www.snlp.ro Web analytics

SNLP: Salariatii din sistemul penitenciar cer despagubiri pentru conditiile de munca

1305 UE sanctionsReportaj Radio RFI 02.03.2016

Lider SNLP: România nu poate face aproape nimic pentru a evita sancțiunile CEDO

Ștefan Teoroc, președintele Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, în dialog cu Magda Prelipceanu

Ștefan Teoroc, președintele Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, spune la RFI că amendarea României pentru condițiile de detenție este implacabilă. Guvernul a cerut CEDO o păsuire de opt luni în speranța că va putea evita plata a aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi că Guvernul a trimis la Strasbourg un memorandum prin care cere Curții Europene a Drepturilor Omului să amâne luarea unei decizii pentru situaţia din penitenciare. Decizia ar obliga România să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.

Ministrul Prună a explicat în faţa Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor că România nu ar fi prima ţară împotriva căreia s-ar putea pronunţa o asemenea decizie pilot. Există precedentul Italiei. “CEDO a obligat statul italian să plătească 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detenţie, pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare. Asta înseamnă că statul italian plăteşte 78 de milioane de euro pe an. Pentru România, dacă vor fi nu 8 euro pe zi, ci doar 4 euro, pentru cele 28.000 de persoane din penitenciare, în funcţie de pedepsele pe care le au de executat, estimările sunt că statul român ar avea de plătit în jur de 80 de milioane de euro”, a declarat Raluca Prună.

Guvernul s-a obligat ca, în maxim opt săptămâni, să vină cu o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţia din penitenciare. “Vom trimite un calendar cu măsuri exacte, măsuri la care ne putem angaja pentru îmbunătăţirea situaţiei la nivelul penitenciarelor din România”, a precizat ministrul Justiţiei.

Ce se poate face în 8 luni, l-am întrebat pe președintele SNLP, Ștefan Teoroc. Răspunsul lui a fost tranșant “Nu se poate face aproape nimic”. Amendarea României este aproape implacabilă, poate cel mult să fie amânată. Indiferent cât de mult reușește ministrul Justiției și guvernul tehnocrat să amâne implacabilul, mai devreme sau mai târziu ne vom confrunta cu situația, pentru că a reuși să faci 10.000 de locuri de deținere într-un interval de timp atât de scurt este imposibil. 

Asta înseamnă zece penitenciare noi care, la valoarea deja calculată conform standardelor europene, ar atinge sume impresionante. Un astfel de pemitenciar costă spre 500 de milioane de euro. Standardele europene, din cel mai simplist punct de vedere, vizează suprafața alocată unui deținut. Aceasta trebuie să fie de 4 mp.

CEDO a reacționat în momentul în care a acumulat un număr impresionant de dosare, care au fost finalizate sau sunt pe rol. În momentul de față în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului  sunt 1000 de dosare cauzate de condițiile proaste de detenție. România deja a plătit niște bani pentru aceste dosare. Și în momentul în care CEDO acumulează atâtea dosare se activează automat procedura pilot prin care impune țării respective ca într-un interval de timp să corecteze sursa problemei sau – ceea ce va fi foarte ciudat – să plătească o amendă deținuților.

Este posibil ca România să fie obligată să le plătească la eliberarea din penitenciar  aproximativ 10.000 de euro/deținut pentru 3 ani de închisoare. Sunt bani care puteau fi orientați, în timp, pentru construcția de penitenciare. Ce altceva se reclamă la CEDO? Toate drepturile pe care încarcerații le au. 

În momentul în care nu ai personal suficient, și nu ai infrastructura potrivită, evident că nu poți respecta toate drepturile pe care le au condamnații, de la instalația de apă și până la numărul de plicuri pe care noi putem să le punem la dispoziție, până la foile albe pe care le aducem de acasă ca să le dăm deținuților pentru petiții, pentru că dreptul la petiționare este neîngrădit și dacă avem câțiva deținuți care fac o pasiune din petiționare, atunci trebuie să vii cu metri cubi de hârtii pe care nu-i avem. Asistența medicală, medicamentele, absolut totul intră în ținta CEDO și totul stă în puterea financiară pe care sistemul o are de a asigura aceste drepturi europene” explică liderul SNLP Ștefan Teoroc (continuare – fisier audio atasat)

Ascultati inregistrarea audio (la final articol):
 

20 COMMENTS

  1. In urma reorganizarii si numirii pe noile state dreptul se activeaza. In prezent este in derulare corespondenta pentru extinderea acordarii dreptului pentru a se evita procesele care deja se castiga.

