www.snlp.ro Web analytics

Mitingul din 3 iunie 2016 – o necesitate strategica, nu de imagine

miting st mm

 

Divergenta cu salariul de merit, de fapt cu cei care s-au coalizat ca sa ne tina departe de un drept cuvenit, a aparut in mod neasteptat si nu ne-a dat prea mult timp de pregatiri sindicale. Initial proiectul indica o abordare pozitiva in ce ne priveste, pe acelasi plan cu colegii din structura de aparare, asa cum prevede legislatia in vigoare.

Sambata pe 28 mai, dupa amiaza, presedintele BNS ne-a confirmat categoric informatia ca ultimele tratative pe linia comprimarii impactului bugetar avand in vedere protestele din educatie, ne-au scos din cursa pentru salariul de merit. Propunerea privind realizarea acestei „economii” vine din partea fratilor de arme adica celelalte institutii din structura, foarte grijulii cu conservarea propriilor perspective.

Latura smechera a apararii apreciaza ca fraierii de la penitenciare mai pot astepta pentru ca au si-asa prea mult crescand astfel sansele pentru SRI, MApN, MAI, STS, SPP sa primeasca o crestere nesperata de 20% a salariului/soldei de functie. Nu este suficient ca asteptam deja de 7 ani in timp ce toti ceilalti au acordat dreptul unei treimi din personal.  

Vestea a fost deci primita sambata dupa-amiaza iar luni si marti, cu sprijinul presedintelul BNS care a si participat la intalniri au fost organizate runde de negociere cu reprezentantii ministerului muncii. Au fost utilizate argumente si oferite cifre. Echipa ANP a fost condusa de Catalin Bejan care luni a fost intr-o stare iar marti in alta, pentru ca a fost nevoit sa recunoasca ca a gresit impactul bugetar cam cu … 100%. Adica l-a dublat.

Dintr-un condei, doamna Petrovici de la DEA ne-a asezat pe masa de sacrificiu si a oferit un pretext minunat inamicului. Caci fratii de arme… au intors armele contra noastra. Ca sa ne lamurim, impactul simplu al prevederii este de 130 de lei (media individuala pe sistem) x 12.000 de salariati.

In ultimul calcul transmis MM, ANP s-a decis la o suma de 316 lei in timp ce varianta initiala de care s-au servit smecherii rau-intentionati, era de aproape 700 lei. Cat de greu o fi sa calculezi 20% din media salariului de functie pe sistem care e de aprox 573 de lei. Salariul de functie fiind format din coeficient inmultit cu valoarea de referinta sectoriala-VRS (198 lei). Mama lui de calcul care i-a dat doamnei Petrovici 700 de lei/om. Pentru astfel de greseli alte ministere i-ar fi linsat pe vinovati. Dar MJ nu pare prea interesat de subiectul asta. Va mira?

Luni si marti care au trecut am stat in calcule cu MM si certuri cu un Bejan iritat de situatie cand ar fi trebuit sa lase la o parte orgoliile si sa lucreze cum trebuie pentru cei 12.000 pe care ii reprezinta. Insa era prea ocupat sa sustina imputernicirea Gabrielei Petrovici pentru inca 6 luni de directorat DEA, 6 luni din care nu se pune problema sa lipseasca majorarea de 50% pentru misiuni speciale.

La capatul intalnirii de marti deja aveam sperante. Dar pentru o secunda am avut senzatia unei anestezii care ne poate tine amortiti pana cand va fi prea tarziu si impreuna cu FSANP am decis sa ajungem totusi la ministrul Pislaru pentru a ne lamuri. S-a intamplat miercuri la 10,00 si toate sperantele noastre s-au naruit. Dragos Pislaru a explicat clar ca toata structura de aparare este impotriva noastra la acest aspect (am informat anterior).

Stiind macar cum stam, ne-am organizat, insa am avut la dispozitie o singura zi intreaga, joi, cand la ora 14,00 s-a derulat sedinta de la primarie pentru aprobarea actiunii de protest. Am cerut mai multi oameni insa s-au aprobat maxim 100. La miting au fost totusi 150 de colegi, existand flexibilitate din partea Jandarmeriei pentru anumite depasiri decente.

Impactul mediatic a fost alterat de mai multe lucruri. Nestiind pana miercuri la ora 11 cum stam exact, iar pana joi la 15 cat oamenii avem aprobati, nu am putut lansa comunicate clare din timp si nici seta o conferinta de presa. Apoi, tema mitingului este de slab interes pentru mass-media dar si pentru opinia publica. Nu se compara cu ceea ce a stat la baza actiunii SNLP din august 2015.

