www.snlp.ro Web analytics

ANP reintra brusc in … ceață, acolo unde se simte cel mai confortabil

don-quijote-de-la-mancha.jpg

Uneori ne simtim exact ca celebrul personaj al lui Cervantes care se lupta cu morile de vant. Ne zbatem ca pestele pe uscat sa facem un ANP de o rigiditate orgolioasa si de o inertie cronica macar sa se deschida putin, daca nu sa fie chiar proactiv. Nimic nu ar trebui sa fie atat de secret incat sa fie ascuns de sindicate adica de proprii salariati. Nimic nu poate fi atat de complicat incat sa nu dezbatem…

In realitate, nimic nu se schimba. ANP ramane exact in aceeasi pozitie defensiva incercand doar eschive la orice propunere sindicala. „Trebuie sa rezistam cat mai mult in zona sigura” pare sa fie deviza administratiei in toata aceasta perioada de deblocare a unor drepturi, inceputa in vara lui 2014. Nicio intalnire sau sedinta a vreunui grup de lucru nu au fost organizate de ANP din proprie initiativa. Doar reactii la cereri sindicale.

Insa cand obosim de prea multe argumente si de prea mult dialog cu peretii, incepem sa ne enervam. Pana la urma suntem structuri asociative formate din salariati iar misiunea noastra este sa reprezentam interesele membrilor nostri atat pe cale pasnica cat si pe calea conflictului daca altfel nu se poate. Nu ne dorim sarbatori in strada insa cred ca nu mai e cazul sa dam asigurari ca odata porniti la drum, mergem inainte fara ezitari.

Articolul de azi este provocat de ceva ce ne asumam ca incadrare: lipsa de bun simt. Am muncit la argumentele in temeiul carora a fost acordat salariul de merit in sistem si pe aceeasi linie de actiune am elaborat cu multa raspundere si argumentele in vederea aplicarii OUG 20/2016 si OUG 43/2016 in sistemul penitenciar. Pe scurt „personalul trebuie salarizat la nivelul maxim de salarizare al salariului de baza pentru fiecare functie”. Nu este o optiune ci o obligatie legala.

La problema salariului de merit s-a primit un singur raspuns indirect dar ferm de la Ministerul Muncii raspuns care indica initial faptul ca acest drept nu trebuie acordat in sistemul penitenciar, pentru ca la capatul a 50 de mitinguri acelasi minister sa revina in scris si sa spuna ca trebuie acordat dreptul. Insa la partea a doua o petitiei nimeni nu a raspuns nimic. Nici ANP, nici MJ, nici MM.

Motiv pentru care am revenit la demers, mai ales ca intervenisera modificari relevante ale cadrului juridic, operate prin OUG 43/2016. De data asta ANP a raspuns. Dar poate ca mai bine nu o facea… Adresa este semnata de Halchin, pentru Stroe, pentru Vulpe. Mai era doar unul si se treceau toti 4 pe adresa. Bine ca sunt doar 4 in formatiunea de top.

In adresa noastra nr 645/08.11.2016 prin care reveneam cu completari la adresa 583/20.06.2016 am oferit 7 noi argumente pentru aplicarea prevederilor in discutie. ANP a ales un singur punct dintre acestea si a dat un raspuns complet razna cu care se poate spune ca au inchis povestea in mod penibil prin semnatura lui Dan Halchin atras irezistibil de ceața de la DCEAN (juridicul din ANP).

Degeaba s-au produs deja doua intalniri sindicate-ANP pe aceasta tema si a ramas ca se va aprofunda domeniul in mod temeinic urmand sa ne revedem cu concluzii. Pentru moment chiar ne-au pacalit cu perspectiva unei solutii. Probabil ca tot degeaba urmeaza Comisia mixta din 8 decembrie… Sa fie oare clar ca astfel de probleme nu isi pot gasi rezolvarea decat in strada? Sa fie clar ca ANP a devenit doar un grup de oameni nesiguri atat de pozitiile lor cat si de ceea ce trebuie sa faca? Sa fie asta vina noastra? 

