| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
Stefan Senior member
Data înscrierii: 15/Iul/2007 Mesaje: 911
|
Trimis: Dum Iun 21, 2009 12:38 am Titlul subiectului: 21.06.2009 - acord colectiv, buget, reorganizare |
|
|
Extras din informarea catre liderii SNLP
Va transmit o serie de inforrmatii, majoritatea dintre acestea obtinute in urma dialogului purtat in data de 19 iunie 2009 cu dl Radu Ragea - subsecretar de stat MJLC,
1. Dialog?
ANP promoveaza in mod evident o tactica de evitare a organizatiilor sindicale, ca sa nu mai amintesc de denigrarea directa a sindicatelor, care a generat in replica Comunicatul comun SNLP-FSANP. Nu imi explic de ce se procedeaza astfel. Singurul raspuns posibil ar fi lipsa de abilitate in relatia si dialogul cu partenerii sociali dar totodata si dorinta de a promova anumite actiuni fara o prea mare implicare sindicala.
Dl. Ragea, ca raspuns la intrebarea mea - de ce sunt ocolite de catre ANP sindicatele, in procesul de elaborare proiecte acte normative si emitere acte administrative - a raspuns ca nici dansul nu intelege dar pune aceasta pe seama lipsei de experienta in dialog rezultand mai degraba o tensionare decat o rezolvare armonioasa a problemelor. S-a stabilit ca se va transmite catre ANP din nou recomandarea de accentuare a procesului de comunicare cu partenerii sociali in aceasta perioada.
2. Acordul colectiv (informare modificata partial penru forum)
La sedinta din 05 iunie 2009 ANP/PUBLISIND/FSANP au convenit prelungirea Acordului prin Act aditional care a fost redactat imediat dupa sedinta si semnat de sindicate (atasat), urmand sa fie asumat de ANP si MJLC.
Acest lucru nu s-a mai intamplat deoarece un lider sindical care reprezinta aproximativ 20 de membri de sindicat afiliati la o federatie din Cartel Alfa a apreciat ca ar trebui sa fie semnatar al acestui acord si a provocat intalnirea in legatura cu care ati primit informarea anterior si implicit blocarea prelungirii acordului.
La intalnire se pare ca a prezentat un document prin care este imputernicit de Cartel Alfa pentru negocieri colective in anul 2009. Interventia lui s-a potrivit ca o manusa pentru ANP care nu dorea o prelungire ci o renegociere si a oferit o gura de oxigen mult asteptata de angajator care la intalnirea din 5 iunie nu isi explica de ce a fost acceptata ziua de 29 iunie libera. Mai sunt si alte prevederi care deranjeaza conducerea ANP.
Renegocierea Acordului deschide noi perspective inclusiv riscul eliminarii acestui act a carui semnare nu este obligatorie prin lege, cu mentiunea ca aceasta situatie ar genera totusi conflict de munca. In orice caz este de remarcat serviciul imens adus personalului din sistemul ANP de liderul sindical respectiv prin crearea riscului ca ziua de 29 iunie sa nu mai fie libera platita in cazul in care pana la acea data nu se semneaza un Acord cu aceasta prevedere convenita si inclusa. Pastrarea acestui drept a fost unul dintre motivele pentru care PUBLISIND/SNLP a decis prelungirea si nu renegocierea.
Nu ar fi primul astfel de cadou facut personalului de liderul mentionat. Reamintesc sustinerea programului-pilot experimentat de ANP la Margineni si Ploiesti (am atasat PV respectiv). Renegocierea creeaza o vulnerabilitate si in acest caz.
I-am explicat d-lui Ragea necesitatea finalizarii in regim de urgenta a problemei acordului colectiv, pentru a nu avea un conflict de munca si am stabilit ca saptamana viitoare va avea loc o intalnire la care, daca se convine, se poate si semna documentul, indiferent pe cine imputerniceste Cartel Alfa.
Ultima ora: din discutia purtata cu presedintele FSANP am inteles ca FSANP este imputernicit de Cartel Alfa pentru negocieri in sistemul penitenciar iar cealalta federatie - pentru negocieri la nivelul ramurii administratiei publice (care include si sistemul penitenciar). Ramane de vazut cum se va interpreta juridic aceasta situatie. Legal este ca o singura federatie sa fie desemnata de confederatie.