Nu in ultimul rand, ora protestului a incurcat mult televiziunile care in general se misca mult mai bine spre pranz si am fost avertizati in acest sens. Dar nu am avut de ales. De la ora 11 era planificat un alt protest la MM si singura ora disponibila pentru vineri 3 iunie a fost ora 9,00. Anularea actiunii nu era o optiune. Insa actiunea a avut ca scop principal semnalarea determinarii de a lupta pentru drepturi si asta s-a reusit in mod cert.

In paralel cu mitingul au fost derulate actiunile suport din unitati, cu ocazia accesului si apelului, actiuni despre care vom vorbi pe indelete in perioada care urmeaza intrucat vor continua si vor fi perfectionate pe linia stricta a legalitatii, nu a compromisului, nici a neglijentei si in niciun caz a abuzului.

La jumatatea mitingului Dragos Pislaru ne-a invitat la discutii si am reluat tezele deja dezbatute, cu noi argumente. Ministrul muncii ne-a cerut documente care sa sustina afirmatiile si aici a intrat in joc indirect ANP care trebuia sa asume acele documente care insa nu ajunsesera la MM desi se convenise inca de luni-miercuri(!). Ministrul a parut mai empatic ca miercuri si a facut o singura promisiune, ca va expune situatia obiectiv premierului.

Prin urmare, ne-am pornit catre ANP, nu toti 150 asa cum au scandat protestatarii ci in doua echipe SNLP-FSANP urmand sa facem toate demersurile sau presiunile necesare pentru a obtine de la ANP documentele care ne-ar putea ajuta in cursul zilei de luni. Si am obtinut acele documente desi cu ceva stres. DGA Halchin, aflat la comanda, a decis sa-si asume anumite lucruri care intr-o situatie normala nu ar fi plecat niciodata din ANP catre alta institutie. Dar despre asta, precum si despre multe altele, in urmatorul articol.

 

43 COMMENTS

  1. [quote name=”DD”]Mai oameni buni cand mama dracu ne vine pensia? Dupa un an de zile au trecut 5 luni de zile si stam ca prosti fara un bani nici nu mai avem la cine sa ne imprumutam!! Nesimtire,dezinteres si bataie de joc la adresa nostra![/quote]
    Ii doare undeva de noi, nu-i intereseaza din momentul ce te-ai pensionat, sa le fie rusine.

  2. [quote name=”Bizaaar”]Bai fratilor astia gresesc intenționat!!!gresesc dle președinte??[/quote]
    [b]daca nici ministreasa nu ne sustine ne luptam degeaba o sa vedeti[/b]

  3. Salariu de merit ? Pentru cine? Tot pentru cei agreați de directori ? Așa cum se dau si 50%??????Doar celor care …,

  4. Mai oameni buni cand mama dracu ne vine pensia? Dupa un an de zile au trecut 5 luni de zile si stam ca prosti fara un bani nici nu mai avem la cine sa ne imprumutam!! Nesimtire,dezinteres si bataie de joc la adresa nostra!

  5. Daca un singur birou inceteaza activitatea adica financiarul atunci apar adevaratele proteste ,cand salariul nu mai intra pe card si ramai cu rata la banca restanta si detinutul nu mai are bani de cumparaturi sa vedem pe unde scot camasa cei care acum rad pe la colturi in loc sa gaseasca solutii,de prin birouri cam slabe protestele nici nu au habar ca astia de prin anp si mj nu isi mai doresc contabili,achizitori ,secretari si soferi cu statut special ,dormiti fratilor ,cu somnul o sa ramaneti ca eu depun cererea de pensionare si scap dar cei tineri care au viata si cariera inainte o sa aiba aceeasi soarta si speranta de viata ca noi toti ceilalti .

  6. [quote name=”anonimus”]Sunt ok si actiunile de la nivelul fiecarei unitati insa pe fondul manevrelor antisistem de pe RTV s -ar putea sa ne faca mult mai rau acestor actiuni. Deja custodiatii se agita si incep sa se manifeste zgomotos plangandu-se de nerespectarea drepturilor. Presiunea se pune pe supraveghetori si sefii de sectii si nu este normal sa le mai dam prilejul sa-si suplimenteze numarul de fire albe din cap. Cred ca e suficient nu trebuie sa ne facem mai mult rau. Cred ca si din partea liderilor ar trebui sa existe intelegere si sa nu dam mai mult de munca la oameni decat pot duce. E necesara o alta abordare sa o resimta altii si nu noi.[/quote]

    Daca zici ca o resimt detinutii deja spui ca o resimt altii. Trebuie trecut la o etapa superioara, e adevarat.
    Aplicarea STRICTA a regulamentului de natura a a afecta tertii (detinutii, beneficiarii externi si instante). Actiunile locale ar trebui sa se mute de pe partea cu accesul si sa se duca pe partea cu detinutii (iesire PL-uri interioare si exterioare, control strict al apartinatorilor PPL, avocati, notari, etc). De efect vor fi si cateva zeci de amenzi date de instante penitenciarelor.

