www.snlp.ro Web analytics

SNLP: despre concursuri. Avem nevoie de forte noi, dar atentie la detalii! Partea I

wpid interview queueHaideti sa facem putina lumina desi pentru asta va trebui sa ne ratacim nitel prin Padurea Neagra! Clarificarile sunt necesare pentru ca urmatoarele 6 luni vor fi extrem de sensibile, cel putin din perspectiva concursurilor suprapuse pe reoganizari si pe dinamica interna a personalului. Este bine sa fim in tema cu intregul cadru care stabileste numarul si categoriile de posturi din sistemul penitenciar, cu evolutia acestuia dar si cu perspectivele, precum si cu modalitatile prin care posturile pot fi ocupate.

Din aceste motive vom posta o scurta serie de articole in care vom separa informatia intr-un mod cat mai logic cu putinta. Stim ca partea tehnica poate plictisi dar in stilul cu care v-am obisnuit deja, tinem la cultura organizationala si nu o putem garanta decat prin aceste informari complete.

In prezent, prin HG 1849/2004 (cu modificarile ulterioare) se stabileste ca numarul total de posturi prevazute pentru sistemul administratiei penitenciare, este de 15.583 dintre care sunt ocupate 12.600. Acestea din urma, cu exceptia a 200 de salariati civili, sunt ocupate de functionari publici cu statut special. Aparent ar fi vacante 2.983 de posturi, dar nu va grabiti!

Pentru a afla numarul exact de posturi vacante la acest moment trebuie sa mai luam in considerare si OUG nr. 77/2013 care desi este neconstitutionala a produs efecte care inca se mentin la noi in sistem si nu numai la noi. Efectele acestei ordonante de urgenta se reflecta in desfiintarea unui numar mare de posturi vacante in luna august 2013. La momentul acesta exista o lista lunga de sentinte prin care instantele au decis ca anumite posturi (de conducere) desfiintate in 2013 trebuie reintroduse in statele de functii. Adresele inaintate MJ in acest sens asteapta la mapa doamnei Raluca Pruna de aproape doua luni. Asta doar ca fapt divers.

Numarul functiilor pierdute de sistemul nostru a fost atunci limitat printr-o sesizare a SNLP facuta in iulie 2013 (de la nivelul Consiliului Economic si Social) care a anuntat din timp MJ/ANP cu privire la iminenta desfiintarii posturilor vacante. Prin sesizarea noastra s-au castigat cateva zile, suficiente pentru justificarea mentinerii unui numar cat mai mare dintre posturile vacante. De remarcat si viteza cu care s-au miscat atunci ANP si unitatile subordonate lucrand la argumente pentru salvarea posturilor. Insa tot s-au inregistrat pierderi. Pierderi despre care noi spunem ca MJ (cel putin la nivel de varf) a stiut din timp! Explicam in cele ce urmeaza.

In aprilie 2013, MJ s-a batut cu pumnul in piept prin presa ca a redus posturi si a diminuat cheltuielile de personal, caci asta era trendul. In realitate a taiat 79 de posturi vacante pe care le-a bagat in schema ANP asigurandu-ne ca le va finanta si le va scoate la concurs ca sa nu ne mai forteze putinele resurse din penitenciare prin numarul mare de detasari practicat de ani de zile. Stim cu totii ca zeci de posturi sunt ocupate in schema noastra dar, in realitate, salariatii respectivi deruleaza activitati in interesul MJ. Cu atat mai frustrant este cand un director de unitate din capitala se trezeste cu cate o adresa de la MJ prin care i se recomanda sa dea o majorare de 50% si soferului X, din putinele pe care le are la dispozitie.

Revenind la aprilie 2013, dupa ce MJ a promovat HG 158 (care modifica ambele hotarari de organizare si functionare, atat a MJ cat si a ANP) prin care ministerul isi diminueaza schema proprie si pompeaza nitel schema ANP (in ambele cazuri ne referim la posturi vacante, nefinantate), la doua luni distanta, in acelasi an, guvernul Ponta adopta OUG 77 prin care desfiinteaza tot ce aparea vacant si fara rost prin administratia publica, inclusiv vreo 500 de posturi din sistemul penitenciar, intre care si pe cele livrate cu generozitate de MJ in aprilie.

