www.snlp.ro Web analytics

Salariul de merit pentru penitenciare – evolutia divergentei

635806861854037549110306934 unfair honors

 

Am informat in articolul publicat anterior cu privire la faptul ca a aparut brusc riscul unei prime fracturi intre institutiile din structura de aparare nationala, sub forma unei nedreptati care se poate face personalului din penitenciare, printr-o lege si nu prin simpla interpretare a unor norme existente.

In proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor pentru perioada 2016-2017, textul care ar trebui sa rezolve inechitatile din structura pe linia salariului de merit este inaplicabil pentru penitenciare intrucat au ca referinta drepturile aflate in plata in 2009, an cand in penitenciare nu s-a mai acordat salariul de merit ca urmare a presiunilor exercitate in 2008 pe linia MFP-MJ-ANP, la elaborarea bugetului pentru 2009.

Solicitarile noastre de modificare a textului, precum si cele ale administratiei nu au produs rezultate astfel incat, avand in vedere timpul scurt pana la adoptarea ordonantei, am recurs la tot arsenalul sindical cu putinta si am inceput cu organizarea de proteste in paralel cu negocierea divergentei. Cei care ne conosc stiu ca nu glumim. Daca anuntam ca facem, facem. Cu exceptia cazurilor in care revendicarile se rezolva la timp.

Prin intermediul presedintelui BNS, Dumitru Costin a fost programata o intalnire SNLP-FSANP-MM-ANP care s-a derulat marti 30.05.2016 incepand cu ora 15,00. In dimineata aceleiasi zile a fost depusa o notificare comuna SNLP-FSANP privind organizarea unui miting de 1500 de persoane vineri 03.06.2016 intre orele 10,00 si 12,00 urmat de un mars pana la sediul Guvernului Romaniei. Asa cum obisnuim, in momentele de criza, unim toate fortele, estompam divergentele si mergem pana la capat. Actiunea pe care o anuntam pentru vineri este doar inceputul.

Notificarea a fost transmisa BNS care a preluat spre informarea MM. Sub aceste auspicii s-a produs intalnirea de azi de la ora 15,00, intalnire la care au participat reprezentantii MM (5 persoane – nivel secretar de stat, sefi directii, consilieri), SNLP (Stefan Teoroc, Mihaela Neacsu si Adrian Neagoe), FSANP (Florin Schiopu), BNS (Dumitru Costin si Steluta Enache), Cartel ALFA (Petru Dandea), iar la solicitarea expresa a SNLP adresata MM prin presedintele BNS, au participat si reprezentanti ANP (director general, director DEA, director DCEAN).

Intalnirea a durat mai mult de o ora, interval in care au fost utilizate toate argumentele si nu vom relua in acest articol rationamentul invocat de noi si sustinut inclusiv de ANP. Vom mentiona doar problemele, urmarea si perspectivele. Bineinteles ca ceva a fost gresit si este vorba despre impactul bugetar calculat de ANP pentru acordarea dreptului. Cifrele inaintate MM erau exagerat de mari si nu se potriveau deloc cu calculele facute in viteza in cadrul sedintei. 

Impactul aparent mare al salariului de merit in sistemul penitenciar (7,7 mil lei lunar) a facilitat actiunea perversa a generalilor din MAI si MApN (noi ca sindicat ne permitem sa fim transanti si ne asumam afirmatia) de limitare a impactului pe intreaga structura prin „pierderea pe drum a penitenciarelor” sub motivul aberant ca „la penitenciare se da sporul de fidelitate”. Vom intra si in filozofia acestei „acuzatii” la momentul potrivit.

Revenind la impact, comparand cele afirmate de noi in sedinta cu necesarul de buget declarat de administratie, specialistul BNS in domeniu a observat discrepanta iar presedintele BNS a cerut refacerea calculelor si reluarea intalnirii in dimineata zilei urmatoare. ANP s-a pus pe lucru si in consultare permanenta cu sindicatele a scazut impactul cu aproape 60% lucrand pana tarziu in seara acestei zile. Sa zicem ca au fost niste scapari pe linia de interpretare a textului proiectului raportat la perioada in care se acorda salariul de merit in sistemul penitenciar. Nici pe acest punct nu insistam la acest moment. 

