www.snlp.ro Web analytics

Guvernul Ciolos – slalom salarial printre jaloane public-private

WomenGiantSlalomAlpineFISSkiWorldChampionshipsANHeey6cYmkl

 

Nu vrem sa facem comparatii intre guverne dar este greu sa nu observam ca solutiile minune gandite tehnocrat pentru principalele probleme ale Romaniei au un grad ridicat de ambiguitate si se ițesc cu greu facandu-si loc printre jaloane de tot felul, unul dintre acestea fiind chiar nivelul de competenta al executivului.

Salarizarea unitara tot face slalom printre: bugetul declarat insuficient, necesitatea cresterii salariului minim, presiunile mediului de afaceri pentru blocarea salariului minim si urgenta eliminarii inechitatilor din grila actuala de salarizare cu aproape 30 de clase comprimate ca efect al evolutiei salariului minim suprapusa pe inghetarea salariilor si blocarea avansarilor.

Guvernul Romaniei nu accepta solutia salariilor minime diferentiate public/privat astfel incat impactul blocarii salariului minim genereaza efecte la nivelul intregii mase de 5 mil de salariati. Desi sectorul bugetar are doar un sfert din aceasta masa, guvernul incearca sa blocheze salariul minim pentru toti cei 5 mil de lucratori ca si conditie a asumarii unor norme in domeniul salarial pentru bugetari.

Nici pentru bugetarii insisi nu este de neglijat evolutia salariului minim daca este sa observam ca aproape 60% dintre acestia sunt platiti cu salariul minim pe economie. Cam atat de bine este sa fii bugetar. O spunem pentru colegii din privat care sunt din nou instigati contra bugetarilor prin soparlele livrate de la nivel de guvern. Fie se blocheaza salariul minim, fie se majoreaza procentul minim in limita caruia companiile de stat trebuie sa distribuie profitul sub forma de dividende, de la 50% la 70 sau chiar 75%.

Cu conditiile susmentionate a iesit Guvernul Ciolos la finalul saptamanii trecute anuntand ca intentioneaza sa emita un act normativ prin care se vor corecta o parte dintre inechitatile din grila salariala bugetara operandu-se cresteri salariale in anumite domenii, de maximum 20%.

In cadrul Biroului executiv BNS desfasurat vineri 08.04.2016 presedintele confederatiei, Dumitru Costin a facut o informare completa privind perspectivele in planul salarizarii bugetarilor si salariului minim, in vederea stabilirii unor decizii confederale care sa orienteze strategia BNS pe aceasta linie.

Aflam astfel de la BNS, ca prin actul normativ pe care guvernul o sa-l emita saptamana care urmeaza se au in vedere urmatoarele tinte:

  • eliminarea suprapunerilor salariale (aprox 30 de clase comprimate)
  • eliminarea diferentelor dintre nivelurile de salarizare corespunzatoare functiilor similare din aceeasi institutie
  • eliminarea egalizarilor salariale pentru persoanele cu vechime diferita in munca
  • eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajatii cu niveluri diferite de studii

In vederea aplicarii acestui act normativ, au fost initiate evaluari, fiecare minister calculand impactul bugetar pentru realizarea tintelor de mai sus. Pana la acest moment, fara a se fi finalizat evaluarea (se mai asteapta cifre din administratia locala), suma necesara se ridica la 2,4 mld lei.

Luand in calcul colectarile destul de slabe la buget, s-a pus problema surselor de finantare pentru obiectivele de mai sus. Si din lipsa de solutii guvernul a aruncat din nou pe masa jokerul cu blocarea salariului minim de data asta la 1250 lei timp de un an. Aceasta conditionare agita toata economia, pe unii in bine dar pe sindicalisti in rau.

Confederatiile sunt iritate si se opun blocarii salariului minim. La fel a decis si BNS. Nu stim daca premierul Ciolos isi va asuma totusi aceasta masura cu orice risc. In acest sens se va derula o intalnire cu confederatiile cel mai probabil marti. Stim ca premierul nu mai are timp si ca daca vrea sa faca ceva pe linia asta, trebuie sa o faca acum. Sa vedem ce urmeaza.

 

 

5 COMMENTS

  1. Da, ce e drept, ne multumim. Si i-am transmis si dnei Pruna multumirile noastre.

  2. Faptul ca se vor aproba am tot auzit, dar cand? Ca pana acum trebuiau semnate macar… numai vorbe. Deaia si suntem ultimii de la coada ca ne multumim cu promisiuni in vant.

  3. Domnule Teoroc, inainte de asa-zisele majorari salariale dupa care oricum tot timpul exista si micsorari prin alte moduri, ne intereseaza cam cand se va semna numirea in functie pentru cei care au promovat concursul sef tura, sef sectie? Nu se mai stie nimic de acest lucru?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)