Desfiintarea celor 500 de posturi s-a produs ciudat fara sa se mai modifice HG 1849/2004 (privind organizarea/functionarea/atributiile ANP) ci modificandu-se (prin HG 574/2013) doar HG 652/2009 (organizarea/functionarea MJ) care face referiri si la numarul de posturi din sistemul penitenciar. Prin urmare in prezent avem in vigoare HG 1849/2004 (modificare din aprilie 2013) cu 15.583 de posturi si HG 652/2009 (modificare din august 2013) cu 15.076 de posturi.

Daca ne luam dupa data publicarii ultimei modificari HG 652 este mai noua. Daca ne-am raporta la temeiul neconstitutional al modificarii HG 652, MJ ar fi trebuit sa promoveze demult abrogarea HG 574/2013 si sa revenim la numarul de posturi prevazut de hotararea noastra (HG 1849). Probabil v-am ametit, dar cam asta e firul operatiunii hocus-pocus cu posturile noastre jucate la masa unor interese care nu ne pun pe primul plan pe noi.

Ce credeti ca s-a intamplat cu detasatii, ulterior acestor modificari? Absolut nimic nou. Situatia a ramas exact la fel. Zeci de posturi se mentin ocupate in schema noastra cu oameni care lucreaza la MJ. Si asta in contextul unei scheme a sistemului penitenciar ajustate drastic de guvern si cu slabe sanse sa revina la ce a fost, vreodata. 

In concluzie avem urmatoarea situatie a posturilor: 15076(prevazute)-12600(ocupate)=2476(vacante). Numarul final este in crestere galopanta prin pensionarile care se vor inmulti exponential in 2016. Dintre acestea, pentru prima oara in ultimii 10 ani s-a obtinut finantare in vederea ocuparii unui numar mare de posturi respectiv 1005. Si am ajuns astfel la momentul actual. 

In articolele din acest weekend urmeaza detalii privind modalitatile de ocupare a posturilor vacante, intersectia dintre concursuri si reorganizari, schimbari-mutari, trecerea agentilor in corpul ofiterilor, centralizarea posturilor de scos la concurs derulata in prezent de ANP, clarificarea situatiei salariatilor care ocupa posturi in operativ dar desfasoara activitati in alte sectoare prin DZU si alte asemenea aspecte de interes care vor fi in prim plan in urmatoarele 6 luni si nu numai.

 

17 COMMENTS

  1. Urmeaza cea mai mare mizerie a concursurilor organizate de ANP. Cea de numire in functii a preotilor care au primit binecuvantarea. Au fost cumva sesizate organele statului pt motivele pt care nu au primit binecuvantare preoti cu parohie … Oare cat costa o parohie la puscarie? Ca la celelalte parohii sunt publice, sau nesecrete …
    Daniele, Daniele … Mai Marele Bandit al BOR!!!! O fi instaurata insurectia si nu stiu?
    Patriarhul are multe treburi, poate o sa gaseasca timp sa raspunda la timp si la unele nimicuri adresate de unii …
    O fi BOR – ul mai presus de lege? O fi dat doamne, doamne un termen mai mare de 30 de zile de a raspunde la petitiile primite?
    Nu cred, doamne, doamne e de partea dreptatii …

  2. Acest drept este prevazut clar de codul muncii.

    [quote]
    Art 139
    (1)Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
    (…)
    – două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora[/quote]

  3. Buna ziua.Sunt catolic si ma intereseaza daca prima zi de Pastele catolic va fi liber legal, pt.noi catolici.Multumesc pt.raspuns.

  4. Asa ar fi normal sa se rezolve transferurile apoi scolile si academiile si abia apoi sa se scoata locurile din sursa exteena acolo unde raman functii libere…speram ca asta sa fie ordinea.

