e crima si pedeapsa. Toti au fugit ca potarnichiile si au mai ramas cei care n-au nici o alta alternativa sa se mute. Si cum sa nu te indignezi cand tu disperi de munca si raspundere si primesti bani mult mai putini decat cei de la educatie si de la medical ? si acum le cresc iar salariile ? tot lor ? Cei de la operativ sunt sacrificati si ceilalti sunt cu beneficiile , E corect ce se intampla ? Sa primeasca atunci fiecare bani pentru studiile facute . Cei care lucreaza la medical si educatie sunt salariati ai ministerului justitiei nu la ministerul sanatatii sau la ministerul invatamantului. Nu se justifica nici abuzul unora de a primi bani pt chirie. Daca au cerut transferul si s-au intors „ACASA ” nu vad nici o justificare sa mai primeasca bani de chirie. Cheltuieli aberante pentru tot felul de smecherii si de abuzuri. Verificati domnilor care ne conduceti , poate citind aceste comentarii veti lua si atitudine.

  3. #12 cristi68 – va forteaza sa luati concediu de sarbatori ? Si asta e un lucru rau ?
    De ce sa luam CO in perioada sarbatorilor cand sunt sute de ore de recuperat tot in aceeași perioada)

  4. Va propun pentru anul ce vine ca simpla discutie luarea in calcul a „mobilizarii”(convocarea in caz de necesitate) a personalului aflat in rezva.
    Noi stim ve avem fe facut!

  5. [quote name=”Gingasul”]Din nou cadem pe topogan.
    Vejnica invidie intre sectoare.
    E foarte adevarat ca multe din activitatile administrative pot fi externalizate ,poate cu aceasta ocazie se mai linistesc si apele,depinde de factoriare se pricep la socoteli cate neveste sau alte neamuri au in administrativ,noroc ca mai avem si D.N.A
    E foarte usor sa spui uitandute pe geam si vazand hoti in curte ca lucrezi la puscarie.
    Iar in ultele luni de activitate sa-ti doresti cu ardoare sa lucrezi in operativ.
    De ce oare nu se procedeaza ca altadata cand trebuia sa dai dovada ca esti capabil sa fesfasori activitatea intre p.p.l si ca in caz de doamne fereste nu esti dispus sa salvezi doar documentele.
    De ce oare ne inspiram in schimburile de experienta doar din tarile limii a-3-a acolo unde ne trimit „agenturile straine”
    Mai sant si tari care respecta cu afevarat legea fara sa aleaga doar ce le convine din ea sau daca nu exista posibilitatea sa o schimbe dupa bunul plac.
    Dar hai sa fim oamemi,vine craciunul,la multi ani!
    Sa trecem peste ce induram zilnic si sa speram ca la anul va fi mai bine![/quote]
    Ce mai mori de dragul BIROULUI , cum sa fi bun la suflet …muncește direct cu deținutul.

  6. Din nou cadem pe topogan.
    Vejnica invidie intre sectoare.
    E foarte adevarat ca multe din activitatile administrative pot fi externalizate ,poate cu aceasta ocazie se mai linistesc si apele,depinde de factoriare se pricep la socoteli cate neveste sau alte neamuri au in administrativ,noroc ca mai avem si D.N.A
    E foarte usor sa spui uitandute pe geam si vazand hoti in curte ca lucrezi la puscarie.
    Iar in ultele luni de activitate sa-ti doresti cu ardoare sa lucrezi in operativ.
    De ce oare nu se procedeaza ca altadata cand trebuia sa dai dovada ca esti capabil sa fesfasori activitatea intre p.p.l si ca in caz de doamne fereste nu esti dispus sa salvezi doar documentele.
    De ce oare ne inspiram in schimburile de experienta doar din tarile limii a-3-a acolo unde ne trimit „agenturile straine”
    Mai sant si tari care respecta cu afevarat legea fara sa aleaga doar ce le convine din ea sau daca nu exista posibilitatea sa o schimbe dupa bunul plac.
    Dar hai sa fim oamemi,vine craciunul,la multi ani!
    Sa trecem peste ce induram zilnic si sa speram ca la anul va fi mai bine!

