www.snlp.ro Web analytics

Deblocarea reorganizarii. Proiectul de standardizare propus de SNLP, continua

Captura de ecran din 2016.02.17 la 21.10.29In noiembrie 2014, la Conferinta botezata de noi INTERACT, la care au fost invitati toti liderii sindicali si toti directorii din sistem,  SNLP a lansat un concept care ulterior a fost pus in practica in colaborare cu ANP. Initial a fost denumit Sistem-standard si urmărea ca prin formule de calcul simple si prin raportare la un model de unitate, sa permita identificarea necesarului real de personal indiferent de statele de functii existente si de numarul de posturi prevazute. 

Gasiti detalii in articole publicate anterior de SNLP:

Ulterior a fost constituit un grup de lucru la nivel ANP care cu destul de multa greutate a stabilit o serie de standarde pe baza carora s-a trecut surprinzator de rapid la reorganizarea unitatilor din sistem. In grupul de lucru ideea de unitate-standard cu care sa fie comparate celelalte unitati din sistem, a fost transformata in misiuni-standard ceea ce este cam acelasi lucru.

Pe tipuri de unitati si tinand cont de normele in vigoare precum si de alte particularitati au fost stabilite o serie de standarde.  Ideea SNLP era de a calcula cu maxima flexibilitate necesarul total de oameni dupa care sa actionam in etape. Prima etapa ar fi fost permutarea posturilor vacante existente, intre structuri si intre unitati, in functie de prioritatile identificate dupa aplicarea integrala a standardelor pe fiecare unitate in parte (reorganizare sau rescriere, cum vrea ANP sa o denumeasca).

Apoi, in urmatoarea etapa, in paralel cu declansarea unor proceduri de concurs pentru ocuparea a 1000 de posturi vacante, urma modificarea actului normativ care stabileste numarul maxim de posturi din sistem si actualizarea acestuia conform standardelor (noi am estima o crestere de la 15.500 la peste 20.000) indiferent cate dintre acestea ar fi vacante. Desi am cerut ferm asta, nu ne-am inchipuit ca cele 1000 de posturi vor fi finantate chiar in 2016. Cumva, vremurile ne-o iau inainte. 

Nu toate propunerile SNLP insa au fost preluate. ANP a trecut la treaba si a inceput sa reorganizeze unitatile una cate una, lucru cu care putem fi in parte de acord avand in vedere faptul ca se castiga timp. Insa se pierde exact esenta demersului si anume stabilirea prioritatilor pe tipuri de unitati, astfel incat la finalul aplicarii integrale a standardelor la nivelul intregului sistem sa putem decide pe o fundamentare concreta, cum se redistribuie cele 3000 de posturi vacante existente acum, intre unitati si cum se vor repartiza posturile cu care va fi crescuta schema per sistem.

Dinamica la varful MJ a fost alt element care a perturbat procesul. Schimbarea ministrului a generat un blocaj. Toata munca de anul trecut risca sa se naruie, insa procesul trebuie continuat pentru ca din fericire el a produs deja efecte in ce priveste cateva unitati si nu prea mai poate fi oprit. Au fost deja emise ordine de catre fostul ministru al justitiei pentru reorganizarea unor unitati. Astfel, avem OMJ-uri emise pentru aprobarea modificarii statelor de functii pentru: SNPAP, Pelendava, CE Buzias si Ce Targu Ocna. Apoi, mai avem state finalizate dar in asteptarea aprobarii MJ: CD Tichilesti, CD Craiova, Arad, Craiova, Targu Jiu si BAGR.

Noul ministru aflat in prezent in exercitiu a pretins un lucru care nu este neaparat ilogic doar ca a tinut totul pe loc cateva luni de zile si anume a cerut ANP sa emita o decizie prin care sa-si asume toate standardele elaborate ca fundamentare a procesului de reorganizare a sistemului. Nimic rau in asta, ba dimpotriva, putem spune ca astfel se legitimeaza intreaga procedura si se asigura o propulsie mai sigura facand standardizarea sustenabila. 

Prin urmare, luni 22.02.2016, (se pare ca toate se intampla in acea zi) va avea loc o intalnire ANP-sindicate pentru a decide asupra proiectului actului administrativ solicitat de MJ. Exista indicii ca se vor incerca modificari la standardele care au produs deja efecte dar ne vom opune oricarei incercari subiective de interventie. Asa, in treacat, reamintim ca reorganizarea are si un efect adiacent si anume activarea sporului de studii pentru cei care indeplinesc conditiile dar nu au avut modificari ale raportului de serviciu in 2015-2016.

 

19 COMMENTS

  1. Sunt absolvent al promoției 1976 al scolii de la Hârșova. Mi-ar face plăcere o revedere cu colegii anului 1976. Am telefonul 0722731069

  2. [quote name=”todor arpad”]Anul acesta se implinesc 40 de ani de cand am terminat scoala de subofiteri de penitenciare din localitatea HARSOVA Jud, constanta.Daca aveti posibiltatea de a anunta o antalnire urmata de o masa festiva cu colegii din promotia 1976. VA MULTUMESC ANTICIPAT[/quote]
    Sunt absolvent al promoției 1976 a școlii de la HÂRȘOVA. Chiar dacă am citit târziu mesajul, mi-aș dori o revedere cu colegii anului 1976.

