www.snlp.ro Web analytics

Raluca Pruna si Marius Vulpe au in varful stiloului, salariul de merit pentru penitenciare

time to decide p.com 135137331

 

Problema salariului de merit pentru penitenciare este cel mai fierbinte subiect al anului 2016. Nu am sperat cu adevarat la reactivarea acestui drept disparut din  februarie 2009 si nu am militat pentru acordarea lui intrucat el a fost eliminat din legislatia in vigoare din 2010. Au fost pierdute in instanta procese pentru drepturi care inca se regasesc in legislatie dar sunt suspendate (prime de vacanta, premii anuale).

Prima inechitate salariala din sistemul de aparare nationala s-a materializat in suprimarea acestui drept in penitenciare cu data susmentionata, in timp ce restul institutiilor din structura de aparare au continuat sa-l acorde in 2009 dar si ulterior acelorasi salariati care il primeau la data de 31.12.2009. 

In 2016 structura de aparare se imparte in smecheri si fraieri, iar generalii din interne, SRI si aparare reusesc sa convinga guvernul ca inechitatea produsa in 2009 trebuie legitimata si de fapt acutizata prin extinderea unei fortari legislative de care beneficiaza in prezent o treime din salariati, la nivelul intregului personal din sistemul de aparare nationala, cu exceptia penitenciarelor.

Am tot discutat pe aceasta problema si nu vrem sa devenim repetitivi. Ordonanta de urgenta (20/2016) ne mentioneaza iar noi indeplinim criteriile prevazute in actul normativ respectiv criteriul salariului de merit in plata in anul 2009 si  absenta din salariile de functie a unor sume compensatorii corespunzatoare salariului de merit.

Am cerut ordonatorului principal sa aplice ordonanta si sa acorde salariul de merit in penitenciare. Ministrul justitiei a inteles ca nu este o decizie simpla avand in vedere modul in care initiatorul actului normativ deja s-a pronuntat afirmand ca ordonanta nu ar trebui sa produca efecte in penitenciare intrucat nu avem nicio inechitate de indreptat.

Am inteles ezitarile MJ si am acceptat o noua intalnire cu ministrul muncii, intalnire la care au participat si reprezentanti MJ. Asa cum am gandit din start, intalnirea nu a adus nimic bun ca noutate. Dragos Pislaru a ramas pe pozitii desi a acceptat valoarea argumentelor pe care noi le punem la dispozitie si a cerut reprezentantilor MFP sa emita un punct de vedere. Angajamentele asumate in cadrul intalnirii indica faptul ca pana vineri 12.08.2016 vom avea opinia MM si MFP pe aceasta tema, insa a trecut saptamana si nu am luat act de nicio opinie.

Daca este sa ne exprimam opinia, absenta unor opinii scrise de la MM si MFP nu reprezinta o pierdere, intrucat nu avem nicio asteptare pozitiva din aceasta directie. De altfel MFP si-a exprimat nedumerirea privind necesitatea unei asumari a unei pozitii pe aceasta linie. Opinia noastra ferma este ca MJ si ANP trebuie sa-si asume, de drept si de fapt, interpretarea stricta a OUG 20/2016 si ca trebuie sa plateasca suma compensatorie de 20% (10% incepand cu august 2016 si 10% cu august 2017) personalului din penitenciare.

In cadrul Consiliului de conducere al ANP de miercuri 10.08.2016, la punctul propus de SNLP cu referire la salariul de merit, directorul general ANP, Marius Vulpe a spus clar si raspicat ca in cursul saptamanii viitoare, impreuna cu ministrul justitiei vor lua o decizie in privinta acestui drept. In mod cert, raspunderea apartine MJ-ANP si cu aceste doua institutii intelegem sa tratam ca sindicate, de acum incolo, atat pe frecventa dialogului cat si pe baricadele protestelor, daca va fi cazul. Mizam pe o decizie corecta!

 

11 COMMENTS

  1. In fata dumneavostra domnul Marius Vulpe nu si-a asumat domnule Teoroc salariu de merit.

  2. Rezultatul deciziei va reflecta vrajeala aplicata fin la negocieri in interesul functiei a dlui. Marius Vulpe.

  3. Prin decizia ce o va lua aflam daca dl. Marius Vulpe este cat de cat alaturi de salariati !

  4. Cand se vor întâlni Raluca Prună si Marius Vulpe .Rezultatul ar trebui sa fie pozitiv daca ținem cont de ultima sedinta cand au susținut ca salariul de merit sa fie acordat.

  5. Andrei,cred ca nu ai capacitatea de a fi rezonabil. Daca ai vedea lucrurile corect, ai observa ca cei de la reintegrare au avut ani de zile salariul mult mai mic ca al tau, cu sute bune de lei si pe lângă atribuțiile de la reintegrare, multi din cei de acolo au muncit din lipsa de personal in unitati, sute de ore la paza,escorta,supraveghere ca si tine.Acum cand s-au apropiat putin ca si cuantum de salariul unui coleg din paza, esti gata sa le dai in cap.Poate pt. cei ca tine, uneori, ar trebui sa refuze, sa îți tina locul si nu nu mai poți pleca in recuperări sau concediu de odihna,etc., ca sa te înveți minte si sa fi rezonabil. Din păcate, așa vezi tu reparația inechităților salariale !!!!

  6. Pai daca doamne Raluca Pruna a fost sincera in sedinta in care afirma ca nu este corect si nici legal sa fim pedepsiti pentru ca in 2008 am respectat legea ar trebui sa aprobe acordarea acestor bani?!

  7. Pana la decizia celor doua ministere privind salariul de merit se aude prin media cum ca ministrul muncii vrea sa schimbe pensiile militare.
    Oare chiar se adeveresc zvonurile cum ca legea pensiilor militare va suferii schimbari majore si ca mai bine sa pleci acum in pensie, chiar si penalizat, decat sa muncesti pana la 57-58 de ani si sa te alegi cu o pensie mult mai mica decat acum?
    Am 49 de ani si 24 de militar, in primavara anului viitor fac 25 si sper la meritul militar, insa in aceasta situatie nu stiu daca e bine sa risc !

  8. Avem ocazia sa eliminam inechitatile salariale intre lucratorii de penitenciare daca salariul de merit NU se va acorda reintegrarii sociale! E o ocazie buna sa eliminam inechitatile nu credeti?

  9. Acum vom vedea clar ce avem la usa.In mod normal in cazul unui raspuns negativ ar urma o demisie .sintem atit de.curiosi ca nu stiu ce-o sa mai discutam pina saptamina viitoare .sa speram totusi va nu vom mai avea colegi care sa cedeze psihic nu merita

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)