  7. [b]#19 alin[/b] – sunt multe detalii care pot conduce la o astfel de diferenta (munca in sarbatori legale/S/D, spor noapte, norma 12B, vechime totala in munca – gradatie, fidelitate – daca vine cu o vechime mare din sistem militar).
    Presupun ca esti la inceput de cariera. Ai un viitor in fata daca performezi. Pentru un agent nu exista cariera. Prerogativele ii sunt limitate, singura posibilitate avand-o sa performeze pe o functie pana la pensie. Si pe acelasi salariu, evident.

  8. As vrea sa imi raspundeti si mie domnule Teoroc daca este corect ca un agent debutant bagat in foisor ca are armata facuta sa ia un salariu mai mult ca un ofiter operativ, cu vreo 200 lei care mai are si 3 ani vechime, plus vreo 3 ani prin academie. Unde mai este corectitudinea? Astept raspuns. Multumesc!

  9. Sunt sigur ca si tu la administrativ ai responsabilitati…dar tu existi ca sa imi fac eu treaba in operativ, esti o anexa care oricand poate fi externalizata…Munca in postul de paza presupune si responsabilitati, iar tu vad ca nu le constientizezi…nu uita ca cel de acolo are o misiune izolata in frig fara sa fie schimbat de nimeni, pe cand tu bei 10 cafele pana la ora 15 stai la 10 pauze de tigara si multe altele….OFITER OPERATIV

  10. [quote name=”Nik”]Frate cand vine Ani de la audit zisa n….a ii vad pe cei de la paza ca nu au nici-o greata,pe cand noi la administrativ ,in special ec-administrativ ne toaca de ne mananca luni din viata,ma intreb si eu de ce ia cel din foisor cu (editat) mai mult ca mine,efectiv ca nu-l doare (editat)? Unde este corectitudinea raportului dintre responsabilitati si salariu,birocratie excesiva,criza de personal,stres si colegul meu din (editat) e linstit spre (editat) cand stie ca ia (editat) in plus???Pe bune a inebunit sistemul,pe mine ma cauta de 2 lei si ma executa,pe cel din (editat) daca doarme il mustruluieste ca e noaptea grea??!!Unde am ajuns cu prostia si pana unde putem merge,vreau si eu in (editat),toti vrem mai putina responsabilitate si mai multi bani,trebuie sa am grija sa nu adorm si sa cada naiba (editat) ca in rest e beton.. 😳 :oops:[/quote]
    mai,nick-name,iti dau o sugestie:lasa biroul si du-te in foisor,sa nu-l mai invidiezi pe colegul de acolo!

  11. [quote name=”finul Alecu”]Draga CT
    Codul muncii permite anagajatorului sa acode co pana la sfarsitul anului urmator(art 146 CM)[/quote]

    Incearca sa recitesti articolul:
    Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
    (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
    (2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

    [b]#12 cristi68[/b] – va forteaza sa luati concediu de sarbatori ? Si asta e un lucru rau ?

    [b]#14 Nik[/b] – exista varianta schimbarii din functie. Acest razboi intre sectoare de activitate este unul steril, care nu ajuta pe nimeni. Faptul ca exista o diferenta salariala intre cei de la operativ (schimburi in special) si cei din administrativ e pentru faptul ca cei din operativ muncesc S/D si sarbatori legale si, evident, lucrandu-se si noaptea, se beneficiaza de sporul aferent.

  12. Succes SNLP dar ec-administrativul va ramane in curand fara oameni definitiv…nu va mai fi atractiv deloc,foisorul,portile si sectia sunt viitorul !! 😳 😳 Pardon vor ramane sefii ca lor le convine,nici lor ca vine Ani n….a sau Movi portbagaj cu (editat) sindicalista partinitoare si-i baga in spital!!!