  3. La Arad s-a sunat din ANP ca am declarat prea multe posturi neocupate la medical si sa mai taiem!!! Deci nu am deloc sperante legate de aceasta reorganizare. De ani de zile pleaca colegi medici si asistenti si abia acum s-a scos un singur post de medic, nimic pentru asistenti desi in Arad sunt doua unitati penitenciare si o medie de peste 1000 detinuti in ultimii ani.

  4. Cei care au primit nu la raportul de mutare catre garnizoana Craiova mai au sansa sa primeasca da in cursul acestui an,dl.Stefan si pe cand un nou raport?

  5. Domnule Teoroc, cu riscul de a deveni agasant repetandu-ma, puteti sa ne spuneti daca ati primit raspuns din partea Anp pentru adresa privind sporul de fidelitate!?

  6. la agenti paza am inteles domnule presedinte…mi ati explicat intr un articol mai vechi…in care eu venisem cu ideea de a suplimenta locurile la tg ocna…dar din ce mi ati spus dvs…nu sunt locuri acolo de cazare pt a putea scolariza 500 de oameni odata…acolo am inteles…iar daca arde…trebuie rezolvate. In rest nu vad rostul. Cu respect.

  7. Avem 600 de posturi vacante de agenti in operativ / de unde zici ca putem selectiona masa asta de oameni, tinand cont de prevederile Legii 293/2004?

  8. Daca nu stiai…sunt academii militare in tara la care se pregatesc ofiteri specialisti…gen financiar, logistica, inginer constructori, inginer IT, telecomunicatii, precum si maistrii la pitesti in domeniile it, auto etc. De ce sa luam specialisti din sursa externa cand avem specialisti pe care i crestem in gradina noastra? In paza am inteles ca nu avem unde scolariza atat de multi agenti cat sistemul are nevoie…dar pentru ofiteri si specialisti avem scoli tati…lasane cu sursa externa in partea asta…ca nu vrem toate rejectiile cu facultate facute la ID sa vina in sistem.

  9. Ce spuneti de faptul ca doamna ministru in deplasarile de la Vaslui si Braila a stat de vorba cu toti detinutii reclamangii, le-a dat adresa ei de mail pentru eventualele reclamatii(inteleg prin asta ca ii indeamna sa faca acest lucru) insa nu a discutat cu nici un angajat din aceste penitenciare?
    Noi nu existam in mintea ei?
    Daca nu am fi noi ea pentru ce ar mai primii salariul?
    Halal ministru avem.
    Lasa-neee, lasa-neee,
    Si la Bruxelles du-teee!

  10. ANP a cerut deja în unitati situatia cu posturi vacante în sectorul operativ,educatie,medical insa nu a luat în calcul lipsa specialiștilor în sectorul ec administrativ,cum ar fi inginerul constructor de ex.Severinul nu a fost discutat și dacă deja s-au cerut situatii cu posturile pt incadrarile directe este rau pt ca nu sunt posturi,sectia exterioara la momentul 2008 nu prea avea stat.Se pare ca se pune carul înaintea boilor ceea ce cred ca ne este obicei…astfel nu-mi explic,iar posturile acelea din susrsa externa cred ca ar trebui sa ne consulte și pe noi.

  11. Anul acesta se implinesc 40 de ani de cand am terminat scoala de subofiteri de penitenciare din localitatea HARSOVA Jud, constanta.Daca aveti posibiltatea de a anunta o antalnire urmata de o masa festiva cu colegii din promotia 1976. VA MULTUMESC ANTICIPAT

  12. As avea un off ca sa zic asa…dat fiind faptul ca sunt absolvent de academie militara si liceu militar…mi-as dorii ca inainte sa se scoata cele 1mie de locuri, sa se rezolve absolut toate mutarile intre unitati (in limita locurilor disponibile). Sa nu ne trezim ca un om ce este plecat de 2-3 ani poate si mai mult nu i se aproba raportul in schimb se scot functii din sursa externa la respectiva garnizoana…Nu ar fi corect si moral ! De asemenea ar fi corect ca cele 1000locuri sa se scoata dupa incadrarea absolventiilor de academii si scoli militare. Cu respect.

  13. Scuze pt off-topic dar ati primit vreun raspuns la solicitarea adresata ANP despre sporul de fidelitate? Totusi, sunt mai mult de 30 de zile de la inregistrare… Imi cer scuze daca s-a postat deja, insa eu nu am gasit nimic. Multumesc.

  14. Oricum, statele impuse unităților nu au legătură nici cu standardizarea nici cu legislația în vigoare. De exemplu, cu scuza tâmpită că alții au statele mai mici și trebuie să primească mai mult, la Craiova numărul de supraveghetori este mai mic decât înainte de modificarea statului. Chiar presupunând că nu se mai acordă concedii și recuperări, nu vor fi în serviciu mai mult de 1 supraveghetor/secție. Așa că ”identificarea necesarului real de personal” nu are nici o legătură cu ceea ce s-a întâmplat în realitate.

  15. In unele cazuri, standardizarea facuta de ANP mai mult a complicat lucrurile in loc sa le simplifice.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)