Prin urmare, la finalul zilei de azi, cu chiu cu vai, avem alte cifre care indica efortul bugetar real si atenuat care ar trebui facut. De mentionat ar mai fi ca bugetul ANP include fondurile necesare, pe anul in curs, si ca impactul bugetar aparent mare nu credem ca a fost principalul motiv al „pierderii pe drum” a penitenciarelor de la acest drept, insa a fost un pretext perfect pentru cei rau-intentionati care l-au intoxicat pe ministrul muncii. Iar DEA ANP dovedeste inca o data superficialitate expunand salariatii din intregul sistem intr-un moment critic.

In cele din urma, noi ca sindicat ne urmam calea, atat tehnic cat si tactic. Facem tot ceea ce este necesar si fara sa pierdem niciun moment. Daca totusi premierul Romaniei va decide altfel decat este corect, vom lupta pana la capat. Si nu vom inceta sa cerem eliminarea discriminarii care se pregateste in tratamentul aplicat salariatilor din structura de aparare nationala, prin dezavantajarea angajatilor din penitenciare. O diferenta creata acum, poate fi inceputul unei mari rupturi in viitor.

Desi ne dorim sa nu fie nevoie, liderii sindicali au fost informati cu privire la iminenta organizarii de actiuni sindicale masive in penitenciare si recomandam salariatilor din sistemul penitenciar sa retina un lucru: daca aceste actiuni sindicale vor fi tratate cu superficialitate si nu vor confirma forta de actiune de care dispunem si pe care o declaram, orice lamentare ulterioara va fi inutila! Tineti aproape si participati! Altfel, efectele pot fi resimtite multi ani de acum incolo si nu va mai exista un astfel de moment in care sa putem actiona.

 

10 COMMENTS

  1. dl stefan teoroc va rog sa ne spuneti ce sa discutat azi luam si noi marirea sau nu asteptam raspuns multumesc

  2. Haideti pe ei….haideti pe ei….haideti pe ei,pe (editat)…..Fratilor,cei tineri ca mine,care nu avem decat 2 ani in sistem,hai sa iesim cu totii sa-i sprijinim pe batranii care s-au luptat ani si ani de zile pt. ca sa fie un pic mai bine si pt. noi. Daca nu facem ceva acum,ne va parea rau pana vom iesi la pensie.Pe nesimtitii de guvernanti nu-i intereseaza soarta noastra,sa-i fie bine hotului…hai sa ne cerem si noi drepturile,asa cu fac si ei!!!Si noi suntem oameni si muncim in conditiile pe care numai noi le stim.Toti dau in noi,si presa si guvernul si hotii,hai sa iesim in strada sa le aratam cine suntem,ca nu suntem carpe si fricosii satului.Pe ei, pe (editat).La furci si topoare fratilor!!!

  3. Dle Stefan mai exista vreo intilnire cu Min.Muncii.pt.salariul de merit sau totul sa incheiat.Putem sa mai sparam la ceva.OUG va aparea fara ca si noi sa primim ceva?.Speranta moare ultima.

  4. [b]#4 r [/b]- dupa seaca ta constatare poti veni si cu detalii daca nu te-ar deranja sa le scrii
    [b]
    #5 STEFAN Fane[/b] – liderii ii poti schimba in mod democratic. Dar si daca-i alegi ai obligatia de a-i sprijini in actiuni. Daca esti membru, evident !

  5. Stimati colegi trebuie sa nu cedam, asa am fost calcati tot timpul in piciore de niste neaveniti care s-au perindat la guvernare care nu stiu ce inseamna sistemul penitenciar, denigrandune continu, haideti sa le aratam de ce suntem in stare.
    Era o vorba– acum ori niciodata
    Trebuie sa se tina cont de urmatoarele probleme foarte grave :
    – lipsa de personal in sistem,
    – cumulul de ore suplimentare
    – conditiile de munca cu care se confrunta personalul,
    – gradul de inbolnavire in rindul personalului datorita stresului si conditiilor de munca la care suntem supusi din partea detinutilor, administratiei si guvernantilor.

  6. Ce facem cu liderii de sindicat care au 50 % si restul nu-i mai intereseaza.

  7. salariul de merit nu are ce cauta la penitenciare! ati uitat OMJ nr. 399/2006?

  8. Poate nu va mai nevoie de miting.Nu cred ca are nevoie guvernul de asa ceva acum.Motiunea de cenzura bate la usa.

  9. Deci să înțeleg că mai sunt totuși șanse să se re ina asupra deciziei, din moment ce se stă inca la masă negocierilor?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)