  13. Frate cand vine Ani de la audit zisa n….a ii vad pe cei de la paza ca nu au nici-o greata,pe cand noi la administrativ ,in special ec-administrativ ne toaca de ne mananca luni din viata,ma intreb si eu de ce ia cel din foisor cu (editat) mai mult ca mine,efectiv ca nu-l doare (editat)? Unde este corectitudinea raportului dintre responsabilitati si salariu,birocratie excesiva,criza de personal,stres si colegul meu din (editat) e linstit spre (editat) cand stie ca ia (editat) in plus???Pe bune a inebunit sistemul,pe mine ma cauta de 2 lei si ma executa,pe cel din (editat) daca doarme il mustruluieste ca e noaptea grea??!!Unde am ajuns cu prostia si pana unde putem merge,vreau si eu in (editat),toti vrem mai putina responsabilitate si mai multi bani,trebuie sa am grija sa nu adorm si sa cada naiba (editat) ca in rest e beton.. 😳 😳

  14. Draga CT
    Codul muncii permite anagajatorului sa acode co pana la sfarsitul anului urmator(art 146 CM)

  15. Intr-o unitate reprezentata de SNLP ne forteaza sa luam c.o. in perioada sarbatorilor care urmeaza, nimeni nu ne ajuta .

  16. [b][b]#4 Hargiteanu[/b][/b] – majoritatea dintre noi au ramas cu nici o zi de co luata pe anul in curs, 2016, plus ca au ramas inclusiv zile de co neluate inca din 2015. Codul muncii permite angajatorului sa acorde concediul restant in urmatoarele [b]18[/b] [i](corectie 36 – scuze)[/i] luni, adica cel restant din 2015 poate fi acordat pana la finele lunii iunie 2017. E doar un aspect…

    [b]#8 finul Alecu[/b] – inca o data nu esti atent la ce scriu. Am afirmat ca masura neacordarii concediului este o mare prostie, daca pe acest considerent s-au bazat ca nu se efectueaza ore suplimentare. O mica explicatie am dat-o in comentariul initial, pe care l-ai citit pe sarite.
    In legatura cu depasirea plafonului, evident ca sunt unele aspecte care, daca s-ar tine cont de ele ar exista si posibilitatea nedepasirii plafonului de 180. Insa trebuie vointa si detasarea de unele metehne neproductive. Pana sa-mi spui mie ca ma omoara practica, ar fi trebuit totusi sa-mi ceri sa te lamuresc mai abitir fata de unele aspecte legate de planificare. Era mai simplu.

    [b]#10 Vasi[/b] – uita-te un pic mai atent pe fluturas. In dreptul sintagmei „drept restant impozabil”. Evident, pe fluturasul din luna in care ai beneficiat retroactiv de salariul de merit. Suma ca „drept restant impozabil” imparte-o la 2.
    Pe de alta parte, nu ne-am luptat pentru sume ci pentru un drept ce ne trebuia recunoscut, pentru ideea de nediscriminare fata de celelalte structuri de aparare. Si pentru multe altele, aduse in prim planul societatii civile.

  17. Domnule Teoroc,salariul de merit apare momentan in fluturas ca fiind suma de 50-60 de lei,pentru atat ne-am zbatut si am protestat ?Pentru atat s-au opus tehnocratii si celelalte structuri sa nu primim?

  18. Draga CT
    S-au sistat c.o ca o masura a angajatorului de a diminua nr de ore suplimentare,avand in vedere presiunea cu 180/360 ore/an/angajat.Sigur,masura nu este viabila,ci are efecte perverse,dar este un raspuns prost al angajatorului la presiune.Nu stiu despre ce planificare nejudicioasa/gresita/bagatelizata ai tu cunostinta,dar,cand ai personal de sub 60% din necesar,vei avea si depasiri de 180-360 ore anual.E clar ca unii fac mai putine ore suplimentare ca altii pentru ca n-ar face unii ore suplimentare mai putine…daca n-ar face altii mai multe.Lipsa de personal la operativ este maxima si oamenii nu inteleg ca in maxim 20 de ani de munca in astfel de conditii….vor fi plini de boli care le vor scurta viata.Vezi si tu cat se lucreaza in Spania,Franta si mai vorbim.In rest,teoria ca teoria…dar practica te omoara.Tu nu vezi ce diferente sunt intre unitati? Una e o unitate cu 700 ppl,regim SD si alta cu 1500 RI sau RMS.Una e sa lucrezi pe o sectie RD si alta RMS,in cadrul aceleeasi unitati.La tine la Brailita e tot ca la Rahova? Ia intreaba-i!Cu ITP-ul la masina,cum stai?