  7. Domnule Teoroc, ministrul Muncii afirma astazi, referitor la OUG privind salarizarea, ca „persoane care sunt colegi de birou, cu aceeași funcție, vechime, au salarii diferite. Acest lucru se rezolvă.” Stiu ca preocuparea principala a acestor zile a fost legata de corectiile pentru institutiile de sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Insa, as dori sa cunosc daca, vis-a vis de discrepantele existente in sistemul penitenciar, a fost adusa in discutie si compensatia privind sporul de studii superioare, asa incat, colegii care isi desfasoara activitatea in acelasi sector, pe aceeasi functie si cu aceeasi vechime sa primeasca acelasi salariu…

  8. Domnule Ştefan , maine este planificata o sedinta de mutări în regim de urgenţă?

  9. [quote name=”Che Gargara”]S-a schimbat ceva?[/quote]
    Ce bine ar fi..sa le vina mintea la cap

  10. Sunt ok si actiunile de la nivelul fiecarei unitati insa pe fondul manevrelor antisistem de pe RTV s -ar putea sa ne faca mult mai rau acestor actiuni. Deja custodiatii se agita si incep sa se manifeste zgomotos plangandu-se de nerespectarea drepturilor. Presiunea se pune pe supraveghetori si sefii de sectii si nu este normal sa le mai dam prilejul sa-si suplimenteze numarul de fire albe din cap. Cred ca e suficient nu trebuie sa ne facem mai mult rau. Cred ca si din partea liderilor ar trebui sa existe intelegere si sa nu dam mai mult de munca la oameni decat pot duce. E necesara o alta abordare sa o resimta altii si nu noi.

  11. La TV sa anuntat in aceasta seara ca miercuri se emite OUG privind salarizarea. Noi vom primi ceva sau totul sa terminat.Nimeni nu mai spune nimic despre asta Era vorba ca se vor face actiuni de pfotest asa usor sa renuntat la asta .Ne meritam soarta.Ce spuneti dlor lideri de sindicat .

  12. Daca ne scoate din structura de aparare, peste jumatate din personal va pleca din sistem. Vom fi echivalentii politiei locale sau ca stewarzii de pe stadioane, cu veste reflectorizante pe noi.

  13. Domnul Teoroc nu doarme fratilor.Veti vedea ca va castiga si batalia asta cu cei 20% si va castiga si razboiul cu denumirea de Politie Penitenciara.Numai ca nu va putea face nimic singur.Trebuie sa strangem randurile,sa fim uniti si sa-i stam aproape dansului si intregii echipe de conducere a SNLP-ului.Numai uniti vom castiga tot ceea ce avem nevoie!

  14. [quote name=”nebunie”][quote name=”argatu”]bravo pt. Halchin … poate o sa avem si un dg din randul nostru[/quote]
    Esti nebun,e acelasi aluat ,chiar mai rau,se da bine acum cu toata lumea ca sa-si atinga telul dupa care se face si mai pres si calca pe cadavre!!!!Nu-l cunosti!!![/quote]
    Din ce spune dl Stefan, fara DGA Halchin nu se miscau hartiile. Desi nu are nici o treaba cu DEA si-a asumat ceea ce altii trebuia sa semneze. Este o vorba, aluatul se vede la cand intra in cuptor. Vrei sa jignesti? Poate mergi in alta parte

  15. [quote name=”io”][quote name=”euuu”]sincer,nu cred ca se vor rezolva problemele cu protestele astea! De ce? Pentru ca nu suntem bagati in seama de nimeni si pentru ca politica anp,impotriva angajatului,este aplicata de aproape toti directorii de penitenciare! Vreti sa facem ceva? Opriti toate activitatile cu infractorii si sa vezi cum sar toti! Pana nu facem ceva radical,nu contam!!![/quote]
    Ai dreptate din pacate … Oricat ne-am revolta noi, nu obtinem nimic … Trebuie sa-i afecteze pe detinuti si poate obtinem ceva … De ce nu actionam in acest sens?[/quote]
    Foart simplu fiindca orcine ar tolera acte ce duc atingere drepturior detinutilor nejustificat va savarsi infractiunea de rele tratamente si atunci sa vezi distractie….