  5. Mi-e greu sa cred ca vor fi fete si baieti pe 1005 locuri. Ce fac unitatile care nu au nevoie de femei?!

  6. In ce masura ne va afecta pe noi absolventii scolii Targu Ocna 2016?. Normal ar fi sa se faca intai incadrarea noastra apoi cei din extern. In ce masura ne puteti ajuta cu informatii??

  7. Buna ZIUA, Domnule Stefan Teoroc ! Va rugam faceti presiune catre domnul Bejan sa inteleaga ca oamenii au nevoie sa isi reintregeasac familiile , sa facem cumva sa ne mutam acasa ! si dupa daca vor sa mai bag din sursa externa n-au decat sa o faca ! Doar dumneavoastra puteti sa ne ajutati, suntem disperati ! Multumim

  8. urmatoarele parti / nu cred ca scapam doar cu partea II / materia e stufoasa / ne dam doctoratu’ deja 🙂

  9. cei de sus cam fac separatisme intre noi, din pacate, astept cu nerabdare urmatorul articol si sper sa reusiti sa-i convingeti pe cei de la ANP ca nu are rost sa ne tina departe de familii prin tara 🙂

  10. Mariana – laolalta 🙂 Nu facem separatisme

    Bogdan – este provocarea suprema sa combini asta cu ocuparea din sursa externa / vom vorbi in urmatorul articol

  11. Cele 1005 locuri sunt baieti si fete, ca la politie, sau locuri separate pt fete?! Va multumesc

  12. Buna ziua, dar cum ramane cu noua generatie de agenti care au absolvit scoala de maistri militari si nu li se permite mutarea mai aproape de familii doar pentru simplu motiv ca ei sunt veniti doar pe functii de logistica (transmisiuni, bucatar, constructi, etc). Daca tot se pot face pe viitor angajari din civilie ar fi bine sa fim lasati si noi sa plecat chiar si pe funti din sectorul operativ nu doar, exemplu constructor tot pe constructor, desii penitenciarul unde ar vrea sa se duca postul ar fi ocupat. Si eu sunt un absolvent al acestei scoli si am primit numai raspunsuri negative la cererile de mutare de la ANP doar pe premiza asta, ca nu pot ocupa o alta functie si e nevoie de mine acolo unde sunt acum, iar locurile sunt toate ocupata pentru functia mea in penitenciarul catre care mi.am facut cererile, desii eu nu-mi doresc sa raman aici unde sunt acum. Mult succes in continuare domnule Teoroc faceti o treaba foarte buna si sper sa ne aveti si pe noi in consideratie pentru ca facem si noi parte din sistemul penitenciar, va multumesc!

  13. Buna ziua, in cat timp vine numirea agentilor care trec in corpul ofiterilor ca urmare a promovarii examenelor se ss/st?! va multumesc

  14. Valentin, multumim de aprecieri, sa zicem. Suntem convinsi ca oricine ar fi putut sa faca trecerea asta prin legislatie. De fapt, glumim. In realitate, trebuie sa mai dati un click pe la noi din cand in cand ca sa aveti o linie clara prin negura prezentului. Un astfel de articol presupune ceva cunostinte si multa munca. Desi nu pare. In viziunea ta cand ar fi trebuit sa postam ca sa fie devreme si sa nu fie tarziu? Plecand de la premisa ca http://www.snlp.ro este pagina unei organizatii cu 7000 de membri ce asuma pozitii si interpretari care de cele mai multe ori raman in picioare peste vremuri, contrar primelor impresii; noi nu suntem un ziar de stiri sau o pagina de zvonuri.

  15. Buna seara,
    cam tarziu despre concursurile din A.N.P. dar, mai bine mai tarziu decat niciodata. 🙂

  16. Interesant este ce condiții vor fi pt angajare din sursă externă. Citesc cu mare interes toate articolele pe care le publicati, felicitari.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)