  2. [quote name=”nicu”]La Slobozia sa castigat la Tribunal procesul cu sporul de studii.[/quote]
    De ce se castiga sporul de studii doar la unele unitati..tg.jiu si slobozia…iar in unele nici macar nu au introdus nici actele in instanta…cat mai trebuie sa mai asteptam…? Indrumati liderii de sindicat sa procedeze toti la fel…niva transmis cabo sa primim sporul de studii odata cu reorganizarea unitatilor…dar daca nu se va intampla nici atunci…nu ar fi mai bn ca dosarele sa fie deja pe rol……Sau nr puteti spune dle presedinte daca vi sa confirmat de catre anp ca odata cu reorganizarea os beneficiem de spor toti cei care indeplinim conditiile…va intrrb deoarece nu maivdoresc sa vad oameni amagiti..de acest sistem

  3. Deja s-au inceput procese in instanta pentru sporul de studi, iar acest drept a fost castigat in instanta. Tribunalul Gorj a dat castig de cauza unui nr.impresionant de cadre, urmeaza si alte actiuni in instanta. Acum sa-i vedem pe anepisti cum interpreteaza ei legea dupa bunul plac.Domnilor nu mai trebuie lasati sa faca ce vor ei cu drepturile noastre castigate prin lege, trebuie sa actionam imediat ,sa vada ca suntem o forta si nu vrem sa mai fim calcati in picioare de acesti incompetenti.

  4. CEDO întâi trebuie sa primească multe sesizări pana sa dea o decizie favorabilă.ganditi va de cat timp ppl fac plângeri .nu e așa simplu acolo.cunosc fenomenul.ar trebui început cu incidentul de la spitalul penitenciar Jilava , si bombardati cu plângeri privind condițiile precare de munca.nu trebuiesc uitati nici directorii care zilnic comit abuzuri nesesizate decât pe site-urile sindicatelor.dle președinte câte cazuri Cunoașteti de directori chemați la comisiile de disciplina?

  5. In amendamentele la Legea pensionarii, nu se regaseste si Art. 22 abrogat din Lege prin OUG 57?

  6. Dl.Stefan,cand putem sa ne mai depunem un nou raport de transfer,ce sfat de dati?Va salut.

  7. Haideti sa incepem si noi un mare val de procese pe tema asta chiar daca le vom pierde, poate asa cineva o sa schimbe optica cu privire la munca ingrata pe care o avem.
    Sa dam de lucru la domnii magistrati care nu au avut taiate salariile si singuri si-au facut si judecat procese cu tot felul de drepturi pe care bineinteles ca le-au castigat in tottalitate.
    Ce spuneti de lucrul acesta?

  8. cedo? (editat)!!! drepturi ale omului? DE CE UN INFRACTOR ARE MAI MULTE DREPTURI DECAT UN OM CARE MUNCESTE,DE CE PRIMESTE MANCARE GRATIS,DE CE SUNT PROTEJATI DE PRESA,POLITICIENI SI TOTUSI,DACA INFRACTORUL ARE DREPTURI,CE FACEM CU DREPTURILE VICTIMELOR??? ALOOO,CEDOOO,AUZIM SAU SUNTEM DOAR NISTE (editat)???

  9. Dar despre obligatia de a munci a detinutilor,UE nu zice nimic???Dar despre drepturile angajatilor din sistem UE nu zice nimic???Doar Hotii sunt oameni si doar ei au drepturi? (Editat) care s-a trezit ministru la Justitie,tine hotii in brate si acuza angajatii din sistem fe complicitate cu detinutii!!Si..culmea,Ea insasi a dat tigari hotilor!A fost…emotionata (editat)!Dar angajatii din sistem?Oameni normali care nu au ucis cu sange rece???Cum este cu ei (editat)???Te tine daca vor iesi in strada???Dar altfel..nu asa cum se obisnuieste.

  10. Felicitari! In sfarsit se afla ca detinutii sunt totusi paziti de oameni nu androizi. Este parerea mea si nu ma judeca.

  11. Cred ca in afara celor 1000 dosare cauzate de conditiile proaste de detentie, ar mai trebui sa fie la CEDO inca aproape 12000 cauzate de conditiile proaste de munca

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)