  16. Cine stie sa ne lamureasca si pe noi ce repercusiuni ne asteapta daca suntem scosi din randul celor care sunt inclusi in siguranta nationala.
    – O sa apartinem de primarii ?
    – Nu o sa mai avem norma de hrana ?
    – Vom munci pana la 65 de ani si pensia se va calcula pe legea civila ?
    Va rog cine stie sa ne expuna „ce ne asteapta”

  17. Ar fi fost bine sa fie de fata la intalnirea asta si cineva de la sindicate.Sa se prezinte toate variantele nu numai ce le convine lor si ce e spus de aia de le baga limba’n ureche.

  18. La ora 14 se întâlnesc pislaru cu ciolanis..sa speram ca pislaru o sa transmita mesajul nostru de vineri

  19. Trebuisa iesim din nou in strada !!!Nu va lasati felicitari SNLP,insa (editat) nu am vazut decat pancarte,sepci,veste si steaguri SNLP ???Sper ca sunt implicati efectiv nu numai declarativ!Uniti-va si pei ei ca nu se mai poate sa suportam bataia lor de joc !!! 😳

  20. [quote name=”argatu”]bravo pt. Halchin … poate o sa avem si un dg din randul nostru[/quote]
    Esti nebun,e acelasi aluat ,chiar mai rau,se da bine acum cu toata lumea ca sa-si atinga telul dupa care se face si mai pres si calca pe cadavre!!!!Nu-l cunosti!!!

  21. Auzi domle Stefan, noi de ce nu putem fi mai “radicali”, ca pe astia nu ii impresioneaza vorba domoala.

  22. Dle Stefan mai sint citeva zile pina cind guvernul va emite OUG privind salarizarea mai avem vreo speranta mai putem visa ca vom primi si noi ceva.Sau nu mai este nimic de facut.Astept raspuns.

  23. Daca atunci cand avem castiguri si aici fac referire la orice fel de castig -avem imediat persoane care isi asuma aceste succese cred ca este necesar sa vedem carui fapt suntem in aceasta situatie grea , cred ca ca suntem intr-un fel cu totii vinovati pentru felul cum am tratat unele probleme dar nu vad nici un fel de comentariu sau articol care sa duca la masuri concrete legale privind munca suplimentara care este rapida si se poate aplica imediat sa actionam conform legii ,chiar vreti sa credem ca sunt o parte dintre sindicalisti care ne duc cu zaharelul si nu vor sa deranjeze persoanele pe care le blameaza ,ajungem in situatiile in care una spunem si alta facem.
    Cine nu este cu noi este impotriva noastra si gata -asteptam sa promulge legea sa ramanem cu munca si lipsurile sistemului -masuri concrete legale nu vorbe -parca suntem adormiti fara reactie ,trebuie sa actionam mai agresiv altfel nu intereseaza pe nimeni parerea noastra.

  24. [quote name=”euuu”]sincer,nu cred ca se vor rezolva problemele cu protestele astea! De ce? Pentru ca nu suntem bagati in seama de nimeni si pentru ca politica anp,impotriva angajatului,este aplicata de aproape toti directorii de penitenciare! Vreti sa facem ceva? Opriti toate activitatile cu infractorii si sa vezi cum sar toti! Pana nu facem ceva radical,nu contam!!![/quote]
    Ai dreptate din pacate … Oricat ne-am revolta noi, nu obtinem nimic … Trebuie sa-i afecteze pe detinuti si poate obtinem ceva … De ce nu actionam in acest sens?

  25. Bai fratilor astia gresesc intenționat!!!gresesc dle președinte??

  26. Trebuie mai mult ca oricand sa constientizam faptul ca S.N.L.P are nevoie de „noi” toti, trebuie sa depasim momentul discutiilor frumoase si sa trecem efectiv la actiune, fiecare individ in parte asa cum poate, altfel viitorul in sistemul din care facem parte poate fi incert sub multe aspecte.

  27. sincer,nu cred ca se vor rezolva problemele cu protestele astea! De ce? Pentru ca nu suntem bagati in seama de nimeni si pentru ca politica anp,impotriva angajatului,este aplicata de aproape toti directorii de penitenciare! Vreti sa facem ceva? Opriti toate activitatile cu infractorii si sa vezi cum sar toti! Pana nu facem ceva radical,nu contam!!!