  19. Se mai stie ceva despre elimarea discrepantei salariale dintre SEAP/medical si noi restul? Sunt cateva procente bune in plus la salariu pe care ei le au, iar noi nu.
    Noua lege promulgata zilele acestea de Iohannis inseamna alte procente in plus pt colegii din educatie si medical?

  20. Dupa cum se vede , vor exista intotdeauna nemultumiti…….nemultumiti cu bani in buzunar totusi.
    Dar…coafura rezista….mergem mai departe/

  21. Principiul este simplu-seriozitate, planificare, respectul real intre noi. Cu siguranta exista solutii si le vom gasi tot noi, depasind orgolii de moment si suparari mai vechi.

  22. Stefan Teoroc na zis nimeni ca nu a merit sa suferim un pic.Si pentru Cristian Tudorache la voi la Tichilesti poate aveți personal la noi este o lipsă mare de personal si de când lucrez eu in sistem si am un pic aproape 12 ani si toți la operativ am rămas cu CO in fiecare an cu cel puțin 20 de zile ne efectuate si nu mai vorbim de orele suplimentare.

  23. [b]#1 harghiteanu[/b] – din planificarea efectiva in serviciu (discutand in general de schimburile operative) este aproape imposibil sa nu se genereze un numar de ore suplimentare. Pe alocuri sunt si cateva exceptii insa nu despre astea vreau sa-ti detaliez.

    Personal nu inteleg de ce s-ar sista acordarea concediilor de odihna. Din surse am stabilit ca unele unitati nu dau atentie planificarii in serviciu, tratand-o ca nefiind atat de importanta. Daca ar fi tratat-o cu mare atentie, ar fi realizat ca neacordarea concediilor este o prostie. Din contra, sunt multe abordari ale acordarii concediului de odihna, cel mai important fiind acela ca exista avantajul acordarii de zile calendaristice. Fapt ce determina posibilitatea de a jongla intre concediu si acordarea de compensari ale orelor suplimentare.

    Un prim pas pe care ar trebui sa-l faca cei care planifica ar fi acela de a acorda atat concediu cat si compensari in asa fel incat la finele lunii sa nu se depaseasca plafonul de ore suplimentare care ar reiesi din prezenta completa la serviciu in luna respectiva.

    De mai bine de doi ani am aplicat in Tichilesti un set de reguli de care sa se tina cont la planificarea in serviciu, dublat de un proiect excel care poate oglindi situatia generala pe individ si sector de activitate de la inceputul si finele anului. In felul asta pot capacita nevoia de raspandiri, atat pentru acordarea concediului cat si a compensarilor. Este adevarat ca sunt momente cand trebuiesc reamintite criteriile initiale insa daca se insista, e un lucru foarte bun.

    In felul asta, cel putin pana la finele lunii octombrie, un singur salariat al Tichilestiului depasise 180 ore suplimentare (total efectuate) dar si acela motivat de unele cauze obiective.

    Discutia poate fi foarte lunga pe subiect. Ce s-ar desprinde ca idee, ar fi aceea de infiintare a unui birou cu un salariat, maxim doi, de normare a muncii si de modificare a unor principii in privinjta planificarii.

  24. Da in luna octombrie nu sau facut ore suplimentare dar nici CO nu sa mai acordat.Cel putin la ciuc sa taiat CO ca sa nu se faca ore suplimentare. sI ATUNCI CE FACEM NU MAI MERGEM IN co ?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)