www.snlp.ro Web analytics

Clarificari privind salariile, cresterile salariale si protestele sindicale

Collective Bargaining hand imageCu cat mai mult incercam sa facem lumina, cu atat mai mult se pare ca reusim sa enervam cu texte complicate in loc sa spunem clar si simplu ce urmeaza sau ce cerem. Am primit recomandari de a fi mai clari si mai concisi. Ce bine ar fi sa fie atat de simplu. Varianta scurta este ca ne dorim si ca luptam pentru cresterea salariilor dar daca va inchipuiti ca este suficient sa ceri procente ca anul trecut, si sa se si intample, va inselati. Vremurile sunt ceva mai complicate decat la predarea stafetei dintre executivul politic catre guvernarea tehnocrata. Si cer modalitati la fel de complicate, pentru a reusi cresterea salariilor.

In mod normal, pentru 2017 se anuntase o stationare a veniturilor pana la legea-cadru care cel mai probabil va produce efecte in 2018. Insa sezonul de vanatoare pentru salarii mai mari a fost deschis de educatie, care a spart setarea informala si a obtinut cresteri inaintea legii-cadru. Si iata ca a inceput cursa. Nimic rau in faptul ca in interiorul MAI au fost discutii privind salariile. Rau este ca politia incearca sa rupa randurile in structura de aparare si a pus la punct din timp o strategie interesanta.

Mai intai MAI a derulat corespondente cu alte ministere si a obtinut raspunsuri care au facilitat in interiorul ministerului decizii privind o anumita corectare a structurii salariale prin scoaterea in afara salariului functiei de baza a unor elemente (spor noapte, etc) care se regaseau in interiorul SFB cel putin pe fluturasii de salariu. Ulterior au initiat o modificare legislativa ingenioasa corelata cu corecturile realizate, care trebuie citita bine pentru a intelege ce efecte produce.

Modificarea este orientata pe mai multe planuri. Mai intai se doreste o corelare a salariului de functie (si nu a SFB cum se intampla acum) cu salariul de baza minim brut pe tara (deja in interiorul MAi se aplica acest calcul fiind singura institutie din structura de aparare care face astfel). In realitate, aici nu sunt efecte spectaculoase. Apoi se incearca o prevedere prin care sporurile din afara salariului functiei de baza (SFB) sa se calculeze la o baza diferita, mai mare decat in prezent (daca explicam in detaliu, vom fi din nou acuzati ca o lungim). Mai este vizata o aliniere a salariilor cadrelor medicale din structura la noile grile salariale din sanatate la care sa se calculeze sporurile actuale (!). Si in cele din urma se vrea acordarea celei de a doua transe din salariul de merit incepand cu aprilie.

Daca se va reusi aceasta modificare si daca fizic vor fi bani pentru aceste cheltuieli suplimentare, ramane de vazut. Mai degraba rectificarea bugetara va fi cea de natura a genera fonduri. Desi suna abstract, este bine de stiut ca in prezent se negociaza din deficit si nu dintr-un buget existent. Adica, deficitul este de 2,8% si mai avem 0,2% pana la limita maxima pe care o poate atinge. Deci avem la dispozitie fonduri egale cam cu 0,2% din tinta de deficit maxim admis. Nu stiu cum putem exprima aceste lucruri intr-un mod mai simplu. Poate nu ar trebui sa dam toate aceste informatii, ca sa nu mai primim reprosuri.

In jurul acestei modificari a inceput o adevarata agitatie. Sindicatele din politie s-au cam impins unele pe altele intr-un joc public care nu a mai putut fi desistat desi negocierile au mers aparent bine, asa cum indicau comunicatele oficiale sau informarile date atat de MAi cat si de sindicate. Data de 16 martie a devenit deja un eveniment social, acutizat pe paginile de socializare incat am crezut ca Piata Revolutiei va fi neincapatoare, iar mitingurile planificate au fost realizate, acest lucru generand si o puternica perturbare a karmei social-democrate ai carei reprezentanti, cel putin pana in acest moment, declara ferm ca va creste veniturile bugetarilor intr-un mod spectaculos.

In mod clar revendicarile salariatilor sunt indreptatite cat timp se cer salarii decente, nimic mai mult. Daca se poate in sanatate de ce nu si in politie, armata sau penitenciare? Si daca a inceput sezonul de proteste, in mod clar vor urma si altele. Am fost si noi la un pas, insa am primit asigurari de nivel inalt ca nu vom fi tratati distinct de restul structurii asa cum se incearca. Am obtinut aceste asigurari dupa ce am autorizat un miting informand membrii guvernului despre aceasta. Ajutorul prompt pe care l-am primit ne-a obligat la repliere, altfel amenintarile viitoare nu vor mai avea efect, insa daca ceea ce am convenit nu se va realiza, stim sa ne facem treaba poate cel mai bine din sistemul national de aparare.

Am aprecia daca cel putin membrii de sindicat si-ar mentine increderea in noi si nu s-ar lasa tentati de impresia ca ne-a luat somnul. In ultimele zile nu am prea avut liniste si am participat la fel de fel de intalniri de la ministere si parlament pana la ANP. Solicitari, amendamente, calcule, impact bugetar, presiuni, telefoane, organizare…Tinem noi loc de toate. Si de administratie si de minister… Incercam sa acoperim toate bresele si sa asiguram un tratament egal pentru penitenciare. In cursul weekendului vom publica documente care aduc precizari privind amendamentele, efectul acestora, detalii privind structura salariilor din sistemul nostru, precum si alte aspecte de interes. Probabil ii vom dezamagi din nou pe cei care isi doresc mesaje simple si clare, insa ne facem datoria si transmitem lucrurile asa cum sunt ele, cu cat mai multe detalii, fara soparle si abureli. 

 

7 COMMENTS

  1. Dc nu se aplica HG 1?? In sensul ca sal minim sa fie asimilat SF = coef *VRS?? Am avea aceeasi crestere ca grefieri, asis med s.a. De ce???

  2. Felicitări conducerii SNLP! Știu că faceți eforturi foarte mari pentru noi. Mulțumesc frumos. Spor în toate!

  3. Felicitari SNLP , sunteti singurii care intelegeti hatisul asta legislativa si tinetyi cu angajatii din sistem, bine ca au inteles si cei de dincolo ca impreuna suntem o forta si au conexat la ideile voastre, felicitari ambelor, cat despre ANP/MJ= incompetenti si rautaciosi ! 😳

  4. Stefan ,eu am incredere in tine…stiu cat efort faci in fiecare zi,toata lumea vrea una,alta…pareri sunt multe si multi le exprima,putini constientizeaza eforturile depuse la nivel de sindicat, dar sunt lucruri asumate de tine …de noi..pe care le vom duce pana la capat….speram cu bine.
    Tot ce pot sa spun la final……,,sa ai putere de munca,,.

  5. Nu-s așa complicate poștarile, dar, trebuie citite de doua ori.:) Respect!

  6. Domnule Teoroc va rog sa ne comunicati la ce baza se va raporta sporul de 30 % conform amendamentului ce ne vizeaza.

  7. Eu am incredere in sindicatele din sistemul penitenciar romanesc! Altfel, as fi primul care as renunta si m-as retrage… Mergem impreuna insinte, numai asa ne vom castiga drepturile ce decurg din lege.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)