  28. Deci, să înțeleg că ar mai fi o „minusculă” șansă?Aștept cu nerăbdare și interes următorul articol…

  29. Cat o mai suportam pe …..doamna asta…Petrovici in ANP. Nu e prima oara cand…….greseste in defavoarea noastra si nu oricum ci GRAV. Ce-ar fi sa continuam protestele si sa facem putina curatenie si in ANP incepand chiar cu ea. Ce spuneti d-lor lideri? Ce ne impiedica??? Sau mai asteptam inca o ocazie in care sa-si bata joc de noi? Poate atunci nu o sa mai putem remedia nimic. De fapt nici acum nu-i sigur ca e rezolvata problema si din cauza ei alergam toti ca nebunii sa indreptam lucrurile.

  30. Pana si ANP e contra noastră ..intenționat sau din prostia unora mai exact..

  31. ANP nu vrea sa priceapă ca au Apus niște vremuri!!!nu trebuie sa pretindem ca nu avem nevoie de bani pt a fi ținut-o in funcție .

  32. Felicitări pt misiunea îndeinită. Dar nu trebuie să abandonăm lupta , trebuie ca cele două sindicate să facă front comun și să continuăm până se va face dreptate.

  33. Gandire de tehnocrat: penitenciarele nu sunt discriminate, pt ca ele nu au avut in 2009 salariu de merit inclus in salariul de baza! Iti sta mintea in loc, nu alta! Adica discriminarea era la ceilalti, ca aveau doar o treime din ei si repara nedreptatea, dandu-le la toti! Iar noua DELOC!!!
    Cat despre d-na Petrovici…ce cauta in functii asa de mari oameni care dovedesc la fiecare miscare slaba lor pregatire?! Miscari care pe noi, angajatii ne costa, sunt in defavoarea noastra! Cum sa te lupti sa imputernicesti in continuare un asemenea „profesionist” si sa ii mai si rasplatesti gafele si erorile cu 50% misiuni speciale?! Nu exista un corp de control care sa fie sesizat despre aceste aspecte care se tot repeta si au repercursiuni asupra salariilor angajatilor?

  34. FOARTE BINE COLEGI TREBUIE SA MERGEM CAT MAI DEPARTE PENTRU A NE OPTINE DREPTURILE. FATA DE COLEGI DE ARME CAND VOR AJUNGE PE LA NOI IN ”VACANTA” NU AR MAI TREBUI PROTEJATI SA VADA CE GREU SE CASTIGA BANI LA PUSCARIE.

  35. Din sistem a plecat Bejan. Si a uitat de unde a plecat. S-a invirtit peste tot, ba cu o pila mai mica ba cu una mai mare, in functie de nevoi. D-le Teoroc intrati va rog in amanunte, ele fac diferenta dintre implicare si nesimtire. Depasiti gustul amar si lasati-ne sa stim ce atitudine a avut Bejan. Este foarte important. Povestiti-ne tot, ca sa stim cum sa ii multumim in viitor. Pentru ca patratul asta ne-a tradat pentru partid de prea multe ori. Si poate ne spuneti si noua ce s-a intimplat vineri. Ca s-au mai intimplat niste lucruri. Cel putin o intilnire a conducerii ANP cu pruna.
    http://www.agerpres.ro/justitie/2016/06/03/pruna-detinutul-sa-execute-pedeapsa-demn-nu-pentru-ca-ne-condamna-cedo-el-se-intoarce-in-societate-15-03-06

  36. Avem nevoie de un alt DG. Acesta nu reprezinta nici interesele sistemului nici pe cele ale angajatilor.
    A fost bun doar sa-si faca o clica de subalterni gen Petrovici si Iftinca care sa transmita prin actiunile lor doar nemultumiri si nereguli in teritoriu.
    Uitativa la deciziile in sectorul economic si la modul in care se organizeaza concursurile pentru functiile de conducere si veti vedea pana unde merge baditismul in acest sistem.

  37. O scrisoare deschisă,adresată lui Ciolos,care să conțină toate ofurile noastre!!!Ce părere aveți?

  38. Domnule Teoroc, faceti un pressing sustinut si vad ca nu cedati! Felicitari SNLP si cu orice putem ajuta si noi doar dati de stire.

  39. E incredibila incompetenta acestui ANP. In orice tara civilizata, madam Petrovici ar fi trebuit sa isi dea demisia. Pana cand sa mai suportam aceste non-valori ale sistemului? Refuz sa cred ca nu avem oameni mai pregatiti si mai cerebrali in provincie.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)