Ca sa intelegeti pe deplin sursa supararii pe care o exprimam cat putem de decent prin acest articol, deschideti documentele atasate mai jos si vedeti ce am cerut noi, ce am invocat si ce a raspuns ANP. Cand avem in fata perspectiva unica in sectorul bugetar de a creste o mare parte a salariilor din sistem avand in vedere majorarile aplicate diferentiat (10%-25%) precum si alte drepturi care se acorda diferit unor functii identice, ce face ANP?

Ne da in cap cu un raspuns desuet al Ministerului Muncii pe care nici ANP nu il respecta avand in vedere adresa trimisa in teritoriu prin care aplica HG 1017/2015 (salariul de baza minim brut). Apoi extrage din argumente unul singur referitor la o decizie a ICCJ si se leaga de o virgula pe care au descoperit-o victoriosi si au crezut ca ne-au pus capac. Cum poate Dan Halchin sa semneze un astfel de raspuns, nu stim. Cum poate ANP sa permita aplicarea antetului oficial al institutiei pe o astfel de aberatie, nu stim. Si nici nu ne mai intereseaza. Stim deja ce avem de facut.

Explicativ, Decizia ICCJ nr 23/2016 se refera la prevederi care au fost active in anul… 2015. Chiar daca ANP apreciaza ca aceasta decizie este inaplicabila in sistemul penitenciar, acest al 6-lea argument al nostru din petitie nu evidentiaza nimic altceva decat faptul ca ANP ar fi avut inca din 2015 optiunea de a aplica norma in discutie. Este doar o opinie si nu schimba cu nimic cadrul juridic actual. Decizia ICCJ 23/2016 a fost utila pana la aparitia OUG 20/2016 si ulterior a OUG 43/2016. Dar este mult sub nivelul decent al unei discutii juridice incercarea de a combate o astfel de enormitate. 

Documente atasate

10 COMMENTS

  1. Ce urmeaza sa intreprindeti pentru a convinge ANP de corectitudinea argumentelor juridice si ca aplicarea dispozitiilor legii nu este facultativa chiar si la nivelul acesta.Feedback-ul compartimentului juridic este o gluma care descalifica top menegementul acestei institutii.
    Ma intreb de ce au dat un asemenea raspuns inainte de a cere un punct de vedere de la Ministerul Justitiei..Ca o a apreciere personala ,consider ca mijloacele sindicale cele mai puternice si care au avut rezultat sunt indemnarea personalului de a nu mai presta ore suplimentare si manifestatiile sindicale.Multumesc pentru implicare,profesionalism si apreciez eforturile voastre in rezolvarea numeroaselor probleme din sistem.

  2. salarizarea-personalului-platit-din-fonduri-publice/

    Gradațiile am observat că scad de la 6% la3%!!! Peroada de acordare creste până la peste 25 de ani !!! Se poate vedea la pag. 141.

    Rugăm liderii de sindicat să fie pe fază.

  3. Ar trebui sa protestam înainte de 11 Decembrie pt a avea rezultate. Asa se vor uita si partidele la noi, dupa alegeri nu ii mai interesează decât de ei 😉

  4. Buna seara o intrebare
    daca stie cineva sa-mi dea un raspuns
    pot sa fac cereria de pensionare incepind cu 1 ianuarie
    tinind cont ca 1 ianuarie este duminica si zi nelucratoare .de anul nou.
    trebuie sa fie zi nelucratoare ziua cu care faci cererea de pensionare
    multumesc

  5. Bună ziua domnule Teoroc.
    Mai exista anul acesta vreo ședință la ANP privind soluționarea unor cereri de mutare ?
    Am înaintat o cerere luna trecuta, cu un motiv destul urgent însoțit de acte doveditoare.
    Va mulțumesc!

  6. Cine sunt responsabilii ca Halchin doar a semnat ca o floare?! Cei de la juridic, nu? Ei sa răspundă disciplinar iar Halchin sa ne lase! Sa se ducă la Arad (ii deplâng pe cei de acolo) si sa il lase pe șoferul ăla sa isi vada de treaba lui! Astia ne sunt specialiștii …

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)