L.130/1996, art. 19:
„La nivelul ramurilor de activitate ale economiei naționale, fiecare organizație sindicală de tip confederativ, precum și fiecare asociație de unități, care sunt reprezentative la nivel național, vor desemna o singură organizație sindicală, respectiv asociație de unități reprezentativă, să participe la negocierea și la încheierea contractelor colective de muncă.”
Indiferent de desemnare, punctul meu de vedere este ca acordul nu poate fi renegociat decat in limita prevederilor din actul colectiv aflat in vigoare la un momentdat, iar acesta prevede solicitarea renegocierii cu cel putin 60 de zile inainte de expirare. Odata depasit acest termen fara o solicitare de renegociere, aceasta nu mai este posibila.
3. Situatia bugetara si drepturile neacordate personalului
Am stabilit de comun acord cu dl. Ragea ca problemele cele mai importante si care trebuie solutionate in cel mai scurt timp sunt neplata orelor suplimentare – situatie care reintroduce conceptul de munca fortata si va genera in mod cert tensiuni grave in plan sindical si reacordarea primei de vacanta in contextul in care ne aflam in plin sezon estival iar masura luata este discriminatorie avand in vedere ca o parte din personal a beneficiat de acest drept in anul 2009.
Cu privire la prima de vacanta dl. subsecretar de stat promite ca aceasta se va acorda din nou incepand cu 10 iulie 2009 dar in privinta orelor suplimentare a explicat ca MFP nu a cedat pentru niciun minister si pare decis sa raspunda negativ la toate materialele si demersurile MJLC. Aceste demersuri au fost puternic motivate de greva grefierilor. Am avertizat din nou cu privire la riscul unor actiuni si in penitenciare. Dl. Ragea a aratat ca nici pentru grefieri nu s-a reusit inca plata orelor suplimentare si ca in toate demersurile facute de MJLC dansul a inclus si sistemul ANP. MFP nu vrea insa sa creeze precedente in niciun minister si este foarte dificil de argumentat o exceptie doar pentru penitenciare. Avand in vedere derularea discutiei am constatat o perceptie putin distorsionata a problemei si am explicat ca nu dorim compensarea orelor suplimentare exclusiv prin plata ci doar plata orelor a caror compensare nu s-a reusit prin acordare de timp liber. Tinand cont de faptul ca aceasta situatie este specifica cu precadere sectorului operativ dar si de faptul ca mare parte din ore se recupereaza totusi cu timp liber, influenta bugetara nu este enorma.
S-a convenit (...)
Dl. subsecretar de stat avertizeaza totusi ca mai devreme de luna iulie 2009 rezolvarea problemei este imposibila.
Cu privire la riscul de a pierde si alte drepturi in urma unei viitoare rectificari cel mai probabil pe minus, dl. Ragea a explicat ca nu exista intentii de a se suprima alt drept prevazut de lege cum ar fi dreptul la compensarea chiriei sau sporul de confidentialitate, dar in mod cert se va elabora si introduce un set de criterii de performanta si de apreciere a abilitatilor manageriale in vederea individualizarii acordarii sporului de maxim 50% sau indemnizatiei de conducere nu in mod unitar si procent maxim ci in procente variate proportional cu calitatea activitatii. Am aratat ca SNLP nu se va opune acestei intiative dar am recomandat ca masura sa fie ulterioara elaborarii criteriilor pentru a se evita deciziile subiective si eventuale tensiuni. Dl. Ragea spune ca preseaza de mult timp ANP sa elaboreze aceste criterii si spera ca in scurt timp va obtine un proiect.
4. Reorganizare
Eram pregatit sa intreb care este perspectiva ministerului privind modul in care s-a trecut pe furis la reorganizarea unitatilor subordonate ANP si... am avut o surpriza: dl. Ragea mi-a pus la dispozitie un document reprezentand noua schema de organizare a ANP – aparat central, initiativa care se pare ca a fost ignorat de ANP care a trecut direct la unitati.
La insistenta ministerului s-a realizat si noua organigrama a aparatului central. Atasat puteti vizualiza documentul. Veti vedea de ce ANP nu s-a grabit sa faca aceasta noua schema. Dispare o functie de dir. gen. adj. Mai dispar si anumite directii care se (re)transforma in servicii (juridic, IT, etc), iar anumite servicii (re)devin birouri. Dar totodata apar noi structuri in ANP ca tot este criza. Se pune accent pe integritate si prevenirea coruptiei.
De precizat ca prezentarea organigramei ANP nu a fost o consultare in sine ci o prezentare a rezultatului elaborarii care se va materializa in scurt timp intr-un ordin al MJLC. Am declarat ca SNLP nu se opune la diminuarea functiilor de conducere cu atat mai putin in aparatul central dar am explicat din nou ca orice masura ar trebui insotita si de o evaluare, de un studiu al impactului financiar, al economiilor realizate, pentru a avea o imagine de ansamblu a deficitului si efectelor concrete ale unor masuri. Am cerut asta deoarece am suspiciunea ca ceea ce s-a economisit prin eliminarea unor functii s-a adaugat prin crearea altora noi. Vom solicita si in scris acest lucru.
Am mai intrebat ce se intampla cu reorganizarea unitatilor deja initiata de ANP si mi s-a raspuns ca se va actualiza in functie de noua schema care se va aproba in scurt timp prin ordin de ministru. Deci vor avea loc modificari fata pe modelele de scheme existente in prezent.
Am solicitat transparenta si implicarea sindicatelor.
5. Lege unitara de salarizare
Am pus in discutie conflictul creat artificial si inutil de ANP prin arogarea unei pozitii in aparent in avantajul personalului fata de SNLP care negocia in minus (!?!) in cadrul grupului de lucru constituit pentru elaborarea proiectului legii unitare. Mesajele trimise in unitati au fost asumate de directorul general fara ezitare si fara macar sa ma contacteze anterior pentru stabilirea unei divergente, pentru ca ulterior propunerea finala a ANP sa plece de la acelasi punctaj minim pe care l-a comunicat si SNLP: 3,8 intrucat acesta fusese stabilit de mult in grila in cadrul grupului de lucru de la MMFPS. Deci tensiuni generate inutil de ANP intr-o perioada cu risc mare de actiuni sindicale. Abilitati manageriale... (?)
Am explicat ca urmeaza o serie de intalniri intre initiatorii legii si sindicate si pentru aceasta ar trebui sa avem la dispozitie propunerile pentru noua grila de salarizare inaintate de ANP, cu functii, grade si pozitionarea concreta in grila pentru a stabili un punct de vedere comun si eventual pentru a sustine propunerea daca este buna ori a propune modificari daca nu avantajeaza personalul. Am aratat ca ANP tinteste o buna pozitionare pe zonele inalte in special a functiilor din aparatul central, iar plaja de promovare a agentilor este sub un punct (aprox 500 lei in intreaga cariera !). Dl. Ragea a inteles pledoaria si l-a contactat telefonic pe dl. dir. gen. adj. Cel-Mare stabilind o intalnire intre acesta si subsemnatul luni 22 iunie pentru comunicarea propunerilor ANP si incercarea de stabilire a unei pozitii comune.
(...)
Stefan Teoroc |
|
| Sus |
|
 |
CelMic Junior member
Data înscrierii: 19/Feb/2009 Mesaje: 21
|
Trimis: Dum Iun 21, 2009 6:59 am Titlul subiectului: |
|
|
| Dar nu este atasat nimic!! |
|
| Sus |
|
 |
Stefan Senior member
Data înscrierii: 15/Iul/2007 Mesaje: 911
|
Trimis: Dum Iun 21, 2009 8:49 am Titlul subiectului: |
|
|
Am mai explicat.
Este un extras dintr-o informare a liderilor SNLP trimisa prin posta electronica inclusiv cu atasamentele indicate pe care le poti gasi la liderul grupei tale pana la o eventuala